Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΣ
Καταψήφισε τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

Η τοποθέτηση του Νίκου Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικού συμβούλου στη χτεσινή συνεδρίαση

Συζήτηση για τον προϋπολογισμό του δήμου Αθήνας για το 2019 έγινε χτες σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό του δήμου Αθηναίων για το 2019, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αθήνας, τόνισε:

«Δεν υπάρχει καμιά πρωτοτυπία στον φετινό προϋπολογισμό. Οπως και τα προηγούμενα χρόνια έχετε γίνει ικανότατοι διαχειριστές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Υλοποιείτε κατά γράμμα και δεν βγάζετε ούτε μια φωνή διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι και αυτήν τη χρονιά οι ΚΑΠ παραμένουν καθηλωμένοι όπως και τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης. Αν πιστέψουμε τα παραμύθια του πρωθυπουργού, είμαστε στο "μεταμνημόνιο". Για τους δήμους όμως δεν υπάρχει μεταμνημονιακή περίοδος, υπάρχει η ίδια καθήλωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, στα ίδια επίπεδα και μάλιστα πίσω και από την πρόβλεψη που είχαν συνομολογήσει με τους εταίρους στο μεσοπρόθεσμο. Οι ΚΑΠ είναι 153 εκατομμύρια λιγότερα από αυτά που προέβλεπε το μεσοπρόθεσμο για το 2019 και δεν λέτε κουβέντα.

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, όμως η διοίκηση των ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ - ΠΟΤΑΜΙ στο δήμο της Αθήνας είναι οι πιο πειθαρχημένοι υπηρέτες του κρατικού προϋπολογισμού. Είναι ταυτισμένη με την κυβερνητική πολιτική όπως ήταν και με τους προηγούμενους. Εχετε γίνει μνημονιακότεροι των μνημονιακών και δεν έχετε κανένα πρόβλημα.

Μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί ότι η σημερινή κυβέρνηση υπερασπίζεται τον κοινωνικό χαρακτήρα των δήμων. Στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε χτες, οι ίδιοι πόροι των δήμων προβλέπονται 2,614 δισεκατομμύρια από 2,566 δισεκατομμύρια. Ο προϋπολογισμός προβλέπει οι δήμοι να εισπράξουν πάνω από 100 εκατομμύρια επιπλέον σε σχέση με πέρυσι, φορολογώντας άγρια τους δημότες τους. Δεν θα σχολιάσουμε τις προεκλογικές αναφορές που έγιναν σε υποψηφίους δημάρχους. Εχουμε χρόνο να αναφερθούμε και σε αυτούς και στα διλήμματα που ακούστηκαν.

Το πραγματικό δίλημμα για τους δημότες

Στις εκλογές θα μπει το πραγματικό δίλημμα στους δημότες της Αθήνας, για το αν θέλουμε δημάρχους υπηρέτες κυβερνήσεων, εργολάβων και ΜΚΟ, ή δημάρχους υπηρέτες των λαϊκών συμφερόντων. Θέλουμε δημάρχους "μουσαφίρηδες" στην πόλη ή αυτούς που πάλεψαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην πόλη για τις ανάγκες των δημοτών;

Για μια ακόμα χρονιά, μειώνεται το ποσοστό των συνταγματικά κατοχυρωμένων κεντρικών πόρων σε σχέση με την άγρια δημοτική φορολογία. Με βάση τα νούμερα, το 86% προέρχεται από την άγρια δημοτική φοροληστεία και μόλις το 14% προέρχεται από το κράτος. Η φοροληστεία όμως είναι προσθετική, γιατί ο δημότης δεν φορολογείται μόνο από το δήμο. Με βάση τον προϋπολογισμό που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση, πρέπει να πληρώσει ένα δισ. ευρώ περισσότερους φόρους το 2019 σε σχέση με το 2018. Σε ένα χειμαζόμενο λαϊκό εισόδημα έχει γονατίσει και μετράει ήδη 4,1 εκατ. ληξιπρόθεσμους οφειλέτες, ενώ φτάνουν τους 1,7 εκατομμύρια οι τραπεζικοί λογαριασμοί οι οποίοι έχουν κατασχεθεί από το κεντρικό κράτος. Σε αυτήν την προσπάθεια, συνηγορείτε κι εσείς γιατί αρνηθήκατε ο δήμος της Αθήνας να συνταχθεί με άλλους δήμους απέναντι σε λογικές κατασχέσεων και πλειστηριασμών για τις λαϊκές οικογένειες για χρέη των 500 ή 300 ευρώ.

Η ταξική επιλογή την οποία ακολουθείτε κάθε χρόνο, φανερώνεται όταν αποτυπώνεται ο προσανατολισμός από πού πάμε να τα πάρουμε.

Οι μεγάλες κολεγιές που κάνει και η κυβέρνηση και ο δήμος με τους ξενοδόχους και το παιχνίδι που παίζεται με το τέλος παρεπιδημούντων από τα ξενοδοχεία. Προβλέπεται για το 2019 είσπραξη 1,1 εκατομμυρίων ευρώ. Από τα 5,1 εκατομμύρια τουρίστες στην Αθήνα, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ, με μέση πληρωμή για κάθε διανυκτέρευση τα 68 ευρώ, συμπεραίνουμε ότι οι φίλοι σας οι ξενοδόχοι θα πρέπει να πληρώσουν τέλη πάνω από 5 εκατομμύρια. Γιατί αυτή η διαφορά; Γιατί δεν τα πληρώνουν; Εχει ο δήμος τον προσανατολισμό να τα μαζέψει; Θα υπάρξει πρόβλεψη αναπροσαρμογής;

«Φορο-σαφάρι»

Το «σαφάρι» με το τέλος ελεγχόμενης στάθμευσης. Προϋπολογίζονται 3, 5 εκατομμύρια από κλήσεις, από τον κόσμο που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα στη δύσκολη καθημερινότητά του. Ο τρόπος που κυνηγάει η δημοτική αρχή τις οφειλές παρελθόντων ετών (ΠΟΕ). Από τα τέλη των ξενοδόχων παρελθόντων ετών, από 1,116 εκατομμύρια εισπράξατε 88 χιλιάδες ευρώ. Από τα τέλη διαφημίσεων από 2,5 εκατομμύρια εισπράξατε 75 χιλιάδες. Από τέλη καθαριότητας διαφημίσεων, από 445 χιλιάδες δεν εισπράξατε ούτε ένα ευρώ. Από τέλη καταλήψεων κοινόχρηστων χώρων 1,870 εκατομμύρια εισπράξατε 99 ευρώ!

Από το μειωμένο κονδύλι των Σχολικών Επιτροπών, που μειώθηκε στο μισό κατά τη διάρκεια της κρίσης, η δημοτική αρχή επιστρέφει στο κράτος 761.000 ευρώ, λες και δεν είχατε τι να τα κάνετε! Η μείωση συντελεστών για τα ανταποδοτικά τέλη που διαφημίζει η δημοτική αρχή, έγινε για τα μάτια του κόσμου και μόνο μείωση δεν είναι. Από 93,5 εκατομμύρια ανταποδοτικά τέλη, πήγατε στα 96,5 εκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για αύξηση.

Η εικόνα αυτή αποτυπώνει την πολιτική με την οποία διαχειριστήκατε το δήμο. Από πλευράς λειτουργιών το πράσινο το στέλνετε σε εργολαβίες, τα απορριμματοφόρα σε leasing, τη συντήρηση σε εταιρείες, τη μεγάλη πίτα του ηλεκτροφωτισμού τη δώσατε σε εταιρείες, στις κοινωνικές δομές κάνουν πάρτι οι ΜΚΟ. Για τις κοινωνικές δομές φέτος προβλέπονται 1 εκατ. λιγότερα στον ΟΠΑΝΔΑ και 1 εκατ. λιγότερα στο Βρεφοκομείο.

Στο δίκτυο των παιδικών σταθμών ακολουθείτε πολιτική συρρίκνωσης. Εξι μήνες μετά, η καθίζηση στον παιδικό σταθμό στα Σεπόλια, για την οποία έχουμε μιλήσει τρεις φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο, συνεχίζει να υπάρχει. Ούτε για τα μάτια του κόσμου δεν κάνετε κάτι. Οι αθλητικές και οι πολιτιστικές δομές είναι επί πληρωμή τη στιγμή που ο δήμος διαφημίζει 66 εκατομμύρια πλεόνασμα.

Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού της Αθήνας είναι εργατικός, λαϊκός κόσμος, είναι μετανάστες που νόμιμα δουλεύουν και πληρώνουν, είναι συνταξιούχοι και αυτοαπασχολούμενοι. Στις μέρες μας τα λίγα ευρώ που θα γλιτώσει μια οικογένεια είναι μεγάλη υπόθεση όταν υποβαθμίζεται το βιοτικό επίπεδο και το εισόδημά τους. Γιατί αυτό το πλεόνασμα δεν μπορεί να οδηγηθεί ώστε να πάρει μια ανάσα η λαϊκή οικογένεια του δήμου της Αθήνας;».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ