Σάββατο 17 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 18 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στη Διάσκεψη των ιμπεριαλιστών για τη Λιβύη

Από τη διαδήλωση του ΚΚ Ιταλίας τη Δευτέρα στο Παλέρμο ενάντια στη Διάσκεψη των ιμπεριαλιστών για τη Λιβύη
Από τη διαδήλωση του ΚΚ Ιταλίας τη Δευτέρα στο Παλέρμο ενάντια στη Διάσκεψη των ιμπεριαλιστών για τη Λιβύη
Κινητοποιήσεις ενάντια στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα οι Οργανώσεις του ΚΚ Ιταλίας και του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας στο Παλέρμο. Εγιναν εξορμήσεις, πορείες και εκδηλώσεις που αποτελούν συνέχεια όλων των αντιιμπεριαλιστικών δράσεων ενάντια στην παρουσία των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών βάσεων και του MUOS (Mobile User Objective System), ενός συστήματος τηλεπικοινωνιών που καλύπτει από το 2015 τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Την Κυριακή το βράδυ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της ΚΟ Παλέρμο του ΚΚ Ιταλίας, με συμμετοχή και του ΚΚΕ, μετά από πρόσκληση.

Στην κεντρική ομιλία από το ΚΚ Ιταλίας, του Αλμπέρτο Λομπάρντο, έγινε αναφορά σε όλες τις εξελίξεις στη Λιβύη και στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου της Λιβύης. Οπως αναφέρθηκε, η Λιβύη είναι η πρώτη χώρα στην Αφρική στην παραγωγή πετρελαίου και μέσα στις δέκα πρώτες παγκοσμίως, καθώς φέρει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν παραγωγή με πολύ χαμηλό κόστος, κάτι που προσελκύει το ενδιαφέρον όλων των κολοσσών του κλάδου. Στη Λιβύη σήμερα είναι παρούσες η ιταλική «Eni», η γαλλική «Total», η ισπανική «Repsol», η αμερικανική «ExxonMobil», η ιαπωνική «Nippon Oil», η ρωσική «Gazprom» και πολλές άλλες. Υπογραμμίστηκε ότι η Ιταλία, που κυριαρχούσε στη Λιβύη επί Καντάφι, πριν από την ιμπεριαλιστική επέμβαση, συνεχίζει και σήμερα να έχει πρωταρχικό ρόλο. Κατέχει το 70% της παραγωγής πετρελαίου στη Λιβύη και το 2017 έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ παραγωγής. Η σύγκριση είναι χαρακτηριστική. Η «Eni» πέρυσι παρήγαγε 384.000 βαρέλια, ενώ η «Total» μόλις 31.000 βαρέλια. Ενδιαφέρον είναι ότι η «Total» έχει στόχο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να ξεπεράσει την παραγωγή της «Eni». Πέρα από το πετρέλαιο, ο ανταγωνισμός τους αφορά και το αέριο, όπου η «Eni» μεταφέρει κατευθείαν αέριο στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη Σικελία, μέσω του αγωγού «Greenstream» που έχει μήκος 520 χλμ. Και εδώ τα στοιχεία είναι ενδιαφέροντα, καθώς το 2009, πριν τον πόλεμο στη Λιβύη, η «Eni» είχε παραγωγή 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα αερίου, ενώ σήμερα έχει φτάσει στα 6 δισ. κυβικά μέτρα.

Τονίστηκε επίσης ότι στην πολιτική αντιπαράθεση στην Ιταλία σχεδόν κανείς δεν αναφέρεται στον ιταλικό ιμπεριαλισμό και στις κινήσεις των ιταλικών αστικών κυβερνήσεων για τη στήριξη σχεδίων που εξυπηρετούν τα ιταλικά μονοπώλια. Για παράδειγμα, η Ιταλία είναι η τρίτη χώρα σε επενδύσεις στην Αφρική, με την «Eni» να είναι παρούσα σε 16 αφρικανικά κράτη, με επενδύσεις πάνω από 8 δισ., και από τους βασικούς ενεργειακούς «παίκτες» στην περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι η Ιταλία στήριξε στρατιωτικές αποστολές σε χώρες της Αφρικής με 118 εκατ. ευρώ από το Γενάρη μέχρι το Σεπτέμβρη του 2018.

Εκ μέρους του ΚΚΕ παρενέβη ο Πέτρος Κηπουρόπουλος και έκανε ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Βαλκάνια, για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, για τις δράσεις του Κόμματος ενάντια στις αμερικανοΝΑΤΟικες βάσεις και τα στρατηγεία που είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε επίσης σε όλες τις κινήσεις και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε σημαιοφόρο των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, και στους κινδύνους για τη χώρα και το λαό. Με αφορμή μάλιστα την είδηση ότι θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη για την Λιβύη και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, ο Π. Κηπουρόπουλος σημείωσε πως «παλιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση και σε αναμονή για την κυβερνητική καρέκλα, μιλούσε για κλείσιμο όλων των ξένων βάσεων, και ότι δεν ήθελαν την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ. Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το εμπόριο ελπίδας έκανε και εμπόριο κάποιων αντιιμπεριαλιστικών συνθημάτων. Πρέπει και εδώ στην Ιταλία να βγουν συμπεράσματα, από το τι κάνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και από όλη του την πορεία αυτά τα 4 χρόνια που είναι κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι στην Ιταλία, οι απλοί αγωνιστές, αυτοί που αισθάνονται αριστεροί και προοδευτικοί, πρέπει να αναλογιστούν τι τους έλεγαν όλα αυτά τα χρόνια μια σειρά οπορτουνιστικά κόμματα και οργανώσεις που στήριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά δηλητηρίαζαν τον ιταλικό λαό με τη λογική του "μικρότερου κακού" και την προοπτική μιας λεγόμενης αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα, που θα μπορούσε να αλλάξει και γενικότερα την ΕΕ. Ας δούνε σήμερα τι γίνεται, τόσο στην Ελλάδα όσο και συνολικά στην ΕΕ, και ας αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις αυταπάτες που έσπειραν όλα αυτά τα χρόνια. Ο ιταλικός λαός έχει άλλωστε τη δική του μεγάλη πείρα από τέτοιες κυβερνήσεις και το τι έπραξαν, και πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του. Να τους γυρίσει την πλάτη και να συμπορευτεί με το ΚΚ Ιταλίας, για να οργανωθεί η πάλη, για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές».

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, οι σύντροφοι του ΚΚ Ιταλίας ευχαρίστησαν το ΚΚΕ για την παρουσία του στην εκδήλωση και γενικότερα για την πολύτιμη συνεισφορά και την πολύμορφη βοήθειά του όλα αυτά τα χρόνια, ενώ κάλεσαν τους παρευρισκόμενους να αναλογιστούν ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα αν το ΚΚΕ δεν είχε αυτή τη θέση για τη συμμετοχή σε αστικές κυβερνήσεις και αν είχε μπει στην κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα δεν θα υπήρχε καμιά αντιπολίτευση που να εκφράζει τα λαϊκά συμφέροντα στην Ελλάδα και θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα και ειδικά για τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα στην Ευρώπη.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε εκπρόσωπος της τοπικής οργάνωσης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου Σρι Λάνκα (JVP) στο Παλέρμο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ