Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2018 - αριθ. φύλλου: 13127

Προαναγγέλλουν βαθύτερη εμπλοκή σε επικίνδυνα για το λαό σχέδια

Λαλίστατος ο πρέσβης των ΗΠΑ στο «Thessaloniki Summit», έδωσε τα εύσημα για άλλη μια φορά στην κυβέρνηση... αλλά και στη ΝΔ! Ανέπτυξε την εμπλοκή της χώρας στα ενεργειακά και πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή

  • Την ακόμα μεγαλύτερη ενσωμάτωση της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ προανήγγειλε ο Αμερικανός πρέσβης από τη Θεσσαλονίκη, με αναβάθμιση του ρόλου της χώρας ως «πύλης» για τα Βαλκάνια και «εταίρου - κλειδί» στους ενεργειακούς ανταγωνισμούς που εντείνονται.
  • Επιβεβαίωσε ότι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΝΔ, για λογαριασμό της αστικής τάξης, στηρίζουν από κοινού τον στόχο της «γεωπολιτικής αναβάθμισης» και τα «συγκλίνοντα συμφέροντα» με τις ΗΠΑ και ότι η ΝΔ «είναι πολύ κοντά σε ό,τι συζητάμε με την κυβέρνηση».
  • Ανακοίνωσε την πιο άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στα «τριμερή» σχήματα που στήνονται στην Ανατ. Μεσόγειο, με συμμετοχή και της Ελλάδας, που προμηνύει ένταση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην περιοχή, κυρίως με τη Ρωσία, την οποία κατηγόρησε ότι «προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια».

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πάει πολύ!

Πάει, πραγματικά, πολύ να παριστάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τον «σωτήρα» των συντάξεων, διαφημίζοντας τη χτεσινή απόφαση του Euro Working Group για μη περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» το 2019, αν και όπως εγκριθεί από το Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που προνομοθέτησε την περικοπή το 2017, παρά τη γενικευμένη κατακραυγή ασφαλισμένων και συνταξιούχων, ως επιπλέον δέσμευση στο κεφάλαιο και τους «θεσμούς» ότι θα πιάσει τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα.

Αυτό ακριβώς είναι το «διαβατήριο» για τη μη εφαρμογή του μέτρου την επόμενη χρονιά: Η αφαίμαξη του λαού, άρα και των συνταξιούχων, με έμμεσους και άμεσους φόρους, με χαράτσια και περικοπές που «ωριμάζουν», με συρρίκνωση ακόμα κι εκείνων των κρατικών δαπανών που αφορούν στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες. Καμία σχέση, δηλαδή, με την αποκατάσταση αδικιών και απωλειών των περασμένων χρόνων.

Με άλλα λόγια, κυβέρνηση, κεφάλαιο και ΕΕ εμφανίζονται να κάνουν χάρη στους συνταξιούχους και να αναστέλλουν την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς», αφού πρώτα ξετίναξαν τους ίδιους, τα παιδιά και τα εγγόνια τους με το σύνολο της αντιλαϊκής και φοροληστρικής πολιτικής, προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι του κεφαλαίου.

Κανένας εργαζόμενος, κανένας συνταξιούχος να μην ανεχτεί την κοροϊδία. Πολύ περισσότερο που ο στόχος για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και η αντιασφαλιστική νομοθεσία που παραμένει είναι μόνιμη απειλή για νέες περικοπές στις συντάξεις.

Η κοροϊδία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, αν αναλογιστεί κανείς ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο διατήρησε όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά έβαλε τη σφραγίδα της και σε νέες περικοπές, ενώ πήγε ένα βήμα πιο πέρα την «αρχιτεκτονική» του συστήματος, που μετατρέπει ολοένα και περισσότερο την Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι με το 3ο μνημόνιο, η κυβέρνηση αύξησε την παρακράτηση για τον κλάδο Υγείας στις κύριες συντάξεις (από το 4% στο 6%) και στις επικουρικές (από 0% σε 6%), μειώνοντας παραπέρα το τσακισμένο εισόδημα εκατομμυρίων συνταξιούχων;

Επιπλέον, νομιμοποιώντας όλες τις προηγούμενες αντιδραστικές αλλαγές, προχώρησε σε νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σταδιακά και διαμόρφωσε το 67ο έτος ηλικίας ως το απαιτούμενο όριο, εγκλωβίζοντας σε επιπλέον χρόνια δουλειάς χιλιάδες εργαζόμενους που βρίσκονταν ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση.

Εφαρμόζοντας διάταξη του 2ου μνημονίου, μείωσε κατά 20% τις κατώτερες συντάξεις σε όσους νέους συνταξιούχους δεν είχαν συμπληρώσει το 67ο έτος. Στη συνέχεια, με τον νόμο Κατρούγκαλου, επέφερε νέο «τσεκούρι» σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους ύψους 8,2 δισ. ευρώ μόνο για την τετραετία 2016 - 2019! Με τον ίδιο νόμο, δρομολογήθηκε η πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ, σταδιακά μέχρι το 2019, που σημαίνει επιπλέον απώλειες ύψους 2,9 δισ. ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους στην τετραετία.

Και βέβαια, στον ίδιο νόμο - «λαιμητόμο», προβλέπονταν η περικοπή των υφιστάμενων επικουρικών συντάξεων (απώλειες 1,026 δισ. ευρώ στην τετραετία), οι περικοπές στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων (832 εκατ. ευρώ) και πρόσθετη εισφορά για την επικουρική σύνταξη, που επιβαρύνει τους ασφαλισμένους με 1,251 δισ. ευρώ στην τετραετία.

Να, λοιπόν, ποια είναι η «σωτηρία» των συντάξεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ! Για να μη μιλήσουμε για όσους βγαίνουν στη σύνταξη μετά από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, που τους αφαιρεί 689 εκατ. ευρώ μόλις την πρώτη τετραετία, εξαιτίας του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, ενώ ακόμα 369 εκατ. ευρώ θα πετσοκόψει από την καρατόμηση των νέων συντάξεων χηρείας.

Η κατάργηση της περικοπής της «προσωπικής διαφοράς» λοιπόν πρέπει να γίνει όχι γιατί ο λαός μπορεί να ξεζουμίζεται με άλλους τρόπους, αλλά γιατί αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις λαϊκές ανάγκες. Να καταργηθεί μαζί με το ξήλωμα όλων των αντιασφαλιστικών μέτρων και του ΣΥΡΙΖΑίικου «νόμου Κατρούγκαλου».

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι πρέπει να βγουν μπροστά. Να παλέψουν για Ασφάλιση και συντάξεις με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων που υπηρετεί με την πολιτική της η κυβέρνηση, όπως και όλα τα άλλα κόμματα. Και σε αυτήν την κατεύθυνση σημαντικός σταθμός είναι η απεργία στις 28 Νοέμβρη.


Eurokinissi

45 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Αύριο στις 5 μ.μ. η πορεία ΚΚΕ - ΚΝΕ στην αμερικάνικη πρεσβεία

Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, με αφετηρία το Πολυτεχνείο

  • Ανοιξε τις πύλες του χτες το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, σημαίνοντας την έναρξη του τριήμερου γιορτασμού.
  • Αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα καταθέσουν στεφάνια σήμερα Παρασκευή, στις 10.30 π.μ. Διαδηλώσεις και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με σύνθημα «Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

ΣΕΛ.  7


ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Αντιδράσεις στρατευμένων στη συμμετοχή φρεγάτας σε ΝΑΤΟική αποστολή

ΣΕΛ.  6
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Με πλατύ άνοιγμα στη μάχη για την απεργία στις 28 Νοέμβρη

ΣΕΛ.  17
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Ομοφωνία στην αντιλαϊκή κλιμάκωση

ΣΕΛ.  4
Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ισχυρό ΚΚΕ για να ανοίξουμε το δρόμο της μεγάλης Κοινωνικής Συμμαχίας

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ραδιοφωνικό σταθμό


ΣΕΛ.  8  -  10

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ