Σάββατο 17 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 18 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κλιμακώνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση για το Brexit

Κλιμακώνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση στη Βρετανία, με επίκεντρο το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ (Brexit) που ανακοινώθηκε στα μέσα της βδομάδας. Η εξέλιξη προκαλεί νέα αναταραχή στους κόλπους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, καθώς και τα δύο αστικά κόμματα εξουσίας έχουν χωριστεί σε υπέρμαχους και πολέμιους του Βrexit, ως αντανάκλαση τμημάτων του κεφαλαίου με διαφορετικά συμφέροντα, λιγότερο ή περισσότερο με την ΕΕ ή άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, που πέτυχε έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης τη δήθεν «συλλογική» έγκριση του σχεδίου, αντιμετώπισε την Πέμπτη νέα κυβερνητική κρίση έπειτα από τις παραιτήσεις τεσσάρων υπουργών, μεταξύ των οποίων ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, επειδή δυσαρεστήθηκαν από τους λεπτούς συμβιβασμούς και τις θολές αλλά κρίσιμες λεπτομέρειες σε πλειάδα ζητημάτων. Την Παρασκευή, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Brexitcentral.com», που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από το Brexit, μετέδωσε πως είχαν σταλεί στη Βουλή των Κοινοτήτων οι επιστολές του ελάχιστου αριθμού των 48 Συντηρητικών βουλευτών που απαιτείται για να κινηθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της Μέι (ίσως μέχρι την ερχόμενη Τρίτη) και να ξεκινήσει (εάν καταστεί εφικτό) διαδικασία εκλογής νέου ηγέτη.

Οι βασικές αφορμές για την κλιμάκωση της κόντρας εστιάζονται σε «νευραλγικά» σημεία της συμφωνίας. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η υποτίθεται «σολομώντεια» ρύθμιση για τα σύνορα Ιρλανδίας - Β. Ιρλανδίας, που προβλέπει ένα «back stop» («δίχτυ ασφαλείας») αντί ενός συνόρου που θα χώριζε το νησί στη μέση. Οσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών Βρετανίας και ΕΕ, αναφέρεται πως θα προστατεύονται και πως οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι «θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα». Προβλέπεται μεταβατική περίοδος 21 μηνών, με ημερομηνία λήξης στις 31/12/2020, που όμως μπορεί να επιμηκυνθεί πολύ παραπάνω. Οσον αφορά τις οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας, προβλέπεται πως θα συμμετάσχει στους ετήσιους προϋπολογισμούς της ΕΕ για το 2019 και το 2020, με κόστος «διαζυγίου» 39 δισ. στερλίνες.

Ομως ακόμη και εάν η Μέι καταφέρει να περάσει τις εσωκομματικές «συμπληγάδες», αναμένεται να συναντήσει μεγαλύτερες δυσκολίες στη Βουλή των Κοινοτήτων, όταν γύρω στις 7 Δεκέμβρη τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση το πολύκροτο σχέδιο συμφωνίας για το Βrexit. Δεκάδες βουλευτές του κόμματος των Συντηρητικών δηλώνουν πως θα το καταψηφίσουν, όπως και εκείνοι του μικρού βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP.

Μέχρι την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Βrexit, που ορίστηκε για την άλλη Κυριακή, 25 Νοέμβρη, οι εξελίξεις αναμένονται ενδιαφέρουσες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ