Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Συμφέροντα μπλοκάρουν τα έργα ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης

Ως «προκλητικό και εσκεμμένο» καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο δήμος Πατρέων «τον τρόπο της διαχείρισης και της καθυστέρησης επί τριμήνου της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Πάτρας από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και τη συνεχιζόμενη παραμονή του σε εκκρεμότητα».

Σε σχετική ανακοίνωση και αφού αναφέρεται στην «οδύσσεια» του έργου, ο δήμος επισημαίνει ότι προχωρά πλέον «στην υποβολή του έργου στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για χρηματοδότηση». Είναι σαφές, υπογραμμίζει, «ότι τη στιγμή που υπάρχει ομόφωνη θετική κρίση των Κεντρικών Οργάνων του Κράτους και Υπουργική Απόφαση, τυχόν καταρχήν αρνητική κρίση επί της μελέτης θα αναδείξει το ποιοι μηχανισμοί - και τοπικά - στρέφονται για μια ακόμα φορά ευθέως κατά των συμφερόντων του πατραϊκού λαού και της Πάτρας».

Πιο συγκεκριμένα, ο δήμος αναφέρει:

«Η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Εργου - Η/Μ του δήμου Πατρέων από τριετίας και πλέον συνέταξε τη μελέτη για την "Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπτυξη του Ιστορικού Κέντρου", προϋπολογισμού 17 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το εγκεκριμένο πρόγραμμα της "Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ)" της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Στο πλαίσιο διαβούλευσης, η μελέτη τέθηκε κατ' επανάληψη σε γνώση των φορέων της πόλης, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν τόσο το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος όσο και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, στον οποίο είχε γίνει και κατ' ιδίαν παρουσίαση στα γραφεία του δήμου.

Πριν από την υποβολή της μελέτης προς έγκριση στο αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού, η μελέτη από το μήνα Μάη του 2017 διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Αχαΐας προκειμένου να γνωμοδοτήσει σχετικά.

Τα τότε μέλη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής αποφάσισαν να μη γνωμοδοτήσουν επί της μελέτης εκείνη τη χρονική στιγμή, αλλά να αναμένουν την καθοριστική γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Αφού ο φάκελος της μελέτης ελέγχθηκε εξονυχιστικά επί 13 μήνες (!) από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, εκδόθηκαν μετά από επανειλημμένες συνεδριάσεις οι θετικές γνωμοδοτήσεις των ΚΣΝΜ και ΚΑΣ και η εγκριτική Απόφαση της υπουργού Πολιτισμού.

Τον Αύγουστο του 2018 ενημερώθηκε το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής για την έγκριση της μελέτης και από τότε έως σήμερα, παρά το επείγον, αναμένουμε μάταια την απόφασή του, ώστε το έργο να υποβληθεί για να γίνει η έναρξη της διαδικασίας εκτέλεσης του έργου.

Θεωρούμε προκλητικό και εσκεμμένο τον τρόπο της διαχείρισης και της καθυστέρησης επί τριμήνου του θέματος από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και τη συνεχιζόμενη, παρά τις οχλήσεις μας, παραμονή του σε εκκρεμότητα.

Με την καθυστέρηση υποδηλώνεται η διάθεση ορισμένων να δημιουργήσουν κωλύματα ώστε να εμποδίσουν την κατασκευή αυτού του μεγάλου έργου. Στρέφονται εναντίον μιας ολόκληρης πόλης, μπερδεύοντας τις εχθρικές για τη δημοτική αρχή πολιτικές τους απόψεις με την ιδιότητά τους ως μελών του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.

Με δεδομένο ότι η απόφαση αυτή θα είχε μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα και έπρεπε να έχει ληφθεί από το 2017, για να συνεκτιμηθούν τυχόν παρατηρήσεις ή αντιρρήσεις τους από το ΚΑΣ και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και κατά την έκδοση της τελικής εγκριτικής Απόφασης της υπουργού Πολιτισμού, θεωρούμε πλέον προκατασκευασμένη και σκόπιμη όλη αυτήν την καθυστέρηση.

Ο δήμος, μην περιμένοντας, θα προχωρήσει στην υποβολή του έργου στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για χρηματοδότηση.

Είναι σαφές ότι τη στιγμή που υπάρχει ομόφωνη θετική κρίση των Κεντρικών Οργάνων του Κράτους και Υπουργική Απόφαση, τυχόν καταρχήν αρνητική κρίση επί της μελέτης θα αναδείξει το ποιοι μηχανισμοί - και τοπικά - στρέφονται για μια ακόμα φορά ευθέως κατά των συμφερόντων του πατραϊκού λαού και της Πάτρας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ