Τρίτη 13 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στη Γάζα

Τουλάχιστον δέκα νεκροί Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός αντισυνταγματάρχης σκοτώθηκαν μέσα στο τελευταίο 48ώρο

Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν ακροβολιστεί στα σύνορα με τη Γάζα

Copyright 2018 The Associated

Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν ακροβολιστεί στα σύνορα με τη Γάζα
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ισραηλινή επιθετικότητα στη Λωρίδα της Γάζας. Μέσα στο τελευταίο 48ωρο, δυνάμεις του ισραηλινού στρατού προχώρησαν σε διαδοχικές αεροπορικές επιδρομές κατά «δεκάδων στόχων» σε βάρος των Παλαιστινίων την περιοχή και στην πραγματοποίηση χερσαίας επιχείρησης Ισραηλινών κομάντος με στόχο ανώτερα στελέχη της «Χαμάς», με αφορμή τη ρίψη ρουκετών.

Από τη χερσαία επίθεση των Ισραηλινών κομάντος, που πραγματοποιήθηκε αργά προχτές το βράδυ, σκοτώθηκαν ένας διοικητής της «Χαμάς» στο Χαν Γιουνίς της Λωρίδας της Γάζας, έξι μέλη της οργάνωσης και ένας Ισραηλινός αντισυνταγματάρχης. Στην ίδια επίθεση τραυματίστηκε αρκετά σοβαρά άλλος ένας Ισραηλινός των ειδικών δυνάμεων του στρατού.

Οι χτεσινές επιδρομές

Χτες το βράδυ αναφέρθηκε πως Παλαιστίνιοι μαχητές έριξαν «βροχή» τουλάχιστον 200 ρουκετών στα σύνορα με το Ισραήλ, χτυπώντας επιπλέον με αντιαρματικό πύραυλο λεωφορείο που μετέφερε Ισραηλινούς στρατιώτες σε ισραηλινή μεθοριακή περιοχή. Αναφέρθηκε επίσης ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες κατάφεραν να αποβιβαστούν ελάχιστα λεπτά πριν την έκρηξη. Οι νέες ρουκέτες δεν έμειναν δίχως ισραηλινά αντίποινα.

Το βράδυ της Δευτέρας, ισραηλινά βομβαρδιστικά αναφέρθηκε πως χτύπησαν «πάνω από 70 στόχους, συμπεριλαμβανομένων τριών τούνελ», σκοτώνοντας τουλάχιστον άλλους τρεις νεαρούς Παλαιστινίους. Αργότερα ανακοινώθηκε πως μέσα στους «στόχους» των Ισραηλινών ήταν και το κτίριο του τηλεοπτικού σταθμού της «Χαμάς», «Al Aqsa TV», η μετάδοση σήματος του οποίου διακόπηκε λίγα λεπτά πριν δεχτεί τις βόμβες που προκάλεσαν σημαντικές υλικές ζημιές.

Σχεδιάζοντας τις επόμενες επιθέσεις

Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν πως χτες το βράδυ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που διέκοψε την επίσκεψή του στο Παρίσι, είχε νέο γύρο διαβουλεύσεων με τον αρχηγό του στρατού και άλλους ανώτερους αξιωματούχους, προκειμένου να καταλήξουν σε «νέες επιχειρησιακές αποφάσεις».

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Τζόναθαν Κόνρικους, επιβεβαίωσε ενίσχυση των στρατευμάτων στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας όχι μόνο με τεθωρακισμένα και μονάδες Πυροβολικού, αλλά και με «περισσότερες δυνάμεις αντικατασκοπείας», κατηγορώντας τη «Χαμάς» ότι «φέρνει την καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας».

Νωρίτερα ανακοινώθηκε πως σήμερα θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία στην ισραηλινή μεθοριακή πόλη Ασντόντ.

Η νέα αύξηση της ισραηλινής επιθετικότητας διαδραματίζεται μερικές βδομάδες μετά την ανάπτυξη πολυάριθμων ισραηλινών αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, τις συνεχείς απειλές του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν και ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων. Οι εξελίξεις αυτές καταγράφονται πλάι στις εντεινόμενες πληροφορίες για την πραγματοποίηση παράλληλων μαραθώνιων διαπραγματεύσεων, με αιγυπτιακή μεσολάβηση, ανάμεσα στην ισραηλινή πλευρά και τη διοίκηση της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, με απώτερο στόχο μια «βιώσιμη συμφωνία εκεχειρίας».

Σε κάθε περίπτωση, η απότομη κλιμάκωση της βίας των ισραηλινών κατοχικών αρχών προκάλεσε νωρίς χτες το πρωί μεγάλες διαδηλώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι κηδείες των επτά Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν προχτές στην επιχείρηση των Ισραηλινών κομάντος μετατράπηκαν σε λαϊκά συλλαλητήρια κατά της επιθετικότητας των ισραηλινών δυνάμεων.

Σε αυτό το κλίμα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς ξεκίνησε τη Δευτέρα διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Κουβέιτ, σχεδιάζοντας να συναντηθεί με τον εμίρη Σαμπάχ αλ Σαμπάχ και να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στα Παλαιστινιακά εδάφη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ