Τρίτη 13 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Νέα επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Στην Τουρκία θα βρεθεί ξανά τις επόμενες μέρες ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου στις 19 Νοέμβρη να παραστεί στην εκδήλωση που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή την ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου «TurkStream». Πρόκειται για ένα από τα έργα που σηματοδοτεί τη σύσφιξη της ρωσο-τουρκικής συνεργασίας τα τελευταία χρόνια. Θα μεταφέρει ρωσικό αέριο από την Τουρκία προς την Ευρώπη και έχει ευρύτερες προεκτάσεις, εκτός από τη σημασία για την προσπάθεια μονοπωλιακών ομίλων των δύο πλευρών να συντονιστούν στον κρίσιμο τομέα της Ενέργειας, σε μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια αποτελεί πεδίο εκδήλωσης σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Την επίσκεψη Πούτιν ανακοίνωσε ο σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Ρώσου Προέδρου, Γιούρι Ουσάκοφ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του RDIF Κονσταντίν Ζουμπάνοφ, από Ρωσο-τουρκικό επιχειρηματικό Φόρουμ που έγινε στη Μόσχα, το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF) εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει στην παραγωγή ελικοπτέρων της ρωσικής εταιρείας «Russian Helicopters» στην Τουρκία. Οπως είπε, το RDIF εξετάζει τα περιθώρια επενδύσεων τόσο στις μεταφορές (π.χ. στην ανακαίνιση αεροδρομίων) όσο και τις κατασκευές αλλά και τον αγροτικό τομέα, και μάλιστα προσανατολίζεται και στη δημιουργία ειδικού Ταμείου για τέτοιες επενδύσεις, από κοινού με τουρκικά κεφάλαια. Επίσης, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ενωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, Αλεξάντρ Σόχιν, αναφέρθηκε σε έργα στη ρωσική επικράτεια που θα μπορούσαν να προσελκύσουν Τούρκους επενδυτές, όπως οι κατασκευές λιμανιών στην Αζοφική Θάλασσα, το σιδηροδρομικό δίκτυο και γενικά ο διάδρομος Βορράς - Νότος, αλλά και οι υποδομές τηλεπικοινωνιών και ψηφιακής οικονομίας.

  • Συνεχίζεται η διερεύνηση των αιτιών που την περασμένη Παρασκευή προκάλεσαν έκρηξη στη στρατιωτική βάση Σιουνγκιού Τεπέ, στη νοτιοανατολική επαρχία Χακάρι, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και το Ιράν. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 7 Τούρκοι στρατιώτες και άλλοι 25 τραυματίστηκαν. Στη σχετική του ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας έκανε λόγο για «ατύχημα» που σημειώθηκε κατά τη βολή «πυρομαχικού βαρύ όπλου».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ