Τρίτη 30 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εξαιρετικά τεταμένη η κατάσταση στο βορρά

Ενοπλοι ισλαμιστές έχουν αποκλείσει την κεντρική εμπορική οδική αρτηρία της χώρας, την εθνική οδό Καρακοράμ, έχουν καταλάβει μέρος της μικρής πόλης Τσιλάς και συνωστίζονται στα σύνορα με το Αφγανιστάν

Πακιστανός μέλος παραστρατιωτικής οργάνωσης

Associated Press

Πακιστανός μέλος παραστρατιωτικής οργάνωσης
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Εκρυθμη παρέμενε η κατάσταση και χθες στο βόρειο Πακιστάν, όπου χιλιάδες μέλη εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων έχουν συγκεντρωθεί, με στόχο να περάσουν τα σύνορα και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους Ταλιμπάν «στον ιερό πόλεμο ενάντια στις ΗΠΑ». Σύμφωνα, τόσο με Πακιστανούς αξιωματούχους όσο και με δημοσιογράφους, οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι είναι οπλισμένοι, ενώ δεν είναι σαφές πόσοι έχουν περάσει, ήδη, τα σύνορα, αφού, όπως ομολογούν οι πακιστανικές αρχές, είναι, ούτως ή άλλως, εξαιρετικά δύσκολο, στη συγκεκριμένη περιοχή, να ελεγχθούν πλήρως τα σύνορα.

Αποκλεισμένη παρέμενε σε, τουλάχιστον, επτά σημεία με οδοφράγματα αλλά και με μικρές νάρκες η εθνική οδός Καρακοράμ, ή αλλιώς ο «δρόμος του Μεταξιού», που συνδέει το Πακιστάν με την Κίνα όντας η σημαντικότερη εμπορική δίοδος ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή. Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, χτες, ένοπλοι ισλαμιστές μαχητές, αρκετοί από αυτούς μέλη της «Τζαμίατ ε Ουλέμα Ισλάμι», απέκλειαν τη διέλευση όλων των τροχοφόρων, στην περιοχή κοντά στην πόλη Μπεσάμ 200 χλμ, βορείως του Ισλαμαμπάντ, έχοντας παραλύσει κάθε μεταφορά εμπορευμάτων και προϊόντων, από και προς την Κίνα. Ανάμεσα στα ακινητοποιημένα φορτηγά βρίσκεται και το κομβόι της κινεζικής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Αφγανούς πρόσφυγες.

Η «Τζαμίατ ε Ουλέμα Ισλάμι» ανακοίνωσε ότι πρόκειται για εκδήλωση αλληλεγγύης με τον αφγανικό λαό και διαμαρτυρία ενάντια στις ΗΠΑ και στον Πρόεδρο Μουσαράφ. Οι πακιστανικές αρχές είχαν αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των ισλαμιστών, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος. Οπως έγινε γνωστό, αργά χτες βράδυ, ειδικές μονάδες στρατού κατευθύνονται στην περιοχή προκειμένου να απομακρύνουν, έστω και διά της βίας, τα οδοφράγματα, χωρίς να γίνει τίποτε περαιτέρω γνωστό.

Ελάχιστες είναι οι πληροφορίες που έρχονται και από την πόλη Τσίλας, της οποίας μέρος κατέλαβαν ένοπλοι ισλαμιστές μαχητές από την Κυριακή. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπό κατάληψη παρέμεναν χτες τα περισσότερα τοπικά κυβερνητικά κτίρια καθώς και ένας εγκαταλειμμένος αεροδιάδρομος, χωρίς, όμως, να έχει γίνει γνωστό τι πρόκειται να γίνει.

Αδιευκρίνιστη παραμένει και η κατάσταση που επικρατεί στα περίχωρα της Πεσαβάρ, στην περιοχή που ελέγχεται από τη φυλή Μπατζαούρ, όπου έχουν συγκεντρωθεί, χιλιάδες ένοπλοι Πακιστανοί ισλαμιστές έτοιμοι να μεταβούν στο Αφγανιστάν, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα του θρησκευτικού ηγέτη Σούφι Μοχάμαντ, της οργάνωσης «Τεχρίκ Νιφάζ ε Σχαρία Μοχαμαντί». Οι πακιστανικές αρχές δεν μπορούσαν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο, αρκετοί από αυτούς να έχουν περάσει τα σύνορα, τα τελευταία 24ωρα, κάτι που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες εμφανιζόταν ως δεδομένο. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας «Telegraph», χιλιάδες ένοπλοι, όλων των ηλικιών, ξεκίνησαν, και χτες για τα σύνορα, αποφασισμένοι να τα διασχίσουν ακόμη και αν χρειαστεί να δώσουν μάχη με τον πακιστανικό στρατό.

Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ριάζ Μοχάμαντ Κχαν τόνιζε, χτες, ότι δεν πρόκειται να τους επιτραπεί η διέλευση των συνόρων και καλούσε τον ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ, να μην τους δεχτεί στο Αφγανιστάν. Από την πλευρά του, ο πρέσβης των Ταλιμπάν, μουλάς Αμπντούλ Σαλάμ Ζαέεφ ευχαριστούσε, χτες, τους εθελοντές και τους καλούσε να παραμείνουν στο Πακιστάν, «καθώς δεν έχουν αρχίσει ακόμη οι χερσαίες επιχειρήσεις και δε χρειάζεται να θέσουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο χωρίς λόγο». Παρ' όλα αυτά, εκτιμάται ότι αρκετοί ένοπλοι εθελοντές συνεχίζουν να περνούν τα σύνορα.

Τέλος, συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Μουσαράφ και των ΗΠΑ έγινε, χτες, και στην πόλη Κουέτα, για πολλοστή συνεχόμενη ημέρα. Το Σάββατο, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας σε τοπικό λεωφορείο, λίγο έξω από την Κουέτα. Οι πακιστανικές αρχές διερευνούν όλα τα ενδεχόμενα, αναζητώντας τους ενόχους τόσο στους φιλο-ταλεμπάν κύκλους όσο και σε κύκλους προσκείμενους στη Βόρεια Συμμαχία.

Σειρά συναντήσεων

Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πακιστανό στρατιωτικό ηγέτη Περβέζ Μουσαράφ είχε την Κυριακή ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, που άρχισε, από το Ισλαμαμπάντ, την περιοδεία του σε Πακιστάν, Ινδία, Κίνα και Ρωσία. Σύμφωνα με αξιωματούχους των δύο πλευρών, οι Μουσαράφ και Σρέντερ συμφώνησαν ότι μια μετα-Ταλιμπάν κυβέρνηση στο Αφγανιστάν θα πρέπει να στηριχτεί από τα Ηνωμένα Εθνη, ενώ ο Σρέντερ τόνισε ότι ο αφγανικός λαός είναι αυτός που θα αποφασίσει για τη σύνθεσή της. Καμία άλλη λεπτομέρεια της συζήτησης των δύο ανδρών δεν έγινε γνωστή.

Ο Μουσαράφ συναντήθηκε, χτες, και με τον Διοικητή της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, Τόμι Φρανκς. Ούτε για αυτήν τη συνάντηση γνωστοποιήθηκαν λεπτομέρειες. Αργά χθες το βράδυ, ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, ότι ο Μουσαράφ θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στις 10 Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ