Εντονη αντίδραση των κομμουνιστών βουλευτών
Μετά την υπογραφή από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν του νέου νόμου για την ιδιωτικοποίηση της γης στη Ρωσία, ανάλογη «επιδημία» έχει πέσει και στις υπόλοιπες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, οι οποίες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε αντίστοιχα μέτρα. Πρώτο παράδειγμα η Ουκρανία, όπου στις 25/10 εγκρίθηκε ο αντίστοιχος νόμος για την ιδιωτικοποίηση της γης. Η όλη διαδικασία έγινε παρά τον κανονισμό λειτουργίας του ουκρανικού Κοινοβουλίου, που προβλέπει ότι το ίδιο νομοσχέδιο δεν μπορεί να έρθει για συζήτηση, αν έχει απορριφθεί στην πρώτη ψηφοφορία. Κι όμως, παρότι πριν το καλοκαίρι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε καταψηφιστεί από την πλειοψηφία των Ουκρανών βουλευτών, στις 25/10 κατατέθηκε εκ νέου. Αυτή τη φορά, τα «κουκιά» ήταν καλύτερα μετρημένα και θα μπορούσε να γίνει πράξη η νομοθετική ιδιωτικοποίηση της γης. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και η καταστρατήγηση του κανονισμού του Κοινοβουλίου ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών από τη μεριά των 115 βουλευτών των ΚΚ Ουκρανίας (στους 450 συνολικά). Οι κομμουνιστές βουλευτές κατέλαβαν το βήμα του Κοινοβουλίου και έθεσαν εκτός λειτουργίας το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Το προεδρείο του Κοινοβουλίου αποφάσισε τότε να κάνει ψηφοφορία με ψηφοδέλτια. Ομως, και πάλι οι κομμουνιστές βουλευτές και οι βουλευτές του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος εναντιώθηκαν και ακύρωσαν και αυτή τη διαδικασία, καταστρέφοντας ένα μέρος των ψηφοδελτίων. Τελικά, μόνο μετά από την τρίτη προσπάθεια και αφού οι κομμουνιστές βουλευτές είχαν εκδιωχθεί από την αίθουσα, έγινε δυνατό να εγκριθεί ο νέος νόμος με 232 ψήφους υπέρ, από τους 240 που πήραν μέρος στην ψηφοφορία. Παρά την έγκριση του νέου νόμου, το ΚΚ Ουκρανίας επιμένει ότι η σχετική ψηφοφορία ήταν παράνομη και για το θέμα θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Η έντονη αντίδραση του ΚΚ Ουκρανίας φαίνεται όμως ότι «τρομοκράτησε» αρκετά ορισμένους Ουκρανούς βουλευτές από το εθνικιστικό κόμμα «ΡΟΥΧ», το οποίο απαίτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας να θέσει εκτός νόμου το ΚΚ Ουκρανίας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του «ΡΟΥΧ», το ΚΚ παραμένει πιστό στις «λενινιστικο-σταλινικές» αρχές και πρέπει να απαγορευτεί, επειδή προσπαθεί να υπερασπιστεί τα «υπολείμματα του φεουδαρχικού - συνεταιριστικού συστήματος».
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω συμβαίνουν, τη στιγμή που όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΚΚ Ουκρανίας είναι πρώτο στις προτιμήσεις των Ουκρανών ψηφοφόρων με ποσοστό 21%, ενώ με μεγάλη απόσταση ακολουθούν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (5,1%), οι εθνικιστές του «ΡΟΥΧ» (5,1%), το Κόμμα των Πρασίνων (4,2%), και το κεντροδεξιό σχήμα «Μπατκίβτσινα» (4,2%).