Τρίτη 30 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
«Πλανητική ανασφάλεια» διαπιστώνει ο Μ. Χρυσοχοΐδης

Συνέντευξη του υπουργού Δημόσιας Τάξης στην «Κυριακάτικη Καθημερινή»

Το... αγαθό της ασφάλειας έχει γίνει, τα τελευταία χρόνια, η «καραμέλα» η οποία χρησιμοποιείται στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες χώρες, για την ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών καταστολής. Η οικονομική κρίση του καπιταλισμού, που προκαλεί κοινωνικούς κραδασμούς, η διαφθορά του συστήματος, που βρίσκεται σε έξαρση, η ανάπτυξη του εμπορίου λευκής σαρκός, όπλων και ναρκωτικών, η δημιουργία φαινομένων τυφλής τρομοκρατικής βίας, αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθεί το διεθνές κεφάλαιο, αξιοποιούνται ως πρόφαση για τη λήψη μέτρων εναντίον των «εχθρών-λαών». Οι άρχουσες τάξεις, με πρώτη αυτή των ΗΠΑ, όπως είναι φυσικό, δε λένε κουβέντα για τις κοινωνικές αιτίες αυτών των φαινομένων. Αντίθετα, προσπαθούν να παγκοσμιοποιήσουν την καταστολή. Γι' αυτές είναι το μόνο «φάρμακο».

Στα πλαίσια αυτά βρίσκονται και οι θέσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδη, απόψεις που ανέπτυξε σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Καθημερινή». Ο υπουργός υποστηρίζει ότι «στις απαρχές του 21ου αιώνα διαμορφώνεται μια μορφή πλανητικής ανασφάλειας για όλους τους πολίτες του κόσμου». Μια άποψη που υποστηρίζουν και έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ. Κατά τον υπουργό, «έχει ήδη δημιουργηθεί γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας, το οποίο διαμορφώνει κατάλληλο περιβάλλον για τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση της ασφάλειας, η οποία, έτσι κι αλλιώς, ήταν ένα από τα θέματα που εδώ και καιρό επιδίωκαν οι ΗΠΑ. Είναι φανερό ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, αυτή η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση της ασφάλειας θα τείνει να επιβληθεί με ταχύ και βίαιο τρόπο».

Αυτή η ομολογία του υπουργού Δημόσιας Τάξης συνοδεύεται από την πεποίθησή του ότι ενώ αναρωτιόμασταν εδώ στην Ελλάδα γιατί οι Αμερικανοί είχαν τέτοια ψύχωση με την τρομοκρατία, «πρέπει σήμερα με ειλικρίνεια να απαντήσω ότι δικαιώθηκαν, οι φόβοι τους ήταν δικαιολογημένοι». Βέβαια, «ξεχνιέται» ότι μια σειρά από τρομοκρατικά δίκτυα έχουν αναπτυχθεί με την απλόχερη αμερικανική βοήθεια, μερικά από τα οποία στράφηκαν, αργότερα, ενάντια σε αυτούς που τα δημιούργησαν ή τα υπέθαλψαν.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο υπουργός, για το πρόσωπο του οποίου είχε εκφράσει την ευαρέσκεια και την υποστήριξή του ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας Ν. Μπερνς, αναφέρει ότι η παγκοσμιοποίηση της ασφάλειας θα εκφραστεί «από ενιαία όργανα, από τη συνεργασία στο εσωτερικό της ΕΕ, από τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, από τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ με τη Ρωσία». Αυτές οι συνεργασίες «θα εκφράζονται με ενιαίες πολιτικές, με ενιαία συστήματα και κοινά μέτρα κατά της τρομοκρατίας».

Παράλληλα, ο υπουργός υποστηρίζει ότι «τα ενιαία συστήματα ασφάλειας προϋποθέτουν σύγκλιση των εισαγγελικών μέτρων. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, συζητάμε την καθιέρωση ενός κοινού εντάλματος σύλληψης. Η σύλληψη και η έκδοση ενός κατηγορούμενου θα αντιμετωπίζεται ως θέμα εσωτερικής τάξης στην Ευρώπη. Και ακολούθως, από τη συνεργασία στα θέματα ασφάλειας με τις ΗΠΑ, θα οδηγηθούμε μακροπρόθεσμα σε διαδικασίες ενοποίησης των συστημάτων ασφάλειας και δικαίου και ως παράδειγμα σας αναφέρω την προσπάθεια προσδιορισμού ενός κοινού ορισμού του αδικήματος της τρομοκρατίας».

Σαν του ορισμού των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που αναφέρεται σε πράξεις ατόμων ή ομάδων ατόμων με στόχο «να απειλήσουν, να βλάψουν βαρύτατα ή και να καταστρέψουν τις πολιτικές, οικονομικές ή κοινωνικές δομές των κρατών αυτών». Ετσι, όμως, ανοίγεται ο δρόμος για δίωξη πολιτικών στάσεων και αντιλήψεων που αμφισβητούν τις ισχύουσες κοινωνικοοικονομικές σχέσεις.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δεν... παραλείπει να ζητήσει τη συγκρότηση «ενός πολιτικού μετώπου για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας» και παραδέχεται ότι υπάρχει «μια λεπτή γραμμή που χωρίζει την καταστολή από την καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων». Πιστεύει ότι «οι λαοί έχουν αντιστάσεις» και όσον αφορά στον κίνδυνο να υπάρξουν καταστρατηγήσεις των δημοκρατικών κεκτημένων θεωρεί ότι «οι ηγεσίες των χωρών της Ευρώπης δε θα επιτρέψουν ακρότητες ούτε θα αποδεχτούν καταστρατηγήσεις». Δηλαδή, αυτοί που επιβάλλουν τέτοιους θεσμούς και πρακτικές θα είναι φύλακες των δημοκρατικών ελευθεριών; Και μη χειρότερα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ