Τρίτη 23 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» από τη ζωή ο σκηνοθέτης Γιώργος Μιχαηλίδης

«Εφυγε» από τη ζωή ο μεγάλος σκηνοθέτης, συγγραφέας και δάσκαλος του θεάτρου, Γιώργος Μιχαηλίδης.

Γεννήθηκε το 1938 στη Νέα Ιωνία Αττικής, «μια συνοικία εργατική και καθαρά μικρασιατική», όπως τη χαρακτήριζε ο ίδιος. Η συνοικία, στην οποία μεγάλωσε, τον όρισε και τον καθόρισε. Είχε ξεκινήσει τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Γκρατς της Αυστρίας τις οποίες διέκοψε, για να σπουδάσει υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Το 1965 δημιούργησε το Θέατρο Νέας Ιωνίας, το πρώτο λαϊκό περιφερειακό θέατρο στην Ελλάδα, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Λειτούργησε μόνο για δυο χρόνια. Το 1972, μέσα στη δικτατορία, δημιουργεί το πρώτο Ανοιχτό Θέατρο στην Κυψέλη και παράλληλα εκδίδει το περιοδικό «Ανοιχτό Θέατρο». Το 1975, διακόπτεται η λειτουργία του Ανοιχτού Θεάτρου. Στα εννιά χρόνια που μεσολαβούν έως τη δημιουργία του δεύτερου Ανοιχτού Θεάτρου, συνεργάζεται με το ΚΘΒΕ, το Εθνικό Θέατρο. Το 1984 άρχισε η λειτουργία του δεύτερου Ανοιχτού Θεάτρου, το οποίο έκλεισε το 2006 λόγω χρεών. Σε όλη αυτήν τη μακρά διαδρομή του στο θέατρο, σκηνοθέτησε πολλούς και σπουδαίους συγγραφείς τόσο από το κλασικό όσο και από το σύγχρονο ρεπερτόριο.

Εχει γράψει και εκδώσει πολλά βιβλία, όπως επίσης και έχει σκηνοθετήσει μερικές από τις πιο γνωστές τηλεοπτικές σειρές, όπως τον «Συμβολαιογράφο», τους «Αθλιους των Αθηνών» κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ