Από τη συνάντηση |
Η συνάντηση κατέληξε σε ένα κοινό πλαίσιο αγωνιστικών δράσεων μέχρι και το Νοέμβρη, όταν και θα ξαναγίνει πανθεσσαλική συνάντηση για την ανταλλαγή πείρας και συμπερασμάτων και για την οργάνωση της συνέχειας του αγώνα, με αιχμή το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τα ιδρύματα της περιοχής και αιτήματα για τα δικαιώματα των φοιτητών στις σπουδές και στη δουλειά.
Το πλαίσιο αγωνιστικών δράσεων που θα συζητηθεί και θα οργανωθεί στις συνελεύσεις και άλλες μαζικές διαδικασίες περιλαμβάνει:
23/10, συμμετοχή στη διαδήλωση της Αθήνας, στις 12 μ. στο υπουργείο Παιδείας.
29/10, οργάνωση, από κοινού με τα μαθητικά συμβούλια, συλλαλητηρίων φοιτητών - μαθητών σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα.
1/11 κινητοποιήσεις και άλλες δράσεις στις σχολές.
8/11, στο δρόμο του αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους που απεργούν.
17/11 εκδηλώσεις για να τιμηθεί στην πράξη η επέτειος του Πολυτεχνείου.
Τη συνάντηση χαιρέτισαν ο Στέλιος Μπάρμπας, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, και η Λίζα Τσιμπλίδου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ), ενώ διαβάστηκε το αγωνιστικό πλαίσιο που έστειλε η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Λάρισας.
Εγιναν δύο εισηγητικές ομιλίες: Για τα ΑΕΙ από τον Παναγιώτη Ηλιάδη, πρόεδρο του ΔΣ του συλλόγου Γεωπονίας (ΦΠ), και για τα ΤΕΙ από τον Λαυρέντη Κουρελά, πρόεδρο του ΔΣ Εστιακών Σπουδαστών του ΤΕΙ Θεσσαλίας.
Οπως σημειώθηκε, με βάση την πρόταση του υπουργείου, πέρα από τις αναδιοργανώσεις Τμημάτων, δίπλα στο Πανεπιστήμιο φτιάχνονται, κατά παραγγελία των μεγαλοεπιχειρηματιών της περιοχής, ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα κατάρτισης και επιχειρηματικότητας, με στόχο την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση των κερδών τους και τη δημιουργία του «νέου τύπου απόφοιτου - εργαζόμενου», του φτηνού και ευέλικτου επιστημονικού δυναμικού. Τονίστηκε ότι όλες οι αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι ενταγμένες στα συμφέροντα του κεφαλαίου που σταθερά προσπαθεί να εξυπηρετήσει η κυβέρνηση, ειδικότερα σε αυτή την περίπτωση, συνδέοντας τα ιδρύματα περισσότερο με το κεφάλαιο της περιοχής, με «γέφυρα» τα αναπτυξιακά σχέδια που διαμορφώνει, φτιάχνοντας προγράμματα σπουδών κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες τους.