Τρίτη 16 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προετοιμασία νέου παζαριού για διχοτομικές «λύσεις»

Εν αναμονή συνάντησης Αναστασιάδη - Ακιντζί

Από συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί τον Ιούνη του 2017 στην Ελβετία, τις μέρες της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά
Από συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί τον Ιούνη του 2017 στην Ελβετία, τις μέρες της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά
Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται η συνάντηση που θα έχουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, προκειμένου να «αξιολογηθεί η κατάσταση» όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα στο Κυπριακό αλλά και χωρίς καμία πλευρά να την θεωρεί τυπικά μέρος των συνομιλιών για τη «λύση». Η συνάντηση θα γίνει ενώ αναμένεται και η επίσημη έκθεση που ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατατίθεται στον γγ του ΟΗΕ, με τον Κύπριο Πρόεδρο να εκτιμά ότι «στις επόμενες των ημερών θα γίνουμε μάρτυρες μιας νέας προσπάθειας από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών».

Οι διεργασίες για τη διχοτόμηση του νησιού εντείνονται, όπως έδειξαν και νέα σχέδια για τον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων στα δύο «συνιστώντα κράτη» (που ουσιαστικά θα λειτουργούν ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες) μιας επανενωμένης Κύπρου, όπως αυτά που από την περασμένη βδομάδα συζητιούνται και ανοιχτά, περί «χαλαρής» ομοσπονδίας. Θυμίζουμε ότι μετά από συνάντηση των αρχηγών των κυπριακών κομμάτων στις 9/10, ο Κύπριος Πρόεδρος «εισηγήθηκε ότι θα μπορούσε να εξεταστεί και το ενδεχόμενο μιας αποκέντρωσης του συστήματος».

Την Κυριακή, μιλώντας σε αντικατοχική εκδήλωση του δήμου Μόρφου, ο Κύπριος Πρόεδρος συνέδεσε τις πρωτοβουλίες που κατέθεσε ως εναλλακτικές «προκειμένου να πετύχουμε τη λειτουργικότητα της λύσης» και τόνισε ότι υπάρχει «αναγκαιότητα να προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία προς αποφυγήν αδυναμιών του παρελθόντος».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο, όπου θα έχει επαφές για το Κυπριακό, υποστήριξε ότι «η κίνηση στην οποία έχει προβεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέτει στο περιθώριο το πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο ο ίδιος επιμένει να λέει ότι ήταν μεγάλη του επιτυχία και ανοίγει μια συζήτηση που, από τη μια, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους σε ό,τι αφορά τη λύση στο Κυπριακό και, από την άλλη, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα ουσιαστικά ζητήματα που παραμένουν ανοικτά, όπως είναι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, της εκ περιτροπής προεδρίας, της ισότιμης μεταχείρισης Ελλήνων και Τούρκων πολιτών, το εδαφικό, το περιουσιακό, ούτε και το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στη διακυβέρνηση».

Στο μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένονται και οι εξηγήσεις που θα δώσει στη Βουλή ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ν. Χριστοδουλίδης, σχετικά με τη λειτουργία αμερικανικής βάσης ελικοπτέρων στην Κύπρο από το Σεπτέμβρη του 2013 έως τον Αύγουστο του 2017, όπως αποκαλύφτηκε μετά από δημοσιεύματα ΜΜΕ. Πάντως, ο υπουργός Αμυνας, Σάββας Αγγελίδης, σχολίασε σχετικά ότι είναι γεγονός και ο ίδιος το διαλαλεί «με κάθε ευκαιρία ότι ο ρόλος μας για τη σταθερότητα στην περιοχή θα αυξηθεί αν έχουμε καλές συνεργασίες με τις φίλιες χώρες και στα πλαίσια αυτά των συνεργασιών οι διευκολύνσεις είναι ένα ζητούμενο».

Και ο Οζερσάι ξανά στην Αγκυρα

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες αναμενόταν να φτάσει ακόμα μια φορά στην Αγκυρα ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, για «επίσκεψη εργασίας», που θα διαρκέσει μέχρι και αύριο. Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, θα συζητηθούν οι δυνατότητες πιο στενής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Υπενθυμίζεται ότι οι διεργασίες για το Κυπριακό αναθερμαίνονται ενώ αναμένονται και οι γεωτρήσεις ενεργειακών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ και γενικά στη Μεσόγειο. Μέχρι τέλη του 2018 γεωτρήσεις θα κάνει η αμερικανική «ExxonMobil» σε κοινοπραξία με την καταριανή «Qatar Petroleum». Ακόμα, η γαλλική «Total» ενδιαφέρεται να διευρύνει τη δράση της στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ μεγάλο βάρος αποκτούν σίγουρα οι σχεδιασμοί της Τουρκίας (βλέπε και διπλανό θέμα).

Μάλιστα, το τουρκικό ΥΠΕΞ επανήλθε με νέα του ανακοίνωση στις 12 Οκτώβρη, επικρίνοντας «αυτούς που κάνουν βήματα στην περιοχή σε βάρος των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου"» και δηλώνοντας ότι «εκείνοι που προσπαθούν να αγνοήσουν την Τουρκία στην περιοχή, δεν θα πετύχουν ποτέ τους στόχους τους». Η ανακοίνωση εξέφραζε την «αναστάτωση» της Αγκυρας εξαιτίας «των αδικαιολόγητων ισχυρισμών εναντίον της Τουρκίας στην κοινή δήλωση που δημοσιεύθηκε μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνόδου Ελλάδας - Αιγύπτου - Ελληνοκυπριακής διοίκησης που έγινε στις 10 Οκτώβρη 2018 στην Ελούντα της Κρήτης» και συνέχιζε χαρακτηρίζοντας την τουρκική εισβολή στην Κύπρο «ειρηνευτική επιχείρηση», για να καταλήξει ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά να διατηρεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα που προκύπτουν από το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ