Από τις πρώτες κιόλας εθιμοτυπικές συναντήσεις τους, τις πρώτες δηλώσεις τους στον Τύπο, τα κυβερνητικά στελέχη που ανέλαβαν το υπουργείο Εργασίας, αλλά και συνολικά η κυβέρνηση ξεκαθάρισαν ότι πρώτος, και μάλιστα στρατηγικός, στόχος παραμένει η ανατροπή της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξαναγυρίζει στον «τόπο του εγκλήματος». Μετά μάλιστα την άτακτη υποχώρησή της μπροστά στην παλλαϊκή αντίσταση της περασμένης άνοιξης, επιστρέφει πιο «ώριμη», πιο «διαβασμένη». Αν κάτι αλλάζει η κυβέρνηση, αυτή είναι μόνο η επικοινωνιακή της πολιτική. Το πώς δηλαδή πιο μεθοδικά, πιο ύπουλα, θα ξεγελάσει τους εργαζόμενους, θα ξαναπλασάρει στον κυβερνητικό πάγκο τα παλιά ξινά σταφύλια.
Για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία. Ηδη από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, έκανε καθαρό ότι η μελέτη του Βρετανικού Οίκου παραμένει εν ισχύι. Δηλαδή, ότι το πακέτο που «μπήκε στο ψυγείο» είναι εδώ. Η αντιλαϊκή πολιτική είναι εδώ. Είναι εδώ τα μέτρα που αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που μειώνουν τις συντάξεις, που καταργούν τον κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, εκτιμά ότι το «χρονικό διάστημα που το θέμα μπήκε στο ψυγείο δε χάθηκε». Εχει γίνει όλη η κατάλληλη προεργασία, έχουν δημιουργηθεί «η υποδομή, οι θεσμοί και τα εργαλεία», ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει. Αυτή τη φορά, ο πολιορκητικός κριός της κυβέρνησης θα είναι ο «κοινωνικός διάλογος». Εναν «διάλογο» που όχι μόνο αποδέχεται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αλλά τον έχει αναδείξει σε εργαλείο στρατηγικής σημασίας.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα, ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τον διάλογο της απάτης. Οι εργαζόμενοι έναν δρόμο έχουν: Οπως έδειξε και η εμπειρία των μεγάλων παλλαϊκών κινητοποιήσεων, ο πιο δοκιμασμένος δρόμος είναι αυτός της αντίστασης και της οργανωμένης πάλης. Τώρα δεν είναι ώρα για αναμονή, αλλά για επιθετική προβολή εκείνων των αιτημάτων που κυριάρχησαν στις κινητοποιήσεις της άνοιξης. Ο «δωδεκάλογος του ΠΑΜΕ», που βρήκε ευρύτερη αποδοχή και έγινε πλαίσιο αγωνιστικής συσπείρωσης και κινητοποίησης, είναι και σήμερα όσο ποτέ επίκαιρος.