Τρίτη 9 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το τελευταίο «αντίο» στον σ. Χάρη Κουτσουρά

Με πολιτική τελετή κηδεύτηκε την Κυριακή στον Λουδία Θεσσαλονίκης

Το τελευταίο «αντίο» στον σ. Χάρη Κουτσουρά, που «έφυγε» αναπάντεχα από τη ζωή σε ηλικία 70 χρόνων, είπαν την Κυριακή συγγενείς, σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι, οι οποίοι παρευρέθηκαν στην πολιτική κηδεία του, που έγινε στον Λουδία Θεσσαλονίκης. Με θλίψη αλλά και περηφάνια αποχαιρέτησαν έναν πρωτοπόρο εκπρόσωπο της εργατικής τάξης, των αγώνων της και της ιστορίας της, έναν ξεχωριστό λαϊκό αγωνιστή, που έφερε επάξια τον τίτλο του μέλους και του στελέχους του ΚΚΕ και τίμησε το Κόμμα με τη συνεχή προσφορά του, τη συνέπεια, το ανυποχώρητο αγωνιστικό ήθος του κομμουνιστή εργάτη.

Με τη σημαία του ΚΚΕ σκέπασαν το φέρετρό του και τον «ξεπροβόδισαν» τραγουδώντας τη «Διεθνή». Τιμητική φρουρά γύρω του στάθηκαν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, των Οργανώσεων Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, του Τομεακού Γραφείου Υπαίθρου Θεσσαλονίκης, παλιοί σύντροφοι και συναγωνιστές του από το εργατικό κίνημα και την αντιδικτατορική πάλη, από την Ομοσπονδία Οικοδομών και το Συνδικάτο της Θεσσαλονίκης.

Στην κηδεία παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ. Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ τον επικήδειο εκφώνησε ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ο σ. Χάρης ανέλαβε πολλές υπεύθυνες δουλειές για την ΚΝΕ και το Κόμμα στις Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης και στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, συνέβαλε αποφασιστικά στην πορεία για να φτάσουμε στην ίδρυση και το δυνάμωμα του ΠΑΜΕ.

Θυσίασε όλο του το χρόνο στον αγώνα, έτσι διαπαιδαγώγησε και την οικογένειά του, τα παιδιά του. Σιδεράς στο επάγγελμα, από τους καλύτερους. Ανά πάσα στιγμή όμως έτοιμος να αφήσει το κοφτάκι και να πρωτοστατήσει σε κάποιο χώρο δουλειάς ενάντια στην απληρωσιά, στην απόλυση, στους εκφοβισμούς της εργοδοσίας. Υπήρξε για δεκαετίες το πρόσωπο - σήμα κατατεθέν του αγωνιστή εργάτη, κομμουνιστή, στελέχους του ΚΚΕ, για την εργατική τάξη της Θεσσαλονίκης. Αν κάποιος στη Θεσσαλονίκη προσπαθούσε να προσωποποιήσει αυτό που λέμε - και ισχύει - "οι βαθιές ρίζες του ΚΚΕ στην εργατική τάξη και το λαό", στο μυαλό του έφερνε το πρόσωπο του σ. Κουτσουρά. Ενα με τους εργάτες. Και ένα βήμα μπροστά: Κομμουνιστής. Σεβαστός από όλους τους αντιπάλους. Mαχητικός και ακούραστος.

(...) Ανήκε κι αυτός στην υπέροχη γενιά των αταλάντευτων κομμουνιστών και αγωνιστών, που όχι μόνο δεν λύγισαν μπροστά στις δυσκολίες, στην ανάκριση, στη φυλακή και στις βιαιοπραγίες, αλλά δίδαξαν αντοχή, συνέπεια, υπομονή και επιμονή στον αγώνα για μια άλλη κοινωνία, σοσιαλιστική - κομμουνιστική (...) Είχε κομμουνιστική ετοιμότητα για νέες θυσίες, όταν η Ιστορία το καλεί. Τις ελάχιστες φορές που μιλούσε για τις φυλακές του Γεντί Κουλέ, έλεγε: "Φεύγοντας, άφησα μια κουβέρτα στο κελί μου για κάθε ενδεχόμενο".

(...) Η ζωή και η δράση του σ. Χάρη Κουτσουρά είναι ένα ζωντανό μάθημα κομματικής στάσης, πίστης και συνειδητής πειθαρχίας στο Κόμμα.

Εμείς, μια υπόσχεση μπορούμε να δώσουμε: Θα είμαστε εκεί, σταθεροί στο μετερίζι του αγώνα που σε όλη του τη ζωή υπηρέτησε ο σ. Χάρης Κουτσουράς, για τα δίκαια της τάξης μας και για να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για μια άλλη κοινωνία, σοσιαλιστική - κομμουνιστική».

Στο σύντομο αποχαιρετισμό εκ μέρους της ΚΝΕ, ο Χρήστος Κυγιάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, ανέφερε: «Σύντροφε Χάρη, η ΚΝΕ, η Οργάνωση που πρωτοστάτησες στην ίδρυσή της, που είχες την έγνοια της όλα αυτά τα χρόνια, φτάνει σε λίγους μήνες στο 12ο Συνέδριό της, συμπληρώνοντας 50 χρόνια ζωής και δράσης (...) Ησουν κι εσύ καλός ζευγάς, έριξες το σπόρο που κάρπισε και καρπίζει στο σωστό το δρόμο. Μπορούμε να σου πούμε με σιγουριά ότι παίρνουμε τώρα τη σκυτάλη από σένα, στον καθημερινό και ανυποχώρητο αγώνα. Μείνε ήσυχος».

Τέλος, εκ μέρους του ΣΦΕΑ, ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε: «Σε αποχαιρετούμε σήμερα εκ μέρους των αντιδικτατορικών αγωνιστών, όλων εκείνων των μαχητών που πάλεψαν και παλεύουν μαζί, ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και μηχανισμούς».

  • Τα συλλυπητήριά τους για το θάνατο του Χ. Κουτσουρά εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Νομού Θεσσαλονίκης.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ