Τρίτη 9 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Σε κύκλο εντεινόμενης αβεβαιότητας

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο νέος κύκλος της εντεινόμενης αβεβαιότητας στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και της ΕΕ, με φόντο τους σχετικά περιορισμένους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης και την ενδοαστική διαπάλη γύρω από τη διαμόρφωση του κατάλληλου μείγματος αντιλαϊκής πολιτικής. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο κρατικός προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2019, με εμφανιζόμενα «ελλείμματα» στο 2,4% του ΑΕΠ, γεγονός που έρχεται να αποτελέσει νέο πεδίο τριβών και διαιρέσεων με την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσα στο γενικότερο φόντο των γεωπολιτικών ανταγωνισμών, του «εμπορικού προστατευτισμού», του επανακαθορισμού της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, της έντονης αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές κ.ά. Τα ζητήματα αυτά θα βρεθούν στην ατζέντα της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που διενεργείται από χτες μέχρι τις 14 Οκτώβρη στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Την ίδια ώρα, η κατρακύλα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, συνεχίστηκε και χτες, ενώ στη δευτερογενή αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων ξεπέρασαν το 4,6%, δηλαδή σε επίπεδα απολύτως απαγορευτικά για ένα εγχείρημα εξόδου στις διεθνείς χρηματαγορές. Να σημειωθεί ότι η συνολική τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των εγχώριων τραπεζών διαμορφώνεται στα 5 δισ. ευρώ, από 8,6 δισ. ευρώ που ήταν στην αρχή του 2019, με κατρακύλα της τάξης του 42%.

Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία αναμένεται να συζητηθούν στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ, όπου θα μετέχει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος. Ο ίδιος, μιλώντας στο «Nikkei Asian Review», υποστήριξε πως «οι επενδυτές που θα κινηθούν έγκαιρα, θα μπουν ακριβώς την ώρα που αρχίζουν να αυξάνονται οι τιμές», σημειώνοντας ότι υπάρχουν «πολλές επενδυτικές ευκαιρίες από τα ακίνητα έως την αγορά αερίου, τα αγροτικά προϊόντα, τα χημικά και άλλα».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Ν. Καραμούζης, μιλώντας σε συνέδριο για τον «ψηφιακό μετασχηματισμό του τραπεζικού συστήματος», υπογράμμισε πως «οι επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών που επιλέγουν τη στασιμότητα, απέναντι στην τεχνολογική πρόκληση, θα βρεθούν αντιμέτωπες με δυσάρεστες εξελίξεις και σοβαρούς κινδύνους». Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, οι τράπεζες στη «νέα εποχή» θα έχουν λιγότερο προσωπικό και λιγότερα υποκαταστήματα...

Την ίδια ώρα, ο «οίκος αξιολόγησης» «Fitch», φέρνοντας στην επιφάνεια τα διαχειριστικά ζόρια και τις ενδοαστικές κόντρες αναφορικά με τους «τρόπους» απομείωσης των «κόκκινων» δανείων, σημείωνε ότι «οποιαδήποτε μείωση του μαξιλαριού ρευστότητας ή μια λύση που μπορεί να αφορά κρατική χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια, θα φέρει τη δημοσιονομική θέση στο επίκεντρο της προσοχής».

Εφησυχάζει το λαό και για τις εξελίξεις στην οικονομία

Την ίδια ώρα, κι ενώ τα ζητήματα αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο του κυβερνητικού προβληματισμού και ενδέχεται να επιδράσουν στην επίσπευση πολιτικών εξελίξεων, με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να καλλιεργούν εφησυχασμό, κάλπικες ελπίδες, αλλά και να στέλνουν το μήνυμα στο λαό να κατεβάσει κι άλλο τις προσδοκίες του.

Μιλώντας χτες στον ρ/σ «Real», ο Δ. Τζανακόπουλος με αφορμή τις εξελίξεις στην Ιταλία δήλωνε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, καθώς, όπως έχουμε πει αρκετές φορές, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια», προσθέτοντας ότι οι περιπτώσεις Ιταλίας και Ελλάδας δεν μπορούν να συγκριθούν, αφού η Ελλάδα «κάνει τα πρώτα της μεταμνημονιακά βήματα και η κατάσταση των δημοσιονομικών της χώρας, πλέον, μας δίνει τη δυνατότητα για να αρχίσουμε να κάνουμε επεκτατική πολιτική, λελογισμένη, βεβαίως, επεκτατική πολιτική... Εχουμε τη δυνατότητα και φορολογικές ελαφρύνσεις να κάνουμε, αλλά και να αυξήσουμε δαπάνες του Δημοσίου. Και παρ' όλα αυτά, να μπορούμε να επιτυγχάνουμε το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Στο πλαίσιο αυτό, της επίτευξης των ματωμένων πλεονασμάτων για πολλά χρόνια, έβαλε για μια ακόμα φορά και το θέμα της περικοπής των συντάξεων, υποστηρίζοντας ότι η αναβολή των περικοπών δεν θα είναι προσωρινή, καθώς «ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα επιτυγχάνεται μέχρι και το 2022».

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες κι εδώ υποβάθμισε το ζήτημα, λέγοντας ότι οι αυξομειώσεις στο χρηματιστήριο είναι «λογικές» και το τραπεζικό σύστημα απολύτως θωρακισμένο! Για τα «κόκκινα» δάνεια δήλωσε ότι οι τράπεζες έχουν υπερβεί τους στόχους που έχουν τεθεί σε συνεννόηση με τους «θεσμούς». Απέδωσε δε τον ντόρο στη ΝΔ, ενώ κατηγόρησε και τον Γ. Στουρνάρα για σιωπή, ενώ θα έπρεπε να υπερασπιστεί το τραπεζικό σύστημα.

Σε σχόλιό του, χτες το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού επανήλθε κατηγορώντας τον Κυρ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ ότι «επενδύουν στα σενάρια καταστροφής για να στηρίξουν την πολιτική ή θεσμική τους ύπαρξη» και ότι «σορτάρει το πολιτικό κεφάλαιο που του απομένει στις διακυμάνσεις του χρηματιστηριακού δείκτη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ