Σάββατο 6 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 7 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
«Οαση» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών η Ελλάδα

Στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, τόσο στα Βαλκάνια όσο και συνολικότερα, «διακρίνεται» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Χαρακτηριστικά είναι όσα έλεγε ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, σε δηλώσεις του με το πέρας της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, περιγράφοντας τη συνεισφορά της ελληνικής κυβέρνησης στα τέτοια ΝΑΤΟικά προτάγματα:

«Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν ανταποκριθεί πλήρως στα προαπαιτούμενα για τη Συμμαχία και μάλιστα με τις νέες δυνατότητες που δίνονται σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, με ανάπτυξη συμμαχικών δυνάμεων, όπως στο Βόλο, τη Λάρισα, την Αλεξανδρούπολη και πολύ σύντομα στην Καλαμάτα με το κέντρο εκπαίδευσης αεροσκαφών. Η Ελλάδα πλέον αποτελεί μία "όαση" σταθερότητας στη Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

Οι αναφορές Καμμένου αποτυπώνουν ουσιαστικά ένα νέο δίκτυο στρατιωτικών βάσεων και άλλων υποδομών υποστήριξης που η κυβέρνηση σπεύδει να παράσχει στη λυκοσυμμαχία, επιπλέον των ήδη υφιστάμενων, όπως π.χ. τη Σούδα, που έχει κυριολεκτικά «φρακάρει» από τα σχεδόν 250 αμερικανοΝΑΤΟικά πλοία που ελλιμενίζονται εκεί ετησίως, ή τον Αραξο και το Ακτιο.

Συγκεκριμένα, η Λάρισα φιλοξενεί πλέον αμερικανικά UAV, στο Στεφανοβίκι ετοιμάζονται να σταθμεύσουν για μήνες - με την «προβιά» της συνεκπαίδευσης - δεκάδες αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα, ενώ ξεχωριστή σημασία έχουν τα σχέδια για εγκατάσταση αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, με στόχο την προστασία δικτύων Ενέργειας και Διαμετακόμισης που ιεραρχούν στον σχεδιασμό τους οι ΗΠΑ, την προώθηση δυνάμεων στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, την παρακολούθηση ή ακόμα και το «σφράγισμα» των Στενών του Βοσπόρου σε περίπτωση κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Θυμίζουμε, ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, επισκεφτείς την Τετάρτη την Αλεξανδρούπολη, εξέφραζε δημόσια την «εκτίμηση» των ΗΠΑ «για τη στρατηγική σημασία του Εβρου, μία περιοχή για την οποία είμαστε ευγνώμονες που χρησιμοποιούμε για να διευκολύνουμε τις μετακινήσεις κάποιων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεών μας» και «ιδιαίτερα την εξαιρετική υποστήριξη πέρυσι όταν διεκπεραιώσαμε κάποια από τα ελικόπτερά μας μέσω του λιμένα», επιστρέφοντας στις βάσεις τους από ασκήσεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα και τουρκικών εφημερίδων αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ «αναβαθμίζουν» τα αρχικά σχέδιά τους για εγκατάσταση βάσης ελικοπτέρων, σκοπεύοντας μεταξύ άλλων να εγκαταστήσουν στην ευρύτερη περιοχή και ένα σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των Στενών και της Μαύρης Θάλασσας.

Η κυβέρνηση εξάλλου «συνεισφέρει» σταθερά με πλοία, αεροπλάνα και προσωπικό στη ΝΑΤΟική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα και βέβαια στη ΝΑΤΟική αρμάδα στο Αιγαίο, που ελέγχει τον πλου των ρωσικών πλοίων.

Ταυτόχρονα, σε άλλο ένα δείγμα της αυξημένης σημασίας της Βαλκανικής για το ΝΑΤΟ και των ενισχυμένων ρόλων που ανατίθενται στη Βόρεια Ελλάδα ως μια διευρυμένη βάση εξόρμησης, το Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη, χαρακτηρισμένο ως «NATO Rapid Deployable Corps - Greece», ένα από τα μόλις εννέα πολυεθνικά στρατηγεία ετοιμότητας στη δομή δυνάμεων του ΝΑΤΟ, από φέτος τον Ιούλη μέχρι και τις 30 Ιούνη 2020 έχει αναλάβει αποστολή να λειτουργεί ως Διακλαδικό Στρατηγείο Δυνάμεων (Joint HQ-JHQ, με πολυεθνικό επιτελείο) του ΝΑΤΟ, έτοιμο να συντονίσει πάσης φύσεως αποστολές και επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και προβλεπόμενες από το άρθρο 5 του Συμφώνου της λυκοσυμμαχίας, περί «συλλογικής απάντησης» με στρατιωτικά μέσα, σε επίθεση που δέχεται ένα κράτος - μέλος του.

Σημειωτέον, σημαντικό κομμάτι όλης αυτής της περιοχής της Βαλκανικής, οριζόντια από την Αδριατική έως τη Μαύρη Θάλασσα, επιτηρείται από αέρος και για λογαριασμό του ΝΑΤΟ από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Λόγω ένδειας δικών τους εναέριων μέσων (μαχητικά αεροσκάφη), η ελληνική πλευρά έχει αναλάβει το έργο εναέριων περιπολιών, αναγνωρίσεων και, αν χρειαστεί, αναχαιτίσεων στους εναέριους χώρους Αλβανίας, Μαυροβουνίου και Βουλγαρίας, δηλαδή και στο FIR της Σόφιας, που απλώνεται και σε μεγάλο μέρος της Μαύρης Θάλασσας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΝΑΤΟποίηση της Αλεξανδρούπολης και ο ΣΥΡΙΖΑ(2023-01-04 00:00:00.0)
Επικίνδυνοι...(2022-01-21 00:00:00.0)
«Υπό παρακολούθηση» από τη Ρωσία πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα(2021-07-13 00:00:00.0)
Σενάρια - φωτιά με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη(2018-09-29 00:00:00.0)
Στρατευμένοι στηρίζουν την κινητοποίηση(2018-02-09 00:00:00.0)
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη δημιουργία ΝΑΤΟικής βάσης(2018-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ