Σάββατο 6 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 7 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Σφίγγει η «θηλιά», κίνδυνος για τους λαούς

Αεροφωτογραφία της κολοσσιαίας βάσης «Bondsteel» των ΗΠΑ στο Κόσσοβο
Αεροφωτογραφία της κολοσσιαίας βάσης «Bondsteel» των ΗΠΑ στο Κόσσοβο
Χρόνο με το χρόνο, το ΝΑΤΟ αναβαθμίζει στρατιωτικά την παρουσία του στα Βαλκάνια, ως αναπόσπαστο τμήμα της στρατηγικής περικύκλωσης της Ρωσίας. Η ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεών του είναι «νύχι - κρέας» με την «πολιτική ανοιχτών θυρών» και «διεύρυνσης» της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας στην περιοχή - σε αυτήν τη φάση με την ΠΓΔΜ - και αποτελεί «κόκκινο πανί» για τη Ρωσία.

Διόλου τυχαία, άλλωστε, στη Διακήρυξη της Συνόδου της λυκοσυμμαχίας τον περασμένο Ιούλη, σε ενότητα αφιερωμένη ειδικά στα Δυτικά Βαλκάνια, «διευκρινιζόταν» ότι «είναι μια περιοχή στρατηγικής σημασίας, όπως καταδεικνύεται από τη μακρά ιστορία μας συνεργασίας και επιχειρήσεων στην περιοχή. Παραμένουμε πλήρως αφοσιωμένοι στη σταθερότητα και την ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και στην υποστήριξη των ευρωατλαντικών φιλοδοξιών των χωρών της περιοχής».

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με νέες χώρες της Βαλκανικής σημαίνει, πρώτα απ' όλα, ενίσχυση της στρατιωτικής του παρουσίας στην περιοχή, με νέες βάσεις, στρατηγεία, μονάδες ταχείας επέμβασης, που συγκεντρώνουν στα Βαλκάνια τεράστια δύναμη πυρός, βάζοντας τους λαούς στο επίκεντρο μεγάλων κινδύνων, σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης. Οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, άλλωστε, αποτελούν βάσεις εφόρμησης για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, αλλά και αντίστοιχα τον πρώτο «στόχο» σε ενδεχόμενο πολεμικής εμπλοκής.

«Αναβάθμιση δυνατοτήτων» σε Δυτικά Βαλκάνια

Από τη δεκαετία του '90 - οπότε και ολοκληρώθηκε ο προηγούμενος γύρος των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή, με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την επαναχάραξη των συνόρων - έχουν εγκατασταθεί στρατιωτικές ευρωατλαντικές δυνάμεις στο προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Στο Κοσσυφοπέδιο εδρεύει η μεγαλύτερη αμερικανοΝΑΤΟική βάση στον κόσμο, η «Camp Bondsteel», με στρατιωτικές υποδομές πάσης φύσης. Ενδεικτικό του μεγέθους και των ρόλων που παίζει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι ότι το στρατόπεδο στελεχώνεται σταθερά από 10.000 στρατιώτες, καταλαμβάνει 955 στρέμματα (για την κατασκευή της βάσης τον Αύγουστο του 1999 ισοπεδώθηκαν δύο λόφοι), ενώ στην περίμετρο της εγκατάστασης είναι κατασκευασμένα ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά... 52 ελικοδρόμια, ικανά να μεταφέρουν από αέρος μέσα σε λίγη ώρα περίπου μια ταξιαρχία σε όλη την περιοχή.

Στο Κόσσοβο εδρεύει και η μικρότερη βάση «Camp Monteith», ενώ σταθερά βρίσκεται και η ΝΑΤΟική δύναμη KFOR, για την οποία ο γγ του ΝΑΤΟ μόλις τον περασμένο Ιούλη στη Σύνοδο της λυκοσυμμαχίας «διευκρίνιζε» ότι «δεν πρόκειται να φύγει σύντομα».

Μέσα στο σύστημα των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στα Βαλκάνια, εκπληρώνει τον δικό της ρόλο και η βάση των Αμερικανών «Camp Eagle» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, κοντά στην Τούζλα, απ' όπου φέρονται σήμερα να έχουν απομακρύνει τις περισσότερες δυνάμεις τους, με το κενό «ασφαλείας» στη χώρα να έχει καλύψει προσώρας η ΕΕ με τη δική της βάση κοντά στο Σαράγεβο, την «Camp Butmir», και περίπου 600 στρατιώτες στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής επιχείρησης «Athea».

Σε πορεία «αναβάθμισης» στο πλαίσιο της επιθετικής διάταξης του ΝΑΤΟ στην περιοχή βρίσκονται και οι μικρότερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις που διατηρούν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί στην Αλβανία, στα Τίρανα, στην Αυλώνα και το Δυρράχιο. Ενδεικτικό είναι ότι η ίδια η υπουργός Αμυνας της Αλβανίας, Ολτα Τσάκα, επισκεπτόμενη τον Απρίλη την Ουάσιγκτον και στη συνάντησή της με τον Αμερικανό ομόλογό της, Τζ. Μάτις, εξέφρασε την προσφορά της κυβέρνησής της στους Αμερικανούς να απλώσουν βάσεις τους και στην Αλβανία, λέγοντας μάλιστα ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστεί η ρωσική, κινεζική και ιρανική επιρροή.

Αλλά και από πλευράς ΠΓΔΜ, η δρομολογημένη ένταξη στο ΝΑΤΟ (οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας συμμετέχουν ήδη εδώ και χρόνια σε ΝΑΤΟικές αποστολές), πάει χέρι - χέρι με προτάσεις προς τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς να αξιοποιήσουν υποδομές στη χώρα τους, ως βάσεις ή έστω πεδία ασκήσεων. Αλλωστε, κατά πληροφορίες, και στην ελληνική κυβέρνηση συζητείται και υπάρχει προβληματισμός για το ενδεχόμενο ίδρυσης μιας μεγάλης αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης στην ΠΓΔΜ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες από ΗΠΑ και ΠΓΔΜ πήραν τον Αύγουστο μέρος στην άσκηση «Decisive Strike 2019» («Αποφασιστικό Χτύπημα 2019») στο πεδίο ασκήσεων του Κρίβολακ, περιοχή νότια των Σκοπίων (το σενάριο περιελάμβανε βαρέα όπλα Πεζικού κατά τεθωρακισμένων, αερομεταφερόμενα τμήματα και επιθετικά ελικόπτερα), ως ένα «τεστ» για το αν το πεδίο μπορεί όντως να αξιοποιηθεί για ακόμα μεγαλύτερες ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις.

Οπως αρμόδιες αμερικανικές πηγές ανέφεραν, το πεδίο ασκήσεων του Κρίβολακ παρέχει παρόμοιες δυνατότητες με το πεδίο του Γκράφενβοερ στη Γερμανία, αλλά απέχει μόλις τρεις ώρες οδικώς από το Κόσσοβο, όπου δεν υπάρχει τέτοιο πεδίο για ασκήσεις τέτοιας κλίμακας και επιπέδου.

«Η εγγύτητα του Κρίβολακ στο Κόσσοβο επιτρέπει στους στρατιώτες να επιστρέψουν άμεσα στις θέσεις τους, αν προκύψει οποιαδήποτε κατάσταση ανάγκης», ανέφεραν. «Οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις αναζητούν μέρη για ασκήσεις. Εξετάζουμε το Κρίβολακ ως εναλλακτική, αν όχι και για λύση», σημείωνε τον Αύγουστο χαρακτηριστικά ο Π. Ενρίκες, στρατιωτικό στέλεχος στην αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια.

Μονιμοποίηση της παρουσίας στη Μαύρη Θάλασσα

Με το βλέμμα στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και στο Βορρά, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, βρίσκονται οι υποδομές που αξιοποιεί η ιμπεριαλιστική συμμαχία σε Βουλγαρία, Ρουμανία. Στη Ρουμανία, άλλωστε, εδρεύει και η πολυεθνική ταξιαρχία για την εκπαίδευση των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, με την πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ να παίρνει αποφάσεις παραπέρα ενίσχυσής της.

Παραπέρα, στη Σύνοδο αποφασίστηκε από πλευράς ΝΑΤΟ γενικά η ενίσχυση, αναβάθμιση και μονιμοποίηση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ η υλοποίηση του αμερικανοΝΑΤΟικού αυτού σχεδιασμού βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, όπως δείχνουν τόσο οι πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, όσο και η επιτάχυνση των σχεδίων για την εγκατάσταση αμερικανικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη (βλέπε και διπλανά θέματα).

Αξονας στο θαλάσσιο σκέλος της τέτοιας ενισχυμένης παρουσίας είναι η ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, που προσεκλήθη στο Αιγαίο κατόπιν πρόσκλησης και της ελληνικής κυβέρνησης με πρόσχημα τη διαχείριση του Προσφυγικού.

Στην πράξη, όπως διαβεβαιώνεται και από την ίδια την ανώτατη ΝΑΤΟική Ναυτική Διοίκηση (MARCOM), τα πλοία της, πολλά από τα οποία είναι του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, παρακολουθούν τον πλου των ρωσικών πολεμικών όπως αναχωρούν από τα ρωσικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, και μέσα από τα Δαρδανέλια και το Αιγαίο πλέουν προς Συρία και Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα.

Με «προβιά» και στη Σερβία

Στην πιο πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλη στις Βρυξέλλες, αποφασίστηκε η παραπέρα «εμβάθυνση των σχέσεων» της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας και με τη Σερβία, ζήτημα που σηματοδοτεί επίσης την όξυνση των ανταγωνισμών, αφού η χώρα διατηρεί ισχυρούς στρατιωτικο-πολιτικούς δεσμούς με τη Ρωσία, όπως έδειξε και η επίσκεψη Βούτσιτς στη Μόσχα τη βδομάδα που πέρασε.

Στο πλαίσιο της «ενίσχυσης των σχέσεων» εντάσσεται και η μεγάλη ΝΑΤΟική άσκηση «πολιτικής προστασίας» με την ονομασία «SRBIJA 2018», που συνδιοργανώνουν από τη Δευτέρα και για τέσσερις μέρες στην περιοχή του Μλαντένοβατς η Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών του ΝΑΤΟ (Civil Emergency Planning Committee - CEPC), και ειδικότερα ο μηχανισμός Euro Atlantic Disaster Response Coordination Center (EADRCC) («για την αντιμετώπιση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών»), με το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας.

Επισήμως, «στόχος της άσκησης είναι η βελτίωση της διαλειτουργικότητας στις διεθνείς επιχειρήσεις αντιμετώπισης καταστροφών». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το σενάριο της άσκησης είναι η αντιμετώπιση καταστροφών από έναν μεγάλο σεισμό.

Για την άσκηση θα αναπτυχθούν εκατοντάδες ΝΑΤΟικοί στη Σερβία, ενώ επ' αφορμή της έναρξης της άσκησης, μεταβαίνει στη χώρα στις 6-8 του μήνα ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, προκειμένου να έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας, ενώ θα μιλήσει, επίσης, σε συνέδριο που διοργανώνει το ΝΑΤΟικού προσανατολισμού «Belgrade Security Forum».

Το ζήτημα γίνεται πιο περίπλοκο αν αναλογιστεί κανείς και τη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στη Σερβία και συγκεκριμένα στη στρατιωτική βάση στην πόλη Νις στη Νότια Σερβία, ενώ έχουν δει τη δημοσιότητα διάφορα σχέδια για επέκταση αυτής της παρουσίας.

Να σημειωθεί ακόμα - ως ενδεικτικό για το πώς οι τέτοιοι, «αθώοι» ΝΑΤΟικοί μηχανισμοί αποτελούν στην πραγματικότητα «προβιά» για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της λυκοσυμμαχίας - ότι το 2016, αντίστοιχη άσκηση της EADRCC είχε πραγματοποιηθεί στο Μαυροβούνιο, το διάστημα των ρωσικών αντιδράσεων για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ενώ το 2015 ήταν η σειρά της Ουκρανίας, λίγο μετά την επέμβαση ΗΠΑ και ΕΕ και την αντιπαράθεση με τη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας...


Θ. Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Σύνοδος θα ρίξει νέο «λάδι στη φωτιά» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων(2023-07-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2021-03-13 00:00:00.0)
Μετατροπή και με τη «βούλα» σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση(2019-07-23 00:00:00.0)
Δεν ξεχνάμε τη Γιουγκοσλαβία(2019-03-16 00:00:00.0)
Να φύγουν και να μην ξανάρθουν οι Αμερικανοί φονιάδες(2019-01-30 00:00:00.0)
Επιστολές στρατευμένων(2018-11-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ