Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Βάτραχοι» στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής

Οι «Opera Chaotique»
Οι «Opera Chaotique»
Με μια ανατρεπτική διασκευή της κωμωδίας «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη ξεκινά η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής την καλλιτεχνική περίοδο 2018-19 στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Οι «Opera Chaotique» και η Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin ζωντανεύουν τους «Βατράχους» στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ. Μαζί τους επί σκηνής ο Σταύρος Παργινός στο βιολοντσέλο και η ταλαντούχα υψίφωνος Λητώ Μεσσήνη. Για τέσσερις μόνο παραστάσεις... Οι δύο πρώτες είναι στις 13 και 14 Οκτώβρη και οι επόμενες δύο τον Μάη του 2019.

Οι εκκεντρικοί «Opera Chaotique» με την ιδιαίτερη αισθητική και η Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin (Δημήτρης Στάμου και η Ντέμη Παπαδά), που εδρεύει πλέον και δημιουργεί στο Βερολίνο, ενώνουν τις δυνάμεις τους, μεταφέρουν τους «Βατράχους» στη σημερινή εποχή και παρουσιάζουν μια συναρπαστική ιστορία με μουσικές αλχημείες, σκοτεινές μπαλάντες, σουρεαλιστική φαντασία, γερές δόσεις μαύρου χιούμορ, εντυπωσιακές κούκλες και μάσκες.

Λίγα λόγια για το έργο...

Η διασκευή της κωμωδίας μεταφερόμενη στη σημερινή εποχή προσεγγίζει σοβαρά ζητήματα μέσω του χιούμορ και προσφέρει ελπίδα και αισιοδοξία. Ο Διόνυσος, μετά από 2.500 χρόνια, παραμένει απογοητευμένος από το χαμηλό πνευματικό επίπεδο των ανθρώπων και αποφασίζει να στραφεί ξανά στους πεφωτισμένους νεκρούς του Κάτω Κόσμου. Στο ταξίδι του συναντάει, εκτός από τον Ευριπίδη και τον Αισχύλο, τους Ρεμπώ, Μπουκόφσκι, Πόε, Εμπειρίκο και άλλα λαμπρά πνεύματα του παρελθόντος, σε μια αναζήτηση που στο τέλος έχει μια απρόσμενη ανατροπή.

Για τη μουσική της παράστασης οι «Opera Chaotique» σημειώνουν: «Η σύνθεση της μουσικής για τους "Βατράχους" του Αριστοφάνη χαρακτηρίζεται από την εμμονή μας να σμίγουμε παραδοσιακούς ελληνικούς ρυθμούς με δυτικές τεχνοτροπίες. Αναπόφευκτη η επιρροή του βερολινέζικου καμπαρέ, φιλτραρισμένου υπό το πνεύμα του Τομ Γουέιτς και των Καταραμένων ποιητών. Στη φόρμα τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα δημιουργούν μια οικειότητα με τους χαρακτήρες, ενώ τα αυτοσχεδιαστικά μέρη τους δίνουν μια νέα διάσταση. Πρόθεσή μας επίσης είναι να αναμείξουμε τη διονυσιακή οργιακή έκσταση με τη σκοτεινή μας πλευρά, καθώς και το χιούμορ με τη μελαγχολία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ