Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τετραήμερη επίσκεψη, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ν. Μαδούρο, στην Κίνα, όπου είχε σειρά συναντήσεων με την ηγεσία της χώρας, προκειμένου να ενισχυθούν περαιτέρω οι ήδη ισχυρές διμερείς σχέσεις. Ο Ν. Μαδούρο συνέδεσε την επίσκεψη με την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνησή του να ξεπεράσει τα προβλήματα της οικονομίας, αποτέλεσμα τόσο των εξωτερικών κυρώσεων όσο και της εσωτερικής οικονομικής κρίσης, που οξύνεται αφού ο καπιταλιστικός χαρακτήρας της οικονομίας δεν άλλαξε την περίοδο της λεγόμενης «μπολιβαριανής διαδικασίας» με σοσιαλδημοκρατικά μέτρα διαχείρισης.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, διαβεβαίωσε τον Βενεζουελανό Πρόεδρο ότι η Κίνα θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της χώρας του να αναπτύξει την οικονομία της. Ακόμα συστάθηκε διμερής επιχειρηματική επιτροπή και έγινε συνάντηση επιχειρηματιών από τις δύο χώρες. Οπως ανακοινώθηκε και μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, υπογράφτηκαν 28 συμφωνίες στους τομείς της Ενέργειας, της βιομηχανικής παραγωγής, των ορυχείων, της Παιδείας, των τηλεπικοινωνιών και του Πολιτισμού, δίνοντας συνέχεια σε συνεργασίες που εγκαινιάστηκαν από την άνοδο του Ούγκο Τσάβες στην πολιτική εξουσία (όπως και με τη Ρωσία), προκαλώντας την αντίδραση τμήματος της αστικής τάξης, αλλά και των ΗΠΑ και ΕΕ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την επιθετική στάση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Λουίς Αλμάγκρο, που έχει προβάλει πολλές φορές την απειλή στρατιωτικής επέμβασης ενάντια στη Βενεζουέλα στο όνομα της δημοκρατίας, απέρριψαν το Σάββατο 11 κυβερνήσεις της λεγόμενης «Ομάδας της Λίμα», που θεωρούνται στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Πρόκειται για τις κυβερνήσεις των Αργεντινής, Βραζιλίας, Χιλής, Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλας, Ονδούρας, Μεξικού, Παναμά, Παραγουάης, Περού και Σάντα Λουκία (στην ομάδα συμμετέχουν επίσης ο Καναδάς και η Κολομβία), που για λόγους τακτικής απέρριψαν κάθε χρήση βίας, αλλά ζητούν «αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα και να ξεπεραστεί η σοβαρή κρίση με μια ειρηνευτική και διαπραγματεύσιμη λύση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ