ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μόνο με δυνατό ΚΚΕ θα ανοίξει ο πραγματικός δρόμος ανακούφισης του λαού

Σε πολιτική συγκέντρωση στη Νάουσα μίλησε την Κυριακή ο Δ. Κουτσούμπας

Πλατύ κάλεσμα κοινής δράσης, συμπόρευσης και υποστήριξης του ΚΚΕ, απηύθυνε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας το βράδυ της Κυριακής, σε μεγάλη ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Νάουσας. Οπως είπε, «για να ανοίξει ο πραγματικός δρόμος ανακούφισης του λαού, να βρεθεί ο λαός στην εξουσία, πρέπει σήμερα να υποστηρίξουμε όλοι και όλες το ΚΚΕ. Να το κάνουμε ισχυρό, δυνατό, μια μεγάλη δύναμη, να μπει μπροστά. Δεν υπάρχει άλλη λύση, δεν υπάρχει άλλη ελπίδα».

Ανθρωποι κάθε ηλικίας έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση, μεταξύ τους και άνθρωποι που για πρώτη φορά προσεγγίζουν το ΚΚΕ, την πολιτική του πρόταση. Εμειναν εκεί, μέχρι το τέλος, παρά τη βροχή που εξαρχής «απειλούσε» και τελικά εκδηλώθηκε.

Ανεργοι κλωστοϋφαντουργοί, καθώς και άλλων κλάδων, εποχικοί, εργαζόμενοι που βιώνουν την ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, τις μειώσεις μισθών, ροδακινοπαραγωγοί και άλλοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που απειλούνται με καταστροφή, αυτοαπασχολούμενοι που οδηγούνται να βάλουν λουκέτο στα καταστήματά τους, νέοι που σπρώχνονται στη μετανάστευση για να βρουν δουλειά, γυναίκες που βιώνουν με ιδιαίτερη ένταση τα βάρη των αδιεξόδων που αντιμετωπίζουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες, έδωσαν μαζικά και μαχητικά το «παρών» στο προσκλητήριο του ΚΚΕ.

Από τη συγκέντρωση της ΤΟ Ημαθίας του ΚΚΕ, στην κεντρική πλατεία της Νάουσας
Από τη συγκέντρωση της ΤΟ Ημαθίας του ΚΚΕ, στην κεντρική πλατεία της Νάουσας
Αναγκαία η ενίσχυση της πολιτιστικής δημιουργίας σε όλη τη χώρα

Με τη διοίκηση και εκπροσώπους των εργαζομένων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος συναντήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Συνάντηση με τη διοίκηση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) και τους εκπροσώπους των εργαζομένων του Θεάτρου πραγματοποίησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η πρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ, Μ. Λυσαρίδου, όσο και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Γ. Βούρος, ενημέρωσαν για την καλλιτεχνική δραστηριότητα, την αυξημένη απήχηση που βρίσκουν οι δράσεις του στο λαό της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και για την οικονομική ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει το ΚΘΒΕ, εξαιτίας της μείωσης της χρηματοδότησης από το κράτος, αλλά και της καθυστέρησης στην καταβολή της, χρεών που φορτώθηκε χωρίς να τα έχει προκαλέσει, όπως π.χ. χρέη ύψους 1,1 εκατ. ευρώ στην Οπερα Θεσσαλονίκης, αλλά και εξαιτίας της καθυστέρησης στην καταβολή χρημάτων που του οφείλονται (επιστροφή ΦΠΑ, χρέη Δήμου Θεσσαλονίκης από προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΠΟ, κ.ά.). Επιπλέον, αναφέρθηκαν στην αδυναμία του ΚΘΒΕ να συντηρήσει τις υποδομές του (Θέατρο Γης, Θέατρο Δάσους, κ.λπ.).

Οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις που έχει πάνω τους αυτή η οικονομική ασφυξία, με κυριότερη τις καθυστερήσεις στις πληρωμές της μισθοδοσίας τους, και σημείωσαν ότι είναι ανάγκη να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση προς το ΚΘΒΕ.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που ήδη έχει κάνει το ΚΚΕ για την επίλυση αυτών των προβλημάτων και δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί, σ' αυτή την κατεύθυνση.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε:

«Το ΚΘΒΕ είναι μια μεγάλη υπόθεση που αφορά το λαό μας, αφορά τη νεολαία μας, αφορά το μέλλον αυτού του τόπου. Και ο πολιτισμός συνολικότερα και όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, για όλη την πατρίδα μας.

Από αυτή την άποψη ήταν πάρα πολύ σημαντική η ενημέρωση για την καλλιτεχνική δημιουργία που συντελείται εδώ, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΚΘΒΕ.

Το ΚΚΕ θα συνεχίζει να παλεύει και στη Βουλή και παντού, να προβάλλει τα αιτήματα. Χρειάζεται γενναία κρατική χρηματοδότηση, πάνω από το ύψος που υπάρχει σήμερα, χρειάζεται έγκαιρα να έρχεται αυτή η χρηματοδότηση ώστε να μπορεί να επιτελεί το έργο του το ΚΘΒΕ και να μην υπάρχουν ελλείμματα. Χρειάζεται να λυθεί το πρόβλημα της ασφυξίας που υπάρχει, των χρεών, για το οποίο βέβαια δεν ευθύνεται ούτε το ίδιο, ούτε οι εργαζόμενοι εδώ και το έργο που επιτελούν και φυσικά θα πρέπει να λυθούν προβλήματα, δυσκολίες των εργαζομένων μαζί με τη διοίκηση, με τον αγώνα τους, με την πάλη τους, για τις συμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αυτά τα ζητήματα θα κοιτάξουμε να τα προβάλουμε και βεβαίως το όραμά μας, το όνειρό μας, ο στόχος μας είναι να ενισχυθούν τα Κρατικά Θέατρα, να ενισχυθεί όλη αυτή η πολιτιστική δημιουργία και να αναπτυχθεί και να διευρυνθεί παραπέρα, στις συνοικίες της Θεσσαλονίκης, στις πόλεις όλης της χώρας».

Με το σωματείο «Κλωθώ» και τους απολυμένους της «Fanco»

Από τη συνάντηση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Από τη συνάντηση
Συνάντηση με το κλαδικό σωματείο Κλωστοϋφαντουργών «Κλωθώ» και απολυμένους του εργοστασίου «Fanco» (πρώην «ΤΡΙΚΟΛΑΝ») συναντήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Νάουσα.

Ενημερώθηκε ειδικότερα για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 76 απολυμένοι της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ» που σήμερα, 10 χρόνια μετά το κλείσιμο του εργοστασίου, εκβιάζονται να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα της επιδότησης που έχουν εισπράξει από τον ΟΑΕΔ και απειλούνται από το ΙΚΑ με ακύρωση της Ασφάλισής τους. Ο λόγος είναι ότι οι απολύσεις τους κρίθηκαν και τελεσίδικα άκυρες από το δικαστήριο στο οποίο είχαν προσφύγει από το 2004.

Το κλαδικό σωματείο «Κλωθώ» ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για την ακύρωση των σχετικών αποφάσεων ΙΚΑ και ΟΑΕΔ.

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να δοθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά και συνολικά για μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.

Συνάντηση με τον δήμαρχο Νάουσας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Με τον δήμαρχο Νάουσας, Ν. Κουτσογιάννη, συναντήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ το απόγευμα της Κυριακής. Στη συνάντηση, παραβρέθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε πως η περιοχή διαθέτει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, τις οποίες όμως η πολιτική που ακολουθείται δεν επιτρέπει να γίνουν πράξη ώστε να ζήσει ο λαός καλύτερα. Επισήμανε πως η Τοπική Διοίκηση, ως τμήμα του κράτους, λειτουργεί στο ασφυκτικό πλαίσιο αυτής της πολιτικής ενώ πρόσθεσε πως η ενημέρωση και η κινητοποίηση εργαζομένων και ανέργων είναι ο μόνος δρόμος, προκειμένου να ασκηθεί πίεση και να αποσπαστούν κατακτήσεις.

Οσον αφορά στις προτεραιότητες που θέτουν οι δυνάμεις του ΚΚΕ στους δήμους, και στο δήμο Νάουσας, αυτές, όπως σημείωσε, σχετίζονται με τους παιδικούς σταθμούς, το νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας, την ανεργία, τα κλειστά εργοστάσια στην περιοχή, την ουσιαστική στήριξη και προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην αντίθεση του ΚΚΕ στην ιδιωτική επένδυση στο όρος Βέρμιο, με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, η οποία, όπως είπε, συνιστά παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου της περιοχής σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΠΕΛΛΑ, ΗΜΑΘΙΑ


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ