ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΗΤΗ
ΟΧΙ στην επέκταση της αμερικανικής βάσης

Πικετοφορία σήμερα στα Χανιά οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης

Σε πικετοφορία καλεί η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, σήμερα Τρίτη 9/9, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, ενάντια στη σχεδιαζόμενη επέκταση της αμερικανικής βάσης της Σούδας στο Ακρωτήρι, με την επίταξη των 42 στρεμμάτων.

Η Επιτροπή Ειρήνης καταγγέλλει στο χανιώτικο λαό τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που υπέγραψαν τις συμφωνίες και διατηρούν τις βάσεις του θανάτου, υποθηκεύοντας - όπως τονίζεται - την εθνική ανεξαρτησία και ύδωρ, βάζοντας σε κίνδυνο την περιοχή και τους κατοίκους της.

Καταγγέλλονται, επίσης, οι μεθοδεύσεις που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πιέσεις, οικονομικά ανταλλάγματα και εκβιασμούς στους κατοίκους του Μουζουρά, για να παραχωρήσουν τη γη τους. Ενώ, στο τέλος, με τη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» αποφάσισε να την επιτάξει για να την παραχωρήσει στους Αμερικανούς.

Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων καλεί το λαό, τους μαζικούς του φορείς και τα συνδικάτα της περιοχής να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους για να μην περάσουν τα σχέδιά τους. Οχι μόνο να μη γίνει επέκταση, αλλά και για να φύγουν οι βάσεις του θανάτου από τον τόπο μας. Κάτι που, άλλωστε, επανειλημμένως έχουν εκφράσει με τη συμμετοχή τους στα μεγαλειώδη αντιιμπεριαλιστικά και αντιπολεμικά συλλαλητήρια του λαού μας.

Ετοιμάζουν ελληνική δύναμη για το Ιράκ

Ο υπουργός Τύπου επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα στείλει «μη επιχειρησιακές δυνάμεις», ενόψει της απόφασης που προωθούν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στη Βοσνία πήγαμε, στο Κόσσοβο πήγαμε, στο Αφγανιστάν πήγαμε. Αντε τώρα και στη Βαγδάτη...
Στη Βοσνία πήγαμε, στο Κόσσοβο πήγαμε, στο Αφγανιστάν πήγαμε. Αντε τώρα και στη Βαγδάτη...
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για άμεση ελληνική στρατιωτική εμπλοκή στην κατοχή του Ιράκ. Ως πρόσχημα θα χρησιμοποιηθεί η επιδιωκόμενη από τους Αμερικανούς έκδοση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα νομιμοποιεί την αμερικανική κατοχή και την αποστολή πολυεθνικής δύναμης υπό τις εντολές των Αμερικανών. Το θέμα συζητήθηκε και στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έγινε την Παρασκευή και το Σάββατο στην Ιταλία, ενώ ουσιαστικά επιβεβαιώνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι των Αμερικανών εμφανίζονται πλέον να ανταποκρίνονται θετικά στο ενδεχόμενο δικής τους στρατιωτικής εμπλοκής και αποστολής στρατιωτικής δύναμης, αφού, όπως ανέφερε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, «διαπιστώθηκε μια κοινή θέληση για σταθερή διακυβέρνηση στην περιοχή και για κυβέρνηση Ιρακινών το συντομότερο δυνατόν». Δηλαδή, διορισμός κυβέρνησης ανδρεικέλων, η οποία θα στηρίζεται στα κατοχικά στρατεύματα κάτι, όπως στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου.

Ο Χρ. Πρωτόπαππας, που ρωτήθηκε σχετικά χθες, απάντησε: «Φαίνεται ότι τελικά ο ΟΗΕ θα αναλάβει τον αναβαθμισμένο ρόλο που ζητούσε στο Ιράκ, αλλά αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Εχει, όμως, προδιαγραφεί μια πορεία προς τα εκεί, κάτι το οποίο είχαμε περιγράψει ως αναγκαίο και τώρα δικαιωνόμαστε. Στην περίπτωση που ολοκληρωθεί αυτή η πορεία, όπως διαφαίνεται αυτή τη στιγμή - είμαστε στο στάδιο των διεργασιών - και υπάρξει μια ανάληψη της ευθύνης από τον ΟΗΕ στο Ιράκ, με προοπτική πολύ σύντομα οι Ιρακινοί να αναλάβουν τις τύχες της χώρας τους, είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα στηρίξει αυτήν την προσπάθεια κατ' αρχάς πολιτικά, μέσα στην ΕΕ. Από εκεί και πέρα, αν το ερώτημά σας είναι, αν θα αποστείλουμε επιχειρησιακές δυνάμεις, γνωρίζετε ότι έχουμε την πάγια αρχή να μη στέλνουμε μάχιμες δυνάμεις και αυτή η αρχή δεν έχει αλλάξει. Βεβαίως, υπάρχουν πολλοί τρόποι συμμετοχής, που μπορεί να συμβάλουν στη γενικότερη ανοικοδόμηση του Ιράκ, ανάλογοι με αυτούς στο Αφγανιστάν».

Το συμπέρασμα από τη δήλωση αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι, αφ' ενός μεν, ότι δε γίνεται κουβέντα για την προοπτική αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και, αφ' ετέρου, όσον αφορά στην ελληνική εμπλοκή, αυτή έχει ήδη αποφασιστεί και σε πρώτη φάση θα έχει τη μορφή αποστολής μη «επιχειρησιακών δυνάμεων». Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, είναι ήδη έτοιμη στρατιωτική μονάδα και στρατιώτες που θα υποστηρίξουν τη διανομή της «ανθρωπιστικής βοήθειας», στα πλαίσια της «ειρηνευτικής δύναμης» του ΟΗΕ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Πόρτα» από Τουρκοκύπριους

Αρνήθηκαν συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου οι ηγέτες της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης

Καμία διάθεση να συναντήσουν τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, που θα βρεθεί στην Κύπρο στις 10 και 11 του μηνός, δεν έδειξαν οι ηγέτες των τουρκοκυπριακών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, προσπαθώντας να υποβαθμίσει την άρνηση των δυνάμεων της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης, σημείωσε: «Η πρόθεσή μας αυτή να συναντηθούμε με τους αρχηγούς των τουρκοκυπριακών κομμάτων εντάσσεται στο πλαίσιο των συναντήσεων που ήδη είχαν γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν. Γνωρίζουμε όλοι ότι τα κόμματα της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης έχουν εκφραστεί υπέρ της λύσης του πολιτικού προβλήματος και της ένταξης μιας ενιαίας Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Θέλαμε να ακούσουμε τις απόψεις τους, τους προβληματισμούς τους γύρω από αυτό το θέμα. Στόχος μας είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου στη βάση του σχεδίου Ανάν, και, βεβαίως, με τις αναγκαίες αλλαγές, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ συμπλήρωσε: «Πιστεύαμε ότι η περίοδος αυτή είναι κατάλληλη ενόψει και των συναντήσεων που θα γίνουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με το Γενικό Γραμματέα. Οι συναντήσεις αυτές θα έδιναν την ευκαιρία για μια ανταλλαγή απόψεων με τους αρχηγούς των τουρκοκυπριακών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Θεωρούσαμε απόλυτα φυσιολογικό και λογικό να υπάρξουν αυτές οι συναντήσεις, αλλά βεβαίως εναπέκειτο στην ευχέρεια και στη διαθεσιμότητα των Τουρκοκυπρίων πολιτικών αρχηγών να αποδεχτούν ή να αρνηθούν αυτή την πρόσκληση».

Ο Δ. Χριστόφιας

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής και Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, εκτιμά ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει δώσει πάρα πολλά στην τουρκοκυπριακή και τονίζει ότι αρκετά ζητήματα πρέπει να τύχουν διαπραγμάτευσης στο «σχέδιο Ανάν» και να γίνουν αλλαγές προς το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων.

Ο Δ. Χριστόφιας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» είπε ότι συλλήβδην η τουρκική πλευρά μαζί με την τουρκοκυπριακή παίρνει χωρίς να δίνει, με τα περιθώρια εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς να έχουν υπερεξαντληθεί.

Ακόμη, υποστήριξε ότι «από τους προηγούμενους κυβερνώντες δόθηκαν πολύ περισσότερα από όσα το Εθνικό Συμβούλιο θεωρούσε ως το μέγιστο που θα μπορούσε να δοθεί».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής είπε ότι τα προβλήματα λύνονται με το πάρε-δώσε, αλλά χαρακτήρισε άδικες τις επιθέσεις και τις επικρίσεις της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης σε βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς, σε σχέση με τη διάθεσή της για επίλυση του Κυπριακού και ιδιαίτερα τις επιφυλάξεις τους για τις προθέσεις του Προέδρου, Τ. Παπαδόπουλου.

«Ενώ οι προηγούμενοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας εξέφραζαν προθέσεις, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εφάρμοσε μέτρα υπέρ της τουρκοκυπριακής κοινότητας», είπε ο Δ. Χριστόφιας.

Εξάλλου, ανέφερε ότι μία νίκη της αντιπολίτευσης στα Κατεχόμενα δε θα φέρει τα πάνω κάτω στο Κυπριακό, ούτε και θεωρεί εύκολο τον παραμερισμό του Ραούφ Ντενκτάς από τη θέση του συνομιλητή, αφού όλα θα εξαρτηθούν κατά το μέγιστο βαθμό από το τουρκικό κατεστημένο.

Ως προς τη θέση Ταλάτ και Ερέλ για χωριστούς καταλόγους Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στις ευρωεκλογές, ο Δ. Χριστόφιας τους κάλεσε να μην κάνουν εκ των προτέρων το «σχέδιο Ανάν» λύση του Κυπριακού και επισήμανε ότι στο σημείο αυτό μπορεί να υπάρξει αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 19.00 «Ματιές στον κόσμο». Η Αννα Μπαλλή συζητά με τους καλεσμένους της για το Ιράκ, τις αντιθέσεις και το πολιτικό παρασκήνιο.
  • Στις 22.00 «Παρεμβολές». Ο Γιάννης Χατζηγεωργίου συζητά με τους καλεσμένους του για τις κυβερνητικές εξαγγελίες στον απόηχο της ΔΕΘ.
Σύνοδος των ΝΑΤΟικών Α/ΓΕΕΘΑ

Αρχισε χτες στη Μ.Βρετανία και ολοκληρώνεται στις 12 Σεπτέμβρη η ετήσια σύνοδος (MC TOYR)των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ με αντικείμενο θέματα που αφορούν στην αναπροσαρμογή του ΝΑΤΟ στα πλαίσια του νέου επιθετικού του δόγματος. «Κατά τη διάρκεια της συνόδου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, θα εξεταστούν θέματα σχετικά με την οργάνωση των στρατηγείων της νέας δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ, τα καθήκοντα των Στρατηγικών Διοικητών του ΝΑΤΟ σε σχέση και με τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NATO RESPONSE FORCE) καθώς και θέματα της στρατηγικής διοίκησης για το μετασχηματισμό της συμμαχίας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ