ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κοροϊδεύουν το λαό

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

Με διαχείριση της φτώχειας, που η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ προκαλεί και οξύνει, ισοδυναμεί το «κοινωνικό πακέτο» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, τονίζει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξή της στο «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», στον δημοσιογράφο Π. Τσούτσια, αποσπάσματα της οποίας αναδημοσιεύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης».

Σε ερώτηση, αν το ΚΚΕ πιστεύει ότι δε θα έπρεπε να υιοθετηθούν μέτρα για την ενίσχυση των ασθενέστερων τάξεων, η Αλ. Παπαρήγα σημειώνει:

«Δεν πρόκειται για τέτοια μέτρα. Φαντάζεστε ότι θα ήταν ποτέ αντίθετο το ΚΚΕ αν εφαρμοζόταν φιλολαϊκή πολιτική; Μα, για να υπάρξει τέτοια πολιτική, παλεύουμε μια ζωή.

Η αντίθεσή μας προκύπτει από το εξής: Χρόνια τώρα η κυβέρνηση αφαιρεί από τους εργαζόμενους δισ. και τρισ., αφαιρεί δικαιώματα, ελευθερίες και τα προσφέρει στο μεγάλο κεφάλαιο.

Και κάποια στιγμή, για να τονώσει την αγορά και τους επιχειρηματίες, όπως με το αυτοκίνητο, είτε για να ελιχθεί και να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις, έρχεται να πετάξει πενταροδεκάρες, όπως τώρα. Διαχείριση φτώχειας είναι, που την οξύνει η πολιτική της, η πολιτική της ΕΕ. Γιατί το λέω; Πάρτε το πετρέλαιο, θα σώσει τον φτωχό μικρομεσαίο αγρότη που είναι πνιγμένος στα χρέη και η τράπεζα του παίρνει το χωράφι και τον μετατρέπει σε εργάτη γης;».

Κληθείσα να σχολιάσει τη στάση της ΝΔ υπογράμμισε:

«Θεωρώ ότι κοροϊδεύει το λαό, όπως και το ΠΑΣΟΚ. Γιατί; Γιατί έχει και την ίδια πολιτική με το ΠΑΣΟΚ και παριστάνει τη φιλολαϊκή, για να ψηφοθηρήσει. Γι' αυτό και λέμε ότι ψήφος στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει "ναι" στην πολιτική της ΝΔ δίχως τη ΝΔ. Και ψήφος στη ΝΔ σημαίνει "ναι" στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, δίχως το ΠΑΣΟΚ».

Υπάρχει προοπτική

Ερωτώμενη για το αν υπάρχει εναλλακτική πρόταση στο σημερινό «αδιέξοδο» της συντηρητικής κυβερνητικής πολιτικής, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Αφού υπάρχει η συντηρητική πολιτική, υπάρχει και η προοδευτική. Γιατί μπορεί να υπάρχει η πρώτη και όχι η δεύτερη; Μπορεί, αρκεί να το θελήσει και να δράσει πρακτικά ο λαός. Οι δρόμοι είναι δύο: ή ο σημερινός με βάσανα για το λαό, ή ο δρόμος του μετώπου κατά των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού. Μέτωπο λαϊκό, λοιπόν, για να αλλάξει ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων, για να γίνουν λαϊκή περιουσία τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής.

Η διαδρομή αυτού του αγώνα θα χαρακτηρίζεται και από έντονη πάλη και από μικρότερες ή μεγαλύτερες νίκες του λαού. Θα φέρει αποτελέσματα, κυρίως θα δώσει προοπτική.

Για να υπάρξει δουλιά για όλους, δωρεάν δημόσια Παιδεία - Υγεία - Πρόνοια, Ασφάλεια για το μέλλον, πολιτιστική ανάταση. Για να γίνει η Ελλάδα παράγοντας ειρήνης και όχι συμμέτοχος στους πολέμους, όπως τώρα».

Να τους αφαιρεθεί η δυνατότητα να τσαλαπατούν το λαό

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ζητήθηκε από την Αλ. Παπαρήγα η γνώμη της για το αν οι ψηφοφόροι θα κληθούν να ψηφίσουν όχι μόνο με βάση τα πεπραγμένα της κυβέρνησης αλλά και για το εάν το κόμμα που ψηφίζουν έχει τη δυνατότητα να υλοποιεί αυτά που εξαγγέλλει, η οποία και υπογράμμισε:

«Δεν καταλαβαίνω. Δηλαδή, αν το όποιο κόμμα εφαρμόζει ένα αντιλαϊκό πρόγραμμα, ο λαός πρέπει να το ψηφίσει, επειδή έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα να του κάτσει στον σβέρκο; Με αυτή τη λογική, ο λαός θα έπρεπε να ψηφίζει αιωνίως το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ!

Τι θα πει ότι έχει τη δυνατότητα; Το θέμα είναι να τους αφαιρέσει ο λαός τη δυνατότητα που ο ίδιος τους δίνει και τον τσαλαπατάνε. Κι αν δε νιώθει έτοιμος σήμερα να κάνει το μεγάλο άλμα, ας κάνει τώρα ένα μεγάλο βήμα αδυνατίζοντας και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ενισχύοντας το ΚΚΕ. Για να φυσήξει άνεμος αισιοδοξίας και για να διαμορφωθεί κλίμα αγωνιστικής ανάτασης, που θα διεκδικήσει και θα αποσπάσει κατακτήσεις. Αυτό είναι το όπλο του λαού. Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσει τη νέα αντιλαϊκή λαίλαπα που έρχεται. Γιατί να είσαστε βέβαιοι: το ακόμα πιο μεγάλο ζόρι για το λαό θα έρθει μετά το 2004. Είτε γίνει κυβέρνηση η ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ.

Γι' αυτό και ο λαός πρέπει παγερά να αδιαφορήσει ποιος από τους δύο θα γίνει η κυβέρνηση. Καιρός να κοιτάξει τον εαυτό του. Γερό χαστούκι και στους δύο».

Οι συμμαχίες καθορίζονται
από τα προγράμματα

Ερωτώμενη για τον εκλογικό νόμο η Αλ. Παπαρήγα επανέλαβε την πάγια θέση του ΚΚΕ:

«Δεν παζαρεύουμε το πόσο θα μας κλέβουν. Απλή αναλογική 100%».

Για την προοπτική συνεργασίας μεταξύ κομμάτων αν εφαρμοστεί η απλή αναλογική, τόνισε:

«Δε ζητάμε την απλή αναλογική, για να παίξουμε σε κεντροαριστερά ή άλλα σενάρια. Αν ήταν έτσι, θα κάναμε τώρα τέτοια συμμαχία. Δε θα περιμέναμε την απλή αναλογική. Την όποια κυβερνητική συμμαχία δεν την καθορίζει ο εκλογικός νόμος, αλλά το πρόγραμμα των κομμάτων. Και, ως γνωστόν, το πρόγραμμα του ΚΚΕ κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση και με του ΠΑΣΟΚ και με της ΝΔ».

Σε ερώτηση για το αν ευσταθούν οι φήμες ότι υπάρχουν στο εσωτερικό του ΚΚΕ δύο «γραμμές», μία που αντιτίθεται στη συνεργασία με ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ για την απλή αναλογική και μία που τάσσεται υπέρ, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος ξεκαθάρισε:

«Ε, τι να κάνουμε; Οσοι διαδίδουν αυτές τις φήμες, θα απογοητευτούν...».

Σε ό,τι αφορά στο «σκληρό» σχόλιο του ΚΚΕ για την ομιλία του Κ. Σημίτη στην εκδήλωση για τα 29 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε:

«Τη σχολιάσαμε αντικειμενικά. Ο πρωθυπουργός πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά και τώρα, υιοθετεί και την παλιά φρασεολογία της "Δεξιάς", πέρα από την πολιτική της. Σιδηρούν παραπέτασμα κ.ά. Ενώ η κυβέρνηση συμμετείχε σε πολέμους κατά λαών, ενώ σύνορα αλλάζουν, ο Κ. Σημίτης δε βρήκε λέξη να πει. Αφήστε τα περί δημοκρατίας. Δε μας λένε πόση δημοκρατία υπάρχει στα εργοστάσια;».

Ποια συμμαχία χρειάζεται ο λαός

Η Αλ. Παπαρήγα δέχτηκε ερωτήσεις σχετικές με την κοινή δράση της Αριστεράς. Για το αν θα έχει συνέχεια η συνεργασία «έπειτα από πολλά χρόνια» της αριστεράς πάνω στο αίτημα για απλή αναλογική υπογράμμισε:

«Γιατί έπειτα από πολλά χρόνια; Και στο πρόσφατο παρελθόν κάναμε κοινή πρόταση νόμου για την απλή αναλογική με τον ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ. Δεν είναι η πρώτη φορά. Και κυρίως ενδιαφερόμαστε να γίνει υπόθεση των μαζικών λαϊκών οργανώσεων. Το θέμα αφορά και κόσμο που ψηφίζει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Να έχει συνέχεια; Ως προς τι; Ως προς αυτό που ορισμένοι ονομάζουν "κοινή δράση της Αριστεράς"; Η κοινή δράση που προτείνεται δεν έχει χαρακτήρα γενικής αντιπαράθεσης με την κυρίαρχη πολιτική. Δε θίγει τα κυρίαρχα συμφέροντα. Εχει πολιτική φτωχοπροδρομίστικη. Εχει αναδιανεμητική λογική, χωρίς να θίγει τα κυρίαρχα συμφέροντα».

Κληθείσα να σχολιάσει την εκτίμηση των Δ. Τσοβόλα, ο Μ. Γλέζου και ΣΥΝ ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία των κομμάτων της Αριστεράς σε επιμέρους θέματα, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε:

«Το θέμα είναι ποια συμμαχία χρειάζεται ο λαός. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να συσπειρωθούν σε ενιαίο μέτωπο οι κοινωνικές δυνάμεις που έχουν συμφέρον από την ήττα, την ανατροπή της φιλομονοπωλιακής πολιτικής. Και οι πολιτικές στην πορεία, εφόσον υπάρξουν. Καθόλου δε φτάνει να αντιπολιτεύεσαι τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται να αντιπαλεύεις την κυριαρχία (οικονομική, πολιτική) των στηριγμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή της πλουτοκρατίας. Δεν μπορεί ο ΣΥΝ να επιδιώκει ένα λίφτινγκ του πολιτικού συστήματος και μετά να σου λέει κοινή δράση! Δεν μπορεί να στηρίζει την κυβέρνηση σε κρίσιμες πολιτικές στιγμές, στα συνδικάτα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και μετά να εμφανίζεται ως ριζοσπαστική δύναμη. Ο ΣΥΝ στις δημοτικές εκλογές πήγε με το ΠΑΣΟΚ σε πολλούς νομούς και δήμους. Τάσσεται υπέρ της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, υπέρ της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ.

Με το ΔΗΚΚΙ συνεργαζόμαστε σε μια σειρά χώρους. Στο εργατικό κίνημα (ΠΑΜΕ), στο αντιπολεμικό και αλλού. Συνεργαστήκαμε και στις δημοτικές εκλογές. Δε φτάνει, όμως, αυτό, για να έχεις πολιτική συμμαχία. Πολιτική συμμαχία με κάποιο κόμμα μπορεί να υπάρξει στη βάση της ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής και της λαϊκής εξουσίας. Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την αντίληψη του ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό».

Τέλος, σε σχόλιο του δημοσιογράφου πως παρότι το ΚΚΕ επιμένει ότι ο ΣΥΝ παίζει με τα «κεντροαριστερά σενάρια», η ηγεσία του κόμματος αυτού, τουλάχιστον δημοσίως, έχει απορρίψει οποιαδήποτε συζήτηση με το κυβερνών κόμμα, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

«Εκείνο που κρίνει το κάθε κόμμα είναι το πρόγραμμα και η πρακτική του. Το πρόγραμμα του ΣΥΝ και η πρακτική του κινούνται στην ίδια λογική με του ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η ουσία. Αρα, εξ αντικειμένου είναι όμορα κόμματα, συγκλίνουν. Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, π.χ. στη Γαλλία, έχουν γίνει για τον ΣΥΝ πρότυπα. Η τόσο οξυμένη αντιπαράθεσή του με το ΠΑΣΟΚ έχει και το στοιχείο της συγκυρίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ