ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στο στόχαστρο το δικαίωμα του λαού να αγωνίζεται και να διεκδικεί
  • Ενισχύονται οι αντιδραστικές διατάξεις του νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων
  • Ασκήσεις της αστυνομίας με σενάρια αντιμετώπισης του οργανωμένου κινήματος

Οι αντιδραστικές διατάξεις του νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων εξειδικεύονται και εμπλουτίζονται από το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε προχτές, την ίδια περίοδο που επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για ασκήσεις «επί χάρτου» της ΕΛ.ΑΣ. για την ένταση της καταστολής του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Οι διατάξεις του ΠΔ για την εφαρμογή του κατάπτυστου νόμου που στόχο έχει να βάλει στο γύψο τους αγώνες των εργαζομένων, ενισχύουν τις δυνατότητες των κατασταλτικών μηχανισμών να απαγορεύουν, να περιορίζουν και να διαλύουν κατά το δοκούν διαδηλώσεις.

Μεταξύ άλλων δίνεται η δυνατότητα στις αστυνομικές αρχές να απαγορεύουν ακόμα και την τελευταία στιγμή συγκεντρώσεις, αφού «η απόφαση απαγόρευσης ή επιβολής περιορισμών σε επικείμενη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση κοινοποιείται στον οργανωτή δώδεκα (12) τουλάχιστον ώρες πριν από την πραγματοποίησή της». Επίσης, γίνονται ακόμα περισσότερο «λάστιχο» τα κάθε είδους προσχήματα που μπορούν να αξιοποιούνται για να επιβάλλονται απαγορεύσεις, όπως όταν «απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής σε ορισμένη περιοχή...».

Οι διατάξεις μάλιστα που εμπεριέχονται στο άρθρο 18, για «κίνδυνο στην ασφάλεια των συγκοινωνιών», ή για «τη λειτουργία υποδομών ζωτικής σημασίας ή άλλων κοινωφελών εγκαταστάσεων», ή την «παρακώλυση» του εφοδιασμού «της χώρας ή μιας περιοχής με αγαθά πρώτης ανάγκης όπως υγειονομικό υλικό, φάρμακα, καύσιμα, κ.λπ.», που θα αξιοποιούνται κατά το δοκούν για να απαγορεύονται συναθροίσεις επιβεβαιώνουν ότι ανοίγονται πολύ επικίνδυνοι δρόμοι καταστολής και ποινικοποίησης κάθε αγωνιστικής διεκδίκησης.

Παράλληλα, ενισχύονται οι αρμοδιότητες του λεγόμενου «διαμεσολαβητή» εκ μέρους των κατασταλτικών μηχανισμών, με τις διατάξεις να προβλέπουν μέχρι και ότι διαμεσολαβεί για «την επίλυση τυχόν παρεξηγήσεων ή την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των συμμετεχόντων» σε μια συγκέντρωση, ενώ και οι διατάξεις για τα «μέσα επιβολής των περιορισμών» παραπέμπουν στις πραγματικές προθέσεις της απαγόρευσης, προβλέποντας κιγκλιδώματα, μεταλλικούς φραγμούς, φραγμούς οχημάτων και «άλλα πρόσφορα μέσα».

Οι αντιδραστικές διατάξεις συμπληρώνονται από όσα προβλέπονται σχετικά με τον λεγόμενο «οργανωτή της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης», ο οποίος πρέπει να δίνει «ραπόρτο» στην αστυνομία τα στοιχεία της συγκέντρωσης, ενώ οι διατάξεις σχετικά με την «αστική ευθύνη» από πρόκληση επεισοδίων που προβλέπονται στον ίδιο το νόμο που εξειδικεύει το Προεδρικό Διάταγμα, αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» για κάθε είδος προβοκάτσιας, δίνοντας το ελεύθερο να τυλίγονται συνδικαλιστές σε μια κόλλα χαρτί από το κράτος και τους μηχανισμούς του.

Ενώ αποκαλυπτικά για τα σχέδια που καταστρώνονται μυστικά απέναντι στον «εχθρό - λαό» είναι και όσα προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα πως «ειδικότερα ζητήματα αναφορικά με τη σύνθεση, την τακτική και γενικά την επιχειρησιακή δράση της αστυνομικής ή λιμενικής αρχής στο πλαίσιο της λήψης μέτρων κατά τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις ρυθμίζονται με αποφάσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (...) οι οποίες λόγω του διαβαθμισμένου χαρακτήρα τους δεν δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ούτε αναρτώνται στο Πρόγραμμα "Διαύγεια"»!

Προκλητικές ασκήσεις στοχοποίησης του οργανωμένου κινήματος από την αστυνομία

Αλλωστε, στο πλαίσιο αυτό, χτεσινό δημοσίευμα της «Καθημερινής» επιβεβαίωνε την πραγματοποίηση άσκησης προσομοίωσης για την υλοποίηση του άθλιου νόμου από την αστυνομία, ενώ παρόμοιες ασκήσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας, δείχνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει γρήγορα σε εφαρμογή τις κατάπτυστες ρυθμίσεις.

Το σενάριο της άσκησης - που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ), παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη και αστυνομικών που θα έχουν το ρόλο διαμεσολαβητών ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομία - αφορούσε... όλως τυχαίως κινητοποίηση σωματείου με 400 περίπου συμμετέχοντες. Εικονικά το σωματείο ενημέρωσε εγκαίρως για την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει κινητοποίηση, συγκέντρωση και πορεία, στην οδό Σταδίου. Η αστυνομία ζήτησε διευκρινίσεις κυρίως για τον αριθμό των διαδηλωτών και καθώς αυτοί θα ήταν περίπου 400 ενημέρωσε το σωματείο ότι θα του παραχωρηθούν για τη συγκέντρωση μία λωρίδα και για την πορεία δύο λωρίδες στην οδό Σταδίου. Για την απόφαση ενημερώθηκε εισαγγελέας, δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της αστυνομίας και κατά τη διάρκεια της υποτιθέμενης κινητοποίησης δοκιμάστηκαν διάφορα σενάρια έντασης, π.χ. οι «διαδηλωτές» κατέλαβαν ολόκληρο το οδόστρωμα και ξέσπασαν διαπληκτισμοί με εγκλωβισμένους οδηγούς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η προσπάθεια ήταν να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με ...συζήτηση, με τους αξιωματικούς να διατείνονται πως «η χρήση ΜΑΤ για τη διάλυση συγκεντρώσεων, τόσο στο πλαίσιο της άσκησης όσο και στην πραγματικότητα θα αποτελέσει "έσχατη λύση"»!

Μάλιστα, σε μια πρωτοφανή προσπάθεια στοχοποίησης του οργανωμένου εργατικού - λαϊκού κινήματος, το σενάριο περιελάμβανε και την εκδοχή των «διαδηλωτών» να προκαλούν φθορές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα!

Η αστυνομία εξέτασε αν η διαδήλωση είχε σωστή περιφρούρηση, ο «διοργανωτής» κατηγόρησε την αστυνομία για ελλιπή σχεδιασμό των μέτρων και τελικά η υπόθεση οδηγήθηκε σε προανάκριση στην Ασφάλεια.

Με βάση το προκλητικό αυτό σενάριο θα εμπλουτιστεί το οπλοστάσιο της αστυνομίας και σύμφωνα με το δημοσίευμα θα εκδοθεί διαταγή - εγκύκλιος προς τις αρμόδιες διευθύνσεις και υπηρεσίες με αναλυτικές οδηγίες για τη διαχείριση των κινητοποιήσεων.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση μας «θυμήθηκε»... μόνο προσπαθώντας να εφαρμόσει τον κατάπτυστο νόμο για τις διαδηλώσεις

«Κρούση» από «αστυνομικό διαμεσολαβητή» για την κινητοποίηση για ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ

Την προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον κατάπτυστο νόμο για τις διαδηλώσεις στη χτεσινή κινητοποίηση των υγειονομικών για το δίκαιο αίτημά τους για ένταξη στα ΒΑΕ (βλ. σελ. 17) καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ξεκαθαρίζοντας πως ο χουντικής έμπνευσης νόμος θα μείνει στα χαρτιά.

Με τη νέα αυτή «κρούση» μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά και την προηγούμενη... «αστυνομική διαμεσολάβηση» σε κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών στην Αθήνα, καταρρέουν και στην πράξη οι κάλπικοι κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι τάχα το κατάπτυστο νομοσχέδιο «δεν αφορά τα οργανωμένα συνδικάτα και το λαϊκό κίνημα»...

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, «η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις των γιατρών που εργάζονται στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, από την πρώτη στιγμή αποκαλύψαμε ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι ανοχύρωτο απέναντι στην επιδημία και απαιτήσαμε από το κράτος και την κυβέρνηση να πάρουν ουσιαστικά μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας και μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού.

Καταγγείλαμε την τραγική υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, και απαιτήσαμε με επείγουσες διαδικασίες να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Δεν ίδρωσε το αυτί τους...

Καταγγείλαμε ότι στο πρώτο κύμα της επιδημίας, τα test στον δημόσιο τομέα γίνονταν με το σταγονόμετρο και με αυστηρά "επιστημονικά τεκμηριωμένα πρωτόκολλα", την ώρα που στον ιδιωτικό τομέα το μοναδικό πρωτόκολλο ήταν "όποιος έχει να πληρώσει το κάνει" και μάλιστα σε μία περίοδο που υπήρχε συνολικότερη έλλειψη αντιδραστηρίων.

Δεν ίδρωσε το αυτί τους...

Καταγγείλαμε ότι η κυβέρνηση, αντί να επιτάξει τις κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, διπλασίασε την αποζημίωση από τα 800 στα 1.600 ευρώ για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν ίδρωσε το αυτί τους...

Καταγγείλαμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο και το τζογάρισμα της υγείας μας για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών...

Δεν ίδρωσε το αυτί τους...

Καταγγείλαμε ότι αποκρύπτουν κρούσματα σε τουριστικούς προορισμούς επειδή το απαίτησαν οι μεγαλοξενοδόχοι.

Μας είπαν ότι διασπείρουμε fake news και για μία ακόμη φορά... δεν ίδρωσε το αυτί τους...

Καταγγείλαμε ότι λίγες μέρες μετά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας ότι έχει εξασφαλιστεί επάρκεια αντιδραστηρίων, το ΕΚΕΑ ξέμενε από αντιδραστήρια εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης που θεωρεί την υγεία μας κόστος, χειρουργικές επεμβάσεις αναβάλλονταν εξαιτίας των καθυστερημένων απαντήσεων. Καταγγείλαμε ότι η κυβέρνηση έστελνε πελατεία τα δημόσια νοσοκομεία σε συγκεκριμένους ιδιωτικούς διαγνωστικούς ομίλους.

Δεν ίδρωσε το αυτί τους...

Καταγγείλαμε την ανάλγητη στάση της κυβέρνησης, η οποία δεν αφήνει τους ειδικευόμενους γιατρούς να δώσουν εξετάσεις για την ειδικότητά τους και μετά να κάνουν το αγροτικό τους, στερώντας εκτός των άλλων από τα νοσοκομεία έμπειρους συναδέλφους...

Σφυρίζουν αδιάφορα...

Αίφνης μας άκουσαν.

Μία μέρα πριν την προγραμματισμένη κινητοποίηση της Ομοσπονδίας, την Τρίτη 8/9, στο υπουργείο Εργασίας, με αίτημα την ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και πριν στεγνώσει το μελάνι του ΦΕΚ που ενισχύει τις αντιδραστικές διατάξεις του νόμου ενάντια στις διαδηλώσεις, έβαλαν τον "χωροφύλακα", τον "αστυνομικό διαμεσολαβητή", να μάθει: Ποιο είναι το όνομα του διοργανωτή και ο σκοπός της κινητοποίησής μας, λες και δεν το γνώριζαν, πόσοι θα συμμετέχουμε στην κινητοποίηση, λες και έχουμε καμία γυάλινη σφαίρα και μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον.

Ενα είναι σίγουρο... Προβλέπουν ότι οι αγώνες ενάντια στην εγκληματική πολιτική που σαρώνει τα δικαιώματά μας θα δυναμώσουν το επόμενο διάστημα και παίρνουν μέτρα για να τους εμποδίσουν.

Τους ξεκαθαρίζουμε για μία ακόμη φορά... Η φωνή πίσω από τις μάσκες δεν θα σωπάσει. Θα ακούγεται κάθε μέρα που περνάει όλο και πιο δυνατά. Θα φροντίσουμε εμείς για αυτό. Εχουμε χρέος απέναντι στους εαυτούς μας και στους ασθενείς μας.

Ο χουντικής έμπνευσης νόμος θα μείνει στα χαρτιά!

Οι αγώνες μας ασπίδα προστασίας της ζωής μας και της υγείας του λαού!

Ολοι στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις το Σάββατο 12/9 στο πλαίσιο της ΔΕΘ!».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία με την πάλη τους θα αχρηστεύσουν στην πράξη τις άθλιες μεθοδεύσεις

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα εφαρμογής του νόμου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το Προεδρικό Διάταγμα για την εφαρμογή του νόμου για τις "δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις" λύνει ακόμη περισσότερο τα χέρια των κατασταλτικών μηχανισμών για την απαγόρευση, τον περιορισμό και τη διάλυση των συγκεντρώσεων.

Τέτοια μέτρα, ανάμεσα στα άλλα, είναι: Η ανάθεση πρόσθετων αρμοδιοτήτων στον αστυνομικό διαμεσολαβητή και η νομιμοποίηση της παρέμβασής του μέσα στη συγκέντρωση, "για την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των συμμετεχόντων" κ.λπ. Η προσπάθεια μετατροπής ουσιαστικά του οργανωτή της συγκέντρωσης σε εκτελεστικό όργανο των κατασταλτικών μηχανισμών απέναντι στους διαδηλωτές. Η εισαγωγή νέων αόριστων εννοιών που μπορεί να ερμηνεύονται κατά το δοκούν από τις δυνάμεις καταστολής για τον περιορισμό των συγκεντρώσεων, όπως "τα χαρακτηριστικά του οδικού περιβάλλοντος", καθώς και η λήψη κάθε "πρόσφορου μέσου" για την επιβολή των περιορισμών. Το δικαίωμα διάλυσης μιας συγκέντρωσης που είναι σε εξέλιξη όταν "η τέλεση αξιόποινης πράξης πιθανολογείται βασίμως", προληπτικά δηλαδή. Επιπλέον, ειδικότερα ζητήματα σχετικά με την επιχειρησιακή δράση της αστυνομικής και λιμενικής αρχής προβλέπεται ότι θα ρυθμισθούν με υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες λόγω του διαβαθμισμένου χαρακτήρα τους δεν θα δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ούτε θα αναρτηθούν στο Πρόγραμμα "Διαύγεια", μυστικά δηλαδή σχέδια κατά του "εχθρού - λαού"!

Είναι βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση αν νομίζει ότι με την ένταση της καταστολής θα βάλει στο γύψο τις δίκαιες εργατικές και λαϊκές διαμαρτυρίες, που γεννιούνται από τη βάρβαρη πολιτική της. Οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία με την πάλη τους θα αχρηστεύσουν στην πράξη τις άθλιες μεθοδεύσεις της. Ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά!».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ