ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ
Ο ηρωισμός της δρακογενιάς μας πηγή έμπνευσης και διδαχής

Ενα ποίημα για τον ήρωα Μήτσο Τατάκη από τον συγκρατούμενό του Μ. Βόμβα

Οι «Σκιές»: Το Μνημείο του ΚΚΕ που στέκει από προχτές στη Μακρόνησο
Οι «Σκιές»: Το Μνημείο του ΚΚΕ που στέκει από προχτές στη Μακρόνησο
Αφορμή για μελέτη, για σκάλισμα αναμνήσεων αλλά και για έρευνα σε ιστορικά αρχεία και σχετικές εκδόσεις στάθηκε η συγκλονιστική εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για την αποκάλυψη του Μνημείου του Κόμματος στη Μακρόνησο. Ενα χρέος αυτό, στη μνήμη της ηρωικής δρακογενιάς, που εκπληρώθηκε από το ΚΚΕ την περασμένη Κυριακή.

Και η συγκίνηση που προκάλεσε σε μέλη και φίλους του Κόμματος, σε συγγενείς και απογόνους αγωνιστών που έζησαν στο κολαστήριο της Μακρονήσου, αλλά και στους ίδιους τους αλύγιστους, παραμένει μεγάλη, κάτι που εκφράζεται καθημερινά: Τόσο με προσφορές στο Κόμμα όσο και με κείμενα που δημοσιεύονται με μαρτυρίες και ιστορικά ντοκουμέντα για το «Νταχάου της Μεσογείου» όπως ονομάστηκε η Μακρόνησος.

Ενα ποίημα για τον ήρωα Μήτσο Τατάκη

Ενα ποίημα στη μνήμη του Μήτσου Τατάκη έγραψε ο 97χρονος σήμερα Μακρονησιώτης σύντροφος Μαρίνος Βόμβας. Γεννήθηκε στη Λέσβο το 1923 και μπήκε στην αντίσταση από τις πρώτες μέρες της γερμανικής Κατοχής. Τον Μάρτη του 1942 πέρασε στη Μ. Ασία και από εκεί στη Μέση Ανατολή όπου κατατάχθηκε στην εκεί μονάδα του Ελληνικού Στρατού. Συμμετείχε στο κίνημα της Μ. Ανατολής, συνελήφθη και οδηγήθηκε στις φυλακές, πρώτα στο Ναμπλούς της Παλαιστίνης και στη συνέχεια στο Κεμπέιτ του Σουδάν. Από εκεί επέστρεψε στη Λέσβο στα τέλη του 1945, δούλεψε στην παρανομία, συνελήφθη ξανά και ακολούθησε το δρόμο της Μακρονήσου, των φυλακών Κέρκυρας και Αβέρωφ.

Στις ΣΦΑ Μακρονήσου ήταν συγκρατούμενος με τον ναυτεργάτη κομμουνιστή Μήτσο Τατάκη, τον ήρωα του Κόμματος που έζησε το μαρτύριο της ορθοστασίας για 33 μέρες, αφήνοντας τη ζωή του στο ξερονήσι μετά από φρικτά βασανιστήρια.

Ακολουθεί το ποίημα του Μ. Βόμβα:

Εκεί που οι γενναίοι ξαποσταίνουν

Δεν θέλησες σαν ίσκιος να περάσεις,

δεν ήθελες μέσα σε δάση παρθένα να χαθείς.

Με τους ανθρώπους πλάι σου ονειρευόσουν

να γεράσεις,

μπροστάρης στη ζωή τους να σταθείς.

Ακόμη κι αν σε πρόδιναν οι φίλοι,

και σ' άφηναν στη μέση της στρατιάς

εσύ με το χαμόγελο στα χείλη

χωρίς σταματημό θα προχωράς,

για της Ιδέας την ψηλότερη κορφή,

με της καρδιάς τους χτύπους εμβατήριο.

Κι από ψηλά Νίκης χαιρετιστήριο

θα στείλεις, σε κείνους που σκυφτοί

θα μείνουν, συντριμμένοι, άβουλοι, μικροί

αφού δεν μπόρεσαν ποτέ ψηλά να φτάσουν,

εκεί που φτάνουν των Αγώνων μας οι νεκροί,

εκεί που οι γενναίοι τελικά θα ξαποστάσουν».

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΟ ΚΚΕ
Συνεχίζονται οι έκτακτες εισφορές στο Κόμμα

Αμείωτες συνεχίζονται οι έκτακτες εισφορές στο ΚΚΕ ως απάντηση στο απαράδεκτο πρόστιμο που επέβαλε στο Κόμμα η κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο του 4% επί της κρατικής χρηματοδότησης επιβλήθηκε επειδή το ΚΚΕ δεν δίνει στο κράτος λίστες με τα στοιχεία των ανθρώπων του μόχθου που το ενισχύουν οικονομικά. Πρόκειται για τον νόμο της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ του 2014, τον οποίο και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε άθικτο. Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η επιβολή του προστίμου, τον περασμένο Αύγουστο, ένα κύμα υποστήριξης του Κόμματος είναι σε εξέλιξη με έκτακτες εισφορές, τόσο από Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ όσο και από εκατοντάδες εργαζόμενους που δημοσιεύουν και επιστολές στήριξης.

Η ΤΟ Πληροφορικής - Τηλεπικοινωνιών - Ερευνας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ συγκέντρωσε και καταθέτει 800 ευρώ ως έκτακτη οικονομική εισφορά, ως μια πρώτη απάντηση στο πρόστιμο - πρόκληση που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ στο ΚΚΕ, επειδή δεν δέχεται να εφαρμόσει τον απαράδεκτο και χαφιέδικο νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων. «Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε και να εντείνουμε την προσπάθεια για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, ενάντια σε όλες τις προσπάθειες καταστολής του ίδιου και των εργατικών - λαϊκών αγώνων στους οποίους πρωτοστατεί», σημειώνει.

Η KOB Αρτάκης προσφέρει 170 ευρώ ως απάντηση στο απαράδεκτο πρόστιμο, σημειώνοντας: «Ξεκινάμε μια προσπάθεια - απάντηση απέναντι στο απαράδεκτο πρόστιμο που επιβάλλουν στο Κόμμα μας τα τρωκτικά του συστήματος. Η ενέργειά τους αυτή, μαζί με τα άλλα μέτρα καταστολής, δείχνουν τον μεγάλο τους φόβο απέναντι στον λαό. Για αυτόν το λόγο τα δόντια τους συνεχώς μεγαλώνουν... Αργά ή γρήγορα όμως αυτά τα τρωκτικά θα πάθουν ανεπανόρθωτη ζημιά, αφού αυτό που δαγκώνουν είναι από ατσάλι».

Η Οργάνωση Νότιου Τομέα Αττικής της ΚΝΕ απαντά στο απαράδεκτο πρόστιμο που επιβλήθηκε στο ΚΚΕ αποδίδοντας 650 ευρώ ως πρώτη δόση, δείχνοντας, όπως αναφέρει, «πως οι επιθέσεις των αστών και των κυβερνήσεών τους στην εργατική τάξη και στο Κόμμα της θα πέσουν στο κενό». Και καλεί «κάθε νέο και νέα που βλέπει τη ζωή του καθημερινά να συνθλίβεται στα στενά όρια του καπιταλισμού, να συνεχίσει να ενισχύει το ΚΚΕ, το κόμμα που καθημερινά παλεύει για την ανατροπή του σάπιου αυτού συστήματος».

Το ποσό των 510 ευρώ - ως πρώτη δόση - αποδίδουν με έκτακτη εισφορά οι Οργανώσεις Αιγαίου της ΚΝΕ. Οπως αναφέρουν, «το μόνο που θα καταφέρουν οι μηχανισμοί του κεφαλαίου με την απαράδεκτη επιβολή του προστίμου επειδή το Κόμμα μας δεν δέχεται να δώσει στο αστικό κράτος τα στοιχεία των ενισχυτών του, είναι να ανέβει κατακόρυφα η προσφορά από το υστέρημα των εργαζομένων και του λαού».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μη γίνει μονάδα αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων στην περιοχή του Θριασίου

Να σταματήσει τώρα κάθε περαιτέρω ενέργεια για τη δημιουργία της μονάδας αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων στην περιοχή της Μάνδρας και του Θριάσιου Πεδίου και να μην εκδοθεί η άδεια λειτουργίας για τη νέα τέτοια εγκατάσταση ζητούν με Ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Η Ερώτηση γίνεται με αφορμή την περιβαλλοντική αδειοδότηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για «κατασκευή μονάδας αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων στην περιοχή της Μάνδρας, σε μικρή απόσταση από την ανισόπεδη διάβαση Α13 Ελευσίνας - Θήβας και από την Αττική Οδό. Πρόκειται για αποθηκευτικό χώρο με δυνατότητα διακίνησης 248 τόνων επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων, που εμπίπτουν σε πενήντα (50) διαφορετικές και από τις πλέον επικίνδυνες κατηγορίες αποβλήτων».

Στην Ερώτηση τονίζεται ότι η υψηλή επικινδυνότητα της μονάδας αυτής επιβεβαιώνεται από δύο πρόσθετα στοιχεία:

  • Η αποθηκευτική της ικανότητα (248 τόνοι) βρίσκεται στο όριο (250 τόνοι), για να μεταπέσει στην υψηλότερη από πλευράς περιβαλλοντικής όχλησης υποκατηγορία Α1.
  • Υπάγεται στις ειδικές, επί το αυστηρότερον, διατάξεις «περί βιομηχανικών εκπομπών (ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης)» - ΚΥΑ 36060/2013.

Τα παραπάνω στοιχεία, σημειώνει η Ερώτηση, «θα έπρεπε να συνεκτιμηθούν σε συνδυασμό με την εξαιρετικά επιβαρυντική περίπτωση ότι η υπόψη μονάδα βρίσκεται στο υπερφορτωμένο, από πλευράς επικίνδυνων για την υγεία εγκαταστάσεων, Θριάσιο Πεδίο με επικρεμάμενο πάντα τον κίνδυνο εκδήλωσης καταστροφικού βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης (ΒΑΜΕ).

Σημειώνουμε ακόμη ότι η συγκεκριμένη "εξέλιξη" δρομολογείται στην ίδια περιοχή, όπου δεκαετίες τώρα συνεχίζεται, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και των περιφερειακών αρχών, το έγκλημα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής, που βομβαρδίζει καθημερινά με καρκινογόνες εκπομπές τις εργατοσυνοικίες του Θριάσιου και της Δυτικής Αθήνας.

Για να ολοκληρωθεί το νέο αυτό περιβαλλοντικό έγκλημα, συνέπραξαν "διά της πλαγίας οδού" τόσο η προηγούμενη περιφερειακή αρχή ΣΥΡΙΖΑ - Δούρου, όσο και η σημερινή ΝΔ - Πατούλη: Αντί να γνωμοδοτήσουν αρνητικά, ως όφειλαν, απέναντι στο νέο τερατούργημα, απέσυραν τρεις φορές το θέμα από το Περιφερειακό Συμβούλιο προσφέροντας χρόνο στην κυβέρνηση και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να ολοκληρώσουν το εγχείρημά τους, επιστρατεύοντας πρόσφατες νομικές διατάξεις και φορείς, που θεσμοθέτησε η ΝΔ με τον περιβαλλοντοκτόνο Ν.4685/2020. Το νόμο στην ψήφιση του οποίου συνέπραξε με τον τρόπο του και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη μέθοδο του "στρίβειν διά της αποχής".

Συνέπραξε και η δημοτική αρχή Μάνδρας - Ειδυλλίας, όταν η "Λαϊκή Συσπείρωση" κατέθεσε ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο (27.11.19) ενάντια στη δημιουργία της επίδικης μονάδας, με την ψευδή ενώπιον του ΔΣ "διαβεβαίωση" ότι το θέμα είναι "ανύπαρκτο" και "θεωρείται λήξαν".

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η ανησυχία των κατοίκων της περιοχής για την προστασία της ζωής και της υγείας τους είναι μεγάλη. Πολύ περισσότερο που το όλο εγχείρημα δρομολογήθηκε και συνεχίζει να προωθείται χωρίς καμία ενημέρωση στο λαό της περιοχής, "εν κρυπτώ και παραβύστω"».

Οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν τους υπουργούς τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να σταματήσει τώρα κάθε περαιτέρω ενέργεια για τη δημιουργία της μονάδας αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων στην εξαιρετικά επιβαρυμένη περιοχή της Μάνδρας και του Θριάσιου Πεδίου.
  • Σε κάθε περίπτωση να μην εκδοθεί άδεια λειτουργίας, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση θα ισοδυναμούσε με καταδικαστική απόφαση σε βάρος της υγείας, της ίδιας της ασφάλειας της ζωής των εργαζομένων της περιοχής.
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σύσκεψη για την οργάνωση κινητοποίησης για τα 7 χρόνια από τη δολοφονία Φύσσα

Σε πλατιά σύσκεψη σωματείων και μαζικών φορέων του Πειραιά καλεί σήμερα, Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, με θέμα την οργάνωση της δράσης απέναντι στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, με αφορμή τη συμπλήρωση 7 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, από τάγμα εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Στις 19.30 σε σύσκεψη - συζήτηση στην Κάντζα Αττικής (Πάρκο Αγίου Νικολάου) θα μιλήσει ο Κ. Συμεωνίδης, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στην Κατερίνη, στις 7 μ.μ., στο Art Cafe (Κρέσνας 3) η ΚΟΒ Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση για τις διεθνείς εξελίξεις και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

-- Κλιμάκιο της ΤΕ Κοζάνης, με επικεφαλής τον Νώντα Στολτίδη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας και δημοτικό σύμβουλο Κοζάνης, θα βρίσκεται στη Κοινότητα Αιανής, όπου θα έχουν συνάντηση, στις 8 π.μ., με τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι». Στις 9 π.μ. θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, ενώ στη συνέχεια το κλιμάκιο θα επισκεφτεί τον Δημοτικό Παιδικό Σταθμό, το Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο και το Περιφερειακό Ιατρείο Αιανής.

-- Αντιπροσωπεία της ΤΕ Γρεβενών θα συναντηθεί στις 11 π.μ. με την διοικήτρια του Νοσοκομείου Γρεβενών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ