ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Νέοι δείκτες μέτρησης για τη βιομηχανία

Υπολογίζουν τις νέες παραγγελίες και τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων

Δύο νέους δείκτες, τον «Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία» και τον «Δείκτη Νέων Παραγγελιών στη Βιομηχανία», άρχισε να δημοσιοποιεί από χτες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία στα πλαίσια της προσαρμογής των στατιστικών ερευνών της στα ενιαία δεδομένα που πρέπει να ισχύουν στις χώρες της ΕΕ.

Ο πρώτος δείκτης, σε αντίθεση με το «Δείκτη Παραγωγής στη Βιομηχανία», ο οποίος μετρά τον όγκο της παραγωγής, υπολογίζει τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων. Η κατεύθυνση της ευρωενωσιακής - και της ελληνικής - στατιστικής είναι ολοφάνερη. Εκείνο που ενδιαφέρει περισσότερο, κριτήριο για την απόδοση και την εξέλιξη, παράγοντας αξιολόγησης της οικονομικής δραστηριότητας, δεν είναι η αύξηση της παραγωγής για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά η εξέλιξη του τζίρου και οι εισπράξεις των επιχειρήσεων. Εκείνο που ενδιαφέρει σήμερα στην ΕΕ δεν είναι η αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας, αλλά η αύξηση των επιχειρηματικών κερδών.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΣΥΕ, ο δείκτης δείχνει τη μηνιαία εξέλιξη της αγοράς αγαθών και υπηρεσιών στη βιομηχανία, ενώ στόχος του «είναι η μέτρηση της δραστηριότητας της βιομηχανίας στην αγορά σε όρους αξίας». Ο κύκλος εργασιών περιλαμβάνει τα συνολικά ποσά που έχει τιμολογήσει η επιχείρηση στη διάρκεια της περιόδου αναφοράς και τα οποία αντιστοιχούν σε πωλήσεις αγαθών ή υπηρεσιών που παρασχέθηκαν σε τρίτους. Πρακτικά, δηλαδή, κύκλος εργασιών θεωρείται το άθροισμα των εισπράξεων μιας επιχείρησης από πωλήσεις εμπορευμάτων και υπηρεσιών.

Στον δείκτη γίνεται διάκριση μεταξύ εγχώριου και εξωτερικού κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, ενώ οι παραδόσεις προς το εξωτερικό χωρίζονται σε «Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς Ευρωζώνης» και «Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς εκτός Ευρωζώνης».

Ως έτος βάσης για τον υπολογισμό του «Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία» λαμβάνεται το 2000, ενώ ο υπολογισμός των συντελεστών στάθμισης για την αξία του κύκλου εργασιών των επιμέρους κλάδων, αλλά και για τη διάκριση σε εγχώρια και στις δύο ζώνες εξωτερικής αγοράς (Ευρωζώνη, εκτός Ευρωζώνης), βασίζεται στα στοιχεία συνολικών αξιών πώλησης που διατέθηκαν, κατά το έτος βάσης.

Η χτεσινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας αφορούσε στην εξέλιξη του Κύκλου Εργασιών το Μάη που μας πέρασε σε σχέση με το Μάη του 2005. Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών παρουσίασε αύξηση 29,9%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό αν πάρουμε υπόψη μας τη στασιμότητα που σημειώνεται γενικά στην παραγωγή των εξεταζόμενων κλάδων. Από αυτή την άποψη καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι τη διαμόρφωση του δείκτη επηρεάζουν και παράγοντες που μπορεί να είναι ανεξάρτητοι από την εξέλιξη της παραγωγής, και κύρια η πολιτική διαμόρφωσης των τιμών εκ μέρους των επιχειρήσεων. Ο αντίστοιχος δείκτης για το σύνολο της μεταποίησης παρουσίασε αύξηση 30,1%, ενώ ο κλάδος ορυχείων-λατομείων 18,8%.

Ο κύκλος εργασιών στις λεγόμενες Κύριες Ομάδες Βιομηχανικών Κλάδων, στο δωδεκάμηνο από τον περσινό μέχρι το φετινό Μάη παρουσίασε την εξής εικόνα (σε παρένθεση τα ποσοστά μεταβολής του Μάη του 2005 συγκριτικά με το Μάη του 2004):

  • Ενέργεια 80,7% (-2,3%)
  • Ενδιάμεσα Αγαθά 27,3% (-4,3%)
  • Κεφαλαιουχικά αγαθά -3,2% (-4,9%)
  • Διαρκή Καταναλωτικά Αγαθά 7,9% (-5,6%)
  • Μη Διαρκή Καταναλωτικά Αγαθά 12,3% (-3,8)
Οι νέες παραγγελίες

Ο δεύτερος δείκτης που στην κατάρτισή του χρονικά ...προηγείται του δείκτη που αφορά στον κύκλο εργασιών και υπολογίζει τις παραγγελίες, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, «στοχεύει στην παρουσίαση της εξέλιξης της ζήτησης για βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες, ως ένδειξη της μελλοντικής παραγωγής στη βιομηχανία. Μια παραγγελία ορίζεται ως η αξία της σύμβασης που συνδέει ένα παραγωγό και ένα τρίτο μέρος, όσον αφορά την παροχή, εκ μέρους του παραγωγού, αγαθών και υπηρεσιών».

Ετος βάσης και του «Δείκτη Νέων Παραγγελιών στη Βιομηχανία» είναι και πάλι το 2000, ενώ αντίστοιχα είναι και τα υπόλοιπα στοιχεία που συνθέτουν τον δείκτη (διάκριση σε εγχώρια και εξωτερική αγορά, στάθμιση με βάση τα στοιχεία του 2000, κλπ.).

ΕΛΠΕ
Συμμετέχουν στη «Βιοντήζελ» με 25%

Την απόφαση της διοίκησης, για συμμετοχή της με ποσοστό 25% στην εταιρεία ΒΙΟΝΤΗΖΕΛ ΑΕ, ανακοίνωσε η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ (ΕΛΠΕ). Η ΒΙΟΝΤΗΖΕΛ πρόκειται να ιδρύσει στην Ελλάδα μονάδα παραγωγής βιοντήζελ με δυναμικότητα 100.000 τόνων ετησίως για την κάλυψη αναγκών της ελληνικής αγοράς και εξαγωγές σε άλλες χώρες.

Η επένδυση, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει τη δημιουργία διυλιστηρίου φυτικών ελαίων δυναμικότητας 300 τόνων ημερησίως, μονάδα απόσταξης γλυκερίνης, μονάδα διεστερεοποίησης (βιοντήζελ) και βοηθητικές εγκαταστάσεις (ατμογεννήτριες, βιολογική επεξεργασία κλπ). Η μονάδα θα δημιουργηθεί σε χώρο του εργοστασίου SOVEL του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ στον Αλμυρό Μαγνησίας.

Το υπόλοιπο 75% του μετοχικού κεφαλαίου της ΒΙΟΝΤΗΖΕΛ ΑΕ, θα καλυφθεί, ισόποσα - 25% εκάστη - από τις εταιρείες ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΑΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕ (ΕΛΥΦ) και PRIMA ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΕΒΕ.

Χρηματοδότηση έργων

Τη χρηματοδότηση 62 έργων για τη σύνδεση ενεργειακών επενδύσεων με το ηλεκτρικό σύστημα, προϋπολογισμού 46,8 εκατ. ευρώ, ενέκρινε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, τα εγκεκριμένα έργα ανά τεχνολογική κατηγορία είναι τα εξής:

  • «Αιολικά Συστήματα»: 35 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 38.963.856 ευρώ (δημόσια δαπάνη 19.309.828 ευρώ).
  • «Μικρά Υδροηλεκτρικά Εργα»: 24 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 6.877.044 ευρώ (δημόσια δαπάνη 3.433.981 ευρώ).
  • Κατηγορία «Βιομάζα»: 2 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 880.999 ευρώ (δημόσια δαπάνη 396.449 ευρώ).
  • Κατηγορία «Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού - Θερμότητας»: 1 έργο συνολικού προϋπολογισμού 60.000 ευρώ (δημόσια δαπάνη 30.000 ευρώ).

Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Με ρυθμό 2,9% οι νέες άδειες

Αυξημένοι ήταν στο πεντάμηνο Γενάρη-Μάη οι δείκτες που εμφανίζουν την οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα σε σχέση με το Μάη του 2005. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, στο διάστημα αυτό ο αριθμός των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν ήταν μεγαλύτερος κατά 2,9%, και αφορούσαν σε οικοδομήσιμες επιφάνειες 8,5% περισσότερες από πέρσι, ενώ ο όγκος των οικοδομών αυτών ήταν κατά 1,4% μεγαλύτερος από τον περσινό. Τα στοιχεία αυτά, που είναι πανελλαδικά και από περιοχή σε περιοχή εμφανίζονται εντελώς διαφορετικά, δείχνουν ότι κατά μέσο όρο στο φετινό πεντάμηνο ξεκίνησαν ή επρόκειτο να ξεκινήσουν μεγαλύτερες οικοδομές από πέρσι.

Τη μεγαλύτερη αύξηση σε όλους τους δείκτες παρουσιάζει η οικοδομική δραστηριότητα στα νησιά του Αιγαίου, όπου με γοργούς ρυθμούς επεκτείνεται η δράση των διαφόρων κατασκευαστικών εταιρειών. Ο όγκος μάλιστα των νέων οικοδομών στην περιοχή εμφανίζεται κατά 48% αυξημένος σε σχέση με πέρσι.

Ακολουθεί η περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, όπου ο όγκος των οικοδομών σημειώνει αύξηση της τάξης του 45%, σ' αυτή όμως την περίπτωση ο αριθμός των αδειών είναι κατά 1,6% μικρότερος από πέρσι.

Κάμψη του όγκου των οικοδομών εμφανίζει η Δυτική Ελλάδα (-15%), η Κρήτη (-7,2%) και η Δυτική Μακεδονία (-2,9%).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ