ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Συνοδευτικό των «ανατροπών του αιώνα» για το ξεχείλωμα του ωραρίου

Ολοκληρώθηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την τηλεργασία στους εργαζόμενους του Δημοσίου, με το οποίο η κυβέρνηση βαθαίνει την «ευελιξία» και την εκμετάλλευση των εργαζομένων, ενώ είναι το «συνοδευτικό» του αντεργατικού τερατουργήματος για την κατάργηση του 8ώρου.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής με την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων ξεχώρισε η τοποθέτηση του Παναγιώτη Νίκα, προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ο οποίος ως «λαγός» της κυβέρνησης απαίτησε ο υπάλληλος που εργάζεται με τηλεργασία να αναλαμβάνει με υπεύθυνη δήλωση κάθε ευθύνη ότι «ο χώρος όπου τηλεργάζεται είναι ο κατάλληλος χώρος».

Συναίνεση ως προς τη ...χρησιμότητα και την αναγκαιότητα της τηλεργασίας υπήρξε ανάμεσα σε όλα τα αστικά κόμματα στη διάρκεια της συζήτησης. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Παπαηλιού παραλίγο να ζητήσει από τους εργαζόμενους να απαιτούν το ...«δικαίωμά» τους στην τηλεργασία. Ηταν ενδεικτικό ότι οι παρατηρήσεις του αφορούσαν π.χ. διατάξεις του νομοσχεδίου που ...μπορεί να οδηγήσουν σε «πελατειακές λογικές» και επομένως σε «ενδοδιοικητικές προστριβές» ανάμεσα στους εργαζόμενους, γι' αυτό πρέπει «να κατοχυρωθεί δικαίωμα ένστασης» για τον εργαζόμενο που του απορρίπτεται το αίτημα για τηλεργασία... Ως προς την ψήφο του, ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Ηταν τέτοια η σύμπνοια των αστικών κομμάτων που ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι από τη διαδικασία προκύπτει ότι τουλάχιστον επί της αρχής, παρότι κόμματα επιφυλάχθησαν, δεν έχω ακούσει κάποια βάσιμη αντίρρηση. Αρνητική ήταν μόνο η ψήφος του Κομμουνιστικού Κόμματος. Το εκλαμβάνω καταρχάς αυτό ως θετικό...».

Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, τόσο χτες όσο και στη συζήτηση επί των άρθρων η σύμπνοια αυτή ανάμεσα στα αστικά κόμματα είναι πάνω σε ένα νομοσχέδιο που όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 «σκοπός του παρόντος είναι η ρύθμιση του πλαισίου οργάνωσης και αποτελεσματικής εφαρμογής της εργασίας στον δημόσιο τομέα, τόσο σε κανονικές όσο και σε έκτακτες συνθήκες». Οπου αποτελεσματική όμως εννοείται «για την αστική τάξη», αφού ο λόγος είναι για το δικό της κράτος. Ενώ αποτελεί πάγια επιδίωξη του ΣΕΒ, της ΕΕ και υλοποιείται συντονισμένα τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα, με παράλληλη σχεδόν νομοθέτηση με τις «ανατροπές του αιώνα», τόνισε.

Οσον αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο Γ. Δελής επεσήμανε ότι πρόκειται για νομοθέτημα το οποίο επιδιώκει την επέκταση και τη γενικευμένη εφαρμογή της τηλεργασίας, το βάθεμα της «ευελιξίας» και της εκμετάλλευσης, επιπλέον επαφίενται στην ατομική ευθύνη του εργαζόμενου οι υλικές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας της τηλεργασίας, ενώ δεν μπορεί να γίνεται λόγος για προστασία των ατομικών δεδομένων.

Δίνοντας συνοπτικά τις επιπτώσεις που θα έχει στη ζωή του εργαζόμενου, ανάφερε ότι καταργείται η διάκριση εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου, συγχωνεύονται προσωπική ζωή και επαγγελματική δραστηριότητα, αυξάνεται η εντατικοποίηση, επεκτείνεται το ωράριο, προκαλούνται επιπρόσθετα προβλήματα υγείας, απομονώνεται ο εργαζόμενος από τον χώρο εργασίας και τους συναδέλφους του, εισάγονται μέθοδοι «τηλεχαφιεδισμού» στο σπίτι.

Από όλα τα παραπάνω κερδισμένοι βγαίνουν οι εργοδότες, είτε είναι το αστικό κράτος είτε μια ιδιωτική επιχείρηση, καθώς μειώνουν το λειτουργικό κόστος, το οποίο μετακυλίεται στους εργαζόμενους, όπως έδειξε και η πείρα από την τηλεργασία στους εκπαιδευτικούς.

ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Τρέχουν να εφαρμόσουν το αντεργατικό έκτρωμα

Ανακοίνωση του «Αγωνιστικού Μετώπου»

Τη στάση των διοικήσεων δύο σωματείων στην Τράπεζα Πειραιώς να πραγματοποιήσουν αρχαιρεσίες με ηλεκτρονική ψηφοφορία, προτρέχοντας να εφαρμόσουν το αντεργατικό έκτρωμα πριν ακόμα ψηφιστεί, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην Τράπεζα.

Οι εκλογές στα δύο σωματεία - Σωματείο Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΤΠ, το αντιπροσωπευτικό σωματείο) και Σύλλογο Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) - θα διαρκέσουν μέχρι 25 Ιούνη.

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» σχολιάζει ότι σε μια περίοδο «που η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το πάγιο αίτημα των εργοδοτών (και φυσικά των τραπεζιτών) για το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και πατώντας στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ κάνει την κήρυξη της απεργίας ακατόρθωτη για τα συνδικάτα, θεωρούμε επικίνδυνη εξέλιξη τον τρόπο που τα σωματεία αυτά σπεύδουν να πραγματοποιήσουν τις εκλογές τους. Αντί (...) να οργανώνουν τον αγώνα για να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή το αντεργατικό νομοσχέδιο, προτρέχουν να το εφαρμόσουν πριν ακόμα ψηφιστεί!

Αντικειμενικά τίθεται ζήτημα νομιμοποίησης των συγκεκριμένων σωματείων στα συνέδρια των δευτεροβάθμιων οργανώσεων (ΟΤΟΕ, ΕΚΑ), καθώς δεν προβλέπονται οι ηλεκτρονικές εκλογές από τα καταστατικά ούτε της ΟΤΟΕ ούτε του ΕΚΑ».

Απόσυρση υποψηφιοτήτων στην Περιφέρεια Αττικής

Στο κάλεσμα του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ)«για απόσυρση των υποψηφιοτήτων από τις εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο των εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής, έχει ανταποκριθεί μέχρι σήμερα η πλειοψηφία των υποψηφίων», τονίζει ο ΣΥΠΑ. Η απόσυρση αποτελεί απάντηση στην προσπάθεια της περιφερειακής αρχής να επιβάλει ηλεκτρονική ψηφοφορία.

«Ολοι οι υποψήφιοι που αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους τάσσονται κατά της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, όχι γιατί είναι "φοβικοί" με την τεχνολογία, αλλά γιατί αντιλαμβάνονται τις σκοπιμότητες που υπηρετούνται με αυτήν», σημειώνει το ΔΣ και προσθέτει: «Η ζωντανή συζήτηση, η επαφή, η αντιπαράθεση και κριτική μεταξύ των εργαζομένων, η απαίτηση για ανεπηρέαστη έκφραση της βούλησης των εργαζομένων αποτελούν βασικά στοιχεία της δημοκρατικής λειτουργίας. Να ανακληθεί η απόφαση Πατούλη για διενέργεια εκλογών με ηλεκτρονική διαδικασία».

Πισώπλατα χτυπήματα στην απεργία λίγες ώρες πριν από την πραγματοποίησή της

Καλλιέργεια ηττοπάθειας, ανοιχτά καλέσματα σε απεργοσπασία, βιασύνη να εφαρμόσουν το νομοσχέδιο αν και ακόμα δεν έχει ψηφιστεί και διάφορα ακόμα εμπόδια βάζουν στην αυριανή απεργία δυνάμεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και συνδικαλιστές τους σε μια σειρά από χώρους.

Πρώτος και καλύτερος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος σε μια απροκάλυπτη παραδοχή τού πώς το κόμμα του θέλει να αξιοποιήσει τη «μητέρα των μαχών», όπως λένε οι ΣΥΡΙΖΑίοι, δήλωνε χτες ...σίγουρος ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα καταφέρει να περάσει το νομοσχέδιο. Και αναπαράγοντας με τον πιο ωμό τρόπο το δηλητήριο της αναποτελεσματικότητας των αγώνων έγραψε στο Twitter: «Το εργασιακό νομοσχέδιο του Χατζηδάκη μαθηματικά θα ψηφιστεί όσο μαζική και αν είναι η απεργία. Οι εργαζόμενοι πρέπει να στηρίξουν τις πολιτικές δυνάμεις που όχι μόνο θα αντιπαλέψουν, αλλά και που μπορούν να αλλάξουν αυτούς τους αντεργατικούς νόμους ως κυβερνητική πλειοψηφία». Ενα ανοιχτό σαμποτάρισμα της απεργιακής κινητοποίησης, κοροϊδεύοντας κατάμουτρα τους χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους σε όλη τη χώρα που ετοιμάζονται να απεργήσουν για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα για να μην περάσει το νομοσχέδιο, που μπαίνουν στο στόχαστρο της εργοδοσίας, που συγκρούονται σε κάθε χώρο δουλειάς. Μια πραγματική πρόκληση, που βλέπει το νομοσχέδιο ως αφορμή για να μαζέψει «κουκιά» μπας και καταφέρει την κυβερνητική εναλλαγή, για να συνεχίσει από εκεί που θα σταματήσει η σημερινή κυβέρνηση. Το έχει ξανακάνει άλλωστε.

Κι αν κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εκλεγμένοι βουλευτές του βάζουν τέτοια απροκάλυπτη «πλάτη» στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία, τι θα περίμενε κανείς να κάνουν τα συνδικαλιστικά τους στελέχη στους χώρους δουλειάς; Είναι χαρακτηριστικό ότι τρέχουν «πρώτοι και καλύτεροι» να εφαρμόσουν διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο κατά τ' άλλα χαρακτηρίζουν «αιτία πολέμου». Πρώτο παράδειγμα ο ΣΕΥΤΠΕ (Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς), όπου διεξάγονται αρχαιρεσίες και με ευθύνη της διοίκησής του (συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ) εφαρμόζεται ηλεκτρονική ψηφοφορία, δηλαδή ένα από τα άρθρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο - έκτρωμα, και που στόχο έχει την υπονόμευση των συλλογικών διαδικασιών στα σωματεία. Παρόμοια είναι και η στάση συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ σε σωματεία που εφαρμόζουν ηλεκτρονική ψηφοφορία. Ενώ, πριν ακόμα γίνει νόμος το απαράδεκτο νομοσχέδιο, δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ τρέχουν να τροποποιήσουν καταστατικά σε σωματεία για να προβλέψουν τις «ηλεκτρονικές ψηφοφορίες», όπως κάνουν στον Πανελλήνιο Σύλλογο Υπαλλήλων ΟΤΕ (ΠΑΣΥΠ ΟΤΕ), όπου συγκάλεσαν έκτακτη Γενική Συνέλευση αντιπροσώπων για να αλλάξουν το άρθρο που αφορά τις αρχαιρεσίες προσθέτοντας το εξής: «Σε κάθε περίπτωση, και ειδικά στην περίπτωση που διενεργείται ψηφοφορία με ηλεκτρονικό τρόπο, διασφαλίζεται το απόρρητο της ψήφου και η μυστικότητα της ψηφοφορίας».

Κοντά στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι ανοιχτές προσπάθειες απεργοσπασίας. Υπάρχουν σωματεία όπου πλειοψηφούν συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που ακόμα δεν έχουν βγάλει ούτε μια ανακοίνωση για την απεργία, όπως από τον κλάδο των σούπερ μάρκετ. Ενώ οι πλειοψηφίες στα σωματεία της ΕΘΕΛ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) σπάνε την απεργία και δρομολογούν λεωφορεία τις ώρες μετακίνησης των εργαζομένων από και προς τη δουλειά τους, συμβάλλοντας έτσι στο στήσιμο απεργοσπαστικού μηχανισμού για λογαριασμό της κυβέρνησης. Στη δε Ομοσπονδία Μετάλλου είναι χαρακτηριστικό ότι η ηγεσία της (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) έστειλε επιστολή στα σωματεία σταθερής τροχιάς που ήδη έχουν αποφασίσει 24ωρη απεργία, να τη μετατρέψουν σε ...στάση εργασίας.

Υπάρχει βέβαια και η ανοιχτή υπονόμευση της απεργίας από την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ και όσες δυνάμεις παρατάσσονται μαζί της στο συνδικαλιστικό κίνημα. Στην πράξη καλούν τους εργαζόμενους να βρουν «θετικά στοιχεία» στο νομοσχέδιο και οργανώνουν συγκεντρώσεις με «αίτημα» μια ...καπιταλιστική ανάπτυξη δίχως αντεργατικά μέτρα («Με εξαθλιωμένους εργαζόμενους ανάπτυξη δεν γίνεται» γράφει η αφίσα της ΓΣΕΕ).

Κόντρα στις δυνάμεις αυτές, κόντρα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία που της τρέχουν τα σάλια για την εφαρμογή του νομοσχεδίου, κόντρα στην ανοιχτή υπονόμευση και τα πισώπλατα χτυπήματα στην αυριανή κρίσιμη απεργία, τα εκατοντάδες συνδικάτα που εδώ και μήνες συγκροτούν το απεργιακό τους μέτωπο θα δώσουν τη μεγάλη μάχη. Και η επιτυχία αυτής της μάχης, το να «νεκρώσουν» οι χώροι δουλειάς και να πλημμυρίσουν με απεργούς οι δρόμοι θα αποτελέσει την πολύτιμη παρακαταθήκη για την κλιμάκωση της πάλης. Ορος για μια τέτοια κλιμάκωση είναι να απομονωθούν οι δυνάμεις που κηρύττουν τη μοιρολατρία, που θέλουν τους εργαζόμενους όχι πρωταγωνιστές στην οργάνωση της πάλης τους αλλά «χειροκροτητές» της κυβερνητικής πολιτικής, θεατές στο δικομματικό παιχνίδι της κυβερνητικής εναλλαγής.

Στο χέρι των απεργών εργατών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και της νεολαίας, των συνταξιούχων που αύριο θα βρεθούν στους δρόμους είναι να τους διαψεύσουν. Στους χώρους δουλειάς που αυτές τις μέρες γίνονται «μελίσσια» οργάνωσης της πάλης θα δοθεί και η μάχη κόντρα στο εργοδοτικό ξεσάλωμα. Κι αυτό μπορούν να το εγγυηθούν οι δυνάμεις που βάζουν πλάτη στην απεργία, όχι στην κυβέρνηση και την απεργοσπασία.


Δ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ