ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Στις επικουρικές συντάξεις το επόμενο χτύπημα της κυβέρνησης

Μετά το αντεργατικό τερατούργημα που συζητιέται τώρα στη Βουλή

Δεν πρόλαβε το αντεργατικό τερατούργημα για τα Εργασιακά να πάει στη Βουλή και η κυβέρνηση άρχισε τις τροχιοδεικτικές βολές για την επόμενη επίθεση που σχεδιάζει, αυτήν τη φορά στο Ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας βιάζονται ώστε μέσα στο κατακαλόκαιρο να ψηφιστεί ο νόμος που έχουν στα συρτάρια τους για την Επικουρική, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2022.

Στόχος τους είναι η αποκοπή των επικουρικών συντάξεων από τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και η ιδιωτικοποίησή τους, η παράδοση της νέας γενιάς στα αρπακτικά των αγορών, χωρίς καμία εγγύηση για το ύψος της σύνταξής της μετά το τέλος του εργασιακού βίου της, η μετατροπή και της σύνταξης σε «ατομική υπόθεση», ενώ στον αντίποδα οι εισφορές αυτές, που υπολογίζονται σε πάνω από 80 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου, θα γίνουν «καύσιμο» για την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Αυτό ακριβώς επιβεβαίωσε και ο αρμόδιος υφυπουργός Π. Τσακλόγλου χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό, δηλώνοντας ότι «οι επενδύσεις είναι το καύσιμο της ανάπτυξης, αν δεν έχεις επενδύσεις δεν έχεις ανάπτυξη. Οι επενδύσεις φυσικά και έχουν ρίσκο, όμως οι μεγάλες οι αποδόσεις είναι εκεί που βρίσκεται το μεγάλο ρίσκο».

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να μη φανεί το αγκίστρι κάτω από το δόλωμα που ρίχνει η κυβέρνηση, το τελευταίο διάστημα τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας λένε ότι θα υπάρχει πρόβλεψη στην περίπτωση που «κάτι μπορεί να πάει τελείως στραβά και να έχουμε αρνητικές αποδόσεις. Εκεί μπαίνει το Δημόσιο, το οποίο λέει, σου δίνω εγγύηση ότι η σύνταξη την οποία θα πάρεις θα είναι τουλάχιστον ίση με τις εισφορές τις οποίες έχεις καταβάλει σε πραγματικούς όρους, δηλαδή αφού λάβουμε υπόψη μας και τον πληθωρισμό».

Αυτό που δεν λέει ο υπουργός είναι ότι αυτή η «εγγύηση» είναι τρύπια, δεν θα καλύπτει ούτε τη μισή σύνταξη απ' αυτή που αποδίδεται σήμερα και θα περιορίζεται μόνο στις εισφορές και στον πληθωρισμό, καθιστώντας τους συνταξιούχους ζητιάνους.

Με την ίδια «εγκυρότητα» και προκλητικότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά, όπου ενώ νομοθετεί τη 10ωρη εργασία ισχυρίζεται πως κατοχυρώνει το 8ωρο, στην ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης επαναλαμβάνει το παραμύθι πως «οι αποδόσεις που έχουν αυτά τα συστήματα είναι πάρα πολύ ικανοποιητικές. Δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα η σύνταξη που θα πάρουν οι ασφαλιζόμενοι του νέου συστήματος θα είναι πολύ ψηλότερη από αυτή που θα τους έδινε το παλιότερο σύστημα». Ούτε καφετζού να ήταν ο υφυπουργός, που βγαίνει δημόσια και τροφοδοτεί το παραμύθι των καλύτερων συντάξεων με αποδείξεις του τύπου «κατά πάσα πιθανότητα»!

ΕΣΑΚ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
Εκατοντάδες υπογραφές για άμεση Γενική Συνέλευση

Μετά τη συλλογή πολλών εκατοντάδων υπογραφών από εργαζόμενους στο νοσοκομείο, η ΕΣΑΚ «Ευαγγελισμού» απαιτεί την άμεση σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, προκειμένου να αποφασιστούν η διαδικασία διεξαγωγής εκλογών στο Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ) και το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα.

«Στόχος μας ήταν να καταγραφούν ενδεικτικά και μόνο οι προθέσεις των εργαζομένων, χωρίς καμία διάθεση παραταξιοποίησης. Παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες κάποιων μελών του ΔΣ του Σωματείου, κατά την προσφιλή τους τακτική, να λασπολογήσουν, να διαστρεβλώσουν και να υποσκάψουν την προσπάθειά μας (...) συγκεντρώθηκαν περίπου χίλιες υπογραφές (...) Με επιστολή μας - πρόσκληση προς το ΔΣ του ΣΕΝΕ απαιτούμε να εκπληρώσουν όλα τα εκλεγμένα μέλη του την καταστατική τους υποχρέωση για άμεση σύγκληση Γενικής Συνέλευσης (προτείνουμε 16/6) για να συζητήσουμε και να λάβουμε σαφείς αποφάσεις για τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα των εκλογών στο ΣΕΝΕ, αλλά και άλλα πολύ σοβαρά θέματα».

«Ολες οι άλλες παρατάξεις έχουν σοβαρότατες ευθύνες που εδώ και έναν χρόνο πασχίζουν να μη διεξαχθούν εκλογές στο ΣΕΝΕ, παρότι η θητεία του ΔΣ έχει λήξει από τον Ιούνη του 2020 (...) Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε αυτές τις παρατάξεις να μετατρέψουν το ΣΕΝΕ σε σωματείο - σφραγίδα, όπου δεν θα γίνονται ούτε καν συνελεύσεις, στο όνομα τάχα της πανδημίας (μόνο στις συνελεύσεις, στις εκλογές και στις συγκεντρώσεις κολλάει ο COVID;).

Οφείλουμε να κάνουμε δική μας υπόθεση τη διεξαγωγή εκλογών το συντομότερο, ώστε να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο στην κυβέρνηση και στα φερέφωνά της να βάλουν "τρικλοποδιά" στη συνέχιση της λειτουργίας και του αγωνιστικού προσανατολισμού του ΣΕΝΕ, στην άμεση επαφή και συλλογική συμμετοχή όλων των εργαζόμενων σε αυτό», υπογραμμίζει η ΕΣΑΚ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ενθαρρυντικά στοιχεία από τη μάχη των αρχαιρεσιών

Σε έναν κλάδο όπως αυτόν του Φαρμάκου, όπου οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν ενισχυμένα κέρδη πατώντας πάνω στην ολοένα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής δίνει τη μάχη των αρχαιρεσιών (26 Μάη - 14 Ιούνη), με στόχο να συσπειρώσει ακόμα περισσότερους εργαζόμενους στις γραμμές του.

Το Συνδικάτο στήνει κάλπες και στους χώρους δουλειάς, συζητά με τους εργαζόμενους για την ανάγκη να γίνει πιο δυνατό απέναντι στην επίθεση που κλιμακώνεται, όπως δείχνει και το αντεργατικό νομοσχέδιο που συζητιέται στη Βουλή.

Η ανταπόκριση είναι ενθαρρυντική καθώς χτες ξεπεράστηκε ο αριθμός ψηφισάντων των προηγούμενων αρχαιρεσιών, που ήταν ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα.

Ανάμεσα σε αυτούς που φτάνουν στην κάλπη είναι και πολλοί νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι, σε μια περίοδο που οι κυβερνήσεις κάνουν ό,τι μπορούν για να χτυπήσουν τα συνδικάτα και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για να απομακρύνουν τους νέους εργαζόμενους από αυτά και να τους βάλουν τον καθένα μόνο του μπροστά στην εργοδοσία.

Τα σημερινά θετικά βήματα «δεν ήρθαν από τον ουρανό» αλλά από τη συνεχή μάχη που δίνουν τα μέλη του Συνδικάτου στους χώρους δουλειάς για να ενημερώσουν και να οργανώσουν σε κάθε φάση τους εργαζόμενους. Αυτές οι μάχες έφεραν νέες εγγραφές, νέες δυνάμεις στο Συνδικάτο, οδήγησαν στην ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή στο απεργιακό μπλοκ του Συνδικάτου στις 6 Μάη και στην εκλογοαπολογιστική του συνέλευση.

Η κάλπη θα στηθεί αύριο στον Κολωνό, την Παρασκευή σε επιχειρήσεις στην Κηφισιά, στον Κολωνό, στο Κορωπί, στο Μαρκόπουλο, τη Δευτέρα στη Μεταμόρφωση. Επίσης, εκλογές θα γίνουν και στα γραφεία του Συνδικάτου, σήμερα και τη Δευτέρα από τη 1.30 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ, την Κυριακή από 10 π.μ. έως 6 μ.μ.

Τραυματισμός εργαζόμενου στην Αλόννησο

Το νέο εργατικό «ατύχημα» που συνέβη την προηγούμενη Παρασκευή το πρωί, όταν εργάτης καθαριότητας της 3Κ τραυματίστηκε κατά τη μεταφορά - φόρτωση τμημάτων εξεδρών και διαγνώσθηκε με διάστρεμμα ποδοκνημικής, καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΤΑ Μαγνησίας. Το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» που έχουν συμβεί σε εργαζομένους στους δήμους στο νομό Μαγνησίας, τον τελευταίο χρόνο, ως αποτέλεσμα των ελλείψεων σε μέτρα ασφαλείας, της υποστελέχωσης των υπηρεσιών και της εντατικοποίησης της εργασίας.

Αντιδρούν σε απολύσεις

Τις απολύσεις δύο εργαζομένων από την αποθήκη της εταιρείας «Metro - My Market» στη Μάνδρα καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Οι εργαζόμενοι, υπογραμμίζει, «δουλεύουν πάνω από δέκα χρόνια ο καθένας, έχουν κάνει άπειρες ώρες υπερωρίας όλα αυτά τα χρόνια και έχουν σηκώσει αμέτρητα κιβώτια στην αποθήκη» και την περασμένη Παρασκευή ενημερώθηκαν ότι απολύονται. Στην παρέμβαση του Σωματείου οι εκπρόσωποι της εταιρίας επικαλέστηκαν με θράσος την «παραγωγικότητα» των εργαζομένων ως λόγο των απολύσεων, ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες απολύσεις.

Τις απολύσεις στις οποίες προχωρά η εργοδοσία, αυτήν τη φορά μέσα από «εθελούσιες» αποχωρήσεις εργαζομένων με παλιότερες συμβάσεις και περισσότερα δικαιώματα, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στη «Vodafone - 360 Connect» και στις λοιπές θυγατρικές του ομίλου. «Απαιτούμε σταθερή δουλειά με όρους που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας. Δεν δεχόμαστε κάθε τρεις και λίγο να γυρνάμε από τη δουλειά στην ανεργία», τονίζει το Σωματείο.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
Μεθοδεύσεις διατήρησης του πλαστού συσχετισμού

Τη στάση της πλειοψηφίας στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης (ΕΚΚ) καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η «Ταξική Ενότητα», μπροστά στο προγραμματισμένο για την Κυριακή 13 Ιούνη συνέδριό του. Οπως σημειώνει, η πλειοψηφία προχωρά σε συνέδριο με τη συντριπτική πλειοψηφία των σωματείων να μην έχουν πραγματοποιήσει αρχαιρεσίες λόγω της πανδημίας. «Αντί να δώσουν χρόνο στα σωματεία να πραγματοποιήσουν τις αρχαιρεσίες τους και μετά να προχωρήσουν σε συνέδριο, προχωράνε με τους ίδιους αντιπροσώπους με το προηγούμενο συνέδριο για να διατηρήσουν έναν πλαστό συσχετισμό», αναφέρει και καταγγέλλει ότι η διοίκηση του ΕΚΚ «αρνείται να δώσει τη δυνατότητα ελέγχου των δικαιολογητικών των σωματείων ώστε να εξασφαλιστεί η όσο πιο αντικειμενική αντιπροσώπευση στο συνέδριο».

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Πλατύ κάλεσμα για τις απεργιακές συγκεντρώσεις

Αγωνιστικό κάλεσμα στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους απευθύνουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας και Μαγνησίας, καθώς και πολλοί αγροτικοί σύλλογοι, από διάφορες περιοχές της χώρας, για να συμμετάσχουν αύριο στις απεργιακές συγκεντρώσεις των εργαζομένων σε όλη τη χώρα. Στις ανακοινώσεις τους, πέρα από τα δικά τους προβλήματα, που αφορούν τις καταστροφές από τον παγετό, το υψηλό κόστος παραγωγής και άλλα, για τα οποία οργανώνουν κινητοποιήσεις την επόμενη βδομάδα, επισημαίνουν μεταξύ άλλων πως «χρειάζεται να δυναμώσουν η κοινή δράση και ο αγώνας για τα δικαιώματά μας στη ζωή, αφού έχουμε κοινό αντίπαλο αλλά και κοινά συμφέροντα με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org