ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2004
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ακόμα να «διαβάσει» τις δηλώσεις Μίλερ!

Αγνοια(!) των απαράδεκτων δηλώσεων του Τόμας Μίλερ, τρεις μέρες μετά τη δημοσιοποίησή τους, επικαλείται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προκειμένου να αποφύγει να πάρει θέση.

Ο Θ. Ρουσόπουλος, κληθείς για δεύτερη μέρα να σχολιάσει τις προκλητικές δηλώσεις που έκανε με ύφος επικυρίαρχου ο Αμερικανός πρέσβης, αρχικά επιχείρησε να οχυρωθεί πίσω από τη θέση ότι δε σχολιάζει δηλώσεις πρέσβεων, ακόμα και όταν συνιστούν απροκάλυπτη παρέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα. Στη συνέχεια αναδιπλώθηκε μερικώς, λέγοντας ότι... θα διαβάσει τη συνέντευξη και θα τοποθετηθεί!

Και αυτό όταν με τις θρασύτατες δηλώσεις του ο Τ. Μίλερ αξίωνε τον «εκσυγχρονισμό» του Ελληνικού Συντάγματος «στις απαιτήσεις των καιρών», αλλά και της «σκέψης» των Ελλήνων «στα δεδομένα της εποχής». «Να προσαρμοστείτε (σ.σ. προφανώς στις επιταγές της νέας τάξης) ώστε να επιβιώσετε, είναι σαφές, με ρεαλισμό», ήταν το μήνυμα του πρέσβη των ΗΠΑ στη συνέντευξή του στο «Sportime».

Ο σχετικός διάλογος στη χτεσινή ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου έχει ως εξής:

- Ερώτηση: «Η κυβέρνηση θα κάνει κάποιο διάβημα στον Αμερικανό πρέσβη για τις δηλώσεις του ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί το Ελληνικό Σύνταγμα και η σκέψη των Ελλήνων ή θεωρεί φυσιολογική την ευθεία ανάμειξη του ανθύπατου στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις της χώρας;».

- Θ. Ρουσόπουλος: «Οπως σας είπα και χθες η κυβέρνηση δε σχολιάζει δηλώσεις πρέσβεων».

- Ερώτηση: «Αλλο ρώτησε ο συνάδελφος: Εάν θα κάνετε κάποιο διάβημα; Οταν προτρέπει ένας πρέσβης να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας, είναι ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά μας πράγματα».

- Θ. Ρουσόπουλος: «Δε γνωρίζω την άποψη του κ. Μίλερ. Θα τη διαβάσω και θα σας ενημερώσω. Δεν ξέρω πώς ακριβώς έχει διατυπωθεί. Κατά συνέπεια, θα μείνω σε αυτό που είπα»!

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί «σκιές» στις σχέσεις με την πρεσβεία και τον «ανθύπατο», που θεωρεί τη χώρα «επαρχία» της νέας τάξης. Δικαιώνεται έτσι ο Τ. Μίλερ, που στην ίδια συνέντευξη δήλωσε ευθέως ότι «δεν υπάρχουν διαφορές» μεταξύ των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. «Αλλαξαν πρόσωπα, αλλά και με τις δύο κυβερνήσεις η συνεργασία μου είναι το ίδιο αποδοτική. Υπήρχε και υπάρχει καλή επικοινωνία και με τα δύο δικά σας κυβερνητικά σχήματα».

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Χαστούκι στο «ολυμπιακό» φακέλωμα...

...και τους εμπνευστές του

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία ενός γιγάντιου μηχανισμού ηλεκτρονικού φακελώματος, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των ζητημάτων ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, καταγγέλλει στον ελληνικό λαό η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Σημειώνει ότι η καταγραφή ευαίσθητων δεδομένων που αφορούν το φρόνημα, την υγεία κλπ. των Ελλήνων πολιτών γίνεται κατ' εντολή των ΗΠΑ.

Τις τελευταίες μέρες αποκαλύπτονται από τον Τύπο όλο και περισσότερες λεπτομέρειες της γιγαντιαίας επιχείρησης φακελώματός μας, που στήνεται από την ελληνική κυβέρνηση, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Αναφερόμενη στο θέμα με σχετική ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» υπογραμμίζει ότι βαριές ευθύνες φέρει και η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας, «καθώς αυτή ήταν που διαπραγματεύτηκε και κατέληξε στις συμφωνίες με το ΝΑΤΟ, τη CIA και άλλους τέτοιους οργανισμούς και υπηρεσίες, τις οποίες συμφωνίες εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση».

Τονίζει ότι όπως προκύπτει από τις επίσημες ανακοινώσεις θα φακελώνονται όχι μόνο όσοι εμπλέκονται σε αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά ακόμη και όσοι έχουν καταγραφεί ως συλληφθέντες από την Αστυνομία. Δηλαδή, θα φακελώνονται ακόμη και διαδηλωτές ή άλλοι που συνελήφθησαν επειδή διέδιδαν τις απόψεις τους με προκηρύξεις, αφίσες κλπ. «Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη ότι το ηλεκτρονικό αυτό αρχείο θα καταστραφεί μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ακόμη και αν αυτό εξαγγελθεί επίσημα, δεν υφίστανται οι ελεγκτικοί εκείνοι μηχανισμοί που θα εξασφαλίσουν κάτι τέτοιο. Εξάλλου η εμπειρία αποδεικνύει ότι διάφοροι επίσημοι και ανεπίσημοι φορείς, εντός και εκτός Ελλάδας, μπορούν να αξιοποιήσουν και να αντιγράψουν το αρχείο αυτό με κάθε ευκολία», συνεχίζει.

Εξάλλου, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» σημειώνει ότι οι μηχανισμοί αυτοί έρχονται να συμπληρώσουν και να επεκτείνουν τους αντίστοιχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης «που δημιουργήθηκαν με τη Συνθήκη Σένγκεν, με την Ευρωπόλ, με την απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης τον Ιούλιο του 2001, με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Δεκέμβρη του 2001 για τον ευρωτρομονόμο και με άλλες σχετικές αποφάσεις. Πρόκειται, τελικά, για ένα μηχανισμό καταγραφής και τρομοκράτησης όσων αντιστέκονται στη "νέα τάξη πραγμάτων"».

Σημειώνει ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις φέρουν σοβαρές ευθύνες, καθώς τέτοιες ενέργειες και μηχανισμοί πλήττουν βάναυσα τα δημοκρατικά δικαιώματα, την εθνική κυριαρχία και καταπατούν το Σύνταγμα. «Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Αμερικανός πρέσβης Τ. Μίλερ, με ύφος και πρακτική νεοαποικιοκρατικού άρχοντα, προέβη σε δηλώσεις - υποδείξεις περί ανάγκης προσαρμογής του Ελληνικού Συντάγματος στη "νέα τάξη πραγμάτων". Πρόκειται για προκλήσεις που έμειναν αναπάντητες από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες από τον ελληνικό λαό, από τους Ελληνες και τις Ελληνίδες πατριώτες και δημοκράτες» συμπληρώνει.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια, σε συνεργασία με τους μαζικούς φορείς του λαού, προκειμένου να δυναμώσει ο αγώνας υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας και των λαϊκών ελευθεριών.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ
Κυβερνητική ικανοποίηση για το τέλος της κρίσης

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη νέα εποχή που αρχίζει στις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου - Εκκλησίας της Ελλάδος, εξέφρασε χτες, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος. Μίλησε, ανάμεσα στ' άλλα, για «συνετή και μετριοπαθή στάση των δύο πυλώνων της Ορθοδοξίας». Ενώ, όπως είπε, «είναι ένα μήνυμα σταθερότητας από την κυβέρνηση για την τήρηση της νομιμότητας και των ιερών κανόνων».

Επίσης, είπε «ότι δεν παύει να είναι σε ισχύ ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας. Αυτό δεν αποδεικνύεται ή δε συμπεραίνεται από πουθενά. Μίλησα για το πλαίσιο της νομιμότητας, στο οποίο κινήθηκε η κυβέρνηση». Σημείωσε επιπροσθέτως, τη δήλωση της ΝΔ και ως αντιπολίτευσης, ότι «δε θα εμπλακεί στα ενδότερα της Εκκλησίας, για τα οποία αρμόδια να τα λύσει είναι μόνο η Εκκλησία».

Αναχαιτίσεις... ενώπιον υφυπουργού

«Ζωντανά» από τα ραντάρ παρακολούθησε χτες ο υφυπουργός Αμυνας, Βασ. Μιχαλολιάκος, ακόμα μία διαδικασία αναγνώρισης και αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών από αντίστοιχα ελληνικά.

Ο υφυπουργός είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από τα ραντάρ διαδικασία αναγνώρισης και αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών που είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως. Επρόκειτο για έξι σχηματισμούς τουρκικών αεροσκαφών που αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά, ενώ σε μία περίπτωση η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

Ενοποίηση των ΝΑΤΟικών στρατών

Ζήτησε ο αρχηγός ΓΕΣ σε ΝΑΤΟική σύνοδο στην Ουγγαρία

«Κοινό τρόπο εκπαίδευσης και κοινό τρόπο σκέψης, ενέργειας και διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα» ζήτησε να καθιερωθεί στα πλαίσια των στρατών ξηράς των ΝΑΤΟικών χωρών ο αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Ν. Ντούβας, στη διάρκεια της ετήσιας συνόδου των αρχηγών ΓΕΣ Νοτίου Περιοχής του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώθηκε στις 4 Ιούνη στην Ουγγαρία. Βασικό θέμα γύρω από το οποίο περιστράφηκε η συζήτηση ήταν «οι επιπτώσεις του επιχειρησιακού δόγματος του ΝΑΤΟ στη δομή των εθνικών χερσαίων δυνάμεων».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΓΕΣ, «κατά τη διάρκεια της συνόδου ο αρχηγός ΓΕΣ αναφέρθηκε στη συμβολή και τον τρόπο εμπλοκής του Στρατού Ξηράς στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ είχε την ευκαιρία να παρέμβει στο θέμα του επιχειρησιακού δόγματος του ΝΑΤΟ στη δομή των Χερσαίων Δυνάμεων, τονίζοντας ότι για να είναι αποτελεσματική η δομή αυτή, είναι αναγκαίο να υπάρχει κοινός τρόπος εκπαίδευσης και κοινός τρόπος σκέψης, ενέργειας και διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα, στοιχεία τα οποία απεδέχθησαν πλήρως οι λοιποί συνομιλητές και για το οποίο απεφασίσθη η περαιτέρω μελέτη του».

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902» τις παρακάτω εκπομπές με θέμα συζήτησης τις επερχόμενες εκλογές:

  • Στις 18.00 την εκπομπή «Μπροστά στην κάλπη» με τον Γιάννη Χατζηγεωργίου.
  • Στις 20.00 την εκπομπή «Ματιές στον κόσμο» με την Αννα Μπαλλή.
  • Στις 22.00 την εκπομπή «Προεκτάσεις» με τον Γ. Χατζηγεωργίου.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ