ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2004
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εωλοι οι ισχυρισμοί Ανάν

Απάντηση στον Κόφι Ανάν και στην έκθεσή του έστειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, με πολυσέλιδη επιστολή του. Την ίδια στιγμή, ο ΓΓ του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, Βρετανία και Τουρκία πιέζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, προκειμένου να εξασφαλίσουν αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, στην εφτασέλιδη επιστολή, επισυνάπτεται παράρτημα 13 σελίδων, όπου απαντώνται σημείο προς σημείο οι αναφορές Ανάν για τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς και του Προέδρου Παπαδόπουλου στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, με βάση το αμερικανόπνευστο «σχέδιο Ανάν».

Λέγεται ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απαντά στον Ανάν, υιοθετώντας διπλωματική μεν γλώσσα, η οποία, όμως, είναι άκρως επικριτική. Η επιστολή συνοδεύεται με εφτασέλιδο παράρτημα, στο οποίο απαντάται κάθε σημείο της «έκθεσης Ανάν», λεπτομερώς και με ημερομηνίες. Επίσης σημειώνεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε το συγκεκριμένο σχέδιο και όχι τη λύση του Κυπριακού.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στην επιστολή ο Τ. Παπαδόπουλος απαντά ιδιαίτερα σε δύο παραγράφους της έκθεσης, που θεωρεί ως άκρως σοβαρές. Η πρώτη παράγραφος αναφέρεται στις συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας που έγιναν παραμονές του δημοψηφίσματος για το θέμα της ασφάλειας και υπάρχει ο ισχυρισμός ότι ο Πρόεδρος δεν επιθυμούσε να ληφθεί απόφαση. Ο ισχυρισμός αυτός καταρρίπτεται από το γεγονός ότι η Λευκωσία κατέθεσε τότε δισέλιδο έγγραφο θέσεων. Η δεύτερη παράγραφος αναφέρεται στην υπόδειξη του Ανάν για έναρξη απευθείας συναλλαγών με τα Κατεχόμενα και διατυπώνεται η απάντηση της Λευκωσίας.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Γραμματεία του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Τουρκία επιδιώκουν την έγκριση ψηφίσματος με την υιοθέτηση της «έκθεσης Ανάν» και κυρίως του σημείου για σύναψη χωριστών επαφών του Σώματος με το κατοχικό καθεστώς. Από την άλλη, είναι η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα, οι οποίες υποστηρίζουν τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, που εναντιώνονται σε μια τέτοια εξέλιξη.

Σημειώστε ότι χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντένις Μακσέιν, είπε ότι η κυβέρνησή του μελετά τη δυνατότητα να δεχτεί τον ψευδοπρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ως τον εκλεγμένο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο Λονδίνο το καλοκαίρι. Επανέλαβε ότι μελετώνται διάφορα μέτρα υπέρ των Τουρκοκυπρίων, περιλαμβανομένων και απευθείας πτήσεων στα Κατεχόμενα.

Ακόμα χθες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την τελική λύση και επανένωση της Κύπρου. Αναφερόμενος στο τι αναμένει η κυβέρνηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, μέσα από τη συζήτηση για την έκθεση του Γενικού Γραμματέα, απάντησε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί όπως «το Συμβούλιο Ασφαλείας ανοίξει περαιτέρω το παράθυρο που άφησε ανοιχτό ο ΓΓ».

Υπογράμμισε, όμως, πως το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να λάβει υπόψη του ότι οι προσπάθειες για οικονομική αναβάθμιση των Κατεχομένων, καθώς επίσης και οι επαφές με την τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν πρέπει να θίγουν τη νομιμότητα και τη βάση προηγούμενων ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η επιστολή Παπαδόπουλου κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας με την παράκληση να κυκλοφορήσει ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, δηλαδή να κοινοποιηθεί σε όλα τα μέλη του ΟΗΕ.

«Η ένταξη δε σημαίνει επίλυση»

Η λύση του Κυπριακού επείγει, «διότι ο χρόνος δεν εργάζεται για μας». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ότι όσο περνά ο χρόνος, «η κατοχή θα συνεχίζεται και τα τελεσμένα θα τσιμεντώνονται και δεν είναι σωστό να νομίζει κανείς ότι με την ένταξη στην ΕΕ όλα θα λυθούν».

Αντίθετα, είπε διπλωματικά, μετά τα δημοψηφίσματα έχει αποδειχθεί ότι ο χώρος της ΕΕ είναι ο χώρος με τις πιο αισθητές πιέσεις. Μετά συμπλήρωσε ότι «ζούμε σε μια εποχή που τις λύσεις τις επιβάλλουν τα μεγάλα συμφέροντα και γι' αυτό θα πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο καταλήγουμε, μέσα από την ΕΕ, σε μια λύση, η οποία να είναι υποφερτή και λειτουργική σ' αυτό το στάδιο, με στόχο τη βελτίωση στην πορεία».

Αναφερόμενος στην τουρκοκυπριακή ηγεσία, ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι προχωρεί σε ενέργειες και τοποθετήσεις, οι οποίες δεν είναι δημιουργικές. Τόνισε, επίσης, ότι θα πρέπει και από πλευράς της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας να υπάρξει νηφαλιότητα και πιο λογική αντιμετώπιση και κατανόηση των ανησυχιών της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Από την πλευρά του, ο Ταλάτ αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον Γερμανό επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν, καθώς επίσης και με άλλους αξιωματούχους. Σε δηλώσεις του στα Κατεχόμενα ο Ταλάτ ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αυτή που δημιουργεί τα προβλήματα. Κατέληξε ότι θα προβεί και σε σχετικά «διπλωματικά» διαβήματα για τα προβλήματα αυτά.


Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Βελτιώσεις» στο σχέδιο Ανάν

Διευκρινίσεις και βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θεωρώντας ταυτόχρονα το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ «βάση» για μια δίκαιη και λειτουργική λύση.

«Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργεί ήδη μια νέα δυναμική για την ελπιζόμενη διευθέτηση του Κυπριακού», τόνισε ο Κ. Στεφανόπουλος προσφωνώντας το βασιλικό ζεύγος της Νορβηγίας και πρόσθεσε: «Χρειάζονται προς τούτο βασικές διευκρινίσεις και βελτιώσεις του Σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες θα αποβούν εις όφελος και των δύο πλευρών». Απέδωσε το «όχι» στο δημοψήφισμα «στην ομόθυμη σχεδόν πεποίθηση των Ελληνοκυπρίων ότι το σχέδιο που ετέθη υπό την κρίση τους δεν εξασφάλιζε την ισορροπία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ούτε παρείχε τις αναγκαίες εγγυήσεις για τη μελλοντική εξέλιξη των σχέσεών τους». Επανέλαβε ότι η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, επιδιώκει την επανένωση του νησιού «με την επίτευξη το συντομότερο δυνατόν, μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης, με βάση το σχέδιο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και στο πλαίσιο του κοινοτικού κεκτημένου».

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπογράμμισε ότι «στόχος μας είναι να οδηγήσουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ένα πλαίσιο καλής γειτονίας, που να διέπεται από τους διεθνώς ισχύοντες κανόνες δικαίου». Εξέφρασε την ελπίδα ότι η γειτονική χώρα «θα ανταποκριθεί εξ ίσου ειλικρινώς», προσθέτοντας ότι η πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν «ενίσχυσε τις ελπίδες μας αυτές».

Γενικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί επιβεβλημένα τα «μέτρα προλήψεως και καταστολής» για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας», προσθέτοντας ότι «οφείλουμε να μην προκαλούμε νέες αιτίες αλλά να προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε τις υπάρχουσες».

Από την πλευρά του ο Νορβηγός μονάρχης, που συνοδεύεται από κουστωδία 70 επιχειρηματιών για μπίζνες κυρίως με εφοπλιστές, περιορίστηκε να εκφράσει την εκτίμηση ότι στις 13 Αυγούστου «φαίνεται ότι όλα θα είναι εντάξει και θα γίνουν εξαιρετικοί Ολυμπιακοί Αγώνες».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ