ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2004
Σελ. /48
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Ας μην αφήσουμε αναξιοποίητο το όπλο της ψήφου

Πραγματοποιήθηκε χτες η προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στα Γρεβενά

Ο Σπύρος Χαλβατζής
Ο Σπύρος Χαλβατζής
Τη σημασία της ψήφου στις ευρωεκλογές, αλλά και το καθήκον «να μη χαθεί ούτε λεπτό μέχρι τη μέρα των εκλογών, να βρούμε όσους δε βρήκαμε μέχρι τώρα και να τους πείσουμε για την αναγκαιότητα το ΚΚΕ να βγει ενισχυμένο από την κάλπη της Κυριακής» σημείωσε χτες ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στην προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στα Γρεβενά. «Η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι ένα όπλο που κανείς δεν πρέπει να αφήσει αναξιοποίητο», τόνισε το στέλεχος του ΚΚΕ.

«Πρέπει να το στρέψει ενάντια στις δυνάμεις του δικομματισμού, που με την πολιτική τους έδεσαν τη χώρα στο άρμα της ΕΕ του κεφαλαίου, χτυπώντας τα εργασιακά δικαιώματα και κάνοντας τα φτωχά λαϊκά στρώματα ακόμα φτωχότερα. Αλλά και ενάντια στο Συνασπισμό, που στήριξε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τις αντιλαϊκές της συνθήκες και καλλιεργεί τη μοιρολατρία και την αυταπάτη πως ο καπιταλισμός μπορεί να γίνει ανθρώπινος, πως η ΕΕ των μονοπωλίων μπορεί να είναι συγχρόνως και Ευρώπη των εργαζομένων».

«Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές της Κυριακής είναι ζήτημα κρίσιμο, προπάντων για τους κομμουνιστές και τους ψηφοφόρους του Κόμματος» επισήμανε ο Σπύρος Χαλβατζής. «Δεν πρέπει ούτε μια ψήφος να πάει χαμένη. Εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, φτωχομεσαίοι αγρότες και νεολαία μπορούν και πρέπει να μετατρέψουν τις εκλογές σε βήμα μαζικής καταδίκης των αντιλαϊκών πολιτικών, να μην επιτρέψουν σε κανέναν να αξιοποιήσει αύριο το άλλοθι της δήθεν αδιαφορίας ή της σιωπηρής συναίνεσης για να προωθήσει ακόμα παραπέρα το ξερίζωμα των λαϊκών κατακτήσεων στα πλαίσια των εντολών της ΕΕ».

Ο Σπύρος Χαλβατζής αναφέρθηκε και στις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ για τα μεσογειακά προϊόντα, επισημαίνοντας ότι «με τη συναίνεση της πρώην και της σημερινής κυβέρνησης μπαίνει οριστική ταφόπλακα στην καπνοκαλλιέργεια με καταστροφικές συνέπειες για περιοχές όπως ο Νομός Γρεβενών όπου αποτελεί κύρια καλλιέργεια. Η εμπειρία αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί από τους αγρότες του νομού, να αποτελέσει βασικό κριτήριο της ψήφου τους».

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Σπάστε τα δεσμά της ΕΕ

Περιοδεία στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ

Η Διαμάντω Μανωλάκου
Η Διαμάντω Μανωλάκου
Το κέντρο διαλογής Αττικής των Ελληνικών Ταχυδρομείων επισκέφτηκε χθες η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και μίλησε στους εργαζόμενους, καλώντας τους να σπάσουν τα δεσμά της ΕΕ. Μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας, όπως κάνει πάντα το ΚΚΕ σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα, η υποψήφια ευρωβουλευτής αποκάλυψε ότι ο χώρος των ταχυδρομείων είναι αυτός που συζητιέται τώρα στο Ευρωκοινοβούλιο για ιδιωτικοποίηση. Εξάλλου, στη χώρα μας, ήδη έχει ανοίξει ο δρόμος στο κεφάλαιο με τη νομιμοποίηση ιδιωτικών εταιριών κούριερ, τις υπηρεσίες των ΕΛΤΑ που δημιουργούνται ως θυγατρικές εταιρίες και τη μετοχοποίηση.

Η Δ. Μανωλάκου τόνισε ότι στόχος της ΕΕ είναι η αύξηση της μερικής, προσωρινής δουλιάς μέχρι το 2010 και τον ελέγχουν (την πρόοδό του) κάθε Μάρτη. Ετσι, όποιος συνταξιοδοτείται δεν αντικαθίσταται, ιδιωτικά συνεργεία καλύπτουν τις ελλείψεις προσωπικού στο Δημόσιο (δημιουργούνται σχέσεις εργασίας διαφορετικών ταχυτήτων και βάζουν τους εργαζόμενους να φαγώνονται μεταξύ τους), ενώ η κατάσταση της «μισής δουλιάς - μισής ζωής» έχει γενικευτεί στον ιδιωτικό τομέα και σταδιακά θα οξυνθεί στο δημόσιο μετά τις ιδιωτικοποιήσεις που ετοιμάζουν. Ολα τα παραπάνω, μαζί με το νέο Ασφαλιστικό που θα έρθει, την τριετή λιτότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις σε Παιδεία και Υγεία, προδιαγράφουν ένα ζοφερό μέλλον για τους λαούς.

«Το μέλλον της Ευρώπης είναι καταγεγραμμένο στο Ευρωσύνταγμα», πρόσθεσε η Δ. Μανωλάκου, τονίζοντας ότι τα άλλα κόμματα το ψήφισαν, αλλά δεν έκαναν τον κόπο να ενημερώσουν το λαό για το τι λέει. Εξήγησε, λοιπόν, ότι ακριβώς επειδή γνωρίζουν ότι η πολιτική τους είναι καταστροφική για τους λαούς και τους φοβούνται, φοβούνται το λαϊκό κίνημα και τη δύναμή του, φτιάχνουν ένα νομικό πλαίσιο θωράκισης της πολιτικής τους, οπλίζονται στην κυριολεξία.

Η υποψήφια ευρωβουλευτής κατέληξε, καλώντας τους εργαζόμενους να ψηφίσουν, σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα, να ενισχύσουν το ΚΚΕ. Στη συνέχεια, αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση σχετικά με την πρόταση του Κόμματος για αποδέσμευση από την ΕΕ και τη διεύρυνση της Ενωσης.

Στηρίζει το ΚΚΕ η οικογένεια Γιάννη Χαλκίδη

Ο Γιάννης Χαλκίδης
Ο Γιάννης Χαλκίδης
Τα χαράματα της Τρίτης 5 Σεπτέμβρη του 1967 ο Γιάννης Χαλκίδης, σε ηλικία μόλις 27 ετών, έπεφτε νεκρός στη Θεσσαλονίκη από τις σφαίρες του αρχιβασανιστή της χούντας υπομοίραρχου Τετραδάκου, πληρώνοντας με την ίδια του τη ζωή το όραμά του για μια Ελλάδα ελεύθερη από ντόπιους και ξένους δυνάστες. Ενας από τους χιλιάδες κομμουνιστές μάρτυρες, που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο των λαϊκών αγώνων, σε κάθε περίοδο της Ιστορίας, αφήνοντας πίσω τους παρακαταθήκη το πρόσταγμα της ανυπακοής, απείθαρχης στάσης σε κάθε αντιδραστικό κέλευσμα που επιχειρεί να καλλιεργήσει τη μοιρολατρία, τη λογική του «ανίκητου» ισχυρού. Στις αρχές ακόμα της χούντας, ο Γιάννης Χαλκίδης καταγράφηκε σαν ένα από τα πρώτα θύματά της. Στα βήματά του, το λαϊκό κίνημα κατόρθωσε εφτά χρόνια μετά αυτό που τότε φαινόταν ακατόρθωτο: Να γκρεμίσει την αμερικανοκίνητη χούντα, χάρη στην πίστη του πως όταν ένας λαός θέλει, μπορεί.

Ο σπόρος που έριξε ο Γιάννης Χαλκίδης έπεσε σε εύφορο έδαφος. Τόσο στους συντρόφους του, όσο και στην οικογένειά του, η οποία μπροστά στις ευρωεκλογές, καταθέτει σήμερα την αμέριστη στήριξή της στο ΚΚΕ, καλώντας τους εργαζόμενους και τη νεολαία να φτάσουν την Κυριακή στην κάλπη με το κόκκινο ψηφοδέλτιο της αντίστασης στα χέρια. Κι από τη Δευτέρα στους αγώνες, μέχρι να βρουν δικαίωση τα οράματα όσων δεν κιότεψαν και αρνήθηκαν να σκύψουν το κεφάλι σ' αυτούς που άλλοι ονόμαζαν και τότε «ανίκητους» και «ισχυρούς»...

Στη μάχη με το ψηφοδέλτιο στο χέρι

Ομιλία Κ. Αλυσσανδράκη σε συγκέντρωση στην Ηγουμενίτσα

Μαζική ήταν η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Ηγουμενίτσα χτες το βράδυ, στον Πεζόδρομο στο κέντρο της πόλης. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Κώστας Αλυσσανδράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ευρωβουλευτής, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Παπαθεοδώρου, γραμματέας της ΝΕ θεσπρωτίας του ΚΚΕ.

Σε αντίσταση, απειθαρχία, ανυπακοή στην ΕΕ κάλεσε τους εργατοϋπαλλήλους, τους μικρομεσαίους εμπόρους και επαγγελματίες, στην αγροτιά και στη νεολαία του νομού ο Κώστας Αλυσσανδράκης. Το μέλος της ΚΕ κάλεσε τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς του ΚΚΕ, με το ψηφοδέλτιο στο χέρι να κορυφώσουν τη δράση τους μέχρι την κάλπη. Η ενίσχυση του ΚΚΕ στο κίνημα και στην κάλπη είναι αυτή που θα δώσει προοπτική στους λαϊκούς αγώνες αύριο, τόνισε ο ομιλητής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ