ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα η μεγάλη συγκέντρωση νεολαίας στο Θησείο με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα

Την εκδήλωση θα ανοίξει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής. Θα χαιρετίσουν κι άλλοι υποψήφιοι, ενώ θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες

Σήμερα Πέμπτη είναι η μεγάλη συγκέντρωση νεολαίας που διοργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, στις 8.30 μ.μ., στον πεζόδρομο του Θησείου (πλησίον του σταθμού ΗΣΑΠ «Θησείο»).

Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Την εκδήλωση θα ανοίξει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν επίσης οι: Σεμίνα Διγενή, υποψήφια ευρωβουλευτής, Λορέντζο Λανγκ, Γραμματέας της ΚΕ του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία και υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος - Ιταλία, καθώς και νέοι υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι: Μανόλης Ανδρουλιδάκης (που κάνει και την ενορχήστρωση), Ρίτα Αντωνοπούλου, Φωτεινή Βελεσιώτου, Δώρος Δημοσθένους, Στάθης Δρογώσης, Παντελής Θαλασσινός, Βιολέττα Ικαρη, Πολυξένη Καράκογλου, Βαγγέλης Κορακάκης, Μαριώ, Σωτήρης Μπαλλάς, Πέννυ Μπαλτατζή, Μιρέλα Πάχου, Πυξ Λαξ, Γιώργος Σαρρής, Γιώργης Χριστοδούλου.

Η ΚΝΕ απευθύνει στη νέα γενιά κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην εκδήλωση, τιμώντας την 9η Μάη με το πραγματικό της νόημα, αυτό της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών και όχι τα κάλπικα μηνύματα της ΕΕ, που θέλουν να διαστρεβλώσουν το νόημα της μέρας, μετατρέποντάς την σε μέρα ύμνησης της λυκοσυμμαχίας. Γι' αυτό και στο Θησείο σήμερα οι νέοι θα βροντοφωνάξουν ένα δυνατό ΝΑΙ στο ΚΚΕ, που είναι το πιο δυνατό ΟΧΙ στην ΕΕ της φτώχειας, των μνημονίων, των πολέμων!


Θα είναι το μεγάλο νεολαιίστικο ραντεβού των νέων που δεν βολεύονται με την κατάσταση που ζουν και το μέλλον που τους ετοιμάζουν, που έχουν αιτήματα και παλεύουν για τις σύγχρονες ανάγκες τους. Θα συναντηθούν νέοι εργαζόμενοι και άνεργοι που διεκδικούν να δουλεύουν με ανθρώπινα ωράρια και αξιοπρεπή μισθό, φοιτητές και σπουδαστές που δεν ανέχονται να βάζουν διαρκώς το χέρι στην τσέπη για τις σπουδές τους και να ζουν με την αγωνία για το αβέβαιο εργασιακό τους μέλλον, μαθητές που και το προηγούμενο διάστημα έδωσαν τη μάχη ενάντια στο νόμο για το Λύκειο, πάλεψαν για ένα σχολείο που «να μορφώνει και όχι να εξοντώνει». Δυναμώνοντας τους αγώνες τους, διεκδικώντας να είναι σε καλύτερη θέση την επόμενη μέρα των εκλογών, ορθώνοντας ανάστημα για να κατακτήσουν όλα όσα τους στερεί το σημερινό σάπιο σύστημα, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις του, οι νέοι ανταμώνουν σήμερα στη μεγάλη συγκέντρωση της ΚΝΕ, για να δείξουν ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ.


ΕΕΔΥΕ
Εμπνεόμαστε απ' την 9η Μάη, συνεχίζουμε δυναμώνοντας την αντιιμπεριαλιστική πάλη

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), σε ανακοίνωσή της για την 9η Μάη, τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, τονίζει: «Τιμάμε τα εκατομμύρια των νεκρών, των τραυματιών, των αναπήρων, όλων όσοι με κάθε τρόπο πάλεψαν και αγωνίστηκαν ενάντια στον φασισμό - ναζισμό, τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλο τον κόσμο, βάζοντας τη δική τους ανεξάλειπτη σφραγίδα στην πάλη ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, τον πόλεμο, την προσφυγιά, που θρέφει το αυγό του φιδιού. Στην πάλη αυτή, κύριος αιμοδότης ήταν η ΕΣΣΔ.

Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά την άνευ όρων συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας, οι λαοί όλου του κόσμου έρχονται αντιμέτωποι με την όξυνση των ανταγωνισμών και της επιθετικότητας ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με τη Ρωσία, την Κίνα και την εμπλοκή μεγάλου αριθμού κρατών. Ο οικονομικός πόλεμος παίρνει διάφορες μορφές, οι εξοπλισμοί και οι πολεμικές δαπάνες σκαρφαλώνουν σε όλο και πιο μεγάλα ύψη. Θερμές εστίες πολέμου καίνε σε όλη την Υδρόγειο, ενώ ιδιαίτερα στην περιοχή μας, στην Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει συγκέντρωση τεράστιας δύναμης πυρός, με το ενδεχόμενο τοπικών, περιφερειακών, ακόμη κι ενός γενικευμένου πολέμου να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.

Γι' ακόμη μια φορά, στο στόχαστρο μπαίνουν οι λαοί, οι κατακτήσεις που κατάφεραν να αποσπάσουν και ο πλούτος που παράγουν, ώστε σε συνθήκες αναιμικής - ασθενικής ανάκαμψης του καπιταλισμού να αυξάνονται ακόμη περισσότερο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα κόμματα που τους στηρίζουν φοβούνται την πάλη των λαών, γι' αυτό και εντείνουν την καταστολή, περιστέλλουν δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, επιχειρούν το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, την αλλοίωση της ιστορικής μνήμης. Στην προσπάθεια αυτή διακρίνεται η ΕΕ, που έχει ανάγει σε επίσημη ιδεολογία της τη θεωρία των δύο άκρων, εξισώνοντας τον φασισμό - ό,τι πιο σκοτεινό έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα - με τον κομμουνισμό, ό,τι πιο προοδευτικό έχει υπάρξει. Φτάνει σε σημείο να αναγορεύει σε ήρωες τους συνεργάτες των ναζί, να απαγορεύει Κομμουνιστικά Κόμματα, να δίνει πακτωλούς χρημάτων άλλοτε άμεσα και άλλοτε μέσω ΜΚΟ, προσπαθώντας να εξωραΐσει τον αντιδραστικό για τους λαούς χαρακτήρα της. Φτάνει στο σημείο την 9η Μάη από Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών να τη μετατρέπει σε Μέρα της Ευρώπης.

Στη χώρα μας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων δίνει τα ρέστα της για να ξεπλύνει τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό, εμπλέκει το λαό μας ολοένα και βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, πρωτοστατεί στην παραχάραξη της Ιστορίας, στον αντικομμουνισμό. Φέρνει βαρύτατες ευθύνες γιατί ξεπλένει με τη στάση της την εγκληματική - φασιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος τα δήθεν "προοδευτικά" - "αντιφασιστικά" μέτωπα που διαφημίζει, μπροστά στις σοβαρότατες ευθύνες που φέρει για την τεράστια καθυστέρηση στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό να αξιοποιήσουν την παλιότερη, αλλά και τη σύγχρονη πείρα τους. Η πάλη ενάντια στο φασισμό είναι πάλη που θα πρέπει να στρέφεται ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που τον θρέφει, πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αιτίες που τον γεννούν, πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, πάλη για δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Εμπνεόμαστε από την 9η Μάη, τη μέρα που οι λαοί απέδειξαν πως είναι παντοδύναμοι όταν αποφασίζουν να βγουν στο προσκήνιο, να γίνουν κυρίαρχοι της ζωής και του πλούτου που παράγουν. Συνεχίζουμε αταλάντευτα δυναμώνοντας την πάλη του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος, που μπορεί να κλείσει μια για πάντα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, να εγγυηθεί έναν κόσμο με πραγματική ειρήνη, φιλία και αλληλεγγύη για τους λαούς».


Για τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τιμώντας την 9η Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, πραγματοποιεί εκδήλωση - κατάθεση στεφάνων στο «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς» στην Καισαριανή, σήμερα Πέμπτη στις 11 π.μ. Η προσυγκέντρωση θα γίνει έξω από το χώρο του Θυσιαστηρίου.

Για την 9η Μάη θα πραγματοποιηθούν επίσης οι εξής εκδηλώσεις από Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ:

Σήμερα Πέμπτη:

  • Στις 8 μ.μ., στον Ασπρόπυργο (πλατεία Γενοκτονίας, θέση Γκορύτσα), θα μιλήσει η Ρούλα Ελευθεριάδου, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και ο Αλέξης Τσοκάνης, υποψήφιος δήμαρχος Ασπροπύργου.
  • Στις 10.30 π.μ., τα Παραρτήματα Νέας Σμύρνης και Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ θα καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο του Σοβιετικού στρατιώτη απελευθερωτή.
  • Οι ΤΟ Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποιούν εκδηλώσεις στις 6 μ.μ. στο Γηροκομείο Πάτρας (εκκίνηση 5.30 μ.μ. από τα γραφεία του ΚΚΕ) και στις 8 μ.μ. στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων.
  • Στις 11 π.μ., η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Το Σάββατο 11 Μάη, στις 5.30 μ.μ., το Παράρτημα Χαλανδρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου (οδός Παπάγου 7α) εκδήλωση - πολιτικό μνημόσυνο προς τιμήν όσων έπεσαν από τα βόλια των ναζί την περίοδο της Κατοχής και για τα αποθανόντα μέλη του Παραρτήματος. Θα προβληθεί βίντεο για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Την Κυριακή 12 Μάη, στις 11 π.μ., το Παράρτημα Μελισσίων Αττικής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει εκδήλωση για τους 14 Πεντελιώτες αγωνιστές - κομμουνιστές από τους 200 που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944, στο Μνημείο των Εκτελεσθέντων, πλατεία Χαραυγής, Πεντέλη (πλησίον παλαιού δημαρχείου Πεντέλης).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ