ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάη 2019
Σελ. /28
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προκλητική δικομματική παράσταση στις πλάτες του λαού που τσακίζουν μαζί

INTIME NEWS

Ξεκίνησε χτες το απόγευμα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη να δίνουν τον «πρώτο γύρο» του αποπροσανατολιστικού σόου που είχαν προετοιμάσει τα επιτελεία τους από τις προηγούμενες μέρες.

Επί ώρες καβγάδιζαν για τη «διαπλοκή με την ελίτ», για τα κότερα, τη «Ζίμενς» κ.ο.κ., ανταλλάσσοντας ακόμα και βαρείς χαρακτηρισμούς για να κρύψουν κάτω από όλο αυτόν τον κουρνιαχτό ότι έχουν κοινό στόχο την εφαρμογή της πολιτικής - ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές - που ματώνει το λαό στο βωμό της κερδοφορίας των καπιταλιστών.

Αλλωστε, ήταν χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο των κομπασμών του Αλ. Τσίπρα για τα δημοσιονομικά επιτεύγματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ από τη λεηλασία του λαού, λέγοντας στη ΝΔ ότι «πετύχαμε να υπερβαίνουμε κάθε χρόνο δημοσιονομικούς στόχους και να τους θωρακίζουμε με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εσείς δεν τολμήσατε να κάνετε» και τον Κυρ. Μητσοτάκη να απαντάει ότι η κυβέρνηση αντιγράφει το πρόγραμμα της ΝΔ.

Από το ΚΚΕ αναδείχθηκε ότι το «παιχνίδι» της αηδιαστικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ βολεύει και τα δύο κόμματα, γιατί με αυτόν τον τρόπο αφήνουν άθικτο και αθωώνουν το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, που υπηρετούν και το οποίο είναι η μήτρα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή τα μεσάνυχτα, με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Σε άλλο επίπεδο το εμπόριο ελπίδας

Ο Αλ. Τσίπρας συνέχισε και χτες το προεκλογικό σόου των κάλπικων προσδοκιών και του εμπορίου ελπίδας, επιδιώκοντας να εγκλωβίσει το λαό στη λογική του «μικρότερου κακού», για να νιώθει ότι θα πρέπει να είναι και ευχαριστημένος με τα «θετικά» κυβερνητικά μέτρα, το ψίχουλο δηλαδή από την άγρια λεηλασία που έχει υποστεί και θα συνεχίζεται στο διηνεκές στο πλαίσιο αυτού του συστήματος.

Ξεκίνησε την ομιλία του μέσα σε πανηγυρικό τόνο, παραθέτοντας εκ νέου τα «θετικά» μέτρα που παρουσίασε στο Ζάππειο, λέγοντας ότι «ζητάω και στις 26 Μάη, στις ευρωπαϊκές εκλογές, την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού πάνω σε ένα σχέδιο ανάτασης, ανάκαμψης και ενίσχυσης των πολλών, που αφορά το σήμερα, το αύριο και την ερχόμενη τετραετία», κοροϊδεύοντας ανοιχτά τους εργαζόμενους, αφού διατηρεί σε ισχύ και μάλιστα ενισχυμένο όλο το αντιδραστικό, αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο των εκατοντάδων εφαρμοστικών μνημονιακών νόμων, το οποίο δεσμεύεται να επεκτείνει για τα πολλά επόμενα χρόνια.

Εμφανίζοντας την κυβέρνησή του ως το «μικρότερο κακό», έθεσε το ψευτοδίλημμα «αν θα συνεχίσουμε τη θετική πορεία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προς τα μπροστά ή θα οδηγήσουμε τη χώρα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τύπου ΔΝΤ ή στο ασφαλιστικό σύστημα τύπου Πινοσέτ» που πρεσβεύει η ΝΔ, όταν το Ασφαλιστικό που προωθεί και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακριβώς αυτό των τριών πυλώνων τύπου Πινοσέτ.

Χαρακτήρισε την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ κίνηση αντιπερισπασμού για να κρύψει το «καταστροφικό της πρόγραμμα», την κατηγόρησε για «την πιο απάνθρωπη πολιτική λιτότητας που εφαρμόστηκε ποτέ σε χώρα της ΕΕ», χωρίς να παραλείψει να κάνει αναφορές για διαφθορά και διαπλοκή, για να οξύνει παραπέρα την πόλωση.

Κόμπασε για την εξυγίανση των οικονομικών, ενώ θέλοντας να δείξει στο κεφάλαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανότερος διαχειριστής των συμφερόντων του, είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ ότι «πετύχαμε να υπερβαίνουμε κάθε χρόνο δημοσιονομικούς στόχους και να θωρακίζουμε με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εσείς δεν τολμήσατε να κάνετε»...

«Παραπονούμενος» για την αντιγραφή...

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, παίζοντας τον δικό του ρόλο στη δικομματική κοκορομαχία, έβαλε κατά του ΣΥΡΙΖΑ πιάνοντας κατά σειρά τα λεγόμενα Πολάκη κατά Κυμπουρόπουλου, το αν πρέπει ή όχι να γίνει μεταξύ τους «ντιμπέιτ», τα όσα έγιναν στο Μάτι, τα «κότερα» και τις σχέσεις Τσίπρα με τις «ελίτ» και τέλος τα προχτεσινά προεκλογικά ταξίματα του Αλ. Τσίπρα - κατά βάση ψίχουλα που έταξε στο λαό ο ΣΥΡΙΖΑ - χαρακτηρίζοντάς τα μάλιστα «παροχολογία».

Την ίδια ώρα, κι ενώ κατηγορούσε για όλα αυτά τον Αλ. Τσίπρα, τον κατήγγειλε ότι «σπεύδει να αντιγράψει σκέλη του προγράμματος της ΝΔ», όπως τις υποσχέσεις για μείωση φόρων κύρια σε επιχειρήσεις, παραπονούμενος επί της ουσίας ότι «του κλέβει την μπουκιά απ' το στόμα», σε ό,τι αφορά τη στήριξη του κεφαλαίου.

Την ίδια ώρα, εξέφρασε τον στόχο το κόμμα του - το οποίο επιχείρησε να παρουσιάσει προκλητικά ως το «μεγάλο λαϊκό κόμμα με πραγματικές ρίζες στην ελληνική κοινωνία» - να πετύχει μια «πλατιά κοινωνική συμμαχία» από «υπεύθυνους πολίτες» που θα συσπειρωθούν γύρω από το «συγκεκριμένο» και «κοστολογημένο» πρόγραμμα της ΝΔ, για μια «ισχυρή ευρωπαϊκή Ελλάδα» του κεφαλαίου, με «χαμηλούς φόρους, πραγματικές μεταρρυθμίσεις, έμφαση στις επενδύσεις και τις νέες δουλειές», ένα «ασφαλιστικό τριών πυλώνων», όπως «εφαρμόζεται σε όλες τις σοβαρές ευρωπαϊκές χώρες» κ.τ.λ., δίνοντας επί της ουσίας το «κοινό πρόγραμμα» ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων για τη στήριξη του κεφαλαίου.

Δίνοντας, ξανά, ανοιχτά τις εξετάσεις του σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, δήλωσε ότι στηρίζει στη Βενεζουέλα το τσιράκι της CIA Γκουαϊδό, κόντρα στη «χούντα Μαδούρο», κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, που στοιχίζεται βέβαια κι εκείνος στην ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ - ΕΕ στα εσωτερικά της Βενεζουέλας, ότι τη στηρίζει.

Στις δευτερολογίες τους, ο ψευτοκαβγάς ...ξέφυγε ακόμη περισσότερο, με τον Αλ. Τσίπρα να κατηγορεί τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι προέρχεται από μια οικογένεια «που πλούτισε από την πολιτική» και τον πρόεδρο της ΝΔ να λέει πως «άλλοι πλούτισαν κάνοντας δουλειές με τη χούντα».

Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί

Η Φώφη Γεννηματά στο γνωστό μοτίβο του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ είπε ότι ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ είναι «οι δύο όψεις της συντήρησης» και «πληγώνουν την εικόνα της πολιτικής», οδηγώντας σε «παρακμή και σήψη».

Επιασε και αυτή μια σειρά θέματα, όπως τη συμφωνία των Πρεσπών, τα Ελληνοτουρκικά, την οικονομία, την Υγεία και την Παιδεία, κατηγορώντας σε όλα την κυβέρνηση Τσίπρα για τις αποφάσεις και επιδόσεις της, καμώμενη την αθώα του αίματος για το κόμμα της, εφόσον στα πεπραγμένα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, υπηρετώντας τα κοινά για όλους «ζητούμενα» του κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, με άγχος από τη λεηλάτηση του χώρου της από τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι σχήματα και προσπάθειες τύπου «Γέφυρας» έχουν αποτύχει, αγωνιώντας να συγκρατήσει δυνάμεις, ώστε να παζαρέψει από καλύτερες θέσεις τον ρόλο του ΚΙΝΑΛ στο μετεκλογικό σκηνικό, σε μια επόμενη κυβέρνηση συνεργασίας.

Κάλεσε άλλωστε ανοιχτά τις... δυο όψεις της συντήρησης, με βάση το δικό τους πρόγραμμα διαχείρισης, να αφήσουν στην άκρη τις «διαφορές» τους, στέλνοντας μήνυμα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ότι το ΚΙΝΑΛ «κρατά ψηλά τη σημαία της συνεννόησης».

Με τη γνωστή επιχειρηματολογία περί «λαμογιών» και «κλεπτοκρατίας», για να αθωώσει τα μεγάλο κεφάλαιο που υπηρετεί και η εγκληματική ναζιστική οργάνωση, επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος, που κατά τ' άλλα «παραπονέθηκε» για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη κατά της Χρυσής Αυγής, αν και αναφέρθηκε σε σειρά πρόσφατων δικαστικών αποφάσεων που ρίχνουν στα μαλακά τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των εγκλημάτων της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, υποστήριξε πως αντί να βγαίνει αυτή η «εικόνα διχόνοιας», θα έπρεπε να αναβληθεί η συζήτηση και να γίνει μια ειδική συνεδρίαση της Βουλής για τις τουρκικές προκλήσεις, ενώ καυχήθηκε ότι το κόμμα του συνέβαλε στην ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η αποκρουστική αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ αθωώνει το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα

INTIME NEWS

Το δικό μας «κατά» δεν έχει καμία σχέση με τα άλλα «κατά» που θα ακουστούν στην αυριανή ψηφοφορία, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπογράμμισε πως η αποκρουστική, εμετική και αηδιαστική αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα και τον Κυρ. Μητσοτάκη, βολεύει και τα δύο κόμματα, γιατί με αυτόν τον τρόπο αφήνουν άθικτο και αθωώνουν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, και εμφανίζουν στο λαό ότι τα οξυμένα προβλήματα οφείλονται στην έλλειψη ηθικής ή στην έλλειψη ικανότητας και εμπειρίας του άλφα ή του βήτα πολιτικού προσώπου.

«Εμείς καταψηφίζουμε την κυβέρνηση ακριβώς γιατί πέτυχε το έργο της», που ήταν να συμβάλει και με τη βοήθεια κομμάτων της αντιπολίτευσης στην έξοδο από την κρίση υπέρ της καπιταλιστικής κερδοφορίας και σε βάρος των εργαζομένων, όχι με προσωρινά μέτρα αλλά με μέτρα που έχει ψηφίσει μέχρι το 2060 και το 2100, είπε. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε επίσης να διαμορφώσει εκείνο το εφαλτήριο για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, πάλι σε βάρος των εργαζομένων. «Είτε έχουμε κρίση είτε έχουμε ανάκαμψη, τα μεγάλα θύματα είναι ο εργαζόμενοι», σημείωσε. Σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, επισήμανε πως δίνει 1 στο λαό και παίρνει 10, ενώ παράλληλα «μπουκώνει» το κεφάλαιο.

Υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ δεν είναι απολύτως ταυτόσημοι, έχουν ορισμένες διαφορές οι οποίες «είναι σωσίβιο και σωτηρία για το σύστημα», γιατί δεν μπορούν να υπηρετηθούν οι ανάγκες του από ένα κόμμα. Οπως εξήγησε, διαχρονικά η ΝΔ «χρησιμοποίησε την πολιτική του πειθαναγκασμού, της βίας, της καταστολής» προκειμένου να καθυποτάξει το κίνημα και να ενσωματώσει το λαό, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «συντηρητικοποιεί κάνοντας επιχείρηση διαφθοράς των αριστερών συνειδήσεων».

Αναφερόμενη στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως έπρεπε να σκηνοθετήσει ένα αντάρτικο στις γραμμές της ΕΕ, όχι από αυταπάτες και απειρία αλλά για να προετοιμάσει την εκλογική του βάση ότι η επίλυση των προβλημάτων του λαού περνάει μέσα από τη συνθηκολόγηση. Σε αυτό το σημείο, διευκρίνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε έτσι τώρα που είναι κυβέρνηση, αλλά «τέτοιος ήταν αυτός ο πολιτικός χώρος από γεννησιμιού του».

Επίσης, τόνισε πως το ΚΚΕ καταψηφίζει και εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί διεκδικεί να παίξει η Ελλάδα τον «καουμπόι» των ΗΠΑ. Απαντώντας δε σε όλα τα άλλα κόμματα που θεωρούν «ευκαιρία» τη σύγκρουση των ΗΠΑ με την Τουρκία, προειδοποίησε πως «εάν αυτή η όξυνση οδηγήσει στο συμβιβασμό της Τουρκίας πολύ πιο γρήγορα θα έχουμε τη διχοτόμηση της Κύπρου και συγκυριαρχία στο Αιγαίο, εάν δεν διευθετηθεί και πάρει πιο οξυμένες μορφές θα την πληρώσουν με πολλούς τρόπους, ενδεχομένως και με το αίμα τους, και οι δύο λαοί».

Καταλήγοντας και επικαλούμενη την εμπειρία από τις συγκυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, υπογράμμισε πως στο μέλλον θα δούμε συμμαχίες που σήμερα «ορκίζεστε πως δεν θα γίνουν».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ