ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αιτήματα και στόχους πάλης κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Να κρατήσει η ΚΕΔΕ έστω τα προσχήματα, κάλεσε τους συνέδρους η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και δημοτική σύμβουλος Πειραιά, μιλώντας από το βήμα του Συνεδρίου, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα με τα συμπεράσματα αλλά και τις αποφάσεις της, ειδικά για το θέμα της ΠΝΠ για τα ταμειακά διαθέσιμα.

Χτες, η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε τα αιτήματα και τους στόχους πάλης. Συγκεκριμένα, αυτά περιλαμβάνουν:

 • Καμία παραχώρηση των αποθεματικών και των διαθέσιμων για την πληρωμή του χρέους και των δανειστών.
 • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών περιφερειών και δήμων, με αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.
 • Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.
 • Να λυθεί το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων στους δήμους, με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος. Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση και των οφειλόμενων σε αυτή. Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης για νησιά και απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.
 • Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου («Καλλικράτης» - μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι) που κατευθύνει την ΤΔ να δρα ανταποδοτικά και επιχειρηματικά.
 • Αμεση κατάργηση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου.
 • Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες, δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων στους ιδιώτες, των ΜΚΟ και των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες δήμων και περιφερειών.
 • Επαρκής στελέχωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και δομών των δήμων (Βρεφικοί-Παιδικοί Σταθμοί, «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΑμΕΑ, ΚΑΠΗ κλπ), με εργαζόμενους όλων των αναγκαίων επιστημονικών και άλλων ειδικοτήτων, με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
 • Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων και της αναλογίας 1:5. Κατάργηση του Ν. 3833/10 και έκδοση πράξεων διορισμού όλων των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ/2009. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Παύση του θεσμικού πλαισίου που επιτάσσει τις δημοτικές αρχές να προσφεύγουν αναγκαστικά στα δικαστήρια, ενάντια στο δικαίωμα των εργαζόμενων να προασπίζουν μέσα και από αυτούς τους δρόμους το δικαίωμά τους στη δουλειά, τα εργασιακά τους δικαιώματα.
 • Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές, που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών.
 • Γενναία χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία.

Παράλληλα, κατέθεσε στο Σώμα τρία ψηφίσματα που αφορούν τη διασφάλιση της καθαριότητας των σχολικών μονάδων και των εργασιακών δικαιωμάτων των καθαριστριών, τη μονιμοποίηση των 3.500 εργαζομένων, αλλά και τη στήριξη του ίδιου του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τους πρόσφυγες.

 • Την απόφαση να μην προχωρήσει στην κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων του δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδας υπενθύμισε χτες, με δήλωσή του, ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης.
Σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ οι μελλοντικές ρυθμίσεις στην Παιδεία

Ενα νέο νόμο - πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα φέρει το στίγμα των κατευθύνσεων του ιμπεριαλιστικού οργανισμού του ΟΟΣΑ, ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας χτες από το βήμα της Βουλής.

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού έγινε στην «ώρα του πρωθυπουργού» - την επαναφορά της οποίας ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε ως επίτευγμα - απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης.

Οπως επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας: «Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα φέρει για ψήφιση ένα νέο νόμο πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και αυτό θα γίνει μετά από ολοκληρωμένη και ενδελεχή διαβούλευση και δημόσιο διάλογο». Δείχνοντας με ποιους διαβουλεύεται ανέφερε για τον ΟΟΣΑ: «Εχουμε κάνει μια ουσιαστική διαβούλευση για ένα συνολικό πρόγραμμα, που δεν έχει καμία σχέση με την παλιά εργαλειοθήκη που έφερε ο κ. Χατζηδάκης. Είναι ένα πρόγραμμα που προάγει τη δικαιοσύνη, την ισότητα, ένα πρόγραμμα που έχει σαν στόχο τις ίσες ευκαιρίες και την άρση της κοινωνικής αδικίας και των περιορισμών, των φραγμών. Και σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, είμαστε σε ανοιχτή διαβούλευση με τον ΟΟΣΑ και με τα πολιτικά κόμματα, τις πολιτικές δυνάμεις, να τα φέρουμε αυτά σε διάλογο και να τα εφαρμόσουμε».

Διευκρίνισε ότι η διαβούλευση για το νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζεται για την Παιδεία θα έχει στο επίκεντρο «το μείζον θέμα της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θέλουμε να κάνουμε μία βελτίωση, η οποία θα αφορά το άμεσο διάστημα. Εμείς, όπως γνωρίζετε - και δεν τον κρύβω αυτό - έχουμε μια διαφορετική αντίληψη για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την οποία θα θέσουμε σε ευρύτατο διάλογο με όλα τα κόμματα και με όλους τους φορείς, για να δούμε κι αν αντέχουν τα πανεπιστήμια κι αν η ακαδημαϊκή κοινότητα μπορεί να υποστηρίξει μία ιδέα για την προοπτική της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Κατά τον πρωθυπουργό μέχρι να έρθει ο νόμος - πλαίσιο, «το υπουργείο Παιδείας προχωράει στη συζήτηση και στην ψήφιση ενός πολυνομοσχεδίου που ρυθμίζει επείγοντα θέματα».

Το στίγμα των νομοθετικών ρυθμίσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την Παιδεία ήδη δίνει το νομοσχέδιο που από χτες το μεσημέρι βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτησή του στην ολομέλεια της Βουλής που αφορά «Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση» και το οποίο βέβαια υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός. Νομοσχέδιο που διατηρεί τις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων. Συγκεκριμένα, δεν αγγίζει το νόμο 4186/2013 (Αρβανιτόπουλου) για τα Λύκεια, υιοθετεί πλήρως τη στρατηγική της ακόμα μεγαλύτερης προσαρμογής της εκπαίδευσης στις ανάγκες του κεφαλαίου, τις συνεχείς πιστοποιήσεις, την αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, παραμένει ο 3966/2011 (Διαμαντοπούλου) για τα πρότυπα - πειραματικά, διατηρεί τον ελιτίστικο θεσμό των «προτύπων», διατηρείται η πρόβλεψη για χορηγούς, οι διαδικασίες αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Ο Στ. Θεοδωράκης εξέφρασε την «ανησυχία» του για τις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ότι αυτές δεν φέρουν την έγκριση του ΟΟΣΑ. «Συζητήστε το, σημείωσε, μιλήστε και με τον ΟΟΣΑ. Ξέρετε τον κ. Γκουρία. Θα σας πει ότι πάτε πίσω»...

Επισκέψεις και συσκέψεις για τους μετανάστες

Από την πρόσφατη διάσωση μεταναστών στη Ρόδο

Eurokinissi

Από την πρόσφατη διάσωση μεταναστών στη Ρόδο
Την ώρα που εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες έχουν για προσκεφάλι το τσιμέντο του λιμανιού της Μυτιλήνης, η κυβέρνηση προσπαθεί να ...συντονίσει τη «διαχείριση» των εξαθλιωμένων με επισκέψεις και συσκέψεις.

Ετσι, η αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου επισκέφτηκε τη Λέσβο και συναντήθηκε σε χώρους όπου «φιλοξενούνται» αλλοδαποί, τόσο με τους ίδιους όσο και με το προσωπικό του κέντρου υποδοχής. Το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη με φορείς του νησιού. Λόγω των καθυστερήσεων της διαδικασίας καταγραφής, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αναγκάζονται να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στον περιφραγμένο χώρο του λιμανιού, όπου υπάρχουν δυο τουαλέτες.

Εξάλλου, βρέθηκε σκάφος βυθισμένο στα ανοικτά της Σικελίας, στο εσωτερικό του οποίου τα συνεργεία έχουν εντοπίσει αριθμό σορών. Θεωρείται πως πρόκειται πιθανότατα για το πλοίο με μετανάστες της τραγωδίας της 18ης Απρίλη, στην οποία εκτιμάται πως πνίγηκαν περίπου 750 άτομα.

Αποκαλυπτική της «διάσωσης» που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν να προσφέρουν στους μετανάστες είναι και η πρόταση που διατύπωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, ότι οι μετανάστες πρέπει να αξιοποιούνται ως τζάμπα εργατικά χέρια. «Πρέπει να ζητήσουμε από τους δήμους να εφαρμόσουν την οδηγία μας που επιτρέπει τη δωρεάν εργασία των μεταναστών (...) Αντί να τους αφήσουμε να μην κάνουν τίποτα, ας δουλέψουν».

Καταστροφές σε καλλιέργειες στον Εβρο

Ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες (κυρίως αμπελώνες), πλημμύρες σε καταστήματα και διακοπές ηλεκτροδότησης σημειώθηκαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης, σε περιοχές του Εβρου, από τις έντονες βροχοπτώσεις, τους ισχυρούς ανέμους (ένταση μέχρι και 10 μποφόρ) και το χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού.

Τα προβλήματα εντοπίστηκαν κυρίως σε Σουφλί, Λυκόφη, Λαγυνά και Βύσσα. Στο Σουφλί, καταστράφηκαν ολοσχερώς οι αμπελώνες. Οι αγρότες ζητούν να μεταβεί στην περιοχή η προϊσταμένη του ΕΛΓΑ, προκειμένου να καταγράψει το μέγεθος της ζημιάς και να δώσει άμεσα αποζημιώσεις, καθώς η νέα καταστροφή έρχεται να δώσει τελειωτικό χτύπημα στους αγρότες της περιοχής, που ακόμη βιώνουν τις επιπτώσεις από τις πλημμύρες του χειμώνα.

Επιπλέον, στο Σουφλί, από τα νερά της βροχής πλημμύρισαν 17 ισόγεια καταστήματα, ενώ διακοπές ηλεκτροδότησης σημειώθηκαν στη Βύσσα και στα Λαγυνά. Από σπασμένα κλαδιά δέντρων που έπεσαν στο οδόστρωμα, σημειώθηκαν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, στον κάθετο οδικό άξονα Αλεξανδρούπολης - Ορμενίου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org