ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η αρχαϊκή Κόρη 670 ταξιδεύει στο μουσείο «Ερμιτάζ»

Ενα σημαντικό πρόδρομο έργο από το Μουσείο Ακρόπολης εκτίθεται από χτες στο μουσείο «Ερμιτάζ», στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του έτους Ελλάδα - Ρωσία 2016. Πρόκειται για το μαρμάρινο άγαλμα της αρχαϊκής Κόρης 670, από τις συλλογές του μουσείου Ακρόπολης, που είναι μια από τις ωραιότερες και καλύτερα διατηρημένες Κόρες της Ακρόπολης. Βρέθηκε το 1886 στα βορειοδυτικά του Ερεχθείου και χρονολογείται γύρω στο 520 - 510 π.Χ. Είναι ντυμένη με καταστόλιστα χρωματιστά ρούχα και εντυπωσιακά κοσμήματα και βαδίζει ανασηκώνοντας τον μακρύ χιτώνα της. Στο δεξί χέρι, που δεν σώζεται, θα κρατούσε μια προσφορά της στη θεά Αθηνά. Στο κεφάλι φορά στεφάνη διακοσμημένη με ζωγραφιστά ανθέμια, έλικες και άνθη λωτού, ενώ πρόσθετα μεταλλικά κοσμήματα θα ήταν στερεωμένα άλλοτε στις οπές. Στα αυτιά φορά σκουλαρίκια με ζωγραφιστούς ρόδακες και στον αριστερό καρπό βραχιόλι σε σχήμα φιδιού. Στα μαλλιά, στα μάτια, στα ρούχα και τα κοσμήματα διατηρούνται ίχνη των αρχικών χρωμάτων.

Αντίστοιχα, στο πλαίσιο του έτους Ελλάδα - Ρωσία, στην Ελλάδα, εκτίθενται στο Μουσείο Ακρόπολης τρία χρυσά αντικείμενα από τη συλλογή των σκυθικών θησαυρών του μουσείου «Ερμιτάζ». Πρόκειται για δύο αγγεία και ένα κόσμημα, μέρος ενός μοναδικού σκυθικού ταφικού συνόλου του 4ου αι. π.Χ. που φιλοτεχνήθηκαν από Ελληνες αποίκους στην Κριμαία, με τους οποίους οι Σκύθες νομάδες είχαν αναπτύξει στενές εμπορικές σχέσεις. Τα αντικείμενα θα εκτίθενται στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης έως τις 2 Οκτώβρη 2016.

Διημερίδα αφιερωμένη στον Δ. Φάμπα

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθήνας και ο Σύλλογος Φίλων της Κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας» διοργανώνουν σήμερα και αύριο, Διημερίδα αφιερωμένη στον σπουδαίο κιθαρίστα, συνθέτη και δάσκαλο Δημήτρη Φάμπα, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων απουσίας του. Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ «Αννα και Μαρία Καλουτά» του Δήμου Αθήνας, με ελεύθερη είσοδο.

Η σεμνή παρουσία και η παγκόσμια εμβέλεια του ταλέντου του Δ. Φάμπα τον καθιέρωσαν σαν μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του διεθνούς κιθαριστικού κόσμου. Υπήρξε καλλιτέχνης που μοιράστηκε τις γνώσεις και την αγάπη του για την κιθάρα και συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία μιας πλούσιας κιθαριστικής σχολής και παράδοσης στον τόπο μας. Στην πολύχρονη δημιουργική του πορεία, ο Δ. Φάμπας διακρίθηκε σαν σολίστας, συνθέτης, μα και ακούραστος δάσκαλος, κατορθώνοντας να τοποθετήσει την «παρεξηγημένη» κιθάρα σε μιαν αξιόλογη θέση στη μουσική ζωή της πατρίδας μας.

Το πρόγραμμα της διημερίδας περιλαμβάνει τον τελικό του «Διεθνούς Διαγωνισμού Κιθάρας Δημήτρης Φάμπας», συναυλίες κιθαριστικών ορχηστρών των Μουσικών Σχολείων Ιλίου και Παλλήνης, ρεσιτάλ εξαίρετων κιθαριστών όπως οι Γιώργος Μαυροειδής, Giorgio Mirto και Celeste Gugliandolo, Εύα Φάμπα, Μαρία Αναγνωστοπούλου, συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων με κονσέρτα για κιθάρα και ορχήστρα των VIVALDI, RΟDRIGO, ΦΑΜΠΑ με σολίστ τους Εύα Φάμπα, Μηνά Μπόγρη, Νίκο Αθανασάκη, Αγγελο Αγκυρανόπουλο, Θανάση Γεωργιάδη, Κώστα Τσερεγκώφ και μαέστρο τον Γιώργο Μπαλατσινό καθώς και διάλεξη του Θωμά Ταμβάκου με θέμα «Η παρουσία του Δ. Φάμπα στη δισκογραφία, τον κινηματογράφο, το θέατρο και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα».

6 άνδρες και 6 γυναίκες αναζητούν το ταίρι τους...

Για λίγες ακόμα παραστάσεις, Δευτέρα και Τρίτη στις 9 μ.μ., συνεχίζει στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» το «Speed Date» του Γιώργου Ηλιόπουλου.

6 άνδρες και 6 γυναίκες συγκεντρώνονται σε ένα χώρο, με στόχο να βρουν γρήγορα και χωρίς να χάνουν το χρόνο τους το σύντροφό τους. Το «Speed Date» είναι μια «τακτική» γνωριμιών που ξεκίνησε σαν παιχνίδι στα τέλη της δεκαετίας του 1990 στην Ευρώπη και που γρήγορα έγινε μόδα που σάρωσε όλο τον κόσμο.

12 ηθοποιοί - 12 χαρακτήρες τόσο διαφορετικοί ο ένας με τον άλλο, όλοι μαζί σε ένα χώρο με ένα κοινό στόχο: αυτό το βράδυ πρέπει να βρουν το ταίρι τους... Πρόσωπα σημερινά, άτομα της διπλανής πόρτας - που όλοι μας κάπου έχουμε συναντήσει - καθένας με τα προβλήματά του, με το δικό του κόσμο, με τους δικούς του δαίμονες και επιδιώξεις, βρίσκονται αυτή τη νύχτα μαζί, με σκοπό... να ζευγαρώσουν!

Με γερές δόσεις χιούμορ, το έργο συγκροτεί μια αποκαλυπτική πινακοθήκη σημερινών χαρακτήρων και συμπεριφορών.

Κείμενο - Σκηνοθεσία: Γιώργος Ηλιόπουλος. Σκηνικά: Στέφανος Μπαλάκος. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Επιμέλεια κίνησης: Γεωργία Καραμέρου. Μουσική: DNA. Photos & PromoArtwork: Γιώργος Ηλιόπουλος. Vocal Coaching: Αλεξία Μουστάκα. Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιωάννα Τσερκεζίδου.

Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Στέλιος Γιαννακός, Γεωργία Καραμέρου, Μάνος Κωστής, Κατερίνα Λιάτση, Αλεξία Μουστάκα, Γεωργία Μπεκιάρη, Παναγιώτης Νάτσης, Κωνσταντίνα Νικολοπούλου, Πέτρος Πέτρου, Κωστής Σαββιδάκης, Γιώργος Τσαγκαράκης, Ιωάννα Τσερκεζίδου.

Περιοδεία με το «Πού 'ναι η μάνα σου μωρή;»

Τελευταίες παραστάσεις για το «Πού 'ναι η μάνα σου μωρή;» της Δήμητρας Πέτρουλα, με την Βέρα Κρούσκα, που θα παίζεται μέχρι τις 16 Απρίλη στο θέατρο «Vault». Στο μεταξύ, έχει ξεκινήσει και η περιοδεία της παράστασης σε διάφορες πόλεις. Μετά τη Σάμο, Μυτιλήνη και Κω, η παράσταση θα παρουσιαστεί: Τρίτη 12 Απρίλη Χαλκίδα, θέατρο «Παπαδημητρίου», Τετάρτη 13 Απρίλη Βόλος, κινηματοθέατρο «Αχίλλειον», Παρασκευή 22 Απρίλη Κοζάνη, Αίθουσα Τέχνης ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, Κυριακή 24 Απρίλη Πτολεμαΐδα, Πνευματικό Κέντρο.

Θεατρική διασκευή: Σοφία Αδαμίδου. Σκηνοθεσία: Ενκε Φεζολλάρι. Σκηνικά - κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα. Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου. Παίζουν επίσης: Ορνέλα Λούτη και Αγάπη Παπαθανασιάδου.

Παρουσίαση φωτογραφικού λευκώματος

Το φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο «Η Ιερά μονή του Οσίου Λουκά - Η αποτύπωση του συναισθήματος σε εικόνες» παρουσιάστηκε προχτές το απόγευμα σε εκδήλωση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την κεντρική ομιλία με τίτλο «Η συμβολή της Μονής στην Επανάσταση του 1821» απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Εκκλησίας και πολιτικών κομμάτων. Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε ο βουλευτής Στ. Τάσσος.

Το λεύκωμα είναι προϊόν συνεργασίας του αναπληρωτή καθηγητή Νικολάου Σ. Χριστοδουλάκη και του Φωτογραφικού Ομίλου του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τον Προηγούμενο της Ιεράς Μονής του Οσίου Λουκά πατέρα Χρύσανθο Αργυρίου και την Ακαδημία Δημιουργικής Φωτογραφίας της Leica.

Σύγχρονο Θέατρο Σκιάς και Αντικειμένων

Ο «Θησέας, ο βασιλιάς της Αθήνας», μια παράσταση βασισμένη στους άθλους και τα κατορθώματα του Θησέα, παρουσιάζεται από το «ParaMana Puppet Theatre», με τη μορφή του θεάτρου σκιάς και αντικειμένων, με ζωντανή αφήγηση και με τη συνοδεία πρότυπης ηλεκτρονικής μουσικής, στο «Θησείον» (Τουρναβίτου 7, Ψυρρή, τηλ. 2103255444). Η πρεμιέρα γίνεται αύριο Κυριακή και θα δοθούν επίσης παραστάσεις στις 17 και 24 Απρίλη, ώρα 12.00. Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ. Διάρκεια: 45 λεπτά. Ηλικίες: 4-12.

Η παράσταση διηγείται μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κατορθώματα του Θησέα, αναδεικνύοντας έναν από τους πιο σημαντικούς ήρωες της ελληνικής μυθολογίας. Η αναπαράσταση των επεισοδίων πραγματοποιείται με έμμεση αναφορά στις παραστάσεις των αρχαίων αγγείων και στις ζωοφόρους αρχαίων ναών, όπου φιλοτεχνήθηκαν για πρώτη φορά οι περιπέτειες του Θησέα. Χρησιμοποιώντας πρωτότυπες τεχνικές του Σύγχρονου Θεάτρου Σκιάς και Αντικειμένων, το «ParaMana Puppet Theatre» μετατρέπει τη θεατρική αίθουσα σε γιγάντια οθόνη. Σε συνεργασία με το μουσικό, πολυ-οργανίστα, συνθέτη και performer Γιώργο Κατσάνο, ήχο-γεννήτριες και piano, harmonium analog synthesizers, sampler, vibrandoneon, music boxes, toys βρίσκονται επί σκηνής και συνοδεύουν ζωντανά την παράσταση.

Συντελεστές: Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Αναστασία Παράβα, Στάθης Τσεμπερλίδης, Εμψύχωση φιγούρας - Ζωντανή αφήγηση: Αναστασία Παράβα, Σύνθεση και Εκτέλεση Πρότυπης Μουσικής, Σχεδιασμός Ηχου: Γιώργος Κατσάνος, Κατασκευές - Φιγούρες, Σχέδια: Στάθης Τσεμπερλίδης, Κείμενο: Αλέξανδρος Μιστριώτης κ.ά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ