ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Εντείνονται οι πιέσεις στα πεδία διπλωματίας και συγκρούσεων

ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες στη Γενεύη, όπου ανοίγει ο δρόμος για την επανέναρξη των ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων με κάποια καθυστέρηση την ερχόμενη βδομάδα, ενώ κλιμακώνονται οι συγκρούσεις των στρατών της Συρίας και του Ιράκ κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», με κεντρικούς στόχους τη μεσοπρόθεσμη ανακατάληψη σημαντικών πόλεων, όπως η Ράκα και η Μοσούλη.

Την απόφαση για καθυστέρηση των ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων ανακοίνωσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, δίνοντας ως πιθανότερη ημερομηνία τη 13η αντί την 11η Απρίλη. Μέχρι να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει διαδοχικές επισκέψεις κυρίως σε Δαμασκό και Τεχεράνη, με στόχο να επικοινωνήσει «με όλα τα μέρη και τους εταίρους», στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας των συνομιλιών. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι έως τις 13 Απρίλη θα συμβουλευτεί παράλληλα Σαουδάραβες, Τούρκους, Ιορδανούς και Λιβανέζους αξιωματούχους, σημειώνοντας ότι «ο επόμενος γύρος συνομιλιών θα πρέπει να εστιαστεί στην κατεύθυνση της διαδικασίας για πολιτική μετάβαση».

Απαγωγές και εκτελέσεις δεκάδων εργατών

Χτες, μερικές βδομάδες μετά την κλιμάκωση των σφοδρών συγκρούσεων του συριακού στρατού με ισλαμιστές μισθοφόρους και τις σημαντικές επιτυχίες των συριακών δυνάμεων, που είχαν ως αποτέλεσμα την ανακατάληψη εδαφών της Κεντρικής Συρίας, ανακοινώθηκε η ομηρία αρκετών εκατοντάδων Σύρων εργατών και εργολάβων της τσιμεντοβιομηχανίας «αλ Μπαντιγέ», βορειοανατολικά της περιοχής Αμπού Αλ Σαμάτ, στα περίχωρα της Δαμασκού, από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Οι τελευταίοι, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ξένων δικτύων, προχώρησαν το πρωί της Παρασκευής στις εκτελέσεις 175 εργατών, αφού προηγουμένως άλλοι 70 εξ αυτών είχαν καταφέρει να δραπετεύσουν...

Νωρίτερα, ένοπλοι ομάδων του λεγόμενου «Ελεύθερου Στρατού της Συρίας» ανακατέλαβαν τη μεθοριακή πόλη Αλ Ράι, που βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία, χρησιμοποιώντας οπλισμό προερχόμενο από την Τουρκία και άλλες ξένες δυνάμεις. Οι ίδιες δυνάμεις προωθούνται στην περιοχή, έχοντας, όπως αναφέρουν ξένα δίκτυα, ως σκοπό την ανακατάληψη της Ράκα, που θεωρείται «πρωτεύουσα» του «χαλιφάτου» των τζιχαντιστών.

Επίσκεψη - αστραπή του Τζον Κέρι στη Βαγδάτη

Το ίδιο διάστημα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, πραγματοποίησε χτες αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη, σε μία προσπάθεια, όπως είπε, να διαβεβαιώσει την ιρακινή ηγεσία για τη στήριξη των ΗΠΑ. Ο Κέρι είχε προγραμματίσει έως χτες βράδυ να συναντηθεί με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι, τον ομόλογό του, Ιμπραήμ αλ Τζααφάρι και τον πρωθυπουργό των Κούρδων του Ιράκ, Νετσιρβάν Μπαρζανί.

Την Τρίτη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε επαναλάβει ότι η «καταστροφή» του ΙΚ παραμένει «πρώτη προτεραιότητά του», υπογραμμίζοντας ότι οι τζιχαντιστές συνεχίζουν να χάνουν έδαφος στο Ιράκ και στη Συρία. Αυτά ενώ μέσα στις επόμενες λίγες βδομάδες, το Πεντάγωνο αναμένεται να καταθέσει τις προτάσεις του για περαιτέρω «ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής "βοήθειας" στις ιρακινές δυνάμεις», παρά τους περίπου 5.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς που βρίσκονται ήδη στη χώρα.

ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ιεραρχούν την κλιμάκωση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

Εγινε την Πέμπτη η 18η κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων Γαλλίας - Γερμανίας

Μέρκελ - Ολάντ συναντήθηκαν πριν τη διευρυμένη κοινή υπουργική συνάντηση
Μέρκελ - Ολάντ συναντήθηκαν πριν τη διευρυμένη κοινή υπουργική συνάντηση
ΜΕΤΣ.--

Οτι οι δύο πλευρές εξακολουθούν να ιεραρχούν τη μεταξύ τους συνεργασία σε πολλούς τομείς επιβεβαίωσε η 18η κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων Γαλλίας - Γερμανίας που έγινε την Πέμπτη, στην πόλη Μετς της βορειοανατολικής Γαλλίας, με την παρουσία των δυο ηγετών Φρανσουά Ολάντ και Αγκελα Μέρκελ. Τέτοιες συνεδριάσεις είναι ενταγμένες στο θεσμό της γαλλογερμανικής συνεργασίας, που ξεπερνά πλέον τα 50 χρόνια «ζωής», μετά τη δημιουργία του ως σημαντικός μοχλός ανάπτυξης συνολικά της «Ενωμένης Ευρώπης», χωρίς φυσικά να μπορεί να εξαλείψει αντιθέσεις και συγκρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των αστικών τάξεων των δυο χωρών.

Στο κείμενο που μοίρασε η γαλλική προεδρία για τις αποφάσεις της συνάντησης, σε αυτή δόθηκε ειδικό βάρος στις ανάγκες του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και οικονομίας. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε να θεσπιστεί ένα «Γαλλογερμανικό Συμβούλιο ολοκλήρωσης στις δύο μας κοινωνίες», με σκοπό την ενίσχυση της «κοινωνικής συνοχής», οι δύο πλευρές να εργαστούν από κοινού «για να μάθουν και να εμπλουτίσουν εμπειρίες που αναπτύσσονται στις δύο χώρες», σε όλα τα πεδία δράσης, ενώ το Συμβούλιο αυτό θα ασχοληθεί και με την «ενσωμάτωση των προσφύγων» που χαρακτηρίστηκε «σημαντική πρόκληση».

Ειδική αναφορά γίνεται στον έλεγχο των «ελληνοτουρκικών συνόρων», για τον οποίο οι δυο πλευρές υπογραμμίζουν ότι οι επιτηρήσεις που γίνονται με ευθύνη του ΝΑΤΟ«πρέπει να γίνουν πλήρως λειτουργικές και να επεκτείνουν την πλήρη τους πρόσβαση στο Αιγαίο», αναδεικνύοντας ότι γαλλικό και γερμανικό κεφάλαιο προσδοκούν να διευρυνθεί η ΝΑΤΟική εμπλοκή στην περιοχή, για την οποία φυσικά το Προσφυγικό είναι μόνο πρόσχημα.

Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και της «κινητικότητας» σε πολλά πεδία (π.χ. Συρία, Ουκρανία), γαλλικό και γερμανικό κεφάλαιο διαμηνύουν την ετοιμότητά τους να αξιοποιήσουν τις εξελίξεις όπως «αρμόζει» στα συμφέροντα και τη δύναμή τους. Ετσι, μεταξύ άλλων, το κείμενο επικεντρώνεται στη σημασία της επόμενης Συνόδου του ΝΑΤΟ, στη Βαρσοβία, αλλά και την εφαρμογή του «Σχεδίου Ετοιμότητας Ανάληψης Δράσης», στην «οικοδόμηση μιας συμμαχίας προικισμένης με μια θέα 360 μοιρών και ικανής να αντιμετωπίσει όλες τις σημερινές προκλήσεις αλλά και τις μελλοντικές».

Βεβαίως, οι δύο συγκεκριμένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις χαράζουν τα επόμενα βήματά τους και αυτοτελώς, όχι μόνο εντός του ΝΑΤΟ ή μέσα από τη διμερή τους συνεργασία. Το σίγουρο είναι πως ζητούμενο είναι η κλιμάκωση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Μην ξεχνάμε ότι την παραμονή της συνάντησης, ο Ολάντ είχε επισημάνει με συνέντευξή του στη γερμανική «Μπιλντ» ότι οι δυο χώρες πρέπει «να δράσουν (και) εκτός της Ευρώπης», στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Γι' αυτό και στις αποφάσεις της συνάντησης τονίζεται ότι χρειάζεται δράση και «ενάντια στις αιτίες του εκπατρισμού» των προσφύγων, εννοώντας ανακατατάξεις που θα διασφαλίσουν «ειρήνη» και «ισορροπία» βολική για τους σχεδιασμούς των μονοπωλίων.

Φυσικά, από τη συζήτηση δεν έλειψαν πλευρές που αφορούν την οικονομία. Ενέργεια και αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών είναι δύο από τους τομείς που ξεχωρίζουν σε σημασία για την αύξηση κοινών επιχειρηματικών δράσεων - χαρακτηριστικό είναι ότι γίνεται αναφορά σε «αφρικανική πρωτοβουλία (σ.σ. δηλαδή στην Αφρική) για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

ΛΙΒΥΗ
Προετοιμασίες επέμβασης από ΗΠΑ και άλλους

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ΗΠΑ είναι «πιθανόν να κάνουν περισσότερα πράγματα» στη Λιβύη, μόλις αναλάβει και ουσιαστικά έργο, η νέα κυβέρνηση του Λίβυου πρωθυπουργού, Φαγιέζ Σαράτζ, προειδοποίησε χτες ο Αμερικανός στρατηγός, Ντέιβιντ Ροντρίγκες, που ηγείται της διοίκησης του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (AFRICOM). Η δήλωση του στρατηγού γίνεται σε μια περίοδο, κατά την οποία ιμπεριαλιστές σε ΕΕ και ΝΑΤΟ καταστρώνουν τα σχέδιά τους για την εξαπόλυση της επόμενης φάσης επέμβασης που έχουν ξεκινήσει από το 2011 με την ανατροπή του Λίβυου τότε Προέδρου Μουαμάρ Καντάφι και ενώ εδώ και μήνες επιχειρούν στο λιβυκό έδαφος εκατοντάδες Αμερικανοί, Γάλλοι, Ιταλοί και Βρετανοί κομάντος.

Ο στρατηγός Ροντρίγκες ανέβασε σε τουλάχιστον 6.000 το συνολικό αριθμό των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», που έχουν καταφύγει από την Συρία και το Ιράκ στη βόρεια Λιβύη. Χαρακτήρισε την παρουσία των τζιχαντιστών του «ΙΚ» «άμεση απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ», «ξεχνώντας» πως οι ΗΠΑ, οι Δυτικοί και οι Αραβες σύμμαχοί τους είχαν πρωτοστατήσει στη δημιουργία του ως εργαλείο για την ανατροπή μη αρεστών κυβερνήσεων.

Νωρίτερα, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γερμανός διπλωμάτης Μάρτιν Κόμπλερ, ενημερώνοντας κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εμφανίστηκε «συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι η νέα λιβυκή κυβέρνηση «ενότητας» θα καταφέρει να αποκαταστήσει την έννομη τάξη στη Λιβύη. Ενθάρρυνε τον Λίβυο πρωθυπουργό Φαγιέζ Σαράτζ, που έφθασε στην Τρίπολη την περασμένη βδομάδα, να αρχίσει άμεσα «πρακτική δουλειά», μολονότι είναι «εύθραυστη» η κατάσταση ασφαλείας.

Τοποθετήσεις μετά την ενημέρωση του Κόμπλερ έκαναν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι πρέσβεις Ρωσίας, Βρετανίας και Γαλλίας, οι οποίοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη νέα λιβυκή κυβέρνηση, απευθύνοντας «έκκληση» για τη στήριξη των προσπαθειών της για «επανένωση και σταθεροποίηση» της Λιβύης.

Ειδικότερα, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, σημείωσε πως η συγκρότηση μίας «κεντρικής» λιβυκής αρχής είναι «ιδιαιτέρως σημαντική» για την καταπολέμηση «της τρομοκρατικής απειλής», εκτιμώντας ως «θετικό» το γεγονός πως «σημειώθηκε κάποια πρόοδος».

Ο Γάλλος πρέσβης στον ΟΗΕ, Φρανσουά Ντελάτρ, έκρινε ότι η νέα λιβυκή κυβέρνηση «ενότητας» έχει «την ιστορική ευκαιρία να δημιουργήσει συνθήκες σταθερότητας» και να σταματήσει «το χάος στο οποίο θριαμβεύει το Ισλαμικό Κράτος», γνωστοποιώντας τις προσπάθειες για το ξανάνοιγμα της γαλλικής πρεσβείας στην Τρίπολη της Λιβύης.

Ο Βρετανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Μάθιου Ράικροφτ, είπε ότι «δεν επιθυμούμε μία μελλοντική κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας να ανατραπεί προτού καν αναλάβει έργο»...

ΙΣΡΑΗΛ
Επεκτείνει το τείχος στη Δυτική Οχθη

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τις έντονες αντιδράσεις των Παλαιστινίων προκαλεί από χτες η εμφάνιση ισραηλινών γερανών και μπουλντόζων στο Μπέιτ Τζάλα, που βρίσκεται κοντά στη Βηθλεέμ της Δυτικής Οχθης, με στόχο την έναρξη εργασιών για την επέκταση του τείχους «Απαρτχάιντ» της ντροπής από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η δημιουργία τείχους ύψους οκτώ μέτρων στην περιοχή θα αποκόψει την πρόσβαση πολλών Παλαιστινίων χωρικών στους ελαιώνες τους καθώς το σχέδιο αποσκοπεί στη συνέχιση αρπαγής της παλαιστινιακής γης, με το πρόσχημα της λήψης μέτρων για την «ασφάλεια».

Το ίδιο 24ωρο, Παλαιστίνιοι διπλωμάτες στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη προωθούν σε Αραβες ομολόγους τους σχέδιο απόφασης που θα καταδικάζει τη διεύρυνση των παράνομων εβραϊκών εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης με σκοπό την ψήφισή του από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ