ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλατύ άνοιγμα σε εργοστάσια και γειτονιές

Συνεχίζουν τις εκδηλώσεις τα Συνδικάτα και οι Σύλλογοι της ΟΓΕ

Με περιοδείες, εξορμήσεις καθώς και συγκεντρώσεις το απόγευμα σε δεκάδες πόλεις όλης της χώρας συνέχισαν και χτες το πλατύ άνοιγμα στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων τα Συνδικάτα, οι Σύλλογοι της ΟΓΕ, συνολικά οι δυνάμεις των ΠΑΜΕ - ΟΓΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΠΑΣΥ.

Περιοδεία στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας «ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ» πραγματοποίησαν το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και ο Σύλλογος της ΟΓΕ στο Αιγάλεω. Νωρίς το πρωί στην είσοδο του εργοστασίου ο Σύλλογος της ΟΓΕ είχε μοιράσει στις εργαζόμενες DVD αφιερωμένο στην 8η Μάρτη. Το μήνυμα της επετείου έχει ιδιαίτερο νόημα για τις εργαζόμενες στο εργοστάσιο, που είναι αναγκασμένες να δουλεύουν σε ανθυγιεινές συνθήκες, να εισπνέουν το χνούδι αλλά και τις αναθυμιάσεις από τα χημικά που χρησιμοποιούν στο βαφείο. Το συνδικάτο κάλεσε τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, που είναι εδώ και δύο μήνες απλήρωτοι, να βρεθούν σε ετοιμότητα ώστε να αντιδράσουν οργανωμένα στο ενδεχόμενο να προχωρήσει η εργοδοσία στη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας τους σε ατομικές.

Με τις σπουδάστριες της Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑΣ) στο Μεταξουργείο συζήτησε, την Πέμπτη το απόγευμα, η Ομάδα Κολωνού - Σεπολίων της ΟΓΕ. Η ανακοίνωση που μοίρασε στις σπουδάστριες η ΟΓΕ ανέτρεχε στους σκληρούς αγώνες στους οποίους συμμετείχαν οι εργαζόμενες και στα αποτελέσματα που αυτοί είχαν. Η συζήτηση δεν περιορίστηκε βέβαια στην ιστορία των αγώνων αλλά και στην ανάγκη να συνεχιστούν, να ενταθούν σήμερα και με τη συμμετοχή των ίδιων των νέων γυναικών, να γνωρίσουν οι σπουδάστριες την Ομάδα της ΟΓΕ και να γίνουν μέλη της.

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις
  • Συνεχίζονται και σήμερα, Σάββατο, οι εκδηλώσεις από τους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ:

-- Καλλιθέα, στις 18.00, στην αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών (Αραπάκη 69).

-- Μοσχάτο - Ταύρο, στις 18.00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

-- Π. Φάληρο, στις 18.00, σε εκδήλωση με θέμα τις κατακτήσεις των γυναικών στον 20ό αιώνα, στο Πνευματικό Κέντρο (Αγίας Βαρβάρας 24).

-- Θεσσαλονίκη, στις 18.30, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Τούμπας.

-- Καβάλα, στις 18.00, στο ξενοδοχείο «Εσπέρια», όπου θα προβληθεί και η ταινία της Αλίντας Δημητρίου «Πουλιά στο βάλτο».

-- Καρδίτσα, συζήτηση με αγρότισσες στο χωριό Λεοντάρι με θέμα: «Αγρότισσα στον αγώνα ή στο περιθώριο;».

-- Αρτα, στις 19.00, στο ξενοδοχείο «Κρόνος».

  • Αύριο, Κυριακή 10 Μάρτη:

-- Εκδήλωση στη Φιλαδέλφεια - Χαλκηδόνα, στις 10.30, στο Πνευματικό Κέντρο (Ν. Τρυπιά 45).

-- Σπάτα - Αρτέμιδα, στις 17.00, στην Αίθουσα Συμβουλίων.

-- Αφιερωμένη στα νέα ζευγάρια θα είναι η εκδήλωση του Συλλόγου Πειραιά, στις 18.00, στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21).

-- Αποκριάτικη γιορτή για τα παιδιά οργανώνει ο Σύλλογος Πατησίων - Ριζούπολης μαζί με το Σύλλογο Γονέων Παιδικών Σταθμών Α' Αθήνας, στις 10.00, στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252).

-- Στη Χαλκίδα ο Σύλλογος της ΟΓΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά, στις 11.00, στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.

-- Θα πραγματοποιήσει εκδήλωση και το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική (ΣΕΤΗΠ), στις 18.30, στο πολιτιστικό κέντρο του ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 110).

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ ΓΙΑ ΤΙΣ 8 ΜΑΡΤΗ
Κάλεσαν σε αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση και την ανισοτιμία

Στην Αθήνα έγινε μαζική συγκέντρωση στα Προπύλαια

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Με ένα πλατύ κάλεσμα συστράτευσης στον αγώνα ενάντια στα βάρβαρα μέτρα που εντείνουν την εκμετάλλευση, στην πάλη για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση, τίμησαν την 8η Μάρτη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ με τις συγκεντρώσεις που οργάνωσαν χτες σε όλη τη χώρα.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση έγινε στα Προπύλαια, όπου απηύθυνε χαιρετισμό η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας Μαιρήνη Στεφανίδη. Την κεντρική ομιλία έκανε η Αλεξάνδρα Μπαλού, στέλεχος του ΠΑΜΕ. Παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η Αλ. Μπαλού χαρακτήρισε την 8η Μάρτη «μέρα τιμής και απολογισμού», αλλά και «μέρα ευθύνης και νέων καθηκόντων». Στον πυρήνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, επισήμανε, βρίσκεται η κατάργηση του στοιχειώδους δικαιώματος στην εργασία, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και η μη αναγνώριση του ρόλου της μητρότητας, δηλαδή «όλα εκείνα τα στοιχεία που αυξάνουν τον βαθμό εκμετάλλευσης».

Υπογράμμισε πως, παράλληλα με την επίθεση στα δικαιώματα, επιτίθενται και στη συνείδηση των γυναικών: «Με θράσος η ΕΕ και η κυβέρνηση έρχονται να μας μιλήσουν για τη συμμετοχή της γυναίκας στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη».

Στοχεύουν στη χειραγώγηση των γυναικών

Ενώ στη συνέχεια υπογράμμισε: «Δεν είναι μόνο ότι σπέρνουν αυταπάτες, είναι ότι θέλουν οι γυναίκες εργαζόμενες να γίνουν μέρος της πολιτικής τους. Να ζητούν δηλαδή μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου τη στιγμή που η φορολεηλασία πνίγει τις δικές τους οικογένειες.

Να θεωρούν λύση τις ΜΚΟ, τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς, τη βοήθεια στο σπίτι. Να αποδέχονται δηλαδή ότι τα συλλογικά εργατικά κοινωνικά δικαιώματα γίνονται ατομική, οικογενειακή υποχρέωση και ευθύνη.

Στοχεύουν από τη μια στη χειραγώγηση και από την άλλη πατάνε στις αντικειμενικές δυσκολίες που γεννά το σύστημά τους, με τη συρρίκνωση και ανταποδοτικότητα των κοινωνικών παροχών, και κάνουν τις γυναίκες πιο ευάλωτες, πιο ανεκτικές στη λογική του μικρότερου κακού, δυσκολεύουν την ένταξή τους στο σωματείο, στη δράση, στον αγώνα.

Καλλιεργούν την αντίληψη ότι οι προσωπικές προσπάθειες, οι ατομικές προσπάθειες μπορεί να τους γλιτώσουν από βάσανα, να τους δώσουν μια πιο άμεση θετική οικογενειακή προοπτική. Κρύβουν ότι η καθημερινότητα σήμερα ακόμα περισσότερο παρά ποτέ εξαρτάται από τις γενικές πολιτικές αλλαγές, από το γενικό συσχετισμό δύναμης».

Ο αντίπαλος έχει πολλά εργαλεία

«Η δύναμη του εργατικού, του λαϊκού, του γυναικείου κινήματος εξαρτάται από το πόσες εργατικές γυναικείες μάζες θα μπουν στον αγώνα, πόσες θα επιστρέψουν στον αγώνα ύστερα από κάποια χρόνια αδράνειας, πόσες αυτοαπασχολούμενες, φτωχές αγρότισσες, πόσες κοπέλες, νέες γυναίκες θα προσχωρήσουν», τόνισε η Α. Μπαλλού και αναφέρθηκε στην ευθύνη του εργατικού και του λαϊκού κινήματος:

«Καμία υποτίμηση. Ο αντίπαλος έχει τα εργαλεία του για να εμποδίσει αυτό που τρέμει περισσότερο. Το οργανωμένο ταξικό κίνημα που απεγκλωβίζει δυνάμεις, που αμφισβητεί την εξουσία του, τρέμει τη δημιουργία της λαϊκής συμμαχίας που θα ανοίγει την προοπτική για άλλο δρόμο ανάπτυξης, για άλλη κοινωνία, για άλλη οικονομία και εξουσία.

Χρησιμοποιεί το ιδεολογικό του οπλοστάσιο, ανάγοντας την ανισοτιμία των γυναικών σε ζήτημα αντίθεσης ανάμεσα στα φύλα, αποκρύπτοντας τον ταξικό χαρακτήρα της εκμετάλλευσης των γυναικών και της φυλετικής καταπίεσης.

Εχει τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που χειροκροτούν και βάζουν πλάτη για να πετύχουν την ενσωμάτωση και τη χειραγώγηση των γυναικών. Θαυμάστε τους! Εκπόνηση μελέτης για τη συμμετοχή της γυναίκας στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, δικτύωση με ΜΚΟ, γραμμή υποστήριξης για πληροφορίες, σεμινάρια για δραστήρια στελέχη. Πάντα το σύστημα είχε τους κολαούζους του.

Τους μεγαλοκαναλάρχες, την τρικομματική κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα που συσκοτίζουν τις αιτίες της κρίσης και τη θέση της γυναίκας στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα. Τα κόμματα που επιχειρούν να μας εγκλωβίσουν ότι μια καλύτερη διαχείριση του συστήματος "όπως ο Ομπάμα" θα άλλαζε τα πράγματα προς όφελος των εργαζομένων».

Δική μας η δύναμη και η ευθύνη

«Είναι στα δικά μας χέρια η δύναμη, είναι δική μας η ευθύνη, να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους. Είναι ευθύνη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος οι γυναίκες να πάρουν τη θέση τους δίπλα και μέσα στο ταξικό κίνημα. Το ταξικό κίνημα να δει πιο μεθοδικά τη δουλειά του στις γυναίκες και τη νεολαία για να εμποδίσει τα σχέδια της άρχουσας τάξης και των πολιτικών της εκφραστών.

Να κλιμακώσουμε τους αγώνες με αιχμή τα οξυμένα προβλήματα που βιώνουν οι γυναίκες και οι οικογένειές τους. ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ με αποφασιστικότητα υπομονή και επιμονή».

«Καλούμε όλες τις γυναίκες να ενισχύσουν το κίνημα με ταξικό προσανατολισμό το ΠΑΜΕ, το ριζοσπαστικό κίνημα της ΟΓΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ. Να συμμετάσχουν στη δράση των Λαϊκών Επιτροπών στις γειτονιές. Να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες, οι παρεμβάσεις και ο συντονισμός για τα προβλήματα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων της λαϊκής οικογένειας.

Η οργάνωση στα σωματεία, στις επιτροπές αγώνα, η συμμετοχή στις απεργίες και στις κινητοποιήσεις δεν είναι απλή υπόθεση και πέφτει στις πλάτες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Θέλει σχέδιο και συστηματική δουλειά, με στόχο την ανασύνταξη του κινήματος.

Συγκεντρώνουμε δυνάμεις, χτίζουμε τη δική μας λαϊκή συμμαχία στον αδιάκοπο πόλεμο με την τάξη που μας εκμεταλλεύεται. Ούτε οι νόμοι και η τάξη τους, ούτε η καταστολή μπορεί να μας σταματήσει.

Αυτό είναι η 8η Μάρτη: Φάρος για τη συμμετοχή της γυναίκας στην ταξική πάλη για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος».

Διαδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση έγινε χτες και στη Θεσσαλονίκη, όπου ΟΓΕ, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ και ΜΑΣ, μαζί με γυναίκες και άνδρες, με μια φωνή, σάλπισαν ξεσηκωμό ενάντια στα μονοπώλια με στόχο τη ριζική ανατροπή τους. Με τα πανό και τα συνθήματα διαδήλωσαν «8 του Μάρτη σύμβολο αγώνα θα μας οδηγεί και τούτο τον αιώνα», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, συμμαχία λαϊκή για κοινωνία άλλη».

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου μίλησε η Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων. «Η 8 Μάρτη είναι μια φωνή που έρχεται από ένα μακρινό παρελθόν και κατευθύνεται σ' ένα αισιόδοξο μέλλον! Είναι η ματωμένη φωνή της εργατικής τάξης που μήτε ο θάνατος δεν μπορεί να την κάνει να σωπάσει. Είναι η δική μας φωνή», σημείωσε. Πρόσθεσε πως «οι γυναίκες, το πάντα "φθηνό και ευέλικτο" εργατικό δυναμικό για την άρχουσα τάξη καλείται άλλη μια φορά να θυσιαστεί για τα κέρδη των μονοπωλίων. Τώρα είναι η ώρα του ξεσηκωμού, συναγωνίστριες. Με αγωνιστική και αποφασιστική στάση να μην επιτρέψουμε να υλοποιηθούν τα σχέδια της αστικής τάξης για τσάκισμα του λαϊκού κινήματος».

Επίσης τόνισε πως «σήμερα, τα πράγματα έχουν γίνει ακόμα πιο δραματικά για τους εργαζόμενους, τα φτωχά στρώματα, τις γυναίκες. Σήμερα η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο εκρηκτική για τις λαϊκές οικογένειες. Οι σύλλογοι της ΟΓΕ, τα σωματεία του ΠΑΜΕ, οι μαζικοί φορείς της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, η κοινωνική συμμαχία δηλαδή, οι Λαϊκές επιτροπές, καλούμαστε να οργανώσουμε τη λαϊκή πάλη και να χειριστούμε δυσκολότερες καταστάσεις. Πολλοί περισσότερες και περισσότεροι θα στερηθούν ακόμα και το ίδιο τους το ψωμί, μια μπουκιά για τα παιδιά τους».

Και κάλεσε να απορρίψουν την πλάνη του «δεν γίνεται τίποτα», να ξεμπερδέψουν με τις αυταπάτες για λύσεις που υπάρχουν πέρα και έξω από μας. «Γυναίκες σπάμε τις αλυσίδες του φόβου. Οργανώνουμε την πάλη ενάντια στα μονοπώλια για τη ριζική ανατροπή τους».

Συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Γιαννιτσά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Γρεβενά, Πτολεμαΐδα, Σέρρες.

Στην Ξάνθη, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο, στην Αλεξανδρούπολη, σύσκεψη - εκδήλωση στο καφέ «Κύτταρο» και στην Κατερίνη εκδήλωση με θέμα «Η εκμετάλλευση της γυναίκας στον καπιταλισμό και η χειραφέτησή της».

Δράση από το πρωί

Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενες της επιχείρησης «ΦΩΚΑΣ» μαζί με τις γυναίκες των συλλόγων της ΟΓΕ, από το πρωί συγκεντρώθηκαν έξω από το κατάστημα «Φωκάς» και καλούσαν τις γυναίκες σε ανυποχώρητο αγώνα. Εστειλαν μήνυμα ότι η εργαζόμενη γυναίκα δεν σκύβει το κεφάλι. Το Σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο «Θεαγένειο» επέβαλε για δύο ώρες τις δωρεάν εξετάσεις για τις γυναίκες στο κέντρο πρόληψης του νοσοκομείου.

Στην Κοζάνη, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ για τα χαράτσια και τις διακοπές ηλεκτροδότησης σε εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, Καβάλας, Θάσου, Αλεξανδρούπολης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών, πραγματοποίησαν χτες η ΟΓΕ, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ και το ΜΑΣ. Μοιράστηκε υλικό για το επίδομα τοκετού που εξαναγκάζει τις άνεργες, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών να γεννούν όπως οι γιαγιάδες τους στο σπίτι προκειμένου να λάβουν το πενιχρό πια επίδομα. Στην Ξάνθη, επιπλέον, απέκλεισαν το ταμείο του νοσοκομείου για 2 ώρες. Στην Καβάλα έγινε επίσης σύσκεψη με εργαζόμενες στο «Βοήθεια στο σπίτι».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Μέρα - σύμβολο ταξικού λαϊκού αγώνα

Με ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας η Βουλή τίμησε χτες την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας και εκ μέρους του ΚΚΕ η βουλευτής του Κόμματος Ε. Γερασιμίδου τόνισε χαρακτηριστικά ότι την 8η Μάρτη την τιμάμε συνεχίζοντας τους αγώνες.

Κάλεσε τις γυναίκες της εργατικής τάξης, τις αγρότισσες, τις αυτοαπασχολούμενες, τις άνεργες, τις μετανάστριες, τις νέες γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, να συσπειρωθούν στα σωματεία, στις μαζικές οργανώσεις, στις επιτροπές αγώνα, να παίρνουν μέρος στις κινητοποιήσεις και να απεργούν.

Η βουλευτής τόνισε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και σήμερα στα πλαίσια της πολιτικής κουλτούρας της αστικής τάξης έγινε προσπάθεια να αλλοιωθεί το νόημα της 8ης Μάρτη ως σύμβολο ταξικού λαϊκού αγώνα.

Η σημερινή μέρα υπογράμμισε «είναι ημέρα μνήμης και αφετηρία πάλης για τις γυναίκες που βιώνουν την εκμετάλλευση, την κοινωνική καταπίεση και τη φυλετική ανισοτιμία. Είναι πρώτα και κύρια ημέρα των γυναικών της εργατικής τάξης, των γυναικών του μόχθου, που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα στις συνθήκες που επιβάλλουν τα μέτρα της ΕΕ, του καπιταλισμού τελικά»

Η Ελ. Γερασιμίδου, είπε ότι απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση ώστε να μπει φραγμός σε αυτή τη λαίλαπα «που μας θέλει με πεσμένο ηθικό και μειωμένες αντιστάσεις, με σκυμμένο κεφάλι για να δεχθούμε ένα ζοφερό μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Υπόθεση της εργατικής τάξης η προστασία της μητρότητας

Στην παραβίαση του δικαιώματος των γυναικών της εργατικής τάξης στη μητρότητα, πρόβλημα που απασχολεί εκατομμύρια γυναίκες και νέα ζευγάρια σε όλο τον κόσμο, αναφέρεται η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), στο μήνυμά της με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως το πρόβλημα αυτό αποκαλύπτει, σε όλη την έκτασή της, τη σαπίλα της πολιτικής που εφαρμόζεται σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο.

Η ΠΣΟ τονίζει πως η προστασία της μητρότητας δεν περιορίζεται στη σχετική νομοθεσία αλλά αφορά το σύστημα υγείας, τις συνθήκες ασφάλειας στους τόπους δουλειάς και επισημαίνει τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών για δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες φροντίδας της υγείας. Επιπλέον, στέκεται στην ανεργία, στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, στους χαμηλούς μισθούς, που αναγκάζουν πολλά ζευγάρια να αναβάλλουν τη δημιουργία οικογένειας. Αλλά και στο γεγονός ότι μετά τη γέννηση του παιδιού, δεν υπάρχουν κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες για να στηρίξουν τους νέους γονείς.

Η προστασία της μητρότητας δεν είναι αίτημα μόνο των εργαζόμενων γυναικών αλλά ολόκληρης της εργατικής τάξης, τονίζει η ΠΣΟ, και καλεί τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους σε πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση, μέσα από τις γραμμές των ταξικά προσανατολισμένων συνδικάτων.

ΜΑΙΡΗΝΗ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ
Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να δώσει ισοτιμία

Στο χαιρετισμό της, η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη, ανέφερε ότι η επίθεση που βιώνουν οι γυναίκες αποδεικνύει πως οι κατακτήσεις που έφεραν οι αγώνες του εργατικού και γυναικείου κινήματος ήταν προσωρινές: «Οχι μόνο άφηναν πίσω την ισοτιμία των γυναικών παρόλα τα θεσμικά μέτρα που παίρνονταν, αφού η εκμετάλλευση παρέμενε ανέπαφη, αλλά και στο όνομα της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών ασκήθηκε πολιτική που βάθαινε ακόμα περισσότερο την ανισοτιμία».

«Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να δώσει ισοτιμία», ανέφερε η Μ. Στεφανίδη και τόνισε πως «μονάχα φτώχεια, ανεργία, εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία, ναρκωτικά, πορνεία και κάθε είδους παθογένεια παρέχει απλόχερα στα λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα στις νέες και τους νέους της λαϊκής οικογένειας». Υπογράμμισε ακόμα πως η μητρότητα βρίσκεται σε διωγμό, «αφού ακόμα κι αυτό το πενιχρό επίδομα τοκετού καταργήθηκε και μας προτρέπουν να γεννάμε στο σπίτι, όπως οι γιαγιάδες μας».

Τέλος, η Μ. Στεφανίδη σημείωσε: «Είμαστε εδώ. Η Κοινωνική Συμμαχία, το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, το εργατικό και το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα με αφορμή τη σημερινή επέτειο για να καλέσουμε τις γυναίκες της εργατικής τάξης, τις αυτοαπασχολούμενες, τις γυναίκες της φτωχής αγροτιάς να ξεσηκωθούν. Κάνουμε σάλπισμα αγώνα, ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες να σηκώσουν το ανάστημά τους ενάντια στα τρωκτικά του μόχθου μας. Τις καλούμε να σπάσουν τις αλυσίδες του φόβου. Να πιστέψουν στη δύναμή τους. Με την οργανωμένη πάλη μας ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στα βάρβαρα μέτρα και να αποτρέψουμε αυτά που ετοιμάζουν».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ