ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
Σήμερα η συζήτηση στη Βουλή
  • Ταχύτατα και χωρίς θόρυβο επιδιώκει την ψήφισή της η κυβέρνηση
  • Πικετοφορία διαμαρτυρίας διοργανώνει η ΚΟΘ σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς

Η συζήτηση για την περίφημη Συνθήκη του Αμστερνταμ ξεκινά σήμερα στη Βουλή, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε 5 συνεδριάσεις. Η κυβέρνηση, παρά τις έντονες αντιδράσεις του ΚΚΕ, για μια φορά ακόμα επέλεξε την "οδό" των συνοπτικών διαδικασιών για τις διαδικασίες έγκρισης από τη Βουλή μιας καθοριστικής σημασίας για το σύνολο των προβλημάτων της χώρας συνθήκη, που ενισχύει τα "δεσμά" στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Να υπενθυμίσουμε ότι το ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων είχε ζητήσει την αναβολή της συζήτησης, όχι μόνο γιατί η συνθήκη είχε διαμοιραστεί σε 230 βουλευτές μόλις την προηγούμενη ημέρα από τη λήψη της απόφασης, αλλά και γιατί κάθε άλλο παρά ενημερωμένος είναι ο ελληνικός λαός για το σημαντικότατο αυτό θέμα. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι την προηγούμενη βδομάδα ολοκληρώθηκε η συζήτηση της συνθήκης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το ΚΚΕ ζήτησε την καταψήφισή της, υπέρ της τάχθηκαν οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, λευκό δήλωσε ότι θα ψηφίσει ο ΣΥΝ και κατά τάχθηκε το ΔΗΚΚΙ.

Πικετοφορία από την ΚΟΘ

Πικετοφορία - διαμαρτυρία πραγματοποιεί σήμερα στις 6.30μ.μ. στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, απαιτώντας την άμεση ενημέρωση του ελληνικού λαού για την ουσία και τον χαρακτήρα της "Συνθήκης Αμστερνταμ".

"Εμείς δεν έχουμε καμία αυταπάτη για τις ολέθριες συνέπειες και αυτής της συνθήκης για τη χώρα και τους εργαζόμενους. Εχουμε την εμπειρία των Συνθηκών του Μάαστριχτ, της Σένγκεν, της "Λευκής" και "Πράσινης Βίβλου"", τονίζει σε ανακοίνωσή της.

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί όλους τους φορείς των εργαζομένων, της νεολαίας, των μικρομεσαίων της πόλης και του χωριού, να αντιδράσουν και να απαιτήσουν να γίνει δημοψήφισμα, αφού προηγηθεί η ολόπλευρη και αντικειμενική ενημέρωση του λαού, για να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός.

Η ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης

Με την επιμονή της η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή για ψήφιση τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, στοχεύει στην ερήμην του ελληνικού λαού νομιμοποίηση της Συνθήκης, καταπατώντας το πνεύμα του Συντάγματος σχετικά με τα δημοψηφίσμαστα,τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Θεσσαλονίκης.

"Η ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης, τονίζει η ανακοίνωση, θεωρεί απαράδεκτη τη νομιμοποίηση της Συνθήκης του Αμστερνταμ, χωρίς απόφαση του ελληνικού λαού. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη, αλλά και ολόκληρος ο καπιταλισμός, διέρχονται μια σημαντική οικονομική ύφεση, που δε φαίνεται ότι θα μπορέσει να ξεπεραστεί και που οι επιπτώσεις της θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση προγραμματίζεται η ελαχιστοποίηση των κονδυλίων που προορίζονται για τις ασθενέστερες χώρες.

Μέσα σ' αυτό το δυσμενές οικονομικό κλίμα, υπογραμμίζει η ανακοίνωση της ΔΗΚΕΒΕ, που οι προοπτικές του αναμένονται περισσότερο ζοφερές, είναι ανεπίτρεπτο να μη δίνεται το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να αποφασίσει ο ίδιος αν τον συμφέρει ή όχι η συγκεκριμένη συνθήκη, που αντικειμενικά θα του προσθέσει κι άλλα βάρη.

Η ΔΗΚΕΒΕ πιστεύει ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ανεξάρτητα ποια θέση έχουν για τη Συνθήκη, πρέπει να τοποθετηθούν πάνω στο δημοψήφισμα, αποδεικνύοντας μ' αυτό τον τρόπο, ότι πιστεύουν στις διακηρύξεις τους για Δημοκρατία και σεβασμό της θέλησης του Ελληνα πολίτη".

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ
Συμφωνία για τους "S-300"

O A. Τσοχατζόπουλος διαβεβαιώνει ότι οι πύραυλοι θα εγκατασταθούν άμεσα στην Κρήτη

Την κοινή συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου για τη μεταφορά και εγκατάσταση στην Κρήτη των ρωσικών πυραύλων S - 300 υπέγραψαν χτες στην Αθήνα στο υπουργείο Αμυνας ο υπουργός Αμυνας της Ελλάδας Α. Τσοχατζόπουλος και ο Κύπριος ομόλογός του Γ. Χρυσοστομίδης.

Οπως είπε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, συμφωνήθηκε ο τρόπος υλοποίησης της αρχικής συμφωνίας των δύο κυβερνήσεων "ώστε να μπορέσουν να εγκατασταθούν στην Κρήτη και να ενταχθούν στη στρατηγική του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου που προωθούν οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις" και συμπλήρωσε ότι ρυθμίστηκαν όλες οι εκκρεμότητες. Επίσης έγινε γνωστό ότι την ερχόμενη Δευτέρα κυπριακή αντιπροσωπεία που θα συνοδεύεται και από εκπρόσωπο του ελληνικού υπουργείου Αμυνας θα μεταβεί στη Μόσχα για να υπογραφούν οι σχετικές ρυθμίσεις.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος επανέλαβε τα περί στήριξης του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου "με σκοπό να παραμείνει σε ισχύ η κοινή στρατηγική Ελλάδας και Κύπρου, που στηρίζεται στην ύπαρξη κοινής άμυνας Ελλάδας και Κύπρου έναντι κάθε απειλής. Και μάλιστα να ενδυναμωθεί αυτή την περίοδο, όσο γίνεται περισσότερο, ώστε να παραμείνει η σιγουριά και η βεβαιότητα και στους Κύπριους και στους Ελληνες, ότι η Κύπρος θα είναι ασφαλής. Η Ελλάδα εγγυάται την ασφάλεια της Κύπρου". Ωστόσο, αρνήθηκε να αναφέρει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης των πυραύλων στην Κρήτη, διαβεβαίωσε όμως ότι δεν υπάρχει καμία "σκιά" και η υλοποίηση της απόφασης "θα είναι άμεση στη βάση που θα λυθούν και οι τεχνικές προϋποθέσεις, που όμως δεν πρόκειται να επηρεάσουν και να αλλάξουν το χαρακτήρα της άμεσης υλοποίησης αυτής της απόφασης". Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας δεν απάντησε με τι τρόπο θα καλυφθεί το κενό που δημιουργείται στην Αμυνα της Κύπρου από τη μη άφιξη στο Νησί των πυραύλων "S-300".

Αποφάσεις για τα μαχητικά

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες για την επιλογή του τύπου του νέου μαχητικού αεροσκάφους που θα προμηθευτεί η Πολεμική Αεροπορία. Αφού το ΣΑΜ (Συμβούλιο Αμυνας) ολοκλήρωσε την προηγούμενη βδομάδα την ταξινόμηση των υποψηφίων μαχητικών, αναμένεται μεθαύριο Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης να έχει συνεργασία με τον υπουργό και τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλο και Δ. Αποστολάκη, ενόψει της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ που θα γίνει την Παρασκευή το πρωί.

"Αλχημείες" με την ανεργία

Τα στατιστικά στοιχεία που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους τελευταίους μήνες επιμένουν ότι η ανεργία στις χώρες - μέλη παραμένει σταθερά στο ίδιο επίπεδο και ότι το γενικό ποσοστό βρίσκεται καθηλωμένο στο 9,8%. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία στις 15 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι άνεργοι υπολογίζονται σε 16,5 εκατομμύρια. Ομως το σύστημα μέτρησης της ανεργίας τόσο σε εθνικό, όσο και σε κοινοτικό επίπεδο δέχεται πολλές βολές και κατηγορείται για συγκάλυψη της πραγματικής κατάστασης. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι οι άνεργοι είναι αρκετά περισσότεροι από 20 εκατομμύρια, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό της ανεργίας αποσιωπάται από τις κυβερνήσεις και την Κομισιόν, λόγω της εξάπλωσης των "ελαστικών" μορφών απασχόλησης. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για την πλασματικότητα των στοιχείων της ανεργίας δίνει η ελληνική κυβέρνηση, αφού τα στοιχεία που δίνει θεωρούνται αναξιόπιστα όχι μόνο από τους εργαζόμενους, αλλά και από την ίδια την Κομισιόν... Γι' αυτό το λόγο, η Ελλάδα παραλείπεται μονίμως από τους στατιστικούς πίνακες της ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη σχετική υποσημείωση. Η αφερεγγυότητα αυτή αποτυπώνεται στο ότι οι δυο επίσημες υπηρεσίες που "μετρούν" την ανεργία στην Ελλάδα, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας δίνουν ποσοστά, που διαφέρουν μεταξύ τους κατά 3 - 4%. Πάντως, το Υπουργείο Εργασίας έχει παραδεχτεί ότι το ποσοστό ανεργίας είναι μεγαλύτερο του 10%.

Ωστόσο, σε πρόσφατες μετρήσεις που πραγματοποίησε μια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποδεικνύεται ότι η ανεργία στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη του 13%, ενώ αν συνυπολογιστεί η υποαπασχόληση το ποσοστό ανέρχεται στο 24%.

Θα πρέπει να πούμε, βεβαίως, ότι αυτή η επίπλαστη εικόνα που δίνεται από τα στατιστικά στοιχεία δεν αφορά μόνο στην ανεργία, αλλά και σε άλλους δείκτες. Είναι και αυτή μια από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για να αποκρυβεί η αλήθεια και να δημιουργηθούν οι ανάλογες εντυπώσεις. Ειδικά, όμως, όσον αφορά στην ανεργία αυτές οι λαθροχειρίες εξηγούνται πολύ καλύτερα. Η ανεργία και οι άνεργοι συνεχίζουν να είναι ένας από τους μεγάλους πονοκεφάλους των ιθυνόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι μεγάλες και μαχητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων στη Γαλλία, τη Γερμανία, στην Ισπανία, στη Βρετανία επιβεβαίωσαν απολύτως τις ανησυχίες τους. Υπό το φως των τελευταίων εκτιμήσεων για ύφεση στην οικονομική δραστηριότητα των μεγάλων βιομηχανικών χωρών της ΕΕ, η ανησυχία για την εξέλιξη της ανεργίας μετατρέπεται σε πανικό. Ετσι, εξηγείται η σπουδή του διευθυντηρίου των Βρυξελλών για την εφαρμογή των μέτρων της "Λευκής Βίβλου" και της "Πράσινης Βίβλου για την οργάνωση της εργασίας".

Τα μέτρα αυτά στοχεύουν στο μοίρασμα της ανεργίας σε μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων και ταυτοχρόνως στην αύξηση της εκμετάλλευσης. Εξάλλου, το σύνολο της πολιτικής που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση για την"απασχόληση" χαρακτηρίζεται από το στόχο για τη μείωση του "μη μισθολογικού κόστους εργασίας", δηλαδή από τα λεγόμενα "διαρθρωτικά" μέτρα για την κατάργηση του οκτάωρου, την καθιέρωση της μερικής απασχόλησης και την κατεδάφιση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης.Δ. Π.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΚΕ
Στη μάχη η ΚΟΒ Βρυξελλών

Μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας από τους αγώνες του λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα και τη συνεχώς αυξανόμενη απήχηση των θέσεων του ΚΚΕ, η ΚΟΒ Βρυξελλών του ΚΚΕ σε εκδήλωση που διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή, στην αίθουσα τελετών της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών, με αφορμή το κόψιμο της πρωταχρονιάτικης πίτας, εξάγγειλε την έναρξη της οικονομικής εξόρμησης του Κόμματος για τις Ευρωεκλογές του Ιούνη. Οι Ελληνες κομμουνιστές συγκέντρωσαν από τους δεκάδες παραβρισκόμενους 10.700 βελγικά φράγκα και εξέφρασαν τη σιγουριά ότι θα ξεπεράσουν τα πλάνα τους, συμβάλλοντας στη μάχη του Κόμματος.

Στην εκδήλωση χαιρέτισε ο γραμματέας της ΚΟΒ Βρυξελλών, Στ. Λίβας, ενώ παραβρέθηκαν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Βέλγιο, κ. Καβαλιεράτος και αντιπροσωπείες της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Βελγίου, της Κοινότητας Βρυξελλών, του Συλλόγου Ποντίων και του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ "902"
Για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του "902", σήμερα, Τρίτη 9 του Φλεβάρη, την εκπομπή: "Από το Σήμερα στο Αύριο" στις 22.00

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ευσταθίου συζητάει με τους καλεσμένους του, με θέμα: "Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές"



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ