ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΠΑ
Στην πολιτική υποταγής στην ΕΕ οι πραγματικές ευθύνες
  • Συζήτηση σχετικής Επερώτησης της ΝΔ χτες στη Βουλή
  • Τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης

H στείρα αντιπαράθεση ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ και την υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, κυριάρχησε χτες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της Επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη Δημόσια Επιχείρηση Παραγωγής Αερίου (ΔΕΠΑ). Η ΝΔ άσκησε κριτική για "εγκληματικές καθυστερήσεις" και "ατασθαλίες" στο έργο και για αντιφατική στάση, ενώ από την πλευρά της η υπουργός Ανάπτυξης έκανε λόγο για επιχείρηση πολιτικής εκμετάλλευσης της υπόθεσης.

Παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης τόνισε αρχικά την ευθύνη και των δύο κομμάτων "για τη μετατροπή του έργου αυτού, που είχε ξεκινήσει με άριστους οιωνούς για την οικονομία της χώρας μας και το λαό μας, σε ένα έργο προβληματικό, για το οποίο ο λαός μας καλείται να πληρώσει τα σπασμένα". Ειδικά για το θέμα των καθυστερήσεων που υπήρξαν, ο Μπάμπης Αγγουράκης τόνισε ότι δεν οφείλεται μόνο σε ανικανότητα των κυβερνώντων, αλλά κυρίως "στην πολιτική που επιβάλλει η ΕΕ, που οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων". Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ επικαλέστηκε τις καταγγελίες του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, σχετικά με τον "απαράδεκτο εμπαιγμό" 180 εργαζομένων στη Ρεβυθούσα Μεγάρων (εργοτάξιο ΔΕΠΑ), "που από τις 25 Γενάρη δεν έχουν πληρωθεί και βρίσκονται σε διακοπή εργασιών".

Ειδικά για το θέμα των δικτύων, ο Μπάμπης Αγγουράκης τόνισε ότι οφείλεται και στην έλλειψη μεγάλων βιομηχανιών στη χώρα, που θα μπορούσαν να απορροφούν φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη, ενώ καθιστά αδύνατη την απορρόφηση συνολικά των ποσοτήτων του φυσικού αερίου που είναι πιθανόν να διατεθούν.

Τέλος, ο Μπάμπης Αγγουράκης αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι απαιτείται "επαναφορά στη ΔΕΠΑ όλων των ευθυνών και αρμοδιοτήτων για την εισαγωγή, μεταφορά και διανομή του φυσικού αερίου", "δημοκρατικός έλεγχος στη λειτουργία της ώστε η ΔΕΠΑ να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας", "σχεδιασμός της τιμολόγησης του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας και του πετρελαίου, με κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια".

ΕΑΒ
"Ηξεις - αφήξεις" για την ιδιωτικοποίηση

Για "εξυγίανση" και "αναδιάρθρωση" έκανε λόγο ο Γ. Δρυς, απαντώντας χτες στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μήτσου Κωστόπουλου

"Ηξεις - αφήξεις" από την κυβέρνηση, σχετικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΑΒ, αφού απαντώντας χτες σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μήτσου Κωστόπουλος ο υφυπουργός Οικονομικών Γεώργιος Δρυς, σημείωσε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι η διατήρηση του ισχύοντος ιδιοκτησιακού καθεστώτος της επιχείρησης, πλην όμως κριτήριο για τις κυβερνητικές αποφάσεις θα είναι όσα προβλέπει ο νόμος 2114 που "μεταφράζει" τις επιδιώξεις της ΕΕ για τις ελληνικές δημόσιες επιχειρήσεις.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γ. Δρυς, για την κυβέρνηση "η βασική μέριμνα είναι η εξυγίανση και ο εκσυγχρονισμός των Δημοσίων Επιχειρήσεων", καθώς και η "ενίσχυση της ανεξαρτησίας των διοικήσεων" και ο "περιορισμός κόστους". Ειδικά για την ΕΑΒ, ο Γ. Δρυς τόνισε πως στο επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος είναι η "εξυγίανση και αναδιάρθρωση" η "υλοποίηση επενδύσεων" και κυρίως οι "νέες παραγγελίες σε ανταγωνιστικές τιμές"!

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μήτσος Κωστόπουλος,υποστήριξε ότι ανεξάρτητα από τις αιτίες που είδαν το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα που μιλούσαν για ιδιωτικοποίηση της ΕΑΒ αξιοσημείωτο είναι ότι ουδείς αρμόδιος μπήκε στον κόπο να τα διαψεύσει, σχολιάζοντας, παράλληλα, ότι κάλλιστα θα μπορούσαν αυτές οι δημοσιεύσεις να έγιναν, προκειμένου "να εξοικειώνεται κανείς με το πνεύμα της εποχής".

Αναφερόμενος ειδικά στην ΕΑΒ μάλιστα, σημείωσε ότι δεν πρόκειται για κανένα "ψιλικατζίδικο", αλλά για επιχείρηση στρατηγικής σημασίας που "υπό ορισμένες προϋποθέσεις θα μπορούσε να προσφέρει πάρα πολλά και δε μιλάω μόνο για την άμυνα". Κατέληξε λέγοντας ότι η ανάλυση του νόμου 2114, στην οποία επιδόθηκε ο υπουργός, κάθε άλλο παρά καταλαγιάζει τις ανησυχίες, προσθέτοντας πως "η ΕΑΒ πρέπει να μείνει στο δημόσιο". Οσον αφορά, τέλος, για την ανταγωνιστικότητα στις τιμές σημείωσε ότι αυτό είναι ένα θέμα που η κυβέρνηση πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά, αφού τα όπλα "δεν είναι ούτε πορτοκάλια ούτε τυρί"...

ΥΠΕΧΩΔΕ
Προκλητική στήριξη στον Μ. Κυριακού!
  • Με... πρόστιμο - "νοίκι" 83 χιλιάδων το μήνα καταπατιέται χώρος πρασίνου στην Κυψέλη!
  • Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Αγγουράκη

Την πρόθεση της κυβέρνηση να παράσχει πλήρη κάλυψη στα αυθαίρετα κτίσματα του επιχειρηματία Μίνωα Κυριακού, στην περιοχή της Κυψέλης (δίπλα στον Πανελλήνιο), επιβεβαίωσε χτες με προκλητικό τρόπο ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Κολιοπάνος,απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Αγγουράκη,ο οποίος με τη σειρά του κατήγγειλε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Πιο συγκεκριμένα, για τα αυθαίρετα (με απόφαση της Πολεοδομίας) ο υφυπουργός είπε ότι "όλες οι αρμοδιότητες έχουν μεταβιβαστεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση", μένοντας απλά στο ότι θα υπάρξει στο μέλλον - αόριστα - εκτίμηση του υπουργείου για το αν τα αυθαίρετα προβλέπονται ή όχι στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο που προτίθεται να εκπονήσει η κυβέρνηση.

Εντονη ήταν η αντίδραση του Μπάμπη Αγγουράκη, που ανταπαντώντας τόνισε: "Ειλικρινά λυπάμαι για την απάντηση του κ. υπουργού", προσθέτοντας πως "η Ερώτηση είναι από το Δεκέμβρη", οπότε για πρώτη φορά έθεσε το θέμα στη Βουλή το ΚΚΕ.

Παράλληλα, έκανε λόγο για "αυθαίρετη δόμηση στο Πεδίον του Αρεως", για την οποία "το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει προχωρήσει στην έκδοση του ανάλογου ΠΔ", προσθέτοντας πάντως ότι "ούτως ή άλλως θεωρούμε απαράδεκτη την όποια απόφαση του Δήμου ΑΘηναίων" νομιμοποίησης των αυθαιρέτων. Για το υπουργείο σημείωσε: "Βλέπω μια ανοχή, αν όχι και μια ευθύνη του αρμόδιου υπουργείου", σημειώνοντας πως δεν είναι αρκετό να επισημανθεί η αρμοδιότητα του Δήμου Αθηναίων αλλά θα έπρεπε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα κατά των όποιων υπευθύνων, να προχωρήσει στην κατεδάφιση των αυθαιρέτων και όχι να μένει σε πρόστιμο 8 εκατομμυρίων για τα μέχρι τώρα και 1 εκατομμυρίου για κάθε έτος που παραμένει το αυθαίρετο, καταλήγοντας ότι αυτή η υπόθεση χρήζει και της παρέμβασης του εισαγγελέα.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει το 304 ΠΕΒ

Τρεις Ερωτήσεις κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Αχ. Κανταρτζής στους αρμόδιους υπουργούς

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη λειτουργία του το στρατιωτικό εργοστάσιο 304 ΠΕΒ αλλά και οι εργαζόμενοι σ' αυτό, λόγω έλλειψης προσωπικού και μη εξασφάλισης των αναγκαίων συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, με τρεις ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος, Νίκος Γκατζής και Αχιλλέας Κανταρτζής.

Για τις προσλήψεις πολιτικού προσωπικού

Απευθυνόμενοι στον υπουργό Εθνικής Αμυνας οι βουλευτές του ΚΚΕ ΕΡΩΤΟΥΝ σχετικά:

"Το στρατιωτικό εργοστάσιο 304 ΠΕΒ στη Μαγνησία είναι ο τελευταίος σταθμός στήριξης των αρμάτων μάχης του ελληνικού στρατού και το μεγαλύτερο εργοστάσιο στο είδος του στα Βαλκάνια.

Κάθε χρόνο μειώνεται το πολιτικό προσωπικό με τις συνταξιοδοτήσεις, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμη και συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία, αφού δε γίνονται οι αντίστοιχες και αναγκαίες προσλήψεις, ώστε να υπάρχει η μεταφορά της γνώσης των αποχωρούντων προς τους αντικαταστάτες τους, με σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην παραγωγή του εργοστασίου.

Χρόνια τώρα - από το 1984 - οι Διευθυντές και οι εργαζόμενοι στο 304 ΠΕΒ ζητούν προσλήψεις 160, περίπου, εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά το αίτημα αυτό μένει ανικανοποίητο. Την ίδια ώρα η έλλειψη του απαραίτητου επιστημονικού προσωπικού, δυσχεραίνει παραπέρα τη λειτουργία του εργοστασίου.

Αν δε γίνει άμεσα - μέσα στο 1999 - η πρόσληψη πολιτικού προσωπικού, τον επόμενο χρόνο θα είναι πολύ αργά για την ποιοτική συνέχιση της παραγωγής του εργοστασίου, αφού ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων είναι 47 ετών, λόγω συνταξιοδότησης αρκετών ακόμη εργαζομένων, θα χαθεί κι άλλη πολύτιμη γνώση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, ποια είναι τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις πολιτικού προσωπικού στο στρατιωτικό εργοστάσιο 304 ΠΕΒ, προκειμένου να συνεχιστεί η ποιοτική προσφορά στις Ενοπλες Δυνάμεις;".

Για τις συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων

Με δεύτερη Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας - Πρόνοιας οι βουλευτές του ΚΚΕ ΕΡΩΤΟΥΝ: "Το 1985 συστήθηκε επιτροπή κοινή από πολιτικούς και στρατιωτικούς ειδικούς, οι οποίοι έκριναν τις συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων στο στρατιωτικό εργοστάσιο 304 ΠΕΒ στη Μαγνησία ως βαρείς και ανθυγιεινές.

Αίτημα των εργαζομένων είναι - με βάση το Ν. 1568/86 "περί υγιεινής και ασφάλειας" - να διαθέσει τις αναγκαίες πιστώσεις, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στο 304 ΠΕΒ.

Επιπλέον το γεγονός ότι στο εργοστάσιο δεν υπάρχει μόνιμος ιατρός γενικής ιατρικής, δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί ποια είναι τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε ν' αντιμετωπιστούν τα παραπάνω προβλήματα και να βελτιωθούν οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στη 304 ΠΕΒ;".

Για τα συμπληρωματικά έργα

Τέλος, οι κομμουνιστές βουλευτές, με τρίτη Ερώτησή τους προς τον υπουργό Εθνικής Αμύνης ΕΡΩΤΟΥΝ:

"Αναγκαία κρίνεται η κατασκευή μικρών συμπληρωματικών έργων στο στρατιωτικό εργοστάσιο 304 ΠΕΒ στη Μαγνησία, τα οποία - αν και έχουν μικρό οικονομικό κόστος - είναι σημαντικά για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του. Πιο συγκεκριμένα:

1) Απαραίτητη είναι η κατασκευή στεγάστρου 6 αρμάτων, ώστε να εξασφαλιστεί η συνεχής εργασία υποστήριξης των αρμάτων και κατά τους χειμερινούς μήνες.

2) Επίσης, για την ποιοτική και λειτουργική ανάπτυξη του εργοστασίου απαραίτητη είναι η κατασκευή υπόστεγου προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σαν αποθηκευτικός χώρος εύχρηστων υλικών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, ποια είναι τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να κατασκευαστούν τα παραπάνω έργα στο στρατιωτικό εργοστάσιο 304 ΠΕΒ;".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ