ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Αγώνες και αντίσταση στον αυταρχισμό της κεντρικής εξουσίας
  • Αναπτύσσονται, εκσυγχρονίζονται και προσαρμόζονται οι κατασταλτικοί μηχανισμοί σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση: Στην αντιμετώπιση του "εσωτερικού εχθρού" - του εχθρού λαού
  • Υπάρχουν βαθύτερες αιτίες που σπρώχνουν την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό στο δρόμο της αδιαλλαξίας απέναντι στο λαϊκό κίνημα, του αυταρχισμού και της απολυταρχίας

"Το πρόβλημα της δημοκρατίας δε λύνεται με ευχές, αλλά με αγώνες και αντίσταση στον αυταρχισμό της κεντρικής εξουσίας. Σ' αυτό το δρόμο καλούμε την εργατική τάξη, όλα τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, να προσανατολίσουν πιο αποφασιστικά τις δυνάμεις τους, την ενότητά τους, τους αγώνες τους".Τα παραπάνω τόνισε ο Δημήτρης Γόντικας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας στην Ημερίδα που οργάνωσε το Κόμμα για τα Σώματα Ασφαλείας.Παραθέτουμε, στη συνέχεια, την παρέμβαση του Δημήτρη Γόντικα:

"Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Ανοίγοντας τις εργασίες της σημερινής Ημερίδας θα θέλαμε να θέσουμε από την αρχή ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα και ζητήματα που προβληματίζουν το ΚΚΕ.

Ερωτήματα και ζητήματα τα οποία, ειδικά αυτήν την περίοδο, απασχολούν και προβληματίζουν, όχι μόνον το ΚΚΕ, αλλά πιστεύουμε, ευρύτατα την ελληνική κοινωνία.

Σε τι αναφέρονται αυτά τα ερωτήματα;

Αναφέρονται σε ένα κεντρικό ζήτημα της πολιτικής ζωής που έχει να κάνει με θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες του ελληνικού λαού και της νεολαίας, την έκτασή τους, το περιεχόμενό τους, την άσκησή τους.

Οι πρωτοφανείς σε μαζικότητα, δυναμισμό, πρωτοτυπία, συλλογικότητα και μεστοί σε περιεχόμενο αγώνες των μαθητών ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης, έφεραν στην πολιτική επικαιρότητα, και μάλιστα με αρκετή ένταση, το μεγάλο αυτό ζήτημα. Το ίδιο συνέβη με τους αγώνες των αγροτών και άλλων τμημάτων των εργαζομένων. Βρίσκεται σχεδόν μόνιμα στην επικαιρότητα, αφού οι αγώνες δε σταματούν και η κυβέρνηση παντού βλέπει υποκινητές και παρανομίες.

Νομίζουμε ότι δεν είμαστε εκτός πραγματικότητας αν θέσουμε το ερώτημα: Υπάρχει, σήμερα, βάσιμη απειλή για θεμελιακά, υποτίθεται κατοχυρωμένα, δικαιώματα και ελευθερίες του λαού και της νεολαίας;

Αν επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό ιστορικά, δε μας επιτρέπεται να απαντήσουμε αρνητικά. Η χώρα μας έχει πλούσια αρνητική παράδοση σε αυτόν τον τομέα. Δε διαφεύγει επίσης της προσοχής μας ότι η έκταση και το περιεχόμενο των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, τυπικά και ουσιαστικά, ήταν και είναι πάντα αποτέλεσμα σκληρών αγώνων, συσχετισμού δύναμης και ότι βρίσκονται μόνιμα κάτω από την απειλή ακρωτηριασμού και συρρίκνωσής τους από την κρατική εξουσία.

Αν, μάλιστα, επιχειρήσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα με τα σημερινά δεδομένα και μία ορισμένη πρόβλεψη των εξελίξεων, τότε οι ανησυχίες μας γίνονται ακόμα μεγαλύτερες.

Από πού προέρχονται αυτές οι ανησυχίες μας;

Προέρχονται από το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα εκδηλώνεται μια εκτεταμένη θεωρητική προπαρασκευή περί της νομιμότητας άσκησης του αναφαίρετου δικαιώματος των εργαζομένων, της νεολαίας, να υπερασπίζονται με τους αγώνες τους δικαιώματα και κατακτήσεις ή να διεκδικούν τη διεύρυνσή τους ή να αμφισβητούν νόμους και πράξεις της κυβέρνησης που θίγουν ή περιορίζουν τα συμφέροντά τους.

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

- Ο αγώνας των μαθητών συνιστά "παραβίαση της δημοκρατικής αρχής (αφού) εμποδίζεται η εκτελεστική εξουσία να επιτελέσει το συνταγματικό της έργο, δηλαδή να εφαρμόσει τους νόμους που ψήφισε η λαϊκή αντιπροσωπεία".

- Το αίτημα να πει ο λαός τη γνώμη για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ χαρακτηρίζεται ως εκδήλωση οχλοκρατική και αμφισβήτηση της κοινοβουλευτικής τάξης.

- Κάθε αγώνας για να είναι αποδεκτός, πρέπει να είναι κομμένος και ραμμένος σε τέτοια όρια, ώστε να μη θίγεται κανένας. Σε άλλη περίπτωση επιφέρει "κατάλυση των δημοκρατικών διαδικασιών", "κατάλυση του κράτους", της "νομιμότητας" και αποτελεί ποινικό αδίκημα.

- Αποτελεί πλέον μόνιμο μοτίβο ότι η θέληση και η γνώμη του λαού εκφράζεται και είναι αρκετό αυτό, κάθε τετραετία, διά της ψήφου του, και στο πνεύμα αυτό είναι υποχρεωμένος να σέβεται και να αποδέχεται τις κυβερνητικές ενέργειες.

- Οι αγώνες διαταράσσουν την "κοινωνική συνοχή", την "κοινωνική ειρήνη", υπονομεύουν την οικονομική σταθερότητα ή συκοφαντούν τη χώρα διεθνώς.

- Το φραγγέλιο και το νομικό οπλοστάσιο ανώμαλων περιόδων προβάλλεται με νοσταλγία από κυβερνητικούς αξιωματούχους ως απειλή προς το λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ".

Οικοδομείται πλέγμα κατασταλτικών μηχανισμών και σχεδίων

"Αν αυτές οι αντιλήψεις, που πολύ ενδεικτικά σταχυολογήσαμε, συνδυαστούν με τις εντεινόμενες αυταρχικές πρακτικές αντιμετώπισης του δικαιώματος των εργαζομένων να οργανώνονται και να διεκδικούν, γίνεται φανερό ότι και θεωρητικά και πρακτικά προετοιμάζεται το έδαφος για παραπέρα αμφισβήτηση και περιορισμό των ήδη κουτσουρεμένων λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η προοπτική είναι ακόμα πιο καταθλιπτική αν συνυπολογίσουμε την τεραστίων διαστάσεων οργάνωση, εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη των κατασταλτικών μηχανισμών και τη συνεχή προσαρμογή τους σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση: Στην αντιμετώπιση του "εσωτερικού εχθρού" - του εχθρού λαού.

Ενα ολόκληρο πλέγμα μηχανισμών και σχεδίων οικοδομείται και συντονίζεται σε πανευρωπαϊκή και διεθνή κλίμακα, που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία με αντίστοιχη έκφραση σε κάθε χώρα και στη δική μας.

- Το ΝΑΤΟ προσαρμόζεται ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση με τη νέα δομή του. Εξελίσσεται σε χωροφύλακα των λαών.

- Οι δυνάμεις ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ προετοιμάζονται και εκπαιδεύονται με κύρια αποστολή την "πρόληψη κρίσεων", δηλαδή τα λαϊκά κινήματα.

- Οι μηχανισμοί "Σένγκεν", η ευρωαστυνομία και οι ειδικές δυνάμεις καταστολής, οι ειδικές υπηρεσίες, αποτελούν την υλική βάση μιας σύγχρονης καταπιεστικής μηχανής, που έχει ήδη μπει σε κίνηση.

Συχνά όλη αυτή η προετοιμασία των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών, στη χώρα μας και διεθνώς, καλύπτεται κάτω από υπαρκτά προβλήματα. Την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, την υπεράσπιση της ειρήνης και της ασφάλειας των λαών, προβλήματα που γεννούν ή οξύνουν οι ίδιοι με την πολιτική τους.

Ολα αυτά και πολλά άλλα που δεν αναφέραμε αποτελούν τη βάση των ανησυχιών μας και στηρίζουν την πρόβλεψή μας, ότι αν δεν οργανωθεί ισχυρή μαζική αντίδραση και αντίσταση, όσο είναι καιρός, περνάμε σε μια εποχή που όχι μόνο δεν οδηγεί στην άνθηση των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, αλλά απεναντίας οδηγεί στην πιο βάρβαρη καταπάτησή τους.

Το ΚΚΕ, Κόμμα με μία 80χρονη πείρα, που έχει δοκιμάσει στις πλάτες του όλων των ειδών τις διώξεις και τους μηχανισμούς, είναι σε θέση να διακρίνει πίσω από τις διάφορες κατά καιρούς αυταρχικές εξάρσεις και προειδοποιήσεις προς το λαϊκό κίνημα, τους γενικότερους σχεδιασμούς και τους "ευσεβείς πόθους" των κυρίαρχων δυνάμεων.

Εχει επόμενα κάποια βαρύτητα η γνώμη μας και οι προειδοποιήσεις που απευθύνουμε προς κάθε καλόπιστο άνθρωπο. Θα ήταν τραγικό λάθος να υποτιμηθούν και να ερμηνευτούν μια σειρά γεγονότα ως εκδηλώσεις ορισμένων ιδιόμορφων κυβερνητικών στελεχών ή στιγμιαίες ενέργειες και αντιδράσεις της κυβέρνησης μπροστά σε ογκούμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μαθητών ή των αγροτών".

Βαθύτερες οι αιτίες

"Υπάρχουν βαθύτερες αιτίες που σπρώχνουν την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό στο δρόμο της αδιαλλαξίας απέναντι στο λαϊκό κίνημα, του αυταρχισμού και της απολυταρχίας.

Είναι οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, πριν απ' όλα, που οδηγούν με ακόμα πιο ραγδαίους ρυθμούς στη γιγάντωση των μονοπωλίων, των πολυεθνικών και στην επέκταση της κυριαρχίας τους σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής στην Ελλάδα και διεθνώς.

Η τάση αυτή της συγκέντρωσης πλούτου και δύναμης μέσα από ένα λυσσώδη ανταγωνισμό, σε όλο και λιγότερα χέρια συνοδεύεται αναπόφευκτα με περιορισμό των οικονομικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται πολύ τραγικά στα εκατομμύρια των ανέργων, των φτωχών, των εξαθλιωμένων, στην αύξηση της τρομοκρατίας στους τόπους δουλιάς.

Αλλά και η διατήρηση αυτής της νέας τάξης πραγμάτων προϋποθέτει νέα, πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα και κυρίως μέτρα αυταρχικού χαρακτήρα, αλλά και αύξηση των προληπτικών κατασταλτικών μέτρων μπροστά στο υπαρκτό και αναπόφευκτο, σημειώνουμε εμείς, ενδεχόμενο μαζικών λαϊκών αντιδράσεων και εξεγέρσεων.

Η πολιτική των αναδιαρθρώσεων, που ο σχεδιασμός της έχει εκπονηθεί από τα ισχυρά κέντρα του ιμπεριαλισμού και προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας, είναι πολιτική βαθιά αντιλαϊκή, πολιτική πλήρως υποταγμένη και εξαρτημένη από τα μεγάλα συμφέροντα.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, που μεταφράζονται σε συσσώρευση προβλημάτων και αδιεξόδων για την πλειοψηφία του λαού και κυρίως της νεολαίας και πλούτου για λίγους, αποκαλύπτουν και τα όρια της νομιμότητας των μέτρων της κυβέρνησης και το είδος της δημοκρατίας που πρεσβεύει.

Είναι πράξεις και ενέργειες νόμιμες μόνον για τους λίγους. Η δημοκρατία της είναι δημοκρατία μόνον για τους λίγους.

Εχει επόμενα νόμιμο δικαίωμα ο λαός όχι μόνον να αμύνεται, αλλά και να αμφισβητεί αυτή τη "νομιμότητα", αυτή τη "δημοκρατία".

Το μέλλον του τόπου, του λαού δεν υπονομεύεται από τους αγώνες, αλλά από την πολιτική της κυβέρνησης.

Αν γίνει αποδεκτή αυτή η λογική που θεωρεί απαραβίαστες και πάνω από κάθε αμφισβήτηση τις πράξεις της κεντρικής εξουσίας και παράνομη κάθε λαϊκή αντίδραση, τότε ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου για δραματικές εξελίξεις στον τομέα των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Θα επαναλάβουμε και πάλι:

Οσο η χώρα μας θα εξουσιάζεται όλο και πιο βαθιά από τα κέντρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ εξωτερικά και όσο θα δυναμώνει η δύναμη του κεφαλαίου εσωτερικά, τόσο πιο πολύ θα μπαίνουν στην "κλίνη του Προκρούστη" τα δικαιώματα και οι ελπίδες του λαού και της νεολαίας για μια καλύτερη ζωή.

Αντίθετα η διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών έχουν ως προϋπόθεση το δραστικό περιορισμό της εξουσίας "των πάνω". Γι' αυτό και οι αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας, η εγγύηση της δημοκρατίας".

Το πρόβλημα της δημοκρατίας δε λύνεται με ευχές

"Με την έννοια αυτή το πρόβλημα της δημοκρατίας δε λύνεται με ευχές, αλλά με αγώνες και αντίσταση στον αυταρχισμό της κεντρικής εξουσίας.

Σ' αυτό το δρόμο καλούμε την εργατική τάξη, όλα τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, να προσανατολίσουν πιο αποφασιστικά τις δυνάμεις τους, την ενότητά τους, τους αγώνες τους.

Εδώ κρίνεται η δημοκρατικότητα, η ευαισθησία και ο προοδευτικός χαρακτήρας κάθε πολιτικής δύναμης, κάθε ξεχωριστού παράγοντα. Κρίνεται από τη σαφή στάση τους απέναντι στους δίκαιους αγώνες του λαού και τη θαρραλέα απόκρουση και καταγγελία του κυβερνητικού αυταρχισμού. Το να κλείνει κανείς τα μάτια μπροστά σ' αυτή την πραγματικότητα και πολύ περισσότερο να ακολουθεί το δρόμο του προσωπικού βολέματος, αποτελεί στάση συνενοχής στον αυταρχικό κατήφορο. Δεν τιμά ιδιαίτερα τους διανοούμενους, όσους και όσο καλύπτουν αυτόν τον αυταρχικό κατήφορο.

Δεν είμαστε απαισιόδοξοι...

Εχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη και στην πείρα και στη δύναμη του λαού και της νεολαίας. Ορισμένα γεγονότα μάς κάνουν ιδιαίτερα αισιόδοξους.

Μέσα στους αγώνες ο λαός και η νεολαία δημιουργούν τους δικούς τους θεσμούς, τις δικές τους επιτροπές, με τις αυθεντικές τους συνελεύσεις και διαδικασίες, κόντρα στη γραφειοκρατία και στις εξαγορασμένες ηγεσίες.

Αυτή είναι η πιο γνήσια δημοκρατία, θώρακας και ασπίδα των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, θερμοκήπιο για την άνθηση και επικράτησή της.

Το ΚΚΕ έκανε και θα κάνει πάντα το καθήκον του. Θα είναι αταλάντευτα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση των ελευθεριών του λαού.

Αλλά αυτός ο αγώνας δεν αφορά μόνον το ΚΚΕ. Αφορά κάθε τίμιο άνθρωπο και κάθε παράγοντα της πολιτικής ζωής που σέβεται αυτόν το λαό".

Γ. ΝΑΚΗΣ
Μέτρα για εκδημοκρατισμό και αναπροσανατολισμό των ΣΑ

Παρουσιάζοντας την εισήγηση στην Ημερίδα ο Γ. Νάκης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως η ανεπαρκής αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και η επέκταση της διαφθοράς στα Σώματα Ασφαλείας (ΣΑ) αποτελούν σε μεγάλο βαθμό τις εκδηλώσεις του αντιδημοκρατικού καθεστώτος που επικρατεί στο εσωτερικό των ΣΑ. Καθεστώς που η διαμόρφωση και συντήρησή του πηγάζει από το βασικό προσανατολισμό που δίνει και η σημερινή κυβέρνηση στα ΣΑ. Στόχος της, δεν είναι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αλλά πρωταρχικά η παρακολούθηση και καταστολή του λαϊκού κινήματος. Ζήτημα που παίρνει νέες και ευρύτερες διαστάσεις από τη συμμετοχή της χώρας σε ανάλογους κατασταλτικούς μηχανισμού, όπως η Σένγκεν και η EUROPOL.

Τόνισε πως το προσωπικό των ΣΑ υφίσταται τη στέρηση βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων, τη στρατικοποίηση, τα στεγανά, το αντιδημοκρατικό σύστημα αξιολόγησης, τη μη απόδοση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων, τις χιλιάδες ώρες απλήρωτης εργασίας, κ.ά. και παρατήρησε πως αν σ' αυτά προστεθούν οι τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό, εκπαίδευση, μέσα και προσωπικό των ειδικότερων υπηρεσιών δίωξης του εγκλήματος, σε αντίθεση με όσα απλόχερα διατίθενται για τους μηχανισμούς παρακολούθησης και καταστολής, τότε αντιλαμβάνεται κανείς, γιατί έχουμε τέτοια αποτελέσματα.

Η κυβέρνηση, σημείωσε, δεν προχωρά σε μέτρα εκδημοκρατισμού, γιατί ο σημερινός προσανατολισμός που δίνει στα ΣΑ απαιτεί τη στρατιωτικοποίηση, την πειθαρχία του φόβου, την έλλειψη ουσιαστικών δικαιωμάτων, την αδιαφάνεια, τον αυταρχισμό και το καθεστώς αναξιοκρατίας.

Η επέκταση της διαφθοράς στα ΣΑ, είπε παρακάτω, διευκολύνεται και τροφοδοτείται από όλο αυτό το αντιδημοκρατικό και ασφυκτικό καθεστώς που συντηρεί, από την έλλειψη δημοκρατικής διαπαιδαγώγησης, αλλά και από τις ανεξέλεγκτες δραστηριότητες ξένων και κύρια Αμερικάνικων Υπηρεσιών (CIA, DIA, FBI). Η προώθηση της δημιουργίας υπηρεσίας "αδιάφθορων" μέσα στην Αστυνομία επιδιώκει τον απόλυτο πολιτικό έλεγχο και την τρομοκράτηση του προσωπικού με το πρόσχημα της πάταξης της διαφθοράς. Οχι μόνον δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες της διαφθοράς, αλλά με τις διατάξεις που περιέχει θα αποτελέσει ένα μηχανισμό κατασυκοφάντησης και δίωξης κάθε δημοκρατικής φωνής, ένα μηχανισμό χτυπήματος του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο. Αποτελεί μέρος του γενικότερου αυταρχικού κατήφορου της κυβέρνησης που περνά και μέσα από την έντασή του στο χώρο των ΣΑ.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του Κόμματος τόνισε πως το ΚΚΕ παλεύει για εκδημοκρατισμό των ΣΑ και για αναπροσανατολισμό των δυνάμεων και μέσων που διαθέτουν στη δίωξη του εγκλήματος.

Τέτοια μέτρα αφορούν:

- Τη μη συμμετοχή της χώρας στη Σένγκεν - EUROPOL

- Την κατάργηση του Ν. 2472 για το ηλεκτρονικό φακέλωμα

- Την απαλλαγή των ΣΑ από την εξάρτηση των ξένων μυστικών υπηρεσιών

- Την αποστρατιωτικοποίηση και τη βελτίωση της εκπαίδευσης

- Το γενικότερο εκδημοκρατισμό του θεσμικού πλαισίου και της λειτουργίας των ΣΑ.

- Τη διάλυση των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής των λαϊκών αγώνων και την ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα των υπηρεσιών δίωξης του εγκλήματος.

- Τη λύση εργασιακών και άλλων προβλημάτων των εργαζομένων

- Το σταμάτημα των διώξεων του συνδικαλισμού και την κατοχύρωση πλήρων συνδικαλιστικών ελευθεριών στο προσωπικό των ΣΑ.

- Την απαλλαγή του Πυροσβεστικού Σώματος από τα ΣΑ.

- Τον απεγκλωβισμό του Λιμενικού Σώματος από το Πολεμικό Ναυτικό και την εξυπηρέτηση του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Τα ζητήματα που σχετίζονται με τον προσανατολισμό των Σωμάτων Ασφαλείας, τα προβλήματα δημοκρατίας που υπάρχουν στη λειτουργία τους και τα δικαιώματα των εργαζομένων σ' αυτά αναδείχτηκαν, χτες το βράδυ, στην ιδιαίτερα επιτυχημένη ημερίδα που οργάνωσε στο ΤΙΤΑΝΙΑ η ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα: "Η κατάσταση που επικρατεί στα Σώματα Ασφαλείας και οι διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων. Θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ". Συμμετείχαν πλήθος εκπροσώπων των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας και απλοί εργαζόμενοι και πολλοί ακόμα παράγοντες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Ανοίγοντας την ημερίδα ο Δ. Γόντικας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε ότι, τελευταία, επιχειρείται μια θεωρητική προπαρασκευή περί της νομιμότητας άσκησης του αναφαίρετου δικαιώματος των εργαζομένων, της νεολαίας να υπερασπίζονται με τους αγώνες τους δικαιώματα και κατακτήσεις ή να διεκδικούν τη διεύρυνσή τους ή να αμφισβητούν νόμους και πράξεις της κυβέρνησης που θίγουν ή περιορίζουν τα συμφέροντά τους. Προειδοποίησε πως θα ήταν τραγικό λάθος να υποτιμηθούν και να ερμηνευτούν μια σειρά γεγονότα ως εκδηλώσεις ορισμένων ιδιόμορφων κυβερνητικών στελεχών ή στιγμιαίες ενέργειες και αντιδράσεις της κυβέρνησης, μπροστά σε ογκούμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, π.χ. των μαθητών ή των αγροτών.

Τις θέσεις του ΚΚΕ για την κατάσταση στα Σώματα Ασφαλείας και τις διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων σ' αυτά ανέπτυξε ο Γιάννης Νάκης,μέλος της ΚΕ. Τόνισε πως η κυβέρνηση δεν επιδιώκει, στην πραγματικότητα την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αλλά τη δίωξη του λαϊκού κινήματος και την προσαρμογή των Σωμάτων Ασφαλείας σε διεθνείς διακρατικούς ιμπεριαλιστικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς, που έχουν στόχο τα λαϊκά κινήματα (υλοποίηση της Συμφωνίας Σένγκεν, EUROPOL κλπ).

Στην ημερίδα έγιναν πολλές αξιόλογες παρεμβάσεις, κυρίως εκπροσώπων συλλόγων των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας, οι οποίοι αφού χαιρέτισαν την προσπάθεια του ΚΚΕ να αναδειχτούν τα πραγματικά ζητήματα, που αφορούν τα Σώματα Ασφαλείας και τα προβλήματα των εργαζομένων, σε συνδυασμό με την απαίτηση εκδημοκρατισμού και διαφάνειας, αναφέρθηκαν σε γενικότερα, αλλά και επιμέρους προβλήματα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική.

Στην παρέμβασή του ο Γ. Α. Μαγκάκης,τέως υπουργός, στάθηκε ιδιαίτερα στο νομοσχέδιο για την πάταξη της διαφθοράς στο εσωτερικό των Σωμάτων Ασφαλείας για να υπογραμμίσει πως πρόκειται για ρυθμίσεις "Γερμανικής έμπνευσης" που συρρικνώνουν δημοκρατικά δικαιώματα και νομιμοποιούν την κατάργηση του απορρήτου, το φακέλωμα κλπ και οδηγούν σε περισσότερη ασυδοσία και διαφθορά.

Ο ΓΓ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Δ. Ευσταθιάδης,στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην πολιτική του υπουργείου για ορισμένα ζητήματα που απασχολούν τα Σώματα Ασφαλείας, όπως απαλλαγή τους από εξωαστυνομικά καθήκοντα, εκπαίδευση, καινούριο σύστημα αξιολόγησης κλπ.

Ο Τάκης Παπάς,μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και δικηγόρος, έθεσε το ζήτημα ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών για την αντιμετώπιση της "Οργουελιανής Κατάστασης" που δημιουργείται με τους υπερεθνικούς μηχανισμούς καταστολής κλπ, για την προστασία πολιτικών, κοινωνικών και προσωπικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Στην ημερίδα έγιναν επίσης παρεμβάσεις από εκπροσώπους του συνδικαλιστικού κινήματος και πολλούς από τους συμμετέχοντες που γέμισαν την αίθουσα. Ο "Ρ" στις επόμενες μέρες θα δημοσιεύσει όλες αυτές τις ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις και ομιλίες που έγιναν στην ημερίδα του ΚΚΕ για την κατάσταση στα Σώματα Ασφαλείας και τις διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος.

Καταστρατηγείται το ωράριο των αστυνομικών

Παρά την επί 13 χρόνια ύπαρξη Προεδρικού Διατάγματος που καθιέρωνε το ωράριο εργασίας του αστυνομικού προσωπικού, τίποτα από όσα προβλέπει δεν εφαρμόζεται. Αυτό σημειώνει ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, σε Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Ο βουλευτής προσθέτει πως "η αυθαιρεσία κυριαρχεί". "Στο όνομα των υπηρεσιακών αναγκών, ο αστυνόμος σήμερα υποχρεώνεται σε απασχόληση 6 και 7 μέρες τη βδομάδα, χωρίς αμοιβή για υπερωριακή εργασία, χωρίς καν τη διασφάλιση στην πράξη της χορήγησης ημερήσιων αναπαύσεων που προβλέπονται".Ετσι, "η εφαρμογή του πενθήμερου των 36 ωρών εργασίας, έγινε η εξαίρεση και ο κανόνας η παραβίασή του. Στην αυθαιρεσία αυτή σε βάρος του προσωπικού, καθοριστικό ρόλο παίζει η μη πληρωμή υπερωριακής εργασίας και πρόσθετης αμοιβής για Κυριακές και αργίες. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή των αστυνομικών υπαλλήλων και των οικογενειών τους".

Τέλος, ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό αν θα διασφαλιστεί το πενθήμερο των 36 ωρών που προβλέπει το ΠΔ, χωρίς να δίνεται δυνατότητα καταστρατήγησής του. Αν θα σταματήσει την αυθαίρετη και άσκοπη χρήση των αστυνομικών δυνάμεων πέρα του πενθήμερου. Αν θα χορηγούνται οι εβδομαδιαίες αναπαύσεις. Αν θα χορηγηθεί η οφειλόμενη, με βάση τη δημοσιοϋπαλληλική νομοθεσία πρόσθετη αμοιβή για εργασία νύχτα, Κυριακές και αργίες και αν θα χορηγείται η προβλεπόμενη από την ίδια νομοθεσία αμοιβή, για υπερωριακή απασχόληση, όταν πραγματικές ανάγκες το επιβάλλουν.

Παραβρέθηκαν

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά και πολλών άλλων πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων, ανάμεσα σε άλλους εργαζόμενους. Μεταξύ αυτών παραβρέθηκαν:

Ευσταθιάδης Δημήτριος ΓΓ υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Γ. Α. Μαγκάκης,τέως υπουργός, Στρατής Κόρακας βουλευτής του ΚΚΕ, Τάκης Παπάς μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ - δικηγόρος, Αυδής Λέων. δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αθήνας - δικηγόρος, Σερμακέζης Σπύρος ταξίαρχος ε.α., Πενταγιώτης Κων/νος νομικός σύμβουλος της ΠΕΥΠΣ, Βλαχογιάννης Ηλίας πρόεδρος Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Αστυνομίας, Γώγωλος Δημοσθένης πρόεδρος Ενωσης Αστυνομικών Αττικής, Φεστερίδης Γιώργος πρόεδρος Ενωσης Αστυνομικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Καμαρινόπουλος Γιώργος και Μητρόπουλος Ευστάθιος πρόεδρος και αντιπρόεδρος, αντίστοιχα, της Ενωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, Διαμαντής Νικόλαος πρόεδρος Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Δρίτσας Παναγιώτης από την Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Αττικής, Μαρκαντώνης Ανδρέας μέλος Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Φωτόπουλος Χρήστος αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Βουδούρης Κων/νος πρόεδρος Ενωσης Αστυνομικών Μαγνησίας, Δαλφακούκης Αντώνης οργανωτικός Γραμματέας Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, Οικονόμου Ελευθέριος Α' αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Αστυνομίας, Τουμασάτος Κων/νος δικηγόρος, Μουχάμετ Κασάς από τη Σουδανική Κοινότητα, Λύσανδρος Ταμουρίδης από την ΠΕΑΕΑ, Ρόναλντ Μακάρθι - Κασάπι,Τζατζάνης Κώστας δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, Ζώτος Νίκος ΓΣ ΑΔΕΔΥ, Σάββας Σάββας μέλος ΔΣ ΟΛΜΕ, Γεωργουλάκης Μανόλης πρώην πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, Σέρβος Δημήτρης δημοσιογράφος, Ασσάντ μέλος ΚΚ Μπαγκλαντές, Γκρούσης Ηλίας Ταμίας ΔΣ ΔΟΕ, Γκεσούλης Θανάσης μέλος ΔΣ ΔΟΕ, Ταχίρ Μίτσι Σωματείο Αλβανών Εργαζομένων, Σαπουτζάκης Παναγιώτης δικηγόρος, Βορτελίνος Χαράλαμπος ΕΕ ΑΔΕΔΥ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ