ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Σε ρυθμούς ευρωεκλογών και συνεδριακών "ζυμώσεων"

Σαφή δημοψηφισματικό χαρακτήρα υπέρ της ακολουθούμενης πολιτικής επιχειρεί να προσδώσει η κυβέρνηση στις επερχόμενες ευρωεκλογές, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις δηλώσεις του Κ. Σκανδαλίδη, μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του κόμματος για τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με τους κυβερνώντες, στόχος "είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές" και "η ανάδειξή του σε πρώτο κόμμα", γεγονός που θα σημαίνει την "επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας". Ο λόγος, δε, που ο ελληνικός λαός πρέπει να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ, είναι ότι το κυβερνητικό κόμμα "κέρδισε όλες τις μάχες για τα εθνικά συμφέροντα μέσα στα ευρωπαϊκά όργανα"....

Βεβαίως, από τα ανακοινωθέντα δεν έλειψαν και οι επικλήσεις στην ενότητα, με την οποία πρέπει να δώσει το ΠΑΣΟΚ τη μάχη των εκλογών. Πάντως, την ίδια ώρα που εκδιδόταν η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, στα γραφεία του κόμματος διεξαγόταν (και συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ) η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας με αντικείμενο τις ενστάσεις της λεγόμενης "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" για τα "νέα μέλη - μαϊμούδες". Πάντως, ο Κ. Σκανδαλίδης υποστήριξε ότι τα φαινόμενα αυτά δεν αντανακλούν την πραγματική εικόνα του κόμματος, που θα πάει σε ένα "συνέδριο νίκης και όχι φθοράς και ήττας", όπως είπε...

"Κεντροαριστερός"
Τσοχατζόπουλος...

Οσον αφορά στα εσωκομματικά δρώμενα του ΠΑΣΟΚ, με ένα υμνολόγιο υπέρ του Ανδρέα Παπανδρέου, ξεκίνησε την πολιτική του ομιλία στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, την Κυριακή το πρωί, ο υπουργός Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, θέλοντας ίσως μ' αυτόν τον τρόπο να υποδηλώσει τη "διαφοροποίησή" του απέναντι στη σημερινή ηγετική ομάδα του πρωθυπουργού. Σε κάθε περίπτωση, η εμφάνισή του στη συμπρωτεύουσα, που συνοδεύτηκε από μια κινητοποίηση ...προεκλογικού τύπου των οπαδών του, είχε ως προφανή στόχο "να δηλώσει παρών" ως ο "ισχυρός δεύτερος" του ΠΑΣΟΚ.

Αλλωστε, η ομιλία του δεν είχε να προσφέρει τίποτα, πέραν της επανάληψης της πρόθεσής του να εμφανίζεται ως "αριστερότερος" του Κ. Σημίτη. Μάλιστα, αυτή τη φορά, ο υπουργός Αμυνας θέλησε να κατοχυρώσει το "αριστερό" προφίλ του, αυτοαναγορευόμενος σε γνήσιο εγγυητή της - πρωθυπουργικής, κατά τα άλλα, σύλληψης - "κεντροαριστεράς"... Προφανώς, διότι θεωρεί ότι τα "κεντροδεξιά" σενάρια, στα οποία εμπλέκεται ο Κ. Σημίτης, του αφήνουν περιθώριο να λειτουργήσει εκείνος ως "φερέγγυος" συνομιλητής των ...ΣΥΝοδοιπόρων του ΠΑΣΟΚ.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος προχώρησε, κατά τ' άλλα, σε μια πολιτική εκτίμηση του έργου του ΠΑΣΟΚ, όχι στα 2,5 τελευταία χρόνια, που προφανώς δεν προσφέρεται για προβολή, αλλά για τα τελευταία ...25 χρόνια. Δεν παρέλειψε, δε, να τονίσει ότι η ευρωπαϊκή πορεία αποτελεί μονόδρομο και ότι "είμαστε δεμένοι με την Ευρώπη", είτε το θέλουμε είτε όχι.

Εκθειάζοντας τα διάφορα οφέλη από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και ΟΝΕ, καθόρισε και την ουσία της "Ατζέντας 2000", που, σύμφωνα με τη σοσιαλιστική ΠΑΣΟΚική λογική, είναι: "Ο οικονομικός, πολιτικός και αναπτυξιακός σχεδιασμός της ΕΕ για 6 χρόνια και ταυτόχρονα μια διαπάλη για το πώς και με ποιους όρους θα μπορέσει να εγκριθεί η βάση, πάνω στην οποία θα στηριχτεί η πορεία της ΕΕ για τα επόμενα 6 χρόνια".

"Αδιαφορία" από
την ηγετική ομάδα

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από πλευράς των "εκσυγχρονιστών", η αντίδραση στην "ηγετική" εμφάνιση του Α. Τσοχατζόπουλου, ήταν από "χλιαρή" έως "αδιάφορη". "Ολα καλά και όλα κεντροαριστερά" (!), σχολίαζαν με εμφανή ειρωνεία συνεργάτες του πρωθυπουργού την τοποθέτηση του υπουργού, δηλώνοντας, ταυτόχρονα, την "κατανόησή" τους για την ανάγκη του δεύτερου να κάνει εμφανή την παρουσία του στο εσωκομματικό του ακροατήριο. Οσο για τον Κ. Σκανδαλίδη, δήλωνε πως "συμφωνεί σχεδόν απολύτως με τις απόψεις" του υπουργού...

Την ίδια "αδιάφορη" στάση κρατούσαν οι "εκσυγχρονιστές", παρά την προσπάθεια πολιτικών φίλων του Α. Τσοχατζόπουλου, όπως ο Γ. Δασκαλάκης, που, με χτεσινές του δηλώσεις, αφ' ενός προσέδωσε στον υπουργό Αμυνας την ιδιότητα του "σταθεροποιητικού παράγοντα", όχι μόνο εντός του ΠΑΣΟΚ, αλλά συνολικώς του πολιτικού συστήματος. Αφ' ετέρου, μίλησε για "διχαστική διαδικασία", που ακολουθεί η ηγετική ομάδα προς το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Για όλα αυτά, ο Α. Τσοχατζόπουλος "έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου", κατά τον Γ. Δασκαλάκη.


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με γκάλοπ κατά Αβραμόπουλου

Τα γκάλοπ επισείει, για άλλη μια φορά, η ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να "απαντήσει" στις προθέσεις του Δ. Αβραμόπουλου για δημιουργία κόμματος και να αποδείξει ότι δεν υπάρχει "πολιτικό κενό".

Η Ρηγίλλης πέρασε χτες στην αντεπίθεση, αξιοποιώντας δημοσκόπηση της V - PRC που δημοσίευσε ο "Ελεύθερος Τύπος", η οποία εμφανίζει τη ΝΔ να προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 1Ο - 13 μονάδες (43% έναντι 29,9%). Ηγετικά της στελέχη (Πρ. Παυλόπουλος, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Δ. Σιούφας), σε δηλώσεις τους, έσπευσαν να προεξοφλήσουν "άνετη νίκη" της ΝΔ στις ευρωεκλογές ή και στις εθνικές, αν γίνουν ταυτόχρονα, επισημαίνοντας ότι "η διαφορά των δημοσκοπήσεων έχει πάρει τέτοια έκταση, ώστε είναι αδύνατο να ανατραπεί κάτω από ομαλές πολιτικές συνθήκες". Ταυτόχρονα, εκμεταλλευόμενοι τα αποτελέσματα της παραπάνω δημοσκόπησης, ισχυρίστηκαν αφ' ενός ότι δεν υπάρχει κρίση στη ΝΔ, καθώς και ότι δεν υπάρχει "πολιτικό κενό" που να δικαιολογεί τη δημιουργία νέου κόμματος.

Σε σχέση με τα σενάρια για την ίδρυση κόμματος Αβραμόπουλου, η απάντηση της ηγεσίας της ΝΔ είναι συγκρατημένη, επισημαίνοντας ότι "οι πολιτικοί κρίνονται από τις πράξεις τους και η πολιτική κρίνεται από υπαρκτά γεγονότα".

Στο μεταξύ, η εταιρία δημοσκοπήσεων V - PRC επέκρινε την εφημερίδα "Ελεύθερο Τύπο" γιατί δημοσίευσε το γκάλοπ, το οποίο δεν έγινε για λογαριασμό της, όπως ισχυρίζεται, χωρίς ωστόσο να διαψεύδει τα αποτελέσματα του γκάλοπ.

Από την άλλη, η "Εξουσία" παρουσίασε στοιχεία από γκάλοπ που έχει στα χέρια του το επιτελείο του δημάρχου Αθηναίων, σύμφωνα με τα οποία το κόμμα Αβραμόπουλου συγκεντρώνει 13 - 15%, ποσοστό που δε θεωρείται ικανοποιητικό στην Πλατεία Κοτζιά, γεγονός, που, κατά την εφημερίδα, οδηγεί τον δήμαρχο να αναβάλει για μετά τις ευρωεκλογές τα σχέδιά του.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινείται και ο Γ. Κύρτσος στον "Ελεύθερο Τύπο", αναφέροντας σε σχόλιό του ότι "δεν έχω εμπιστευτική πληροφόρηση, αλλά η πολιτική ανάλυση με οδηγεί στο συμπέρασμα πως τελικά δε θα υπάρξει κόμμα Αβραμόπουλου". Επικαλούμενος το προβάδισμα των 13 μονάδων της ΝΔ και την πολιτική Σημίτη "που εγγυάται ότι θα συνεχιστεί η εκλογική πτώση του Κινήματος" καταλήγει στην εκτίμηση ότι "σε αυτή τη φάση η δημιουργία κόμματος Αβραμόπουλου δεν έχει πολλά να προσφέρει στην υπόθεση της κεντροδεξιάς, μια και η εκλογική της επικράτηση έχει δρομολογηθεί".

Από την πλευρά του Δ. Αβραμόπουλου, συνεργάτες του, αναφερόμενοι στα χτεσινά δημοσιεύματα περί μη ίδρυσης κόμματος, τόνιζαν ότι ισχύουν οι παλαιότερες δηλώσεις του Γραφείου Τύπου του, ότι δηλαδή πρόκειται για σενάρια πολιτικής φαντασίας και ανάλυσης και ακόμα ότι ο Δ. Αβραμόπουλος θα κινηθεί με βάση το "δημόσιο συμφέρον".

Χτες το απόγευμα, ο Κ. Καραμανλής, συνεχίζοντας το πρόγραμμα προεκλογικών περιοδειών, επισκέφθηκε το δημαρχείο του Αιγάλεω, όπου άλλη μια φορά έκανε επίδειξη του "ενδιαφέροντός" του για τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων, χωρίς φυσικά να δεσμευτεί για τίποτα φιλολαϊκό.


ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΑΓΚΑΛΟΥ

Η Ολμπράιτ χαράζει το δρομολόγιο!

ΣΕΡΑΓΕΒΟ (του απεσταλμένου μας Δημ. ΜΗΛΑΚΑ).-

Το χιόνι δεν μπορεί να κρύψει τις πληγές του πολέμου στο Σεράγεβο. Ελάχιστα κτίρια στην πόλη δεν έχουν ίχνη από σφαίρες. Και στα πρόσωπα των ανθρώπων τα ίχνη της καταστροφής είναι βαθύτερα. Ο πόνος είναι χαραγμένος το ίδιο έντονος με την αβεβαιότητα για το μέλλον και το οδυνηρό οικονομικό παρόν.

Οι σφαίρες σταμάτησαν. Η ειρήνη όμως δεν έφτασε στο Σεράγεβο, στη Βοσνία. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής μονάδας, βρίσκονται στην περιοχή και υπενθυμίζουν όχι μόνο τη σφαγή που έγινε, αλλά και την "ευαίσθητη ισορροπία" ή την "επιβολή της λύσης" που μαγειρεύτηκε σε διαδρόμους και διπλωματικά γραφεία κάπου μακριά. Πρόκειται για μια λύση που τελικά το μόνο που έχει δικαιώσει είναι η παρουσία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων.

Το "παιχνίδι" στη Βοσνία δεν έχει τελειώσει. Κάπου αλλού μακριά κάποιοι εξακολουθούν να κινούν τα νήματα. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, για παράδειγμα, με επιστολή της στον Θ. Πάγκαλο, ενόψει του ταξιδιού του στην περιοχή, απαιτούσε από τον Ελληνα υπουργό να μη συναντηθεί με την ηγεσία των Σέρβων της Βοσνίας στην Μπάνια Λούκα. Το χιόνι, στην προκειμένη περίπτωση, και ο "αποκλεισμός" του αεροδρομίου στο Σεράγεβο, χτες, "βοήθησαν" τον Θ. Πάγκαλο να ικανοποιήσει την απαίτηση της Ουάσιγκτον, έστω κι αν στην απάντησή του είχε υποστηρίξει πως η Ελλάδα δε θεωρεί ωφέλιμη μια "πολιτική αποκλεισμών".

Οχι στην πολιτική των αποκλεισμών... Μοιάζει με αστείο η φράση, όχι γιατί το λέει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αλλά γιατί στη Βοσνία επιβεβαιώνεται ακριβώς αυτή η πολιτική των αποκλεισμών. Σέρβοι, Κροάτες και Μουσουλμάνοι σε "μπλοκ", σαφέστατα καθορισμένα, "αλληλοαποκλείονται". Το "παιχνίδι" συνεχίζεται αριστοτεχνικά από τις μεγάλες δυνάμεις και ο κόσμος, Σέρβοι, Κροάτες και Μουσουλμάνοι αδυνατούν ακόμη να αντιληφθούν πως τα προβλήματά τους ξεκινούν από τη μεταξύ τους απόσταση, η οποία είναι πιο τεράστια μετά το τόσο αίμα που κύλησε.

Οι επαφές του Θ. Πάγκαλου με την ηγεσία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ήταν τυπικές. Το τι μπορεί αυτό το κράτος να περιμένει από την Ελλάδα το κατανοούν καλύτερα από τον καθένα οι Ελληνες φαντάροι που σταθμεύουν σε ένα χωριό λίγο έξω από το Σεράγεβο. "Το κλίμα, όπως μας έλεγε ένας απ' αυτούς, είναι άθλιο. Δεν επιτρέπεται να βγούμε έξω, δεν κυκλοφορούμε παρά μόνο οπλισμένοι".

Κατά τα άλλα ο Θ. Πάγκαλος τους υποσχέθηκε να στηρίξει την ευρωπαϊκή τους προοπτική και να ενισχύσει τις σχέσεις τους στο οικονομικό επίπεδο με την Ελλάδα. Και αυτοί τον άκουσαν γιατί έτσι έπρεπε...

Ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος ολοκλήρωσε τη χτεσινή του μέρα με μια συνάντηση με τον ομόλογό του της Κροατίας. Σήμερα ο Θ. Πάγκαλος, αφού ολοκληρώσει τις επαφές του στο Ζάγκρεμπ, θα πετάξει το μεσημέρι για Βελιγράδι, όπου ίσως γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Σερβίας Σλ. Μιλόσεβιτς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ