ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΣΕΑ
Νέοι εξοπλισμοί για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ

«Οδικός χάρτης» παραπέρα εμπλοκής και η συμφωνία με τη Βρετανία

Copyright 2022 The Associated

Πραγματοποιήθηκε χτες υπό τον πρωθυπουργό τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). Επισήμως, «κύριο θέμα συζήτησης ήταν η πορεία υλοποίησης του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας, στο πλαίσιο του οποίου επίκειται η ολοκλήρωση της διαδικασίας προμήθειας των συστημάτων SPIKE με την υπογραφή των συμβάσεων, στις οποίες προβλέπεται αυξημένη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας».

Υπενθυμίζεται ότι - στην κούρσα εξοπλισμών της ντόπιας αστικής τάξης ώστε από καλύτερες θέσεις να παίξει ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα στα Βαλκάνια και την Ανατ. Μεσόγειο - στον σχεδιασμό τους είναι η απόκτηση από το Ισραήλ των κατευθυνόμενων βλημάτων τύπου «Spike NLOS», τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο από τα επιθετικά ελικόπτερα τύπου Apache της Αεροπορίας Στρατού όσο και από τις κανονιοφόρους του Πολεμικού Ναυτικού. Η προμήθειά τους προϋπολογίζεται σε τουλάχιστον 250 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν και τα Ελληνοτουρκικά υπό το πρίσμα του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την γείτονα και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Στηρίγματα» και των Βρετανών Σούδα και Αλεξανδρούπολη

Εξάλλου, από το υπουργείο Αμυνας δόθηκε επισήμως το περιεχόμενο της συνάντησης προχτές του υπουργού Ν. Παναγιωτόπουλου με τον Βρετανό ομόλογό του Μπεν Ουάλας στο Πόρτσμουθ, όπου επί του αντιτορπιλικού «HMS DIAMOND» πραγματοποιήθηκαν οι συνομιλίες και υπεγράφη η Δήλωση «Κοινού Οράματος» (Joint Vision Statement) μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται για άλλη μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας στο πλαίσιο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, στα βήματα και των προηγούμενων επικίνδυνων συμφωνιών με Γαλλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και φυσικά τις ΗΠΑ, βυθίζοντας τον λαό στην άβυσσο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Σε αυτό το βάθρο, σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ, στις συνομιλίες «υπογραμμίστηκε ότι οι ισχυροί δεσμοί των δύο χωρών εδράζονται σε κοινές αρχές και αξίες...», «τονίστηκε, επίσης, η σημασία υποστήριξης της Ουκρανίας για αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής και της προάσπισης της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, ενώ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι επιπτώσεις τους στην ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

Σε ό,τι αφορά τη Δήλωση «Κοινού Οράματος», από το υπουργείο αναφέρουν ότι «επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Ελλάδος και του Ην. Βασιλείου για αμοιβαία υποστήριξη και συνδρομή προκειμένου να αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις και να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι στον τομέα ασφάλειας, καθώς επίσης για εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην επιχειρησιακή εκπαίδευση, τις ασκήσεις και στην προοπτική ενίσχυσης της συνεργασίας στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας».

Παραπέρα, οι δύο κυβερνήσεις «ως στρατηγικοί εταίροι και ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ» «υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους στην αντιμετώπιση των απειλών για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Αλλωστε, «το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνώρισε την υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στις βρετανικές δυνάμεις μέσω των εγκαταστάσεων στον Κόλπο της Σούδας και στα Χανιά, ενώ επισημάνθηκε η στρατηγική σημασία του λιμένος Αλεξανδρούπολης για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ».

Τέλος, οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν να καταρτίζουν κάθε χρόνο έναν «Οδικό Χάρτη» που θα περιλαμβάνει τις «προτεραιότητες» της «αμυντικής συνεργασίας», καθιερώνεται δε ετήσιος «Διάλογος για την Ασφάλεια και την Αμυνα», προκειμένου να γίνεται «επισκόπηση της προόδου» και να «διερευνώνται νέες πρωτοβουλίες για περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας».


ΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
«Δυναμική» αντιπαράθεσης με Ρωσία - Κίνα

Ενδεικτική η νέα παρέμβαση του Μενέντεζ

Τα σχέδια των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο ανέδειξε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ο οποίος ξεκαθάρισε εκ νέου ότι οι ενστάσεις του απέναντι στην Αγκυρα αφορούν το πόσο η στάση της εξυπηρετεί τις ευρύτερες στρατηγικές επιδιώξεις των ΗΠΑ.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Μενέντεζ, αφού ανακοίνωσε ότι στον βαθμό που του αναλογεί ενέκρινε το αίτημα πώλησης μαχητικών F-35 προς την Ελλάδα και δήλωσε «θαυμαστής του ελληνικού λαού», επειδή «είναι μια χώρα (...) ευθυγραμμισμένη μαζί μας σε σημαντικούς τομείς», τόνισε: «Ακόμα κι αν η Τουρκία υπό τον Ερντογάν ήταν η Τουρκία που θα θέλαμε να είναι, ένα κοσμικό κράτος με ισχυρές αξίες του ΝΑΤΟ (...) ακόμα και τότε θα χρειαζόμασταν μια στρατηγική για την Ανατολική Μεσόγειο». Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο «East Med Act», μέσα από το οποίο η αμερικανική αστική τάξη προσπαθεί να αναβαθμίσει πιο στοχευμένα τις ενεργειακές και στρατιωτικές της συνεργασίες στην περιοχή, ξεκαθάρισε ότι στόχος «ήταν να πείσω τις αμερικανικές κυβερνήσεις να δουν την Ανατολική Μεσόγειο μέσα από μια διαφορετική δυναμική, μια δυναμική που δημιουργεί οικονομικές ευκαιρίες, μια δυναμική που ξεκλειδώνει τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Μια δυναμική μέσα από την οποία μπορεί να υπάρξει μια ισχυρότερη σχέση ασφάλειας».

Στο ίδιο πλαίσιο, δεν ξέχασε να εκφράσει ικανοποίηση και για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, αφού έτσι αναγνωρίστηκε - όπως επεσήμανε - «το γεγονός ότι η Κύπρος έκανε πολλά σημαντικά πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης ελλιμενισμού των ρωσικών πλοίων - και αυτό έγινε πριν από την εισβολή» στην Ουκρανία. Εξήρε δε τη σημασία της Αλεξανδρούπολης, που «έχει απεριόριστες δυνατότητες», μιλώντας για «στοιχεία» που είναι «όλα προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας».

Τέλος, αναφερόμενος στην Κύπρο και τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών την επόμενη Κυριακή, είπε: «Μου φαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση, όποιος από τους δύο υποψηφίους κι αν νικήσει, θα έχουμε μια ισχυρή σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το θέμα είναι ότι εργαζόμαστε πάνω στον "East Med", στη στρατηγική για την άμυνα και την αιχμή της κοινοβουλευτικής προσπάθειας στις συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ των τριών χωρών - και αυτό θα συνεχιστεί, δεν βλέπω καμία διαφορά».

Θυμίζουμε ότι στον β' γύρο έχουν προκριθεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επί σειρά ετών κορυφαίο στέλεχος κυβερνήσεων του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπουργός Εξωτερικών κ.λπ., ο οποίος κατήλθε ως «ανεξάρτητος» και έλαβε 32,04% και 127.309 ψήφους, και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, πρώην επικεφαλής των Ελληνοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό επί κυβερνήσεων ΔΗΣΥ, επίσης ως «ανεξάρτητος» - με τη στήριξη διαφόρων δυνάμεων, μεταξύ τους και του ΑΚΕΛ - και έλαβε 29,59% και 117.551 ψήφους.

Στο μεταξύ, στο εδώ και σχεδόν μια δεκαετία κυβερνών κόμμα στην Κύπρο, ΔΗΣΥ, μετά από πολύωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία «η μη συμμετοχή του Δημοκρατικού Συναγερμού σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα προκύψει από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών» και ότι το κόμμα «αναλαμβάνει την ευθύνη του ως η υπεύθυνη και δημιουργική αντιπολίτευση του τόπου», με «αταλάντευτες προτεραιότητες» τη «λύση του Κυπριακού προβλήματος», τον «ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας», την «εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων με κράτη της περιοχής και με τις ΗΠΑ», την «ισχυρή οικονομία και δημοσιονομική πειθαρχία» κ.λπ. Οσον αφορά τον β' γύρο, τα μέλη και οι φίλοι του ΔΗΣΥ καλούνται «να ζυγίσουν τις επιλογές που έχουν μπροστά τους και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά συνείδηση».


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στην τελική ευθεία η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Στην Ολομέλεια της Βουλής αναμενόταν να ψηφιστεί χτες αργά το βράδυ το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης - με τον παραπλανητικό τίτλο για την «προστασία των καταναλωτών» - με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να φέρει στην τελική ευθεία την υπόθεση της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας και το παραπέρα ξεχείλωμα του ωραρίου σε βάρος των εργαζομένων.

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση, πηγαίνοντας παραπέρα όλες τις απαράδεκτες ρυθμίσεις που έχουν «περάσει» μέχρι τώρα και αφήνουν λίγες Κυριακές που τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά, έρχεται να βάλει το «κερασάκι», προβλέποντας ότι θα επαφίεται πλέον σε δημάρχους και τοπικές αρχές αν θα ισχύει ή όχι η κυριακάτικη αργία!

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, μάλιστα, κατά τις τοποθετήσεις του στην αρμόδια Επιτροπή όπου συζητούνταν το νομοσχέδιο, είχε ευθέως υποστηρίξει «την απελευθέρωση των αγορών», γιατί αυτή είναι που θα φέρει κέρδη και πως οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι ευχαριστημένοι, όταν η δουλειά του εργοδότη «πάει καλά», άσχετα βέβαια αν αυτό σημαίνει περαιτέρω ελαστικοποίηση της δουλειάς και εξουθένωση.

Το νομοσχέδιο είχαν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, καλυπτόμενος πίσω από την απόφασή του για αποχή από τις ψηφοφορίες, τώρα εμφανίστηκε να τον πήρε ο πόνος για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων, με τον εισηγητή του Χαρ. Μαμουλάκη να κάνει λόγο για «αποδιάρθρωση της οικογενειακής ζωής των εργαζομένων στον κλάδο» και πως «ο μεγάλος χαμένος αυτής της καταστροφικής μεταρρύθμισης είναι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Δελής, καταψήφισε και κατήγγειλε το νομοσχέδιο, ενώ πρόσθεσε πως «αποτελεί πολύ μεγάλο θράσος, θράσος χιλίων "Ταρτούφων", το να έρχεται εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ και να παριστάνει τον προστάτη της κυριακάτικης αργίας. Ποιος; Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατακρεούργησε 16 ολόκληρες Κυριακές, την αργία αυτών των Κυριακών».

Επισήμανε ότι «είναι ξεκάθαρο πως στόχος και αυτής της κυβέρνησης, όπως και της προηγούμενης, είναι η εξυπηρέτηση του μεγαλύτερου εμπορικού κεφαλαίου, χτυπώντας ακόμα πιο άγρια τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο εμπόριο, αλλά και πλήττοντας τα μικρά εμπορικά καταστήματα που δεν βλέπουν τίποτα σχεδόν στον τζίρο τους, ενώ χειροτερεύουν οι όροι δουλειάς των αυτοαπασχολουμένων που αναγκάζονται να φτάνουν στα όρια της φυσικής τους εξόντωσης, προκειμένου να ανταγωνιστούν τις μεγάλες αλυσίδες», ενώ δεν έχουν κανένα όφελος οι εργαζόμενοι καταναλωτές.

Απαίτησε τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας ως «το ελάχιστο εκείνο μέτρο προστασίας από την εργασιακή εξουθένωση, αλλά και κοινωνικοποίησης και οικογενειακής ισορροπίας των εργαζομένων στο εμπόριο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ