Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Από άλλη τσέπη

Η μειωμένη - σε σχέση με τις προβλέψεις - κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα οδήγησε τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στην ακύρωση δύο φορτίων LNG που είχε κλείσει προ μηνών από τη γαλλική «Total Energies». Η ΔΕΠΑ είναι τώρα υποχρεωμένη να αποζημιώσει την «Total Energies» με 10 εκατ. ευρώ για κάθε χαμένο φορτίο. Τα καράβια της όμως δεν πρόκειται να «πέσουν έξω», αφού το «μάρμαρο» θα πληρωθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ). Πού τα βρίσκει τα λεφτά το ΤΕΜ; Από τις τσέπες του λαού φυσικά, που χρυσοπληρώνει τους λογαριασμούς του ρεύματος και από την άλλη χρηματοδοτεί το ταμείο στήριξης των ενεργειακών ομίλων! Θυμίζουμε ότι το ΤΕΜ χρηματοδοτείται από τις εισφορές των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, αλλά και από το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων, μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Με άλλα λόγια, τα νοικοκυριά γλίτωσαν ένα μέρος από το κόστος της Ενέργειας, ρίχνοντας στο ελάχιστο την κατανάλωση, αλλά θα το πληρώσουν από άλλη τσέπη, ως αποζημίωση στα μονοπώλια για τις παραγγελίες που ακυρώθηκαν! Δηλαδή χαμένος ο λαός είτε από τη μια είτε από την άλλη τσέπη! Για την Ιστορία, δεν είναι η πρώτη φορά που οι ενεργειακοί όμιλοι τα τσεπώνουν από ακυρώσεις φορτίων, καθώς ο σχετικός νόμος (4951/2022) έχει ενεργοποιηθεί και για άλλες καραβιές... Χάνει κανείς τον λογαριασμό με το πόσοι μηχανισμοί έχουν συσταθεί για να εξασφαλίζεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων με τα χρήματα του λαού.

Μιλάνε για σκοινί;

Οψεις του ίδιου νομίσματος είναι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί από τη μια να αναβιώσει τη «διπλωματία των σεισμών» με την Τουρκία και από την άλλη να δικαιολογήσει τη μη παροχή βοήθειας στη Συρία, εξαιτίας του ευρωατλαντικού εμπάργκο. Αξιοποιώντας τα γνήσια αισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό, που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους, η συμπαράσταση και η αποστολή βοήθειας παρουσιάζονται ως «γέφυρα επαναπροσέγγισης» των δυο κυβερνήσεων, στην προοπτική αναθέρμανσης των απευθείας παζαριών πάνω στις γνωστές ΝΑΤΟικές ράγες. Δηλαδή προσέγγιση όχι των λαών, αλλά των δύο κυβερνήσεων που αφήνουν τους λαούς τους χωρίς υποδομές, απροστάτευτους απέναντι σε «φυσικές» καταστροφές, την ίδια ώρα που τους χώνουν βαθιά σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και παζάρια. Αντίστροφα, τα γεωπολιτικά παιχνίδια και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί με επίκεντρο τη Συρία αφήνουν «στο έλεος» τον συριακό λαό που υποφέρει εξίσου, την ώρα που ξεχειλίζουν η αλληλεγγύη και η διάθεση για βοήθεια από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της Ελλάδας και άλλων γειτονικών χωρών. Οσο για τη δικαιολογία που ακούγεται, ότι στη Συρία «δεν υπάρχουν δομές» για να υποδεχτούν και να διανείμουν τη βοήθεια στη Συρία, η απάντηση είναι ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί». Γιατί η χώρα δεν ισοπεδώθηκε από μόνη της, αλλά με τον πόλεμο που ξέσπασε στο έδαφος των οξυμένων ανταγωνισμών στην περιοχή, με καθοριστική συμβολή των ΝΑΤΟικών και ελληνική εμπλοκή, για να μην ξεχνάμε την υποστήριξη που προσφέρουν οι ΝΑΤΟικές υποδομές στη Σούδα και αλλού. Κι έχουν το θράσος σήμερα να μιλάνε για «διάλυση» αυτοί που έσπειραν τον όλεθρο στον λαό της Συρίας!

Λεπτομέρεια

Ο ενεργειακός κολοσσός «BP» ανακοίνωσε ετήσια κέρδη ρεκόρ, που υπερδιπλασιάστηκαν στα 27,7 δισ. δολάρια το 2022, σε σύγκριση με 12,8 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος, αφού οι τιμές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι «παγώνει» τα σχέδια για μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς η ζήτηση έχει επίσης εκτιναχθεί μετά την αλλαγή των ροών που ακολούθησε το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία. Μάλιστα, ο επικεφαλής της εταιρείας δήλωσε ότι ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός «βοηθά στην παροχή της Ενέργειας που χρειάζεται ο κόσμος» ενώ επενδύει και στην «πράσινη» Ενέργεια. Με τη σειρά της, η «Shell» ανακοίνωσε τα υψηλότερα κέρδη των τελευταίων 115 ετών, που έφτασαν τα 39,9 δισ. δολάρια για το 2022, διπλάσια από το σύνολο του προηγούμενου έτους. Η κερδοφορία αυτή, όμως, δεν έχει να κάνει μόνο με τις ακριβότερες πωλήσεις, αλλά και με τα ανεξάντλητα προνόμια που απολαμβάνουν αυτά τα μεγαθήρια από το κράτος. Τέτοιο παράδειγμα είναι οι φοροαπαλλαγές της «BP» και της «Shell», που τους επιστρέφονται περισσότεροι φόροι από αυτούς που πληρώνουν! Ενδεικτικά, την περίοδο 2015-2021, το ισοζύγιο πληρωμής/επιστροφής φόρων για την πρώτη έκλεισε στα +107 εκατ. λίρες και για τη δεύτερη στα +685 εκατ. λίρες. Μικρή λεπτομέρεια: Τόση ακριβώς ήταν η έκτακτη φορολογία που κατέβαλαν την περασμένη χρονιά για τα ουρανοκατέβατα κέρδη τους! Που σημαίνει ότι κι αυτή πληρώθηκε με λεφτά του κράτους, δηλαδή του λαού!

Μπουφανάκι

Με αφορμή την κακοκαιρία περίσσεψαν οι κυβερνητικοί κομπασμοί για το «πάθημα που έγινε μάθημα», θεωρώντας για παράδειγμα «επιτυχία» του κράτους ότι με λίγες νιφάδες χιονιού η Αττική Οδός δεν έκλεισε μόνη της, αλλά πρόλαβαν και την έκλεισαν αυτοί! Αλλη μεγάλη «επιτυχία» είναι ότι έκλεισαν όλα τα σχολεία στην Αττική για «τον φόβο των Ιουδαίων», χωρίς να εξασφαλιστούν γονικές άδειες, με αποτέλεσμα τη Δευτέρα οι γονείς να ψάχνονται για το πώς θα συνδυάσουν παιδοφύλαξη και δουλειά, με τον πονοκέφαλο της τηλεκπαίδευσης να κάνει ακόμα πιο δύσκολο τον γρίφο! Και βέβαια, το «κλεινόμαστε σπίτι» οργίασε τις προηγούμενες μέρες, με ...ταχυδρόμο το 112. Την ίδια ώρα, βέβαια, καμιά πρόβλεψη δεν υπήρξε γι' αυτούς που είχαν πραγματική ανάγκη, όπως τους χιλιάδες εργαζόμενους που η ασφάλειά τους κινδύνευε εξαιτίας του καιρού (ντελιβεράδες κ.ά.). Ολοι αυτοί έμειναν ανυπεράσπιστοι στα χέρια της εργοδοσίας, που δεν ήταν βέβαια διατεθειμένη να απεμπολήσει τα κέρδη της για τον καιρό. Σε πολλές περιπτώσεις, η παρέμβαση των σωματείων ήταν αυτή που απέτρεψε τα χειρότερα. Συμπέρασμα: Το κράτος με την κακοκαιρία άφησε για άλλη μια φορά τον λαό στα ...κρύα του λουτρού, φρόντισε όμως να σκεπάσει την εργοδοσία μ' ένα ...μπουφανάκι, για να μην κρυολογήσουν τα κέρδη της.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1857 Πεθαίνει ο Διονύσιος Σολωμός.

1909 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ριζοσπάστης», με διευθυντή τον Γεώργιο Φιλάρετο. Η νέα εφημερίδα, που είναι όργανο του Ριζοσπαστικού Συνδέσμου, προπαγανδίζει την ανάγκη για σοβαρή λαϊκή δράση κατά της μοναρχίας και την εξυγίανση του δημόσιου βίου της χώρας. Η έκδοσή της σταματά το 1911, για να επανεκδοθεί το 1917 από τον Γιάννη Πετσόπουλο ως «εφημερίδα δημοκρατικών αρχών». Τον Μάη του 1919 ο Πετσόπουλος γίνεται μέλος του ΣΕΚΕ και στις 15 Σεπτεμβρίου 1919 ο υπότιτλος της εφημερίδας αλλάζει σε «Εφημερίς σοσιαλιστική». Τον Απρίλη του 1920, το 2ο Συνέδριο του ΣΕΚΕ αποφασίζει να θέσει τον «Ριζοσπάστη» υπό τον έλεγχο της Κεντρικής Επιτροπής, γεγονός που επισημοποιείται στις 2 Ιουνίου 1920, όταν στην προμετωπίδα της εφημερίδας προστίθεται η ένδειξη «Υπό τον πολιτικόν έλεγχον της Κεντρικής Επιτροπής του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος». Τελικά, τον Ιούλη του 1921 ο Πετσόπουλος θα παραδώσει οριστικά την ιδιοκτησία της εφημερίδας στο Κόμμα, κι έτσι από την 1η Αυγούστου 1921 ο «Ριζοσπάστης» εκδίδεται ως «Επίσημον Οργανον του Σοσιαλιστικού Εργατικού (Κομμουνιστικού) Κόμματος και της Γενικής Συνομοσπονδίας των Εργατών της Ελλάδος».

1939 Το νησί (και η ναυτική βάση) της Μινόρκα παραδίνεται στις δυνάμεις του Φράνκο με τη «διαμεσολάβηση» των Βρετανών, οι οποίοι υποτίθεται πως κρατούσαν ουδέτερη στάση στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο (η παράδοση του νησιού έγινε στο βρετανικό πλοίο «HMS Devonshire»).

1944 Χιτλερικοί και ταγματασφαλίτες εκτελούν στην Καλαμάτα 300 πατριώτες.

1971 Μεγάλος σεισμός, ισχύος 7 Ρίχτερ, πλήττει την περιοχή του Λος Αντζελες, προκαλώντας 65 θανάτους.

1975 Μεταγωγικό σκάφος της «Λουφτβάφε», που μεταφέρει άνδρες και υλικό στο Πεδίο Βολής Κρήτης, συντρίβεται στα Λευκά Ορη λίγο πριν από την προσγείωσή του στη Σούδα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 43 επιβαίνοντες σ' αυτό.

1978 Ο Τζίμι Κάρτερ παρεμβαίνει προσωπικά, καθώς η, για 72η μέρα, συνεχιζόμενη απεργία των ανθρακωρύχων τείνει να παραλύσει τη χώρα. Στις 25 του Μάρτη 1978 οι ανθρακωρύχοι πετυχαίνουν μεγάλη νίκη. Τερματίζουν την απεργία τους, που διήρκεσε 110 μέρες, και επιστρέφουν στην εργασία τους έχοντας πετύχει την υπογραφή τριετών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες προβλέπουν αύξηση στο μέσο ωρομίσθιό τους κατά 30%.

1984 Πεθαίνει ο Σοβιετικός ηγέτης Γιούρι Αντρόποφ. Στη θέση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ τον διαδέχτηκε ο Κ. Τσερνιένκο.

2005 Αρχίζει τις εργασίες του το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Κεντρικό ζήτημα του Συνεδρίου ήταν η εξέταση της πορείας του από την ανασυγκρότηση στην ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ισχυροποίησή του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ