Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
«Δυναμική» αντιπαράθεσης με Ρωσία - Κίνα

Ενδεικτική η νέα παρέμβαση του Μενέντεζ

Τα σχέδια των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο ανέδειξε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ο οποίος ξεκαθάρισε εκ νέου ότι οι ενστάσεις του απέναντι στην Αγκυρα αφορούν το πόσο η στάση της εξυπηρετεί τις ευρύτερες στρατηγικές επιδιώξεις των ΗΠΑ.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Μενέντεζ, αφού ανακοίνωσε ότι στον βαθμό που του αναλογεί ενέκρινε το αίτημα πώλησης μαχητικών F-35 προς την Ελλάδα και δήλωσε «θαυμαστής του ελληνικού λαού», επειδή «είναι μια χώρα (...) ευθυγραμμισμένη μαζί μας σε σημαντικούς τομείς», τόνισε: «Ακόμα κι αν η Τουρκία υπό τον Ερντογάν ήταν η Τουρκία που θα θέλαμε να είναι, ένα κοσμικό κράτος με ισχυρές αξίες του ΝΑΤΟ (...) ακόμα και τότε θα χρειαζόμασταν μια στρατηγική για την Ανατολική Μεσόγειο». Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο «East Med Act», μέσα από το οποίο η αμερικανική αστική τάξη προσπαθεί να αναβαθμίσει πιο στοχευμένα τις ενεργειακές και στρατιωτικές της συνεργασίες στην περιοχή, ξεκαθάρισε ότι στόχος «ήταν να πείσω τις αμερικανικές κυβερνήσεις να δουν την Ανατολική Μεσόγειο μέσα από μια διαφορετική δυναμική, μια δυναμική που δημιουργεί οικονομικές ευκαιρίες, μια δυναμική που ξεκλειδώνει τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Μια δυναμική μέσα από την οποία μπορεί να υπάρξει μια ισχυρότερη σχέση ασφάλειας».

Στο ίδιο πλαίσιο, δεν ξέχασε να εκφράσει ικανοποίηση και για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, αφού έτσι αναγνωρίστηκε - όπως επεσήμανε - «το γεγονός ότι η Κύπρος έκανε πολλά σημαντικά πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης ελλιμενισμού των ρωσικών πλοίων - και αυτό έγινε πριν από την εισβολή» στην Ουκρανία. Εξήρε δε τη σημασία της Αλεξανδρούπολης, που «έχει απεριόριστες δυνατότητες», μιλώντας για «στοιχεία» που είναι «όλα προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας».

Τέλος, αναφερόμενος στην Κύπρο και τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών την επόμενη Κυριακή, είπε: «Μου φαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση, όποιος από τους δύο υποψηφίους κι αν νικήσει, θα έχουμε μια ισχυρή σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το θέμα είναι ότι εργαζόμαστε πάνω στον "East Med", στη στρατηγική για την άμυνα και την αιχμή της κοινοβουλευτικής προσπάθειας στις συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ των τριών χωρών - και αυτό θα συνεχιστεί, δεν βλέπω καμία διαφορά».

Θυμίζουμε ότι στον β' γύρο έχουν προκριθεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επί σειρά ετών κορυφαίο στέλεχος κυβερνήσεων του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπουργός Εξωτερικών κ.λπ., ο οποίος κατήλθε ως «ανεξάρτητος» και έλαβε 32,04% και 127.309 ψήφους, και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, πρώην επικεφαλής των Ελληνοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό επί κυβερνήσεων ΔΗΣΥ, επίσης ως «ανεξάρτητος» - με τη στήριξη διαφόρων δυνάμεων, μεταξύ τους και του ΑΚΕΛ - και έλαβε 29,59% και 117.551 ψήφους.

Στο μεταξύ, στο εδώ και σχεδόν μια δεκαετία κυβερνών κόμμα στην Κύπρο, ΔΗΣΥ, μετά από πολύωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία «η μη συμμετοχή του Δημοκρατικού Συναγερμού σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα προκύψει από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών» και ότι το κόμμα «αναλαμβάνει την ευθύνη του ως η υπεύθυνη και δημιουργική αντιπολίτευση του τόπου», με «αταλάντευτες προτεραιότητες» τη «λύση του Κυπριακού προβλήματος», τον «ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας», την «εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων με κράτη της περιοχής και με τις ΗΠΑ», την «ισχυρή οικονομία και δημοσιονομική πειθαρχία» κ.λπ. Οσον αφορά τον β' γύρο, τα μέλη και οι φίλοι του ΔΗΣΥ καλούνται «να ζυγίσουν τις επιλογές που έχουν μπροστά τους και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά συνείδηση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μαγιά» και για νέα σχήματα με τη σφραγίδα των ΗΠΑ(2021-12-08 00:00:00.0)
«Ανεξάντλητη» η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια(2021-08-28 00:00:00.0)
«Επίλυση διαφορών» για «βιώσιμη αποκλιμάκωση» στην Ανατ. Μεσόγειο απαιτούν οι Ευρωατλαντικοί(2021-06-17 00:00:00.0)
Δικομματική ικανοποίηση για τη «στρατηγική σχέση» με το κράτος - δολοφόνο(2020-05-22 00:00:00.0)
Τουρκικό γεωτρύπανο ξανά στην κυπριακή ΑΟΖ(2020-01-21 00:00:00.0)
«Τρέχει» για μία πώληση και δύο διαδρόμους(2014-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ