ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 10 Φλεβάρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΩΝ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΛΑΓΚΑΔΑ
Νέα απαράδεκτη εξίσωση της ναζιστικής συμμορίας με τα θύματά της

Το δικαστήριο μείωσε την ποινή των ακροδεξιών τραμπούκων και καταδίκασε δύο από τα τρία θύματα της επίθεσης!

Από διαμαρτυρία του ΚΚΕ στον Λαγκαδά μετά την επίθεση
Από διαμαρτυρία του ΚΚΕ στον Λαγκαδά μετά την επίθεση
Την απαράδεκτη λογική της εξίσωσης της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής με τα θύματά της, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της άμυνας για τα θύματα, υιοθέτησε την Παρασκευή και το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό (έφεση) η δολοφονική επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής στις 7/11/2012, σε βάρος μελών της ΚΝΕ που μοίραζαν προκηρύξεις έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά και εργατών που έτρεξαν σε υποστήριξή τους.

Παρά την πρόταση της εισαγγελέα για αθώωση των τριών θυμάτων και ενώ από την ακροαματική διαδικασία αποκαλύφθηκε ότι οι δύο χρυσαυγίτες έδρασαν ως τάγμα εφόδου, με δολοφονικό οπλισμό, με χτυπήματα στοχευμένα και με εντολές από τον πολιτικό τους καθοδηγητή, το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό της άμυνας για τα θύματα. Ετσι, μείωσε τις ποινές των χρυσαυγιτών και καταδίκασε τα δύο από τα τρία θύματα!

Συγκεκριμένα, καταδίκασε τα μέλη της Χρυσής Αυγής Τ. Διχταπανίδη και Ι. Παναγιωτίδη σε 9 και 15 μήνες φυλάκιση αντίστοιχα, για τις κατηγορίες της πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της οπλοχρησίας, χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικών. Στη δίκη δεν παρέστη ο Παναγιωτίδης, ο οποίος είχε εξουσιοδοτήσει τον δικηγόρο του. Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε 21 μήνες φυλάκιση.

Από τα θύματα της επίθεσης, αθώωσε τον έναν και καταδίκασε σε 6 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή τους άλλους δύο.

Η ακροαματική διαδικασία εξελίχθηκε με την προκλητική παρουσία πολυπληθούς αστυνομικής δύναμης μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου και δυνάμεων των ΜΑΤ έξω από την αίθουσα.

Από το πρωί, δεκάδες εργάτες και φοιτητές, μέλη σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και φοιτητικών συλλόγων, πραγματοποίησαν συγκέντρωση συμπαράστασης στους απεργούς και τους σπουδαστές που χτυπήθηκαν άνανδρα από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής και καταδίκασαν την απαράδεκτη λογική των «δύο άκρων» που είχαν υιοθετήσει πρωτόδικα δικαστής και εισαγγελέας. Στη συνέχεια παρακολούθησαν μαζικά την ακροαματική διαδικασία.

Εδρασαν ως τάγμα εφόδου με εντολές της Χρυσής Αυγής

Σπουδαστές και απεργοί εργάτες που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη δολοφονική μανία των μελών της Χρυσής Αυγής παρουσίασαν στο δικαστήριο καρέ καρέ τα όσα έγιναν στις 7/11/2012.

Μέλη της ΚΝΕ πραγματοποιούσαν εξόρμηση έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά, καλώντας μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς να συμμετάσχουν στην 48ωρη πανελλαδική απεργία που βρισκόταν σε εξέλιξη και να βρεθούν στο πλευρό των απεργών του εργοστασίου της «Αγνό», που έδιναν τη μάχη της περιφρούρησης από τα χαράματα, σύμφωνα και με την απόφαση που είχε πάρει το 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο του σχολείου. Παράλληλα, κόλλησαν στον γύρω χώρο αφίσες καταδίκης της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής.

Ξαφνικά εμφανίστηκαν οι δύο χρυσαυγίτες, άρχισαν να βρίζουν τα μέλη της ΚΝΕ, να τους επιτίθενται με μπουνιές και να τους απειλούν ότι θα τους σκοτώσουν αν εμφανιστούν ξανά έξω από το σχολείο. Εσκισαν τις αφίσες και αποχώρησαν.

Σε βοήθεια των μελών της ΚΝΕ έσπευσαν απεργοί εργάτες από την «Αγνό». Μίλησαν με τους νεολαίους, αλλά και με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους περίοικους, οι οποίοι είχαν δει την επίθεση σε βάρος των μελών της ΚΝΕ και έτρεξαν έξω από το σχολείο.

Εκείνη τη στιγμή επέστρεψαν οι χρυσαυγίτες, κατέβηκαν από το αυτοκίνητο, άφησαν ανοιχτές τις πόρτες του και επιτέθηκαν με δολοφονικές διαθέσεις εναντίον τους, χτυπώντας τους με ρόπαλα στα πόδια και στο κεφάλι. Οι εργαζόμενοι κατάφεραν και τους πήραν τα ρόπαλα, δύο ξύλινα και ένα μηχανικό. Πριν τραπούν σε φυγή, ο ένας χρυσαυγίτης επιχείρησε να επιτεθεί και με στιλέτο, όμως του σφύριξε ο άλλος και τράπηκαν σε φυγή.

Για το πώς βρέθηκαν εκεί, ο Διχταπανίδης ανέφερε ότι του τηλεφώνησε ο Γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής Γ. Ευσταθίου, ο οποίος ήταν παρών στη χτεσινή δίκη, και του είπε να πάει στο ΕΠΑΛ. Εκεί συναντήθηκε με τον Παναγιωτίδη. Βέβαια παρουσίασε αντεστραμμένα τα γεγονότα, ισχυριζόμενος ότι ούτε έβρισε ούτε έδειρε, παρά μόνο κατέβασε τις αφίσες που τον ενοχλούσαν, επικαλούμενος ότι απαγορεύεται η αφισοκόλληση. Βέβαια, όταν η εισαγγελέας τον ρώτησε με ποια ιδιότητα ανέλαβε την αρμοδιότητα που έχει η αστυνομία, δεν απάντησε.

Παραδέχτηκε ότι επέστρεψε και πάλι, μετά από εντολή από τον πολιτικό του καθοδηγητή, όμως αμφισβήτησε ότι είχε τα ρόπαλα και ότι επιτέθηκε με τα φονικά αυτά όπλα. Προσπάθησε να εμφανιστεί ως θύμα και μάλιστα ισχυρίστηκε ότι έπεσε κάτω από τα χτυπήματα και τον σήκωσε ο διευθυντής του σχολείου, που έτρεξε να τον βοηθήσει.

Ομως, λίγο πριν, ο ίδιος ο διευθυντής στην κατάθεσή του είχε πει πως παρακολουθούσε τα γεγονότα από μακριά, δεν βγήκε έξω από το σχολείο και μόνο μέλημά του ήταν να κρατήσει μακριά τους μαθητές.

Σε ό,τι αφορά τα χτυπήματα στα πόδια και τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που έφεραν τα θύματα της επίθεσής του, είπε ότι «μπορεί να χτυπήθηκαν μεταξύ τους»!

Καμία σοβαρή απάντηση δεν έδωσε επίσης για το γεγονός ότι εξαφανίστηκε για 48 ώρες και, ενώ - όπως ισχυρίστηκε - ήταν χτυπημένος και ο ίδιος, δεν πήγε σε κανένα Κέντρο Υγείας ή νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες, ούτε καν στο σπίτι του, αλλά εμφανίστηκε μέρες μετά μέσω του δικηγόρου του, προσκομίζοντας μια ιατροδικαστική έκθεση που συντάχθηκε δυο μέρες μετά τα γεγονότα, στις 9 Νοέμβρη.

Σε αντίθεση με αυτόν που κρύφτηκε, το ένα θύμα της επίθεσης, που χτες καταδικάστηκε, οδηγήθηκε αμέσως στο Κέντρο Υγείας του Λαγκαδά, το άλλο θύμα, που επίσης καταδικάστηκε, μεταφέρθηκε με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, και το τρίτο συνέλεξε τα φονικά όργανα και τα κατέθεσε στην αστυνομία, όπου και ευθύς αμέσως υποβλήθηκαν οι μηνύσεις εναντίον των μελών της Χρυσής Αυγής.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καμιά δικαστική απόφαση δεν πρόκειται να κάμψει τον αγώνα ενάντια στο ναζιστικό - εγκληματικό μόρφωμα

Σε ανακοίνωσή του για την απαράδεκτη απόφαση του δικαστηρίου για την επίθεση της Χρυσής Αυγής έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά, το Γραφείο Τύπου της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη σημερινή απαράδεκτη απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, σχετικά με την επίθεση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά, το Νοέμβρη του 2012, με την επιβολή ποινών στα δύο από τα τρία θύματα, αθωώνοντας μόνο τον έναν, παρά το ότι η πρόταση της εισαγγελέως ήταν να αθωωθούν τα θύματα της δολοφονικής επίθεσης. Ταυτόχρονα μείωσε την ποινή των δύο χρυσαυγιτών.

Θυμίζουμε ότι τα μέλη της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, εξοπλισμένοι με λοστούς, γκλομπς και μαχαίρια, είχαν επιτεθεί σε μαθητές και μέλη της ΚΝΕ και είχαν τραυματίσει έναν μαθητή και έναν φοιτητή, οι οποίοι καλούσαν σε 48ωρη απεργία, σύμφωνα και με την απόφαση που είχε πάρει το 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο του σχολείου.

Η απαράδεκτη απόφαση, που ουσιαστικά εξισώνει για ακόμα μία φορά τον θύτη με το θύμα, αποδεικνύει την ανοχή προς τη Χρυσή Αυγή από τμήματα του κρατικού μηχανισμού, την ώρα μάλιστα που καθυστερεί η δίκη της για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, δολοφονίες, ξυλοδαρμούς κ.λπ. και της δίνει το δικαίωμα να θεωρεί παρόμοιες αποφάσεις σαν νομιμοποίηση της εγκληματικής δράσης της.

Μεγάλη ευθύνη γι' αυτά τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα αθώωσης της ΧΑ έχουν και η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα που - αν μη τι άλλο - δεν έχουν διδαχθεί κι απ' το γεγονός ότι ιστορικά η πολιτική κατευνασμού και ανοχής απέναντι στο ναζισμό συνέβαλε στο δυνάμωμά του.

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Με μεγαλύτερη ορμή και μαχητικότητα να οργανώσουν τους αγώνες τους ενάντια στις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Να αποκαλύψουν και να απομονώσουν αποφασιστικά την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή και τις δολοφονικές της πρακτικές.

Καμιά δικαστική απόφαση, καμιά απειλή και δράση της Χρυσής Αυγής δεν πρόκειται να κάμψει τον αγώνα των κομμουνιστών ενάντια σ' αυτό το ναζιστικό - εγκληματικό μόρφωμα και στο σύστημα που το γέννησε και το χρησιμοποιεί σαν το μακρύ του χέρι».

Εθελοντική αιμοδοσία από το ΠΑΜΕ

Εθελοντική αιμοδοσία οργανώνει το Σάββατο 9/2 το ΠΑΜΕ, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ., στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5Β), από κλιμάκιο του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και τις Λαϊκές Επιτροπές να στηρίξουν την προσπάθεια.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Περιοδείες συνδικαλιστών για το συνέδριο της ΓΣΕΕ

Πλατιά εξόρμηση σε χώρους δουλειάς, για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για το συνέδριο της ΓΣΕΕ, που γίνεται από τις 14 έως τις 17 Μάρτη, και μάλιστα σε τουριστικό θέρετρο στην Καλαμάτα, μακριά από τους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους, πραγματοποιούν στελέχη Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Το πρόγραμμα των συζητήσεων, συγκεντρώσεων και εξορμήσεων για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

  • Τρίτη 12/2, στον κλάδο της Ιδιωτικής Υγείας, στο Νοσοκομείο «Ωνάσειο».
  • Πέμπτη 14/2, στον κλάδο των ναυτιλιακών, στα ναυτιλιακά γραφεία του Πειραιά.
  • Δευτέρα 18/2, στον κλάδο του Χρηματοπιστωτικού, σε καταστήματα τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς και Alpha).
  • Τρίτη 19/2, στον κλάδο των Μεταφορών, στον ΟΣΕ στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης.
  • Πέμπτη 21/2, στον κλάδο των Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών, στα ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι.
  • Σάββατο 23/2, στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, στο Καζίνο Πάρνηθας.
ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Διευρυμένη σύσκεψη της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων

Σε διευρυμένη περιφερειακή σύσκεψη καλεί η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων τους αντιπροσώπους στην Ενωση των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων του νομού Αττικής, καθώς και τα ΔΣ των Συλλόγων τους. Η σύσκεψη πραγματοποιείται την Κυριακή 10 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά (K. Μαυρομιχάλη 27, Πειραιάς).

Ενα από τα ζητήματα που θα συζητηθούν είναι η συνέχιση των διεκδικήσεων για απρόσκοπτη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών, κόντρα στην εφαρμογή της νέας ΚΥΑ 50025/2018 και της διευκρινιστικής εγκυκλίου 53883/4.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ