ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Φλεβάρη 2014
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αύριο η κηδεία του σ. Ορέστη Κολοζώφ

Αύριο Δευτέρα, στις 15.30, στο νεκροταφείο Καισαριανής πραγματοποιείται η πολιτική κηδεία του συντρόφου Ορέστη Κολοζώφ, ο οποίος «έφυγε» την Παρασκευή, σε ηλικία 74 ετών.

Ο σ. Ορέστης Κολοζώφ γεννήθηκε στις 6 Ιούνη του 1940 στην Αλεξανδρούπολη του Εβρου, από οικογένεια κομμουνιστών και από τα παιδικά του χρόνια γαλουχήθηκε με τα ιδανικά του σοσιαλισμού και τους αγώνες του ΚΚΕ στη χώρα μας. Από το 1963 υπήρξε μέλος της ΕΔΑ και το 1967 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Φοιτητής στην Ιταλία, μέχρι τη δικτατορία του '67 διετέλεσε συνδικαλιστικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος, ενώ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης.

Στο 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στο 10ο και 11ο Συνέδριο τακτικό της μέλος. Από το 10ο έως το 11ο Συνέδριο διετέλεσε μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και αναπληρωματικό μέλος του Πολιτικού Γραφείου από το 11ο μέχρι το 12οΣυνέδριο. Από το 12ο μέχρι και το 17ο Συνέδριο του Κόμματος διετέλεσε μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Από το 1975 δούλεψε κομματικά στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και από το 1978 έως το 17ο Συνέδριο υπήρξε υπεύθυνός του. Εκλέχτηκε βουλευτής του Κόμματος για πρώτη φορά το 1993 και διετέλεσε υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θάνατό του, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ τονίζει ότι «ο σ. Ορέστης Κολοζώφ αφιέρωσε τη ζωή του στη μεγάλη υπόθεση για το δίκιο του λαού, για το σοσιαλισμό, παλεύοντας σταθερά μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ» και προσθέτει: «Σε όλη του τη ζωή υπηρέτησε με πίστη και σεμνότητα την πάλη του λαού, στήριξε και πάλεψε για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Υπερασπίστηκε τον επαναστατικό χαρακτήρα του Κόμματος ενάντια στις προσπάθειες διάλυσής του από τους οπορτουνιστές, τόσο στην περίοδο του 1968 όσο και την περίοδο 1989 - 1991».

Κομματική δράση ενόψει των εκλογών

Περιοδείες και συγκεντρώσεις με σύνθημα «Ισχυρό ΚΚΕ παντού» πραγματοποιούνται απ' τις ΚΟ του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα. Μεταξύ αυτών και οι παρακάτω:

Στην Αττική

Σήμερα Κυριακή

-- Στις 10.30 π.μ. στη Λούτσα, στο «Γυάλινο Κτίριο», αίθουσα «Ξενοφών», θα μιλήσει ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά.

-- Στις 11 π.μ. στο Καματερό στον κινηματογράφο «Μελίνα» (Λ. Φυλής 165) θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

-- Στις 11 π.μ. στην Αγ. Βαρβάρα, στο 1ο ΚΑΠΗ, θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών.

-- Στις 11 π.μ. στη Σαλαμίνα, στο Εργατικό Κέντρο (Π. Φουρίκη 17) θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 11 π.μ., στα Καλύβια, στην αίθουσα του Δημαρχείου Σαρωνικού, θα μιλήσει ο Βάλσαμος Συρίγος, υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής.

-- Στις 11 π.μ. στο Χολαργό, στην αίθουσα του Δημαρχείου, θα μιλήσει ο Σπύρος Μπότσης, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 11 π.μ. στο Κορωπί, στην αίθουσα του Δημαρχείου, θα μιλήσει ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 6 μ.μ., στο Γέρακα, στο 2ο Γυμνάσιο, θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

-- Στις 6.30 μ.μ. στου Ζωγράφου, στον κινηματογράφο «Αλέκα», θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ. στον Κολωνό, στο Πνευματικό Κέντρο, θα μιλήσει ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών.

-- Στις 7 μ.μ. στην Πεύκη, στην αίθουσα «Μ. Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου, θα μιλήσει ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ.

Αύριο Δευτέρα

-- Στις 6.30 μ.μ. στην Ελευσίνα, στο Εργατικό Κέντρο, θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής.

-- Στις 6.30 μ.μ. στο Κερατσίνι, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης», θα μιλήσει ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά.

-- Στις 6.30 μ.μ. στο Πέραμα, στην αίθουσα Ενωσης Ποντίων Περάματος (Λ. Ειρήνης 211) θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

-- Στις 7 μ.μ. στο Νέο Κόσμο, στο θέατρο «Καλουτά», θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων.

-- Στις 7 μ.μ. στη Νίκαια, στον πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» (Μηχανική Καλλιέργεια) θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

-- Στις 7 μ.μ. στο Ν. Ηράκλειο, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου», θα μιλήσει η Αλεξάνδρα Μπαλού υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών.

-- Στις 7.30 μ.μ. στα Βριλήσσια, πάρκο ΤΥΠΕΤ, θα μιλήσει ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας θα μιλήσει ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ.

Στη Θήβα

Αύριο Δευτέρα, στις 9.30 π.μ. ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, θα περιοδεύσει στην αγορά της Θήβας και θα μιλήσει στις 6.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στο «καφέ Ζήθος» στον πεζόδρομο της Θήβας.

Σε Πελοπόννησο και Ζάκυνθο

-- Εκδήλωση πραγματοποιείται στην Κόρινθο σήμερα Κυριακή, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, με ομιλητή τον Νίκο Γόντικα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου.

-- Αύριο Δευτέρα, στις 7 μ.μ., εκδήλωση πραγματοποιείται στην Τρίπολη, στο Εργατικό Κέντρο, με ομιλητή τον Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ.

-- Αύριο Δευτέρα, στις 7.30 μ.μ. η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου. Θα μιλήσει ο Αριστείδης Δαμαλάς, μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς.

Πατριδογνωμόνιο
ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΜΟΝΙΟ
Κασσάνδρες και Μωρές Παρθένες

Κασσάνδρειο σκηνικό. Προεκλογικό σφυροκόπημα και των ελάχιστων απομειναριών δικαιωμάτων, συνοδευόμενο από πολιτικές και νοητικές ακροβασίες που τσιμεντώνουν κάθε διέξοδο προς τα εμπρός, κυρίως των εξαθλιωμένων μαζών. Απουσία άρτου και πληθώρα θεαμάτων. Η δύσμοιρη Κασσάνδρα έπεσε στον έρωτα του θεού Απόλλωνα, τον απέρριψε, κι έτσι το θείο χάρισμα της μαντικής που της είχε χορηγηθεί πετσοκόφτηκε ως προς την αξιοπιστία του. «Θα μαντεύεις ορθά και δε θα σε πιστεύει κανείς». Σαδιστική κατάρα για την τρωάδα πριγκιπέσσα. Η Τροία έπεσε και η Κασσάνδρα κατέφυγε στο ναό της Αθηνάς. Την πετυχαίνει ο Αίας ο Λοκρός το άξιο παλικάρι και τη βιάζει επί τόπου. Σείστηκε ο ναός κι οι Ελληνες είπαν να τον λιντσάρουν. Ομως ο βιαστής κατέφυγε στη θεά, την ίδια που πρόσβαλε και γλίτωσε. Σοφή η Αθηνά, την ιεροσυλία την ξεπέρασε με οριζόντια επιείκεια προς δράστη και θύμα. Ο μύθος δε λέει τι έπαθε μετά ο Λοκρός νικητής. Ομως η Κασσάνδρα κληρώθηκε στον Αγαμέμνονα όταν μοιράστηκαν τα λάφυρα. Την πήρε στις Μυκήνες και την έσφαξαν η Κλυταιμνήστρα με το Αίγισθο.

Στον ελληνικό πολιτικό κυρίως λόγο, εμείς πιστοί στο δικαίωμα του ωραίου Απόλλωνα να είναι σαδιστής και καταχραστής της εξουσίας του, ξέροντας πως η Κασσάνδρα είχε δίκιο, επιμένουμε στη συμβουλή «μην ακούτε τις κασσάνδρες» κι άλλα τέτοια ηρωικά μεγαλόστομα. Το ελληνικόν μεγαλείον και παράδοξον... θριαμβεύει σε πείσμα θεών και δαιμόνων στα τουίτερ και τα φέιησμπούκια. Ο Κασιδιάρης μ' ένα χαστούκι γεννάει εθνικά αβγά και μένουν τα χρυσά να βράζουν στον Κορυδαλλό. Ο Καρυπίδης αγνοεί τις κακές Κασσάνδρες και γέρνοντας στο άγαλμα της θεάς τηλεθέασης, κρύβει την ιεροσυλία των διοδίων και τη μετατροπή της πρωτοβάθμιας υγείας σε υποβάθμια. Η χώρα των θεών χωράει και Βουδούρη και Λοκρούς και προφητεύω πως ο Γιωργάκης Παπανδρέου θα βγάλει τη δική του ραψωδία για τη διεθνή ληστεία, παραμονές των εκλογών. Σε βιβλίο με τίτλο που θα προσομοιάζει στο «ο αγών» μου και τους πενηνταοχτώ μνηστήρες να ερίζουν για τον τίτλο.

Στην εθνική διαμάχη του προεκλογικού «Ελλάδα έχεις ταλέντο», το κεντρικό ζήτημα που θέτει η μιντιακή διανόηση αφορά στην εκτίμηση της ισχύος που έχουν οι ντόπιες Κασσάνδρες σε σχέση με τις ξένες και ντόπιες Μωρές Παρθένες. Αφού για να σταματήσουν οι σεισμοί αρκεί να εκφραστεί μια ενιαία επιστημονική άποψη περί αυτών κι ο Εγκέλαδος γίνεται Καλικέλαδος άμα στο νέο τουριστικό σποτάκι το μπαγλαμαδάκι του Ξηρού ακούγεται σαν λύρα του Ορφέα. Μόνον οι προεκλογικές μελωδίες μπορούν να κρύψουν το σπαρακτικό παράπονο των Ελλήνων εφοπλιστών, που λυγίζουν απ' το βάρος της φορολογίας και την πίκρα που νιώθει ο κ. Βενιαμίν για τη μη αναγνώριση των συσσιτίων σε πεινασμένα παιδιά, θεία εφοπλιστική χάριτι δοθέντων. Σύντροφοι, σ' αυτήν την αρένα υψηλής ιδεολογικής και πολιτικής ευθύνης κατερχόμαστε. Εκλογές 2014. Ευρωτοπικές! Καλή δύναμη.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Σήμερα στην Ηλιούπολη ο Δημήτης Κουτσούμπας

Σήμερα Κυριακή 9/2, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Ηλιούπολη, στις 11 π.μ., στο Θέατρο του Δημαρχείου Ηλιούπολης.

Εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για την Υγεία

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με θέμα «Για τη δημόσια δωρεάν Υγεία του λαού με λαϊκή συμμαχία και ισχυρό ΚΚΕ παντού», αύριο Δευτέρα 10/2, στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο NOVOTEL (Μιχαήλ Βόδα 4 - 6 και Λιοσίων).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Πλήρης κατάργηση όλων των διοδίων

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε δήλωσή του, για τις νέες αυξήσεις στα διόδια, είπε τα εξής:

«Δεν αντέχει άλλο ο λαός μας να χρυσοπληρώνει ακόμα και τους δρόμους. Οι νέες αυξήσεις - φωτιά στα διόδια είναι απαράδεκτες, προκαλούν. Μέχρι πότε ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο επαγγελματίας, ο αγρότης θα πληρώνουν πανάκριβα την κατασκευή οδικών αξόνων για να εξασφαλίζουν κέρδη μια χούφτα εταιρείες - μονοπώλια, σε βάρος του λαού που υποφέρει;

Η λαϊκή κατακραυγή πρέπει να κατευθυνθεί τόσο απέναντι στη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για τις προκλητικές αυξήσεις στα διόδια, αλλά και στις εναλλακτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα μιλά για επιβολή "αναλογικών διοδίων", δηλαδή πάλι ο λαός να ακριβοπληρώνει τα διόδια. Το ΚΚΕ, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, ζητά την πλήρη κατάργηση όλων των διοδίων. Αυτή αποτελεί και τη μόνη, φιλολαϊκή λύση».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org