ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2008
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου

Κατατέθηκε χτες το σχέδιο νόμου για την έρευνα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Προσανατολισμένο στην υλοποίηση της στρατηγικής της Λισαβόνας, που ανάγει την έρευνα σε κεντρικό πυλώνα αύξησης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων είναι το σχέδιο νόμου για το «Θεσμικό Πλαίσιο Ερευνας και Τεχνολογίας και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε χτες και συζητείται την Τρίτη στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Παιδείας. Το σχέδιο νόμου για την έρευνα είχε κατατεθεί στην προηγούμενη Βουλή και είχε συζητηθεί στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων πριν τη διάλυση της Βουλής. To νέο σχέδιο νόμου έχει ελάχιστες και άνευ ουσίας διαφοροποιήσεις από το προηγούμενο.

Το σχέδιο νόμου φιλοδοξεί να συντονίσει το σύνολο της ερευνητικής δραστηριότητας, είτε διεξάγεται σε ερευνητικά κέντρα, είτε σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, είτε ακόμα και σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς. Οπως επισημαίνεται στην αιτιολογική «η έρευνα αποτελεί κεντρικό άξονα της στρατηγικής της Λισαβόνας» και το σχέδιο νόμου μεριμνά ακριβώς γι' αυτό, να υπηρετεί δηλαδή η ερευνητική δραστηριότητα ακόμα πιο αποτελεσματικά την κερδοφορία των μονοπωλίων και τους γενικότερους στόχους του κεφαλαίου.

Η ήδη παγιωμένη επιχειρηματική - ιδιωτικοοικονομική λειτουργία ερευνητικών κέντρων και η σύνδεσή τους με τις επιχειρήσεις ενισχύεται. Κυρίαρχο ρόλο στο σχεδιασμό, τον έλεγχο αλλά και την εκμετάλλευση των ερευνητικών προγραμμάτων παίζουν οι επιχειρήσεις, εκπρόσωποι των οποίων συμμετέχουν και στους μηχανισμούς άσκησης ερευνητικής πολιτικής. Ενδεικτικό είναι ότι πέντε από τα 15 μέλη του συμβουλευτικού και γνωμοδοτικού οργάνου της κυβέρνησης, του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας, προέρχονται από το χώρο των επιχειρήσεων. Αντίστοιχα, στον Εθνικό Οργανισμό Ερευνας και Τεχνολογίας στο πενταμελές ΔΣ συμμετέχει εκπρόσωπος των επιχειρήσεων.

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «η αναβάθμιση της έρευνας στην Ελλάδα κρίνεται στο χρονικό αυτό σημείο πρωταρχική προτεραιότητα, προκειμένου να καταστεί η χώρα ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο» και «κυρίαρχος στόχος του σχεδίου νόμου είναι η εγκαθίδρυση της αρχής της ερευνητικής αριστείας έρευνας αιχμής». Οταν στόχος είναι η ανταγωνιστικότητα και η «αριστεία» στην έρευνα αιχμής, είναι επόμενο ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες προσανατολίζονται στους τομείς εκείνους που απαιτεί το κεφάλαιο, με βάση τις εκάστοτε ανάγκες του για αύξηση της κερδοφορίας. Για να διασφαλιστεί ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες θα υπηρετούν τους στόχους που κάθε φορά θέτει το κεφάλαιο, επισημαίνεται πως «θεωρήθηκε απαραίτητο να συνδεθεί η χρηματοδότηση των ερευνητικών κέντρων με την αποδοτικότητά τους βάσει της διαρκώς διενεργούμενης αξιολόγησής τους».

Μαθήματα διατροφής στα ... φαστφουντάδικα!

Η αφίσα της ταινίας για την «υγιεινή διατροφή» με «Μακ Ντόναλντς»
Η αφίσα της ταινίας για την «υγιεινή διατροφή» με «Μακ Ντόναλντς»
Συνεχώς επεκτείνεται η παρέμβαση στα σχολεία των επιχειρήσεων, οι οποίες ελεύθερα και στην ουσία ανεξέλεγκτα επεμβαίνουν, για να περάσουν στις μικρές ηλικίες ιδέες και συμπεριφορές και να αυξήσουν τα κέρδη τους. Πρόσφατο κρούσμα, η πρωτοβουλία της γνωστής αλυσίδας πρόχειρου φαγητού Goody's, η οποία αναλαμβάνει, σε ρόλο δασκάλου, να μάθει στα παιδιά την ισορροπημένη διατροφή!

Με επιστολή που έφτασε σε διευθυντές σχολείων, η εταιρεία ενημερώνει για το πρόγραμμα που έχει τον τίτλο «junior chef», απευθύνεται σε παιδιά κυρίως τρίτης και τετάρτης δημοτικού και υλοποιείται στα εστιατόρια της εταιρείας, φέρνοντας ουσιαστικά τα παιδιά μέσω του σχολείου σε επαφή με τις διατροφικές συνήθειες των φαστφουντάδικων. Το πρόγραμμα, όπως ενημερώνει η εταιρεία, βρίσκεται υπό την ομπρέλα της ΕΕ: «Η Goody's είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Δράσης για τη Διατροφή, τη Σωματική Ασκηση και την Υγεία, που έχει συσταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Τη σφραγίδα της στο πρόγραμμα έχει βάλει «ανεξάρτητη επιστημονική ομάδα», στην οποία συμμετέχουν ο πρόεδρος και τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων.

Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που μια εταιρεία γρήγορου φαγητού αναλαμβάνει να ενημερώσει τους μαθητές για τη σωστή διατροφή, στην ουσία όμως να «ξεπλύνει» την ίδια τη φύση των φαστφουντάδικων, μαθαίνοντας τα παιδιά σε μια διατροφή που κάθε άλλο παρά ωφέλιμη για την υγεία και την ανάπτυξή τους είναι. Πριν δύο περίπου χρόνια, η MacDonald's Ελλάς, ακολουθώντας ανάλογη τακτική, με προσκλήσεις προς τους διευθυντές, καλούσε τους μαθητές να συμμετάσχουν σε ανάλογο «εκπαιδευτικό» πρόγραμμα.

Η δραστηριότητα αυτή των εταιρειών βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε ένα σχολείο που έχει ανοίξει τις πόρτες του στις επιχειρήσεις και τους έχει αναθέσει ρόλο «διαπαιδαγωγητικό», σε μία εποχή που οι όροι ζωής και εργασίας των γονιών και οι περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες οδηγούν σε φτηνές λύσεις και στο φαγητό. Με δεδομένα και τα παραπάνω, το σχολείο εκτός από διατροφική αγωγή θα έπρεπε να εξασφαλίζει κανονική υγιεινή διατροφή στους μαθητές του.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΗΠΕΙΡΟΥ
«Δούρειος ίππος» άλωσης του πανεπιστημίου

Η ανάγκη πάλης απέναντι στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις της ανώτατης εκπαίδευσης που παραδίδουν την επιστήμη και έρευνα στα επιχειρηματικά συμφέροντα, αναδείχτηκε στην προχτεσινή εκδήλωση του συλλόγου πανεπιστημιακών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου.

Στην εκδήλωση - όπου παραβρέθηκαν πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων, δημοτικών και νομαρχιακών παρατάξεων και κομμάτων - εκφράστηκαν θέσεις και απόψεις για το Τεχνολογικό Πάρκο, που αναδείκνυαν ότι είναι άμεσα συνυφασμένο με την οικονομική ενίσχυση των ιδιωτών από τη μια και την εντεινόμενη υποβάθμιση και απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου από την άλλη.

Στην πολιτική που επιδιώκει να παραδώσει το δημόσιο πανεπιστήμιο στις επιχειρήσεις, πριμοδοτώντας με κάθε - νόμιμο και μη - τρόπο αυτή τη στρατηγική κατεύθυνση, αναφέρθηκε ο Τάσος Τόκας εκ μέρους της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, καλώντας σε πάλη για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.

Ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνει στις 20 Φλεβάρη κινητοποίηση στην Περιφέρεια, με αφορμή τη σκανδαλώδη χρηματοδότηση (με 2.495.000 ευρώ) από το ΠΕΠ Ηπείρου των ιδιωτικών εταιρειών και μετόχων που απαρτίζουν το Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου.

«Εκπτώσεις» στις κινητοποιήσεις

Συνέβη και αυτό. Εκπρόσωποι της παράταξης των Παρεμβάσεων - Συσπειρώσεων στο ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ), προτείνουν για ψήφιση στην αυριανή Γενική Συνέλευση, τη μετατροπή της απεργίας της 13ης Φλεβάρη σε στάση εργασίας, με πρόσχημα την αδυναμία του κλάδου να ανταποκριθεί στο απεργιακό κάλεσμα.

Και εδώ αρχίζει να αναρωτιέται κανείς ποιον πραγματικά ευνοεί αυτή η κίνηση. Γιατί, όταν η «επαναστατική αριστερά» επιθυμεί να μετατρέψει τις απεργιακές κινητοποιήσεις σε συμβολικές μορφές αγώνα με το άλλοθι ότι δεν τραβάει ο κόσμος, υπονομεύεται η συμπαράταξη με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα. Και φαίνεται τελικά πως εκείνοι που κριτικάρουν το ΠΑΜΕ και την τακτική του αποδεικνύονται οι καλύτεροι νεροκουβαλητές του δικομματισμού.

Η απεργία της 13ης Φλεβάρη είναι μια μάχη που οι εργαζόμενοι πρέπει να τη δώσουν ενάντια στους αντιασφαλιστικούς και αντεργατικούς σχεδιασμούς, για να διεκδικήσουν αιτήματα σύμφωνα με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην πολιτική εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου. Οι λογικές της ηττοπάθειας, μόνο νερό στο μύλο της κυβέρνησης και της εργοδοσίας ρίχνουν.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ
Παράσταση στο υπουργείο Παιδείας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας - σύμφωνα με το κάλεσμα του Πανελλαδικού Συντονιστικού Αγώνα των ΤΕΙ - και συνάντηση με τον ειδικό γραμματέα ΤΕΙ του υπουργείου Κ. Σούτσα, είχε χτες αντιπροσωπεία σπουδαστών των ΤΕΙ της Αττικής, με αιχμή τις ελλιπέστατες υποδομές, τις υποβαθμισμένες σπουδές και την απαξίωση των πτυχίων.

Σύμφωνα με τους σπουδαστές, ο Κ. Σούτσας «έριξε το μπαλάκι» στις διοικήσεις των ιδρυμάτων για τα ζητήματα της χρηματοδότησης, λέγοντας ότι συχνά δεν κάνουν καλή διαχείριση των πόρων και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε μια σειρά ειδικότητες και θα νομοθετήσει για τη δυνατότητα των ΤΕΙ να οργανώνουν αυτόνομα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Οι σπουδαστές εξήγησαν ότι αυτές οι κινήσεις δε λύνουν τα τεράστια προβλήματα των ΤΕΙ και ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, μεταξύ άλλων για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο και να μην υπάρξει κανενός είδους αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ