ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΑΠΕΡΓΙΑ 8 ΝΟΕΜΒΡΗ 2016
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα με νέα 48ωρη απεργία

Ταξική ενότητα και έμπρακτη αλληλεγγύη, κόντρα στην επιχείρηση υπονόμευσης του αγώνα από κυβέρνηση και εφοπλιστές

Το πέμπτο απεργιακό 48ωρο στους καταπέλτες διανύουν από σήμερα οι ναυτεργάτες, δίνοντας με αποφασιστικότητα εδώ και 8 μέρες έναν αγώνα με χαρακτήρα παρακαταθήκης συνολικά για την εργατική τάξη.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία καλούν σήμερα στις 10.30 π.μ. σε απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο πλοίο «ΕΛΥΡΟΣ».

«Η επιχείρηση κυβέρνησης - εφοπλιστών να υπονομεύσουν τον αγώνα των ναυτεργατών με την ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού και των μηχανισμών καταστολής του αστικού κράτους βρίσκει την ταξική ενότητα των ναυτεργατών και την έμπρακτη αλληλεγγύη των ταξικών δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους.

Με την κήρυξη της απεργίας από τα ναυτεργατικά σωματεία άρχισε η αποστολή κλιμακίων για την ενίσχυση των απεργιακών φρουρών σε όλα τα λιμάνια της χώρας, με έμφαση σε Ηγουμενίτσα, Κρήτη, αλλά και Βόλο, όπου καταγράφεται έντονη τρομοκρατία από τους εφοπλιστές. Οι απεργιακές φρουρές θα ενισχυθούν και στο λιμάνι του Πειραιά.

Η παραπέρα κλιμάκωση της απεργίας εκφράζει τις διαθέσεις των ίδιων των πληρωμάτων, ενώ με μπροστάρη τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, καταγράφονται βήματα στη μεγαλύτερη συμμετοχή των πληρωμάτων στην οργάνωση και την περιφρούρηση του αγώνα, με καθημερινές συσκέψεις και συλλογικές διαδικασίες στα καράβια.

Ταυτόχρονα, καθημερινά μεγαλώνει το κύμα αλληλεγγύης, καθώς πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων από όλη τη χώρα, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, εκδηλώνουν με ανακοινώσεις και έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στους απεργούς ναυτεργάτες. Ξεχωριστής σημασίας, εξάλλου, είναι η ταξική αλληλεγγύη που δείχνουν οι αλλοδαποί ναυτεργάτες στα πληρώματα των πλοίων της γραμμής Πάτρα - Ιταλία.

Το ίδιο το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν οι ναυτεργάτες αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη. Αγωνίζονται ενάντια στην εκτίναξη της φορολογίας τους έως το 54% του μισθού, που προωθούν κυβέρνηση και κουαρτέτο, εντάσσοντάς στους στο νόμο - λαιμητόμο 4387/2016, ενάντια στην ισοπέδωση της Κοινωνικής Ασφάλισης, στην κατάργηση των ΣΣΕ, στη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, στη δουλειά μέχρι εξάντλησης, στην υπονόμευση της προστασίας της ζωής επιβατών και πληρωμάτων στα καράβια. Διεκδικούν την κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων, όπως ο 4387/2016, κάλυψη των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης, ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις κ.ά.

Απάντηση στον «κοινωνικό αυτοματισμό», στις απειλές και την καταστολή

Η απόφαση των ναυτεργατών για νέα 48ωρη απεργία, η ταξική αλληλεγγύη που εκφράζεται στον αγώνα τους, δίνουν την κατάλληλη απάντηση στην κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, στους εφοπλιστές και τα επιτελεία τους, που έχουν ενεργοποιήσει όλα τα μέσα, την επιχείρηση καλλιέργειας «κοινωνικού αυτοματισμού», τη δημαγωγία, την τρομοκρατία και την καταστολή, για να ανακόψουν την απεργιακή μάχη.

Μαζί με τον υπουργό Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλή, χαρακτηριστικός είναι ο ρόλος που παίζει σε αυτήν την επιχείρηση και ο περιφερειάρχης Κρήτης, Στ. Αρναουτάκης (εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ). Χαρακτηριστικά, το μεσημέρι της Τετάρτης, υπουργός, περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχες Κρήτης μετά από σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας αποφάσισαν τη «λήψη έκτακτων μέτρων», στο όνομα της μεταφοράς «ευπαθών προϊόντων» από την Κρήτη. Το ίδιο βράδυ, οι γνωστοί μεγαλοαγρότες της Κρήτης, που επιχειρούν να στρέψουν τη μικρομεσαία αγροτιά του νησιού ενάντια στους ναυτεργάτες, την ώρα που τους τσακίζει ο ίδιος αντίπαλος, ανέλαβαν δράση, μετατρέποντας σε πεδίο μάχης το λιμάνι του Ηρακλείου, μπροστά στα μάτια των λιμενικών. Από κοινού με την πλοιοκτήτρια εταιρεία «Μινωικές Γραμμές», που είχε προετοιμάσει το έδαφος γι' αυτήν την επιχείρηση με σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα, το πλήρωμα του «ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΛΑΣ» αναγκάστηκε να ανοίξει καταπέλτη και να ξεκινήσει η διαδικασία φόρτωσης. Το πλήρωμα με το «πιστόλι στον κρόταφο» απέπλευσε το πλοίο, το οποίο τις πρωινές ώρες χτες κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά αποβιβάζοντας 95 νταλίκες.

Η «εντολή» προς το πλήρωμα ήταν ξανά φόρτωση από τον Πειραιά και απόπλους για Κρήτη. Λιμενικοί προσπάθησαν να αποκλείσουν τον καταπέλτη προπηλακίζοντας τις ομάδες περιφρούρησης των ναυτεργατών (αποτελούσαν πληρώματα των γύρω πλοίων) που βρίσκονταν στο σημείο. Τελικά η αποφασιστικότητα του πληρώματος και των συναδέλφων τους ακύρωσε την επιχείρηση και το πλοίο έμεινε ακινητοποιημένο.

Δημοσιεύματα έκαναν λόγο ότι για τον απόπλου του πλοίου από το Ηράκλειο είχε δώσει τη συγκατάθεσή της η διοίκηση της ΠΝΟ. Η Ομοσπονδία με χτεσινή της ανακοίνωση το διέψευσε.

Στην πρώτη γραμμή του απεργοσπαστικού μετώπου κυβέρνησης - εφοπλιστών βρίσκεται βέβαια και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ: Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Νομαρχιακές Επιτροπές του σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι, αφού αφορίζουν υποτίθεται τον «κοινωνικό αυτοματισμό» και υπερασπίζονται τάχα το «ιερό» δικαίωμα στην απεργία, στο διά ταύτα χαρακτηρίζουν την απεργία των ναυτεργατών «τιμωρία για τους αγρότες της Κρήτης»! Αποφαίνονται μάλιστα ότι «οι παραγωγοί ευπαθών προϊόντων της Κρήτης μετατρέπονται σε ομήρους» και αξιώνουν «να διευκολυνθεί άμεσα η μεταφορά των ευπαθών αγροτικών προϊόντων της Κρήτης», δίνοντας το σύνθημα για καταστολή της απεργίας!

Ο δε Επιμελητηριακός Ομιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών χτες απέστειλε εξώδικο στον υπουργό αξιώνοντας τη δρομολόγηση «πλοίου ασφαλείας»...

Στο «κόκκινο» η κυβερνητική δημαγωγία

Στο μεταξύ, χτες, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση για τη συνέχιση της απεργίας, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, από τη Βουλή, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει τους ναυτεργάτες, είπε πως «δεσμεύομαι ότι δεν θα αλλάξει το φορολογικό καθεστώς των ναυτεργατών» για το 2017 και το 2018. Δηλαδή, δεν απάντησε ουσιαστικά σε κανένα από τα αιτήματα των ναυτεργατών, όπως είναι, για παράδειγμα, να καταργηθεί ο νόμος - λαιμητόμος 4387.

Αργά το βράδυ, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής, ισχυριζόμενος ότι μετά... «τη ρητή δέσμευση του αρμόδιου υπουργού», «οι αιτίες της απεργίας είναι υπόθεση φαντασίας κάποιων»! Ενώ ενισχύοντας τον «κοινωνικό αυτοματισμό» πρόσθεσε προκαλώντας πως «αν κάποιοι θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο χτυπούν την κυβέρνηση, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι ουσιαστικά συγκρούονται και χτυπούν την ελληνική κοινωνία»!

Παραπέρα, συνεχίζοντας να παίζει με τη νοημοσύνη του λαού, πρόσθεσε ότι οι ναυτεργάτες «αφήνουν όλα τα νησιά σε μία κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη. Το γραφείο έχει κατακλυστεί από διαμαρτυρίες (...) Οφείλει κανείς να αντιληφθεί ότι υπάρχουν μικρά νησιά που δεν έχουν καμία επικοινωνία και καταλαβαίνουμε σε τι κατάσταση είναι ο κόσμος αυτός».

Λες και μετά, ειδικά τα νησιά αυτά, θα έχουν απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή σύνδεση! Πρόσθεσε δε ότι «όλοι οι φορείς ζητούν να εφαρμόσουμε το νόμο. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε σε αυτή τη λογική και να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάποιους να γίνουν ήρωες»...

Σε καταγγελία που εξέδωσαν ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΣ/ΝΑΤ απαντούν στις δήθεν κυβερνητικές «δεσμεύσεις», ότι «παρ' όλες τις επίμονες προσπάθειες των σωματείων, καμία γραπτή δέσμευση δεν έχει δοθεί από την αρχή της απεργίας έως και σήμερα από πλευράς της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων για το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό και το Συνταξιοδοτικό που να αφορά τους ναυτεργάτες. Με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών, που ψεύδονται και δημαγωγούν, για άλλη μία φορά επιχειρείται η ενεργοποίηση του "κοινωνικού αυτοματισμού", με στόχο την υπονόμευση του απεργιακού αγώνα των ναυτεργατών».

«Οι κυβερνήσεις φεύγουν αλλά η αντιλαϊκή πολιτική και οι αντεργατικοί νόμοι μένουν και ανατρέπονται μόνο με τους αγώνες της εργατικής τάξης», καταλήγουν.

«360 CONNECT»
Απεργός τραυματίστηκε από στέλεχος της εταιρείας

Το ΣΕΤΗΠ και η Σωματειακή Επιτροπή βρέθηκαν έξω από την εταιρεία
Το ΣΕΤΗΠ και η Σωματειακή Επιτροπή βρέθηκαν έξω από την εταιρεία
Με τον τραυματισμό ενός απεργού, συνοδεύτηκε η προσπάθεια της εργοδοσίας στην «360 Connect» να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να σπάσει την απεργία που είχε εξαγγείλει το προσωπικό. Νωρίς το πρωί και ενώ έξω από το κτίριο της εταιρείας στα Πετράλωνα είχαν συγκεντρωθεί απεργοί, ο διευθυντής Προσωπικού οδηγώντας τη μηχανή του προσπάθησε να σπάσει το μπλόκο χτυπώντας έναν απεργό στα πόδια. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό», όπου παρέμενε μέχρι αργά το απόγευμα για τις απαραίτητες εξετάσεις.

Σημειώνεται πως η εταιρεία, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων της στην απεργία, αναγκάστηκε να μεταφέρει προσωπικό από άλλες υποδομές προκειμένου να λειτουργήσει. Ορισμένοι από αυτούς, μόλις ενημερώθηκαν από κλιμάκιο του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ), που περιόδευσε στο χώρο, για το πρωινό περιστατικό και τις «τακτικές» της εργοδοσίας, άφησαν τη δουλειά τους και έφυγαν.

Το ΣΕΤΗΠ, μετά την απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα, προχώρησε χτες το μεσημέρι σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της εταιρείας, όπου καταγγέλθηκε η επιχείρηση τρομοκράτησης των απεργών. Με ανακοίνωσή του, χαιρετίζει «τους συναδέλφους που ακούραστα βρέθηκαν τα ξημερώματα στις απεργιακές περιφρουρήσεις» και προειδοποιεί την εργοδοσία: «Η κλιμάκωση αυταρχισμού θα πάρει απάντηση από το οργανωμένο ταξικό κίνημα».

Οι θιασώτες του... «καλού» καπιταλισμού

Μόνο μερικές εκατοντάδες άτομα μαζεύτηκαν στη χωρίς μαζικότητα «απεργιακή» συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στο Πεδίον του Αρεως, δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού από την Αθήνα και άλλες πόλεις (Κόρινθος, Πάτρα, Βόλος κ.ά.), θιασώτες του... «καλού» και «υγιούς» καπιταλισμού. Στις ομιλίες των εκπροσώπων τους περίσσεψαν οι περιγραφές και οι καταγγελίες για τα προβλήματα των εργαζομένων, ούτε λέξη δεν ειπώθηκε όμως για τις αιτίες που τα γεννούν, για τις δικές τους ευθύνες, για την αποθέωση του «κοινωνικού εταιρισμού», τον εκφυλισμό των συνδικάτων, τη γραμμή του συμβιβασμού και της υποταγής στο κεφάλαιο. Αντίθετα, οι ομιλητές υπέδειξαν ως φταίχτες τις «νεοφιλελεύθερες δυνάμεις» και τις «κακές» κυβερνήσεις, εκφράζοντας μάλιστα την ανησυχία τους, γιατί οι πολιτικές αυτές απειλούν την «κοινωνική συνοχή», δηλαδή την πολυπόθητη «ταξική ειρήνη», ενώ προέβαλαν ως διέξοδο την (καπιταλιστική) «παραγωγική ανασυγκρότηση» της χώρας. Αλλη συγκέντρωση, στο Μουσείο, πραγματοποίησε η «Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων», με πορεία προς τη Βουλή, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού από την ΑΔΕΔΥ, την ΠΟΕΔΗΝ, την ΟΛΜΕ κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ