ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΑΠΕΡΓΙΑ 8 ΝΟΕΜΒΡΗ 2016
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο αγώνας των ναυτεργατών αφήνει παρακαταθήκη, μέσα σε δύσκολες συνθήκες δείχνει το δρόμο

Σε συγκέντρωση εκπροσώπων ναυτεργατικών σωματείων και απεργών ναυτεργατών στον Πειραιά μίλησε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Την υποστήριξη του ΚΚΕ στην πάλη των ναυτεργατών διαχρονικά, και στον τωρινό πολυήμερο απεργιακό αγώνα τους, εξέφρασε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας χτες το πρωί σε συγκέντρωση εκπροσώπων των ναυτεργατικών σωματείων και απεργών ναυτεργατών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλοίο «ΕΛΥΡΟΣ», στον Αγ. Διονύσιο, στον Πειραιά.

Οι απεργοί επιφύλαξαν στον Δ. Κουτσούμπα θερμή υποδοχή, με τη μαζική παρουσία τους στο λιμάνι, ενώ τα πληρώματα και οι απεργιακές τους φρουρές γέμισαν ασφυκτικά το χώρο υποδοχής του «ΕΛΥΡΟΣ», επιβεβαιώνοντας τους ακατάλυτους δεσμούς που συνδέουν το ΚΚΕ, το Κόμμα της εργατικής τάξης, με τους εργάτες της θάλασσας.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συνόδευαν ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Σάββας Τσιμπόγλου, ο πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Λευτέρης Μπαρμπαρούσης και ο πρόεδρος της ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Γιώργος Αντωνόπουλος. Ο Σ. Τσιμπόγλου, καλωσορίζοντας τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, ανέφερε ότι η παρουσία του δείχνει «ότι είναι έμπρακτη η υποστήριξη του αγώνα μας από το ΚΚΕ», ενώ αναδεικνύοντας τους δεσμούς του Κόμματος με τους ναυτεργάτες και το κίνημά τους επισήμανε χαρακτηριστικά ότι το ΚΚΕ «ιδρύθηκε πριν 100 χρόνια στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ».

Τεράστιας σημασίας ο αγώνας σε αυτές τις συνθήκες και με καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών

Πληρώματα και απεργιακές φρουρές γέμισαν ασφυκτικά το χώρο υποδοχής του πλοίου «Ελυρος»
Πληρώματα και απεργιακές φρουρές γέμισαν ασφυκτικά το χώρο υποδοχής του πλοίου «Ελυρος»
Στην ομιλία του, στους απεργούς ναυτεργάτες, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, για να εκφράσουμε και έμπρακτα, όπως κάνουμε κάθε μέρα, όλα αυτά τα χρόνια, 10ετίες τώρα, την πίστη μας, την αλληλεγγύη μας στο δίκιο του αγώνα της εργατικής τάξης, των ναυτεργατών, ιδιαίτερα αυτού του αγώνα που ξεκίνησε στις 2 του Δεκέμβρη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ενας αγώνας που θα αφήσει παρακαταθήκη, όχι μόνο γιατί κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος ποτέ στην Ιστορία του κινήματος, αλλά γιατί αυτός ο αγώνας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες έχει τεράστια σημασία, με την καθολική συμμετοχή όλων των ναυτεργατών, με την οργανωμένη περιφρούρηση, με την καθοδήγηση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων και μέσα σε συνθήκες όπου η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μαζί με τους εταίρους της, την ΕΕ, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, γονατίζουν την εργατική τάξη, τον ελληνικό λαό, τα λαϊκά στρώματα.

Αυτός ο αγώνας δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε κάθε μέρα, το επόμενο διάστημα, γιατί ο αγώνας πρέπει να είναι συνεχής, διαρκείας, γιατί τα μνημόνια, τα αντιλαϊκά μέτρα θα είναι διαρκείας.

Η διάλυση του ΝΑΤ έγινε. Το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, η διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, στην ουσία προχωράει μέρα τη μέρα. Οι συντάξεις έχουν μειωθεί. Ολα αυτά τα ζούμε, τα ζείτε στο πετσί σας καθημερινά. Εκτός τα νέα μέτρα που έρχονται. Και βεβαίως ο νόμος αυτός που σας γονατίζει, που είναι, αν θέλετε, και το επίκεντρο αυτής της απεργιακής κινητοποίησης, ότι φορολογείται το εισόδημα των ναυτεργατών με 45% και αν προσθέσουμε και το 9% της εισφοράς αλληλεγγύης φτάνει στο 54%, την ίδια στιγμή που οι εφοπλιστές, εκτός από τα αμύθητα κέρδη τους, απολαμβάνουν 56 φοροαπαλλαγές, με νόμους που ψήφισαν οι σημερινοί και οι χτεσινοί κυβερνώντες, που θέλουν να ξανάρθουν και να ξανακυβερνήσουν και αυτοί με τη σειρά τους στη συνέχεια.

Κοινή πάλη εργατών και φτωχών αγροτών ενάντια στον «κοινωνικό αυτοματισμό»

Αρα, λοιπόν, όλα αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να μην τα βλέπει η εργατική τάξη, ο λαός μας. Θα πρέπει σαν μια γροθιά όλοι να αγωνιστούμε και να συμπαρασταθούμε. Και αυτό κάνει το ΚΚΕ. Δίνει το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα, σε όλη τη χώρα, να σταθεί στο πλάι του απεργιακού αγώνα των ναυτεργατών και άλλων κλάδων, συνολικά της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Βεβαίως, οι κυβερνήσεις κάνουν τη δουλειά τους. Θα πρέπει να έχουμε το νου μας. Και αυτή η κυβέρνηση, η δήθεν κυβέρνηση της "πρώτη φορά αριστεράς", χρησιμοποίησε την τακτική που χρησιμοποίησαν και οι προηγούμενοι, τον κοινωνικό αυτοματισμό. Αξιοποίησαν αστικά ΜΜΕ, την ίδια την κρατική τηλεόραση που την πληρώνουμε με εισφορά σαν εργαζόμενοι.

Με αφορμή τη σημερινή μάζωξη, θέλουμε να απευθυνθούμε και σαν ΚΚΕ, εσείς ήδη το έχετε κάνει, στους αγρότες, τους φτωχούς αγρότες, τους βιοπαλαιστές, τους αυτοαπασχολούμενους από την Κρήτη που τους κινητοποίησαν ενάντια στους ναυτεργάτες. Την προηγούμενη χρονιά είχαν βγει αυτοί στους δρόμους και μιλούσαν με τα ίδια λόγια κάποιοι άλλοι, οι οποίοι έλεγαν ότι σάπιζαν τα προϊόντα τους στα φορτηγά, επειδή είχαν κάνει τα μπλόκα και αύριο θα ξαναβγούν στους δρόμους. Ηδη η Πανελλαδική Επιτροπή αποφάσισε κινητοποιήσεις γιατί είναι οξυμένα τα προβλήματα. Εχουν δίκιο και έχουν δίκαια αιτήματα.

Μαζί με την εργατική τάξη, μαζί με τους ναυτεργάτες πρέπει να παλευτούν όλα αυτά και όχι σε αντιπαράθεση ο ένας κλάδος με τον άλλον, το ένα κοινωνικό στρώμα ενάντια στο άλλο. Γιατί κοινά είναι τα προβλήματα, κοινός είναι ο αντίπαλος: τα μονοπώλια, το κεφάλαιο, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, η ΕΕ, οι κυβερνήσεις που τους υπηρετούν. Είμαστε σίγουροι ότι η εργατική τάξη επειδή ακριβώς είναι η πρωτοπόρα τάξη της ελληνικής κοινωνίας θα μπορέσει και να πείσει και να συμπαρασύρει άλλα λαϊκά στρώματα που ταλαντεύονται, όπως είναι οι αγρότες, όπως είναι οι επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι και άλλα κοινωνικά στρώματα και να βαδίσουν όλοι μαζί σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία, που θα έχει στόχο τον καπιταλισμό, αυτό το βάρβαρο σύστημα, που θα έχει στόχο το κεφάλαιο και τα μονοπώλια, που ξεζουμίζουν και τους εργάτες, και τους φτωχούς αγρότες, και τους μεσαίους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες.

Οργανωμένη και συλλογική απάντηση στις προσπάθειες διάσπασης της εργατικής - λαϊκής πάλης

Η κυβέρνηση, εκτός από τον κοινωνικό αυτοματισμό, που έπεσε στο κενό, ακολούθησε την τακτική άλλων κυβερνήσεων. Ο κ. υπουργός Ναυτιλίας, ο κ. Κουρουμπλής, χτες άρχισε να δίνει κάποιες υποσχέσεις "ότι δεν είναι έτσι βρε παιδιά, θα τα βρούμε και θα τα διορθώσουμε", μόνο και μόνο για να σπάσει την ενότητα, να σπάσει τον αγώνα, να σπάσει την ετοιμότητα που πρέπει να βρίσκονται οι ναυτεργάτες και όλη η εργατική τάξη. Και μετά έρχεται να περνάει τους νόμους ή να αφήνει τους ίδιους νόμους, ενώ έχει δώσει ψεύτικες υποσχέσεις και προσδοκίες. Δεν θα πρέπει να τους κάνουμε το χατίρι. Θα πρέπει όλοι σαν μια γροθιά οργανωμένα, συλλογικά, μέσα από τις διαδικασίες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος να αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουμε, πώς θα προχωρήσουμε, με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει όλα τα αιτήματά σας. Και για ανάκτηση απωλειών, όσων έχουν χαθεί στο εισόδημα όλα αυτά τα χρόνια και για την κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων και για την κατάργηση του 4387/2016, που φορολογεί και ξεζουμίζει το ναυτεργατικό εισόδημα και για τα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης, των συντάξεων, της αύξησης μισθών, της υπογραφής κλαδικών ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς, με κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτήν τη στιγμή, να παλέψουμε και κυρίως να προστατεύσουμε τους ανέργους - ειδικά ο δικός σας ο κλάδος έχει πολλή ανεργία - με μέτρα προστασίας, παλεύοντας την προοπτική για μόνιμη - σταθερή δουλειά.

Και όλα αυτά τα ζητήματα που βάζουν τα ταξικά συνδικαλιστικά σας όργανα και τα σωματεία μέσα στο πρόγραμμα δράσης, τα αιτήματα, το ΚΚΕ τα υποστηρίζει παντού και στους αγώνες και σήμερα στις κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα. Θα αναδειχτεί η αλληλεγγύη με το ναυτεργατικό κίνημα όλων των εργαζομένων σε όλη τη χώρα, στις μεγάλες συγκεντρώσεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ. Βεβαίως, από εκεί και πέρα θα συνεχίσουμε στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, παντού, όπου μπορούμε να παλεύουμε, να διεκδικούμε, να βρισκόμαστε μαζί σας για να ανοίξουμε αυτόν το δρόμο.

Για μία ακόμα φορά, τονίζουμε, δεν υπάρχει μονόδρομος. Δεν είναι ένας ο δρόμος της ανάκαμψης, ο δρόμος της ανάπτυξης που λέει ο Τσίπρας, που λέει ο Μητσοτάκης, αυτός που λένε τα άλλα αστικά κόμματα του κατεστημένου, της αστικής τάξης, δηλαδή των εφοπλιστών και των βιομηχάνων.

Υπάρχουν δύο δρόμοι ανάπτυξης στην ελληνική κοινωνία. Και το δρόμο που είναι για το συμφέρον της εργατικής τάξης, των ναυτεργατών, όλων των εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, στον αγροτικό τομέα, για τη νεολαία, για τις γυναίκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, αυτόν πρέπει να βαδίσουμε.

Αλλά για να γίνει αυτό δεν χρειάζονται κάποια ημίμετρα, να παλεύουμε μόνο για να πάρουμε κάτι, τέλος πάντων. Και αυτό θα το κάνουμε, γιατί χρειάζεται και η παραμικρή ανακούφιση σήμερα για τον εργάτη έτσι όπως μας έχουν γονατίσει με τις πολιτικές τους. Η σημερινή πάλη για το άμεσο πρόβλημα πρέπει να είναι ενταγμένη στον αγώνα ενάντια στο σύστημα της βαρβαρότητας, για να φτιάξουμε μια νέα κοινωνία, όπου η εργατική τάξη να βρίσκεται στην εξουσία. Αυτή να έχει την ιδιοκτησία και της βιομηχανίας και του ορυκτού πλούτου και των πλοίων, των πάντων. Για να μπορέσει να κάνει τις υποδομές, να μπορέσει να σχεδιάσει κεντρικά, επιστημονικά την οικονομία σε όφελος της πλειοψηφίας του λαού, της εργατικής τάξης. Αυτή είναι η εργατική εξουσία που λέει το ΚΚΕ. Και εκεί θα πρέπει να κατευθύνεται η πάλη μας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ