ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Στο προσκήνιο αντιδράσεις για τα νέα παζάρια

Από την τελευταία συνάντηση, τον Αύγουστο, του Σέρβου Προέδρου Αλ. Βούτσιτς (σε πρώτο πλάνο) και των ηγετών των Κοσσοβάρων Αλβανών με αξιωματούχους της ΕΕ
Από την τελευταία συνάντηση, τον Αύγουστο, του Σέρβου Προέδρου Αλ. Βούτσιτς (σε πρώτο πλάνο) και των ηγετών των Κοσσοβάρων Αλβανών με αξιωματούχους της ΕΕ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Με φόντο τα κατά καιρούς σενάρια για «αλλαγές» ή «διορθώσεις» συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, πραγματοποιήθηκαν χτες το βράδυ στις Βρυξέλλες νέες συνομιλίες ανάμεσα στον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, με τη συμμετοχή της επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο Βούτσιτς απαίτησε πριν την επανάληψη νέας συνάντησης να αρθούν οι πρόσφατοι δασμοί 10% σε σερβικά προϊόντα που επέβαλε μονομερώς η κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο επειδή το Βελιγράδι αρνείται να αναγνωρίσει το προτεκτοράτο. Η απόφαση της Πρίστινας για τους δασμούς είχε προκαλέσει την Τετάρτη και την αντίδραση της ΕΕ, που ζήτησε την απόσυρσή τους, θεωρώντας πως αντιβαίνουν σε αποφάσεις για διευκόλυνση των εμπορικών σχέσεων στην περιοχή. Εκπρόσωπος της Μογκερίνι, σχολιάζοντας αργότερα τη χτεσινοβραδινή συνάντηση με τους Βούτσιτς και Θάτσι, εξέφρασε την προσδοκία της ΕΕ οι δύο πλευρές «να εκπληρώσουν γρήγορα τη δέσμευσή τους» για ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων στο μονοπάτι ένταξης στην ΕΕ.

Η συνάντηση ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης και δρομολογήθηκε περίπου 2,5 μήνες μετά την τελευταία αποτυχημένη προσπάθεια να συναντηθούν στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο δε Θάτσι, μιλώντας το πρωί σε αλβανικό τηλεοπτικό δίκτυο, υποστήριξε ότι δεν αναμένει «τίποτε θετικό» από τη συνάντησή του με τον Σέρβο Πρόεδρο, προσθέτοντας ότι θα προτιμούσε «συνάντηση με τον διάβολο παρά με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς». Κάλεσε, από την άλλη, τους άλλους Κοσσοβάρους Αλβανούς πολιτικούς να δείξουν «μεγαλύτερη επίγνωση της κατάστασης και διάθεση για ευρύτερη πολιτική εκπροσώπηση» στις διαπραγματεύσεις που δρομολογεί η ΕΕ, με στόχο μία υποτίθεται «τελική συμφωνία για ομαλοποίηση των σχέσεων Πρίστινας - Βελιγραδίου».

Ο Βούτσιτς, που είχε μεταβεί χτες το πρωί στο Ελσίνκι για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναφέρθηκε στις συνομιλίες δείχνοντας επιφύλαξη για το όποιο αποτέλεσμα, ενώ σερβικές διπλωματικές πηγές απέδωσαν την «ξαφνική συνάντηση» σε αποτέλεσμα πίεσης που άσκησε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, επαναφέροντας στο προσκήνιο το σενάριο «διόρθωσης συνόρων» μεταξύ Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου. Επιπλέον ο Βούτσιτς, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Pink TV» από το Ελσίνκι, εξέφρασε την ενόχλησή του για την προχτεσινοβραδινή ανακοίνωση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πως «με κανένα κόστος δεν θα πρέπει να αμφισβητηθεί η πλήρης κυριαρχία και ακεραιότητα των δικαιωμάτων της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο». Σημείωσε ότι για αυτόν «προέχουν οι άνθρωποι» και ότι «πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα προϋποθέτουν σερβικό στρατό και αστυνομία», που δεν υπάρχουν εδώ και 20 χρόνια, από όταν στήθηκε το προτεκτοράτο από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠA και την ΕΕ.

ΙΤΑΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προβλέψεις που αναθεωρούνται προς το χειρότερο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΡΩΜΗ.--

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε ότι το δημόσιο έλλειμμα ως προς το ΑΕΠ στην Ιταλία θα φτάσει το 2,9% το 2019 και το 3,1% το 2020, εξαιτίας - όπως ισχυρίζεται - μέτρων που περιλαμβάνει το σχέδιο προϋπολογισμού για τη νέα χρονιά, όπως μια σειρά από δημόσιες επενδύσεις (που η Ρώμη ιεραρχεί ψηλά για τη στήριξη του ντόπιου κεφαλαίου, τη διασφάλιση υποδομών για προσέλκυση επενδύσεων, την επιτάχυνση της συγκέντρωσης του κεφαλαίου κ.λπ.).

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA, η Κομισιόν εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος της Ιταλίας θα παραμείνει σταθερό γύρω στο 131% του ΑΕΠ, για την επόμενη τριετία. Επιπλέον, η Κομισιόν επανέλαβε - στη σχετική της έκθεση - ότι τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης για την ενίσχυση της εγχώριας καπιταλιστικής ανάπτυξης θα μπορούσαν να αποδειχτούν «λιγότερο αποτελεσματικά» από ό,τι ελπίζει και θα έχουν «μικρότερο αντίκτυπο στην οικονομία (της)».

Σε δηλώσεις του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, τόνισε ότι «η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι, εσωτερικοί και εξωτερικοί, βρίσκονται σε άνοδο και βαραίνουν στην ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας». Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι «οι προβλέψεις μας διαφέρουν από αυτές της (ιταλικής) κυβέρνησης, εξαιτίας των εκτιμήσεών μας για την ανάπτυξη, που είναι πιο συντηρητικές και εξαιτίας των δαπανών (σ.σ. στην Ιταλία) που είναι πιο υψηλές». Πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές προβλέψεις μπορεί να διαφοροποιηθούν όταν φτάσουν οι απαντήσεις που οι Βρυξέλλες περιμένουν σχετικά με ενστάσεις που έχουν εγείρει για το σχέδιο προϋπολογισμού.

Θυμίζουμε ότι μέχρι τις 13 Νοέμβρη η Ρώμη έχει περιθώριο να στείλει «προσαρμογές» στο σχέδιο προϋπολογισμού με βάση και τις διαφωνίες που η ΕΕ διατηρεί, στο πλαίσιο διαφορετικών απόψεων για την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας. Η ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση της Ιταλίας (που συναποτελούν το «Κίνημα 5 Αστέρων» και η «Λέγκα») στο σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει ότι το έλλειμμα θα φτάσει στο 2,4% του ΑΕΠ, κάτι που η ΕΕ θεωρεί ανεπαρκές για την «αντιμετώπιση» του ελλείμματος και του χρέους με ρυθμούς που θεωρεί ότι θα εμποδίσουν την εκδήλωση αλυσιδωτών αρνητικών συνεπειών για την Ευρωένωση συνολικά αλλά και χωριστά τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, είπε ότι οι συνομιλίες με τις Βρυξέλλες θα συνεχιστούν αλλά οι προβλέψεις της Κομισιόν είναι αποτέλεσμα «τεχνικής αποτυχίας». Αν και αυτές «δεν θα επηρεάσουν τη συνέχιση του εποικοδομητικού διαλόγου με την Επιτροπή», ο Τρία επέμεινε ότι οι προβλέψεις των ευρωπαϊκών επιτελείων βασίζονται σε «απρόσεκτες και μεροληπτικές αναλύσεις».

Η αντιπαράθεση ΕΕ - Ιταλίας αφορά ευρύτερες διαφωνίες για τη δοσολογία επεκτατικών και περιοριστικών μέτρων στην οικονομική πολιτική και την προσπάθεια το ιταλικό κεφάλαιο να ανακτήσει το χαμένο έδαφος την περίοδο της κρίσης, σε σχέση με το γερμανικό, το γαλλικό κ.ά. στην ΕΕ.

«Σημαντικές ευπάθειες» βλέπει το ΔΝΤ

Στο μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογράμμισε και αυτό σε χτεσινή του αναφορά ότι «οι χώρες θα πρέπει να θέτουν ως προτεραιότητα μέτρα που μειώνουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα προς τους μεσοπρόθεσμους στόχους και χαμηλότερο χρέος», ξεχωρίζοντας ειδικά χώρες όπως η Ιταλία και η Τουρκία, για τις οποίες είπε ότι χαρακτηρίζονται από «σημαντικές ευπάθειες».

Στη δική του πρόβλεψη το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ιταλικό ΑΕΠ θα αυξηθεί μόνο κατά 1,0% το 2019 και 0,9% το 2020.

Ανησυχία για συνέχιση του «εμπορικού πολέμου» ΗΠΑ - Κίνας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πιθανή επιβράδυνση της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας την επόμενη διετία, εξαιτίας της διαφαινόμενης συνέχισης του «εμπορικού πολέμου» ΗΠΑ - Κίνας, προβλέπουν αναλυτές οικονομολόγοι του αμερικανικού οίκου χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης «Moody's».

«Αναμένουμε η παγκόσμια ανάπτυξη να επιβραδυνθεί σε κάτω του 3% το 2019 και το 2020 από την εκτίμηση για 3,3% το 2017-18», επισημαίνεται στην έκθεση, όπου τονίζεται πως οι δασμοί που πρόσφατα επιβλήθηκαν σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, πιθανόν να αυξηθούν στο 25% τον Γενάρη από το σημερινό επίπεδο του 10%. Εκτιμά επίσης πως και στις δύο χώρες «ο συνολικός άμεσος αντίκτυπος στην ανάπτυξη θα είναι διαχειρίσιμος, αλλά οι επίμονες και διευρυνόμενες εντάσεις μεταξύ τους είναι ολοένα και πιο πιθανόν να έχουν εκτεταμένες αρνητικές επιπτώσεις υπονομεύοντας τις επενδύσεις».

Το ίδιο 24ωρο, το βρετανικό δίκτυο BBC μετέδιδε ότι παρά τον «εμπορικό πόλεμο» ΗΠΑ - Κίνας και τις πρόσφατες κυρώσεις της κυβέρνησης Τραμπ σε πλειάδα κινεζικών εισαγόμενων προϊόντων, οι κινεζικές εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 16% τον περασμένο Οκτώβρη, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αποδίδει το γεγονός σε μία πιθανή σπουδή των κινεζικών εταιρειών να προωθήσουν τις εξαγωγές τους στις ΗΠΑ, πριν αυξηθούν περαιτέρω οι δασμοί στα προϊόντα τους.

ΥΕΜΕΝΗ
Σφοδρές συγκρούσεις για τον έλεγχο του Χοντέιντα

ΣΑΝΑΑ.--

Τον έλεγχο της συνοικίας Ρεντ Σίαρ Μιλς, που βρίσκεται κοντά στο στρατηγικό λιμάνι της Υεμένης, Χοντέιντα, υποστήριξαν πως ανέλαβαν την Τετάρτη δυνάμεις του στρατού της Υεμένης, που στηρίζουν την ιμπεριαλιστική επίθεση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της. Η εξέλιξη δεν επιβεβαιώθηκε από αξιωματούχους των αντικαθεστωτικών Σιιτών ενόπλων Χούτι, που αντιστέκονται πάνω από τρεις μήνες στην πολιορκία των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων.

Χτες, ο φιλοσαουδάραβας Πρόεδρος της Υεμένης, Χάντι, αντικατέστησε τον υπουργό Αμυνας και τον αρχηγό του ΓΕΣ, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει καλύτερες πιθανότητες απέναντι στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών Χούτι. Με φόντο τις συνεχιζόμενες εκκλήσεις αξιωματούχων οργανώσεων αρωγής του ΟΗΕ για τον κίνδυνο λιμοκτονίας 14.000.000 αμάχων από το συνεχιζόμενο φονικό εμπάργκο και την επίθεση της Σ. Αραβίας και των συμμάχων της στην Υεμένη, ανακοινώθηκε χτες νέο σκάνδαλο με «πρωταγωνίστριες» τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Υεμένης, «Sabafon», «Yemen Mobile» και MTN, οι οποίες μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2018 έστειλαν μηνύματα αξίας περίπου 399 εκατομμυρίων δολαρίων υποστηρίζοντας... τη συνέχιση του πολέμου στην Υεμένη, τη στρατολόγηση ενόπλων κ.ά. Την καταγγελία έκανε χτες εκπρόσωπος του Δικτύου Δικηγόρων Υεμένης Κατά της Διαφθοράς, που κάλεσε τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη χώρα, Μάρτιν Γκρίφιθς, να αναλάβει εγκαίρως «νομική δράση κατά των εταιρειών» που έχουν γίνει μέρος ενός συστήματος που τροφοδοτεί και διαιωνίζει τον πόλεμο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ